GYED, GYES, munkaviszony?


racz.eti # 2011.01.19. 07:49

Ninus!
Én nem vagyok szakértő, csak laikus.
De nem orvos vett fel táppénzre? Veszélyeztetett terhesség szokott az indok lenni, ezt a táppénzes ellenőrzésen lehetett volna felülbírálni. Mivel magad miatt voltál táppénzen, mellett járt a gyes simán, nekem a TB ezt mondta. Az időkorlát, miszerint annyi napot lehetsz táppénzen, mint amennyit dolgoztál, az a gyerek betegsége miatti táppénz, mivel a gyest kapod, két dolgot a gyerek után párhuzamosan nem folyósítanak korlátlanul.
Véleményem szerint keresd fel azt az orvost, aki a táppénzes papírod kiadta, és beszéld meg vele, hogy mi volt az indok. Ezt írd le egy levélbe, amit egy ügyvéddel közösen fogalmaztok meg.
Mivel a jog szerint tiszta vagy az adott info alapján, nem hiszem, hogy bármit is vissza kellene fizetned.

Ninus # 2011.01.20. 12:23

Kedves Nandy!

Köszönön az infót.
Az általad leírtak szerint nagyon sokan lehetnek bajban az országban. A tippet hogy menjek táppénzre, mert lehet, főleg ha van rá alapos indok barátnőktől kaptam, akik szintén hasonlóan jártak el, kivéve hogy a GYES-t a nagymamira iratták. De nem dolgoztak közben, és utána mentek táppénzre. Nálunk nem volt nagymami, így én le akartam mondani. De ez nem sikerült.
A bírósági eredményt majd leírom ha én is kapok valami infót róla. A vita jelenleg nélkülem folyik. De az már tényleg furcsa hogy nem járt a táppénz. A cégem kifizetőhely, nekik ezt tudni kellett volna. Lehet hogy ezért akarják átvállalni a visszafizetést. Vagy ügyesebben kellet volna megoldaniuk.
Persze az ellenőrzéseknél az is számít hogy az én bérem ebben a megyében kirívó, és ezért szúrták ki. A barátnőim - nagy cégeknél Bpesten dolgoznak - nem valószinű hogy vizsgálat alá estek.

Köszönöm a választ.
Ninus

Ninus # 2011.01.20. 12:26

Kedves racz.eti!

Az lehet hogy nem vagyok sáros a dologban, de nekem úgy tünik valamit vissza kell fizetnem. KÉrdés az hogy mennyit. És remélem hogy kamatot és büntetést eszükben sem lesz kiszabni.

Ennyi kivülállói tévedést egy ügyben, igen érdekes eset.

ÜDv. Ninus

trikrek # 2011.01.20. 13:45

Kedves Szakértő!

5 éves hármasikreink vannak, 8 órában dolgozom. Miután felhívtam majdnem az összes MÁK-ot és OEPET az országban, az egyik megyei MÁK jogászával arra jutottunk, hogy ha rokkantnyugíjas anyukám igényli a GYES-t, akkor megkaphatja ő mindhárom gyermekünk után, s nem kell lemondanom róla.

Kérdéseim:

  • Rokkantnyugdíjas anyukám tényleg megkaphatja-e mindhárom GYES-t?
  • Befolyásolja-e a kapott GYES az ő rokkantnyudíjának mértékét?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Trikrek

nandy # 2011.01.20. 15:20

Kedves racz.eti, nagyon sok mindent rosszul tudsz, és kevered a dolgokat!

Ninus, a barátnőidnek azért sikerült, mert ők nem vették igénybe a gyes-t.
ps. ezért nem szabad barátnőre hallgatni szakmai ügyekben...

mwzs (törölt felhasználó) # 2011.01.20. 16:17

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy gyed mellett kaphatok-e cafeteriat, így, hogy adóköteles lett.

A választ előre is köszönöm!

-csilla82- # 2011.01.21. 10:39

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg, novemberig Gyed-en vagyok a kislányommal.Májusban lejár a határozott idejű szerződésem és nem hosszabítanak.Szeretnénk második babát.A kérdésem az lenne, ha van olyan munkáltató aki engem úgy szerződtetne, hogy maradok Gyeden, neki mit kellene utánam fizetnie?Mert ha onnan mennék el szülni, akkor jár csak a Gyed.Remélem érthető a kérdésem.

NxAndi # 2011.01.22. 13:39

A gyed mindig valamilyen munka végzéshez köthető, így nem jár gyed, ha dolgozik, a munkaszerződése lejárta után.

A gyed időtartamára fizetés nélküli szabadságon van.

Semmiféle munkavégzésre nincs lehetőség gyed mellett.

Kiscsillagvirág # 2011.01.25. 12:35

Kedves Nandy!

