GYED, GYES, munkaviszony?


könyvmoly # 2011.03.24. 19:41

Tisztelt Segítők!
A következő problémával fordulok hozzátok.
Van egy unokám akit leányom szeptemberbe bölcsibe szeretne vinni.A kislány akkor lesz 15 hónapos.A vezető azt mondta fel tudja venni " 3 hónap próbaidőre".Sajnos a kislány betegen született egy vesével és húgycsőtágulata is van amit megfognak operálni.Ezt elmondta a vezetőnek és azt is,hogy ennél a betegségnél nincs szükség semmilyen különleges bánásmódra.A gyógyszert reggel este otthon megkapja más teendő nincs vele.Mégis a vezető ragaszkodik a próbaidőhöz. A kérdésem van e olyan törvény vagy rendelet ami alapján ez jogos lenne.
Segítségeteket köszönöm.
Könyvmoly.

maat2011 # 2011.03.24. 05:25

Kedves nandy és pazs ! Köszönöm a válaszokat!!!!!!!!

nandy # 2011.03.22. 21:57

Piszke:

Nem hivatalosan az a válasz, hogy egyszerűen csak "felejtsétek el" a szabadságmegváltást. Erről egyébként te nem mondhatsz le jogszerűen, mivel munkabérről van szó.

Kevés az esélye annak, hogy valaki később firtassa, de persze nem zárható ki, hogy munkaügyi (vagy más) ellenőrzésen kiderül, és megbüntetik a céget.

piszke1 # 2011.03.21. 14:08

Második gyermekemmel 2011. március 20-án lejárt a gyesem. Munkahelyem "szívességből" vett fel, hogy míg nem kell utánam fizetnie, jogviszonyban maradhatok, majd elválunk egymástól. Mivel a gyesem lejárt, szeretném megszüntetni a munkaviszonyomat, hogy a cégnek ne kerüljek pénzbe. Álláskeresési járadékot szeretnék igényelni, hogy jövedelemhez jussak, míg nem találok állást.
Kérdésem, hogy milyen módon szüntessem meg munkaviszonyomat? Úgy tudom, közös megegyezésnél kötelező a szabadságmegváltás, ami munkáltatómnak pénzbe kerül, így ez nem jó megoldás. Vagy esetleg lehet valami megállapodást kötni, hogy nem kérek szabadságmegváltást? Hogy járok a legjobban? Kell-e adót fizetnem utána?
Válaszát köszönöm!

mngergo # 2011.03.19. 13:38

Tisztelt Fórum!

Második gyermekem 2012. márciusában lesz három éves, a harmadik gyermekem születését 2011. októberére várjuk. Mivel feleségem már évek óta otthon van a gyerekekkel (az első gyerek is csak három és fél éves), így a harmadik gyerek születésekor szeretnék otthon lenni velük. Ezért 2011. szeptember és december között szeretnék fizetés nélküli szabadságot kivenni a főállásomban. (Egyetemen oktatok ezért venném ki a szabadságot az aktuális szorgalmi időszakra.) Ezen kívül van még egy fél állásom, ahol nem vennék ki szabadságot. Kérdéseim az alábbiak:

  1. Kérhetek-e fizetés nélküli szabadságot a (második) “gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából” a harmadik gyerek megszületése utáni időszakra is, amikor már a feleségem TGYÁS-on van?
  2. A harmadik gyerek megszületéséig én kapnám a GYES-t (a feleségem veszélyeztetett terhesként táppénzen van), gondolom addig a járulékfizetéssel sincs probléma. Viszont mi a helyzet arra az időszakra, amikor a harmadik gyerek megszületése után már nem jár nekem a GYES? Elég-e a félállasom után befizetett járulék vagy még pluszban be kell fizetnem valahová valamit?

Válaszukat előre is köszönöm!
Gergő

vanda81 # 2011.03.19. 08:13

Kedves Szakértők!
SOS segítségüket kérném az alábbi témában:
1.A GYED lejártával,áprilistól szeretnék visszamenni dolgozni. A korábbi munkakörömbe nem tudnak visszavenni, de lenne egy pozíció a cég egy leányvállalatánál. Ott azonban azt mondták, hogy nincs jogfolytonosság, csak úgy tudnak felvenni, ha az anyánál megszűnik a munkaviszonyom, ott pedig próbaidővel kezdenék.
Valóban nem lehet megoldani, hogy ne szűnjön meg a munkaviszonyom és csak szerződésmódosítás legyen? Mire kell odafigyelnem?
2.A munkáltató a gyerek 3 éves koráig köteles visszavenni. Ha átirányít az egyik leányváll-hoz, ezzel teljesíti a kötelességét?
Ha megszűnik a munkaviszonyom (gondolom közös megegyezéssel), hány havi bér járna a szabadsággal együtt? Több mint 5 éve vagyok a cégnél.
3.A felmondási tilalom a próbaidőre is vonatkozik? Ha elküldenek, gondolom már nem mehetek vissza GYES-re.
Ha lehet, kérem, pontosan adják meg az erre vonatkozó paragrafusokat, hogy ha kell, tudjak mire hivatkozni.
Előre is köszönöm a segítségüket!