Gyeden vagyok.Azt szeretném kérdezni, hogy a munkáltatóm megszüntetheti e a munkaszerződésemet az én beleegyezésem nélkül? Azt mondta, ehhez nem kell az én beleegyezésem. Azt mondja, hogy felszámolásra kerül a cég. Ezt mondta tavaly is... A munkakörömet erre hivatkozva már megszüntette. Semmit írtam alá. A cégjegyzék.hu oldalon mindig megnézem, és ott nem látom, hogy felszámolás alatt lenne. Számon kérhetem ezt rajta, ha valóban felszámolás alatt áll? Kell az igazolása a párom munkáltatójának azzal kapcsolatban, hogy nem én veszem igénybe a pótszabadságot, de nem írja alá, merthogy szerinte már semmi közünk egymáshoz. Pedig én úgy tudom, hogy a munkakör megszűnése nem jelenti a munkaszerződés megszűnését, mivel gyeden vagyok, és ezáltal állományban vagyok nála.

Előre is köszönöm a válaszát!

Pipacs73 # 2011.01.25. 13:39

Kedves Szakértő!
Családba fogadással hozzánk került a férjem testvérének 4 hónapos kislánya. (Az édesanya pszihiátriai kezelés alatt áll kb. 10 éve, és nem tudja ellátni a gyermek nevelését) A férjem lett a kislány gyámja papíron.
Gyedre szeretnék menni a babával, de az oep nem biztos, hogy megadja a gyedet, mivel nem én vagyok a gyám.
Jár nekem, mint a gyám feleségének a gyed? A gyámhivatal jegyzőkönyvében az szerepel, hogy a gyámsághoz én is hozzájárulok. Mit tegyek, hogy megkapjam a gyedet? Köszönöm a segítségét előre is.

(voltam a gyámhivatalban is, ill. az oep-nél is személyesen, de egyik sem tudta, hogy megkapom-e, ill. mit tegyek, kihez forduljak, hogy megkapjam)

szrena73 # 2011.01.25. 19:35

Kedves Pipacs73!
Nem kérhetnéd a gyámhivatalnál, hogy te lehess a gyerek gyámja? Akkor nem lenne probléma.

nandy # 2011.01.25. 21:52

csilla82:
A szívességi bejelentést nem ajánlom, mert nagyon komoly következményekkel járhat (túl azon, hogy vastagon csalás)....

Nem mellesleg a Munka Törvénykönyve és (most már) a TB-törvények szerint is csak akkor jön létre biztosítási jogviszony, ha a dolgozó munkába is áll. Tehát a GYED alatti bejelentés már csak ezen okból is teljesen kizárt.

nandy # 2011.01.25. 21:56

Kiscsillagvirág:

A Cégjegyzék az egyetlen hiteles forrás, ne higgy másnak!
GYED alatt csak közös megegyezéssel (nem kell aláírni...),
a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével (majd ha véget ér a még el sem indult felszámolás...), vagy
munkáltatói rendkívüli felmondással (amire meg nehéz lenne úgy okot adni, hogy igazoltan otthon vagy...) lehetséges.
Illetve lehet még úgy is, hogy te mondasz fel, de miért tennéd??

ne hagyd magad, neked most is élő munkaviszonyod van, azzal meg ne törődj, hogy milyen hülyeséget talál ki már megint a munkáltatód. Sajnos ők sokszor a munkavállaló tudatlanságára játszanak.

nandy # 2011.01.25. 22:04

dóra:

Valóban, arra nem kötelezhető, hogy munkát adjon, de ha nem ad munkát, akkor köteles az ÁLLÁSIDŐRE BÉRT FIZETNI.

Minden más teória már csak mellékes ehhez képest.

Az igaz, hogy ha te gyermekápolás (GYED, GYES... stb.) céljából otthon vagy, akkor nem vállalhatsz máshol munkát, csak akkor, ha abba a munkáltatód kifejezetten, írásban bele is egyezik.

De: ha a munkáltatód nem tud munkát adni, akkor köteles fizetni a személyi alapbéredet. Emellett kérheted, hogy engedélyezze a más munkáltatónál történő munkavégzést. Bár szerintem itt már nem is kell külön engedélyt kérni, hiszen ha te állásidőn vagy, akkor az már nem fizetés nélküli szabadság... És egyébként (a GYED-es stb... -fizetés nélküli- időszakot leszámítva) te annyi munkát vállalhatsz, amennyit csak bírsz. :)

Tehát fizesse csak az állásidőre járó bért, mivel nem tud munkát adni, és mellette mehetsz máshova dolgozni. Csak arra vigyázz, hogy ha az eredeti munkahelyeden mégiscsak tudnak majd foglalkoztatni, akkor menned kell, tehát baj lesz a "másodállás". De nem hiszem, hogy ennyi eszük lenne... Hogy az állásidő alatt - miközben te máshol dolgozol - behívjanak melózni.

nandy # 2011.01.25. 22:09

Szóval, hogy egyértelmű legyen:

normál esetben te annyi munkaviszonyt létesíthetsz, ahányat csak elbírsz. Egy kötöttség van: a munkaidők ne ütkozzenek. Pl. az egyik helyen 8-16 óráig, a másikon 17-20 óráig, vagy 8-12-ig, utána 13-17-ig... stb.
Ha máshol is munkát vállalsz, bejelentési kötelezettséged van az eredeti munkáltatód felé, de az nem tilthatja meg, hanem csak tudomásul veszi. Egyetlen esetben tiltakozhat: ha te (pl.) gyermekápolás céljából fizetés nélküli szabin vagy nála. Mert akkor ő azért mentesít a munkavégzés alól -kötelezően-, mert te a gyermekedet otthon neveled. Tehát ha fiz. nélkülin vagy, akkor csak a munkáltató engedélyével dolgozhatnál máshol.

De (és ez a legfontosabb!!!) ha te szeretnél dolgozni, ezt jelzed a munkáltatód felé, akkor ő köteles téged foglalkoztatni, vagy az állásidőre bért fizetni. Innentől ez már nem fizetés nélküli szabadság, tehát nincs tiltás, vállalhatsz máshol is munkát (engedély nélkül, csak bejelentési kötelezettség mellett..).

nandy # 2011.01.25. 22:14

Pipacs: mezei ügyintéző helyett fordulj osztályvezetőhöz, ő talán többet tudna segíteni.

(Sajnos az ügyintézők sokszor felkészületlenek, hanyagok stb... mondanak bármit, ami épp eszükbe jut).

Ördögfioka # 2011.01.26. 10:03

Érdekelne,hogy milyen feltételekkel mehet valaki ápolásidijra?

pazs # 2011.01.26. 13:02

dóra33: örülünk, jó hallani, megoldódott :)

dorca # 2011.01.26. 13:04

Tisztelt Szakértők!
A gondom a következő:februárban letelik a GYED-em,a munkahelyemen állandó státuszom volt,de sajnos a szerződésemben benne van,hogy változó munkahely(kórházban dolgozom,tehát dobálhatnak más osztályra)
Eddig senkivel nem tette meg a főnővér,de most hosszas huza-vona után kibökte végre,hogy nem tud visszavenni a régi osztályomra(felvett valakit a helyemre,de aztán ez a valaki már nem az én státuszomon van,mert szerzett neki másikat,csak hogy nekem"jó" legyen,pedig eredetileg úgy volt,hogy őt rakja majd el addig amíg egy harmadik kolleganőnk el nem megy nyugdíjba)Most az a helyzet,hogy állítólag marad a státuszom az eredeti osztályomon,de "kölcsönad" egy másik osztálynak,amíg nyugdíjba nem megy a kollegina,de hogy ez mikor fog megtörténni azt sűrű homály fedi....Megteheti ezt velem?Tudom,hogy örülnöm kell,hogy egyáltalán lesz munkám,de három év kihagyás után nem mindegy,hogy az ember a megszokott "helyére" mehet,vagy egy teljesen mással foglalkozó osztályra,mintha kezdő lennék,csak ez 35 évesen lelkileg nem könnyű feladat,ismerve az emberek jóindulatát....és persze félek,hogy a végén ottragadok,mert ahogy a főnővér mondta alá kell írnom a papírokat,tehát szerintem mégiscsak áthelyez,csak igyekszik hülyére venni.Még egy kérdés:van-e jogom csak négy órában visszamenni,GYES mellett?
Köszönöm a segítséget!
Dorka

Kiscsillagvirág # 2011.01.26. 13:17

Kedves Nandy!

Köszönöm a gyors és kielégítő válaszokat, nagyon hálás vagyok érte!
Most legalább jól az orra alá dörgölhetem, aztán majd tudni fogja, hogy engem ne nézzen hülyének!
Még egyszer köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kiscsillagvirág # 2011.01.26. 13:27

Kedves Nandy!

Az előbb azt elfelejtettem megkérdezni, hogy rendkívüli felmondásnál hivatkozhat arra, hogy a gazdasági válság miatt nem tudja fenntartani a munkakörömet? Mert elvileg ezért szüntette meg a munkakörömet, meg hogy felszámolás alatt álla a cég. Közbe meg nem is!

Előre is köszönöm a válaszod!

reababy # 2011.01.26. 13:46

Tisztelt Fórum!