muksomami # 2011.03.15. 14:46

Tisztelt uram!
Nagyon megköszönném, hogyha röviden válaszolna a kérdéseimre, teljesen tanácstalan vagyok ez ügyben.Nem irtam le,de vendéglátóban dolgoztam, ott egy kicsit másképp működnek a dolgok, mint ahogyan kellene.Köszönöm válaszát.Tisztelettel

nandy # 2011.03.13. 14:52

Legalább 100x leírtuk már, hogy kötelesek foglalkoztatni.
Közalkalmazottként még előnyben is vagy a "normál" dolgozókkal szemben, mert ha te kéred, kötelesek akár részmunkaidőben is foglalkoztatni.

A munkaviszony (ka. jogviszony) megszűnése esetén a szabadságot pénzben meg kell váltani.

viki13 # 2011.03.13. 13:38

Tisztelt Fórum!

Az alábbiakban kérem segítségüket. Közalkalmazottként dolgoztam, jelenleg gyeden vagyok. Az intézményt, ahol főállású jogviszonyban vagyok szeptembertől összevonják egy másikkal. Várhatóan nem tudnak minden régi dolgozót foglalkoztatni. Az érdekelne, ha szeretnék majd a Gyes mellett (akár a fizetés nélküli szabadság fenntartása mellett vagy annak megszakításával) részmunkaidőben dolgozni, kérhetem-e ezt. És kérhetem-e 6 órában, vagy el kell fogadnom akár kevesebbet is?
Úgy tudom, rendes felmondással nem szüntethető meg a jogviszonyom a gyerek 3 éves koráig + 30 napig.
Hivatkozhat-e a munkaadó létszámleépítésre vagy köteles engem visszavenni, akár úgy is, hogy más dolgozó munkaviszonyát kell ezért megszüntetnie.

Amennyiben én mondok fel, a tgyás, gyed, gyes mellett összegyűlt szabadságokat kifizethetik vagy ténylegesen ki kell vennem?

Válaszukat megköszönve: Viki

muksomami # 2011.03.11. 14:08

bocsánat,idézem:"A foglalkoztatás munkaidőkeretben történik.A munkaidőbeosztást az üzlet vezetője határozza meg,a nyitvatartási idő, valamint a munkaidőkeret figyelembevételével."/nyolcórásra voltam bejelentve/

muksomami # 2011.03.11. 14:05

határozatlan idejű

nandy # 2011.03.11. 13:33

A munkaszerződésed szerint hogyan van a munkaidő? Konkrét meghatározott időtartam, vagy változó?

muksomami # 2011.03.11. 12:58

2003.-tól dolgozom munkaadómnál.2005-től a másik cégéhez jelentett át, de mindkettőnek ő a tulajdonosa.2008-tól gyes-en vagyok.Nemsoká lejár,és a főnököm azt mondta, hogy két választási lehetőségem van, az egyik, hogy visszavesz éjszakára 12 órás munkaidőre, a másik pedig, hogy közös megegyezéssel elválunk.Élhetek-e a rendkívüli felmondás jogával,képviselhet-e ügyvéd engem ez ügyben?illetve figyelembe veszik-e, hogy emelt családi pótlékban részesülök, így semmiképpen nem vállalhatom el kisgyermek mellett a felajánlott munkát.Köteles-e végkielégítést fizetni, szabadságpénzt, illetve a felmondási időre fizetést adni?Mivel úgy érzem, hogy azért ajánlotta ezt a lehetőséget, mert nem is akar visszavenni, ugyanakkor tudja, hogy törvény kötelezi őt arra.Köszönöm

nandy # 2011.03.11. 12:42

Ja, és az apa (is) csak akkor jogosult gyed-re, ha van biztosítási jogviszonya...

nandy # 2011.03.11. 12:41

A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól
• a gyermeket szülő anya által igénybevett gyed esetében a szülést
• a szülő anyától eltérő más jogosultak által igénybevett gyed esetén a jogosultság kezdetét
megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

http://www.oep.hu/…_2011_01.PDF

pazs # 2011.03.11. 09:14

Thgy-ra biztosan nem (és szülési szabadságra sem...), de a többit kaphatja.

maat2011 # 2011.03.11. 08:49

Tisztelt Fórum!