Májusban lesz 2 éves a gyermekem és visszaszeretnék menni dolgozni a régi munkahelyemre. A baj csak az, hogy a boltot egy másik kft vette át, mert az előző kft ellen ahol állományba voltam végrehajtási eljárás van 2009.május óta. Kérdésem, hogy az új kft (nem ugyan az a személy a tulaj) köteles-e visszavenni? Milyen feltételekkel? Mit tehetek ha nem?

Előre is köszönöm: reababy

Dudás Péterné # 2011.01.26. 19:53

Tisztelt Fórum!

Májusban lesz a gyermekem 3 éves visszaakarok menni a munkahelyemre dolgozni de a munkáltatóm nem akar visszavenni még részmunkaidőben sem.
Többszöri kérésre sem áll módjában sem visszavenni sem a szabadságot kifizetni sem semmit mert állitólag nincs pénze és munka sincs.Május végéig állok nála munkaviszonyba.
Ez ügyben szeretném kérni segítségét mit tegyek vagy tehetek?

Köszönettel:Dudás Péterné

Bobek13 # 2011.01.26. 22:39

Tisztelt Nandy!
Kérdésem a GYES melletti foglalkoztatáshoz kapcsolódik. Pedagógusként dolgoztam, s febr 15-én lesz a kisfiam 2 éves – lejár a GYED-em – s a GYES-t igénylem. Ha szeptembertől vissza akarok menni, akkor kb. márciustól el kell kezdem kivenni a felhalmozódott szabikat.

  • Kérdésem az lenne, ha továbbra is kapom a GYES-t, akkor a jelen szabályozás értelmében, -hogy 30 órát, max. 75%-ot nem haladhatja meg a GYES melletti munka – a szabadság idejére is ennek arányában 75%-ban állapítják meg a bérem, vagy jár a teljes összeg?
  • Másik kérdésem: Ha a munkavállaló jelzi, hogy ki szeretné venni a szabadságot (táppénz, TGYS, gyed első éve alatt összegyűltre gondolok), a munkáltató dönthet e, hogy most nem adja ki, majd vegyem ki jövőre a gyermek 3 éves kora után, pl a költségvetésére hivatkozva?

Vagy ki kell adnia akkor, amikor a mv. jelzi?

  • Ha visszamennék és 16,5 órában (22 óra 75%-ban) dolgoznék a GYES mellett, mi a garancia arra, hogy a gyermek 3 éves kora után teljes állásba visszakerülök, hiszen szerződést módosítunk?
  • A munkáltató mondhatja a gyermek három éves kora előtt, hogy csak fél állásba tud visszavenni? Módosíthatja így a szerződésem?

Előre is köszönöm

Lyonee # 2011.01.27. 00:44

Fél állásban a munkáltató köteles foglalkoztatni az alábbiak szerint. Ha 75%-ban is hajlandó, akkor is az alábbiak szerint kell eljárni.
kjt
"23/B. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott írásbeli kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben

  1. heti húsz óra,
  2. készenléti jellegű munkakörben a kinevezés szerinti munkaidő mértéke felének megfelelő tartamú

részmunkaidőt kikötni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor a Munka Törvénykönyve 138. §-a (5) bekezdésének a) pontja szerinti fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.

(2) A munkáltató a közalkalmazottnak a munkaidő egyenlőtlen beosztására vonatkozó kérelmét csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A munkáltató köteles írásban megindokolni a kérelem megtagadását.

(3) A részmunkaidő kikötése

  1. a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól,
  2. ha a közalkalmazottnak a Munka Törvénykönyve 134. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján ki kell adni rendes szabadságát, a szabadság leteltét követő naptól

hatályos. A b) pontban foglaltak alkalmazása esetén - a felek eltérő megállapodása hiányában - a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő első munkanapon meg kell kezdeni. Eltérő megállapodás esetén a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő harminc napon belül meg kell kezdeni.

(4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. A kérelemben a közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót

  1. a fizetés nélküli szabadság igénybevételére jogosító gyermeke harmadik életéve betöltésének időpontjáról, továbbá
  2. ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni, a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatáról.

(5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni.

(6) A (3) bekezdés szerinti időponttól a közalkalmazotti jogviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli vagy természetbeni juttatás tekintetében e törvény erejénél fogva az időarányosság elve alkalmazandó, ha a juttatásra való jogosultság a munkaidő mértékével összefügg.

(7) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a közalkalmazottat

  1. a kérelem szerinti időpontig, de
  2. legfeljebb a gyermek hároméves koráig

köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint, illetményét az időarányosság elvének megfelelő alkalmazásával kell megállapítani.

(8) Az (1)-(7) bekezdés nem alkalmazható a megbízott magasabb vezető és a vezető tekintetében."