Kérdésem, hogy mehet-e az apa thgy-ra, vagy csak gyedre, vagy esetleg csak gyesre. Mi az ellátás alapja ebben az esetben?

pazs # 2011.03.11. 08:16

effi83: a szabadság önmagában nem véd a rendes felmondástól, de a terhességed igen.
kisbica: már hogyne járna, a felszámolótól kell kérned.
mwzs: szerintem igen, igen, nem.

kisbica # 2011.03.11. 05:17

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni Önöktől.
2010. dec. 30-ig voltam GYED-en, ezután az egyik 4 órás állásomba visszamentem dolgozni GYES mellett, de a másik céget, ahol 4 órában dolgoztam elkezdték felszámolni, míg én GYED-en voltam. A volt munkáltatóm azt mondta, hogy a felhalmozódott szabadságom értékét kiszámolták és letétbe helyezték a felszámoló cégnél. A felszámolók viszont azt mondják, hogy nekem nem jár semmi, mivel a cég megszűnésének napjával GYES-en leszek, így nem kezdeményezhetnek kifizetést a részemre, de nekik amúgy sem adott semmilyen pénzt a volt munkáltatóm. Megkérdeztem tőle, hogy miért nem, de annyi magyarázatot tudott adni, hogy " ez egy törvényi hülyeség".
Visszahívtam ezután a volt munkáltatómat, ők azt mondták, hogy letétbe van helyezve a pénzem és jár is nekem.
Arra lennék kíváncsi, hogy tényleg nem lehet kifizetni a szabadságomat, ha Gyes-en vagyok a felszámolás napján?
És ha ki lehet fizetni, akkor a munkáltatómtól vagy a felszámoló cégtől kell kérnem?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

mwzs (törölt felhasználó) # 2011.03.11. 00:56

Tisztelt Válaszadó!

Jelenleg GYED-en vagyok, de szeretnék dolgozni pénzügyi nehézségek miatt. A jelenlegi munkáltatómnál határozatlan idejű szerződésem van. A munkahelyem nem tud (=nem akar) munkát adni, viszont heti 20 órában el tudnék helyezkedni máshol.

Ha a gyed-et gyes-re változtatom, kell-e értesítenem a jelenlegi munkáltatómat, hogy másodállást vállalok egy másik munkahelyen?

Megtehetem-e, hogy a jelenlegi munkahelyemen gyes címén passzív állományban maradok, ugyanakkor máshol félállásban dolgozok?

A gyed igénylésekor 2012. februárig fizetés nélküli szabadságot kaptam, ez érvényét veszti, ha a gyedet gyesre cserélem?

Előre is köszönöm a válaszokat,
mwzs

effi83 # 2011.03.10. 08:31

Tisztelt Szakértők!

Határozatlan idejű munkaviszonyban állok a munkáltatómmal.Jelenleg GYED-en vagyok, ami holnap lejár. Júliusra várjuk a harmadik gyermekünket, most 20 hetes terhes vagyok. Van 102 nap felhalmozódott szabadságom, amit a szülési szabadság megkezdéséig szeretnék kivenni. A kérdésem az lenne, hogy a szabadság ideje alatt a munkáltatóm megszüntetheti-e a munkaviszonyomat?

Köszönettel: Deszkné László Eszter

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.08. 10:59

Olvass is, légy szíves, ne csak írj! Ezt a kérdést több ezerszer megválaszoltuk már.

budapest08 # 2011.03.07. 20:16

Kedves Szakértők!

munkaadóm nem tud (nem akar) visszavenni, én viszont mennék dolgozni, mert kellene a fizetésem a megélhetéshez (másfél éves a gyerekem), GYEDen vagyok jelenleg. Már "nemhivatalosan" tárgyalunk bizonyos végkielégítésről, ehhez kérnék tőletek segítséget: ha pl jövő hónaptól lemondom a GYEDet, kiveszem a szabadságaimat, majd ezek leteltével a cég elbocsájt és kifizet, érvényes lesz-e a TB-m? A gyerekemnek lesz-e érvényes TB-je? Vagy magam után kell fizetni a TB-t, amíg más állást nem találok? Ha elbocsájtottak, igényelhetem-e újra a GYEDet (amíg nem dolgozok újra?)
Tudom, furcsa helyztetnek tűnik, de megköszönném, ha tanácsaitokkal segítenétek.

pazs # 2011.03.07. 14:05

Szólsz a munkáltatódnak, hogy szeretnél egy munkaszerződésmódosítást határozott időre, amelyben napi 6 óra munkavégzésre lennél köteles 8 helyett. Ha belemegy, akkor elkészítitek és aláírjátok, ha nem megy bele, akkor le kell mondanod a gyest és 8 órában dolgozni, ha nem maradsz fizetés nélküli szabadságon vagy nem otthon dolgozol.

bumedli # 2011.03.07. 13:55

Tisztelt fórum!
Milyen lépéseket kell tennem,ha 6 órás munkaviszonyt szeretnék gyes megtartása mellett? Jelenleg 8 órában dolgozom.