GYED, GYES, munkaviszony?


anne01 # 2012.09.27. 15:32

jog11

Pontosabb adatok kellenek. Mettől meddig voltál táppénzen, tgyáson, gyeden, mikor kezdted el kivenni a szabadságodat.
70%-os táppénz nem létezik már, hacsak nem betegszabadságra gondoltál.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.27. 12:27

kérdésem az lenne... köteles vagyok-e aláírni az uj szerződést, a 6órást???
Nem.

anami76 # 2012.09.27. 09:33

Tisztelt Szakértő!

Abban szeretnék segítséget kapni, hogy pontosan mi után kapom a táppénzt, ha:

  • 2002 óta u.ott dolgozom,
  • 2009 márc. óta kisfiammal vagyok itthon gyesen, ami 2012 májusában letelt de pár nap szabi után táppénzen vagyok (9-es kóddal), mert jön a 2. babánk dec. elejére.

A munkáltató szerint az elszámolás 93.000:30 és ennek is az 50%-a. Az OEP oldal szerint, - ha én jól értelmezem - 93.000- 200%-a:30 és ennek is a 60%-a. Júniusban munkabért számoltak el, mert még nem kapták meg a táppénzes papírt, de a júl. hónapban korrigálták és levonták a többletet. A két hónap táppénz átlaga így 90.000.-Ft-ra jött ki. Ezek után hogy jön ki a 23.000Ft/hó augusztusra? És hogy történik a TGYÁS elszámolás?
Kérem, segítsen ebben tájékozódni!
Előre is köszönöm!

jog11 # 2012.09.27. 08:54

Tisztelt Uram/Hölgyem...bárki aki a kérdésemre VÉGRE kielégítő s mindenre kiterjedő választ ad!!!!

Problémám a következő..
kisfiammal gyeden voltam amely szept1.-el megszűnt mivel a kisfiam betöltötte a 2.életévét... a munkáltatómank jeleztem hogy vissza szeretnék menni dolgozni.. várnak is szeretettel, csak időközben míg én itthon voltam a munkakörömben dolgozó lányokat visszavették 6órába... velem uj munkaszerződést nem irattak alá, rám ugyanugy a 8órás vonatkozik most még (jelenleg szept1-től a szabijaimat veszem ki) ...
kérdésem az lenne... köteles vagyok-e aláírni az uj szerződést, a 6órást??? mivel most derült ki, hogy másik babám lesz :) :) így a szabik lejárta után nov.15után mentem volna vissza de igy már nem akarok.. táppénzre eljönnnék,s továbbra is kapnám a 8órás bérem 70%-át..mint a gyedet eddig az is 70%volt, csak most táppénzen lennék... megtehetem ezt??? illetve májusba születik a baba.. táppénz után kaphatok gyedet ujra??? 2008tól dolgoztam a cégnél, 7hóig táppénzen voltam utána 2évig gyeden...így biztositva voltamugye??? tehát kell hogy kapjak gyedet igaz???? köszönettel, kérem hogy segitsenek nekem, tisztelettel: jog11

Bossy80 # 2012.09.26. 18:27

Így T.Szakértő kaphatok végre érdemi választ a kérdésemre, vagy továbbiakban is csak azt keresi, hogy hol tud a leírtakbe belekötni?

Bossy80 # 2012.09.26. 18:25

Továbbá a területi gazdasági vezető együttesen a területi igazgatóval cégképviseletre jogosult személyek voltak aláírási jogkörrel, ezzel szemben a gazdasági vezetők nem. Akkor ugyanaz a kettő?

Bossy80 # 2012.09.26. 18:23

Igen, ugyanis a területi gazdasági vezetői munkakör nem volt egyenlő a gazdasági vezetőivel!!!!Területi Igazgatósági szinten volt 1 fő területis és a Főépítésvezetőségeknek voltak gazdasági vezetői, akik hierarchia szinten a területi alá tartoztak. Akkor ugyanaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.26. 08:48

ineveztek területi gazdasági vezetőnek. Tehát lényegében soha nem voltam gazdasági vezetői munkakörben!!!!
Csak én látok itt ellentmondást?

Bossy80 # 2012.09.26. 06:10

Kedves Szakértő!

Korábban már írogattam kérdéseket a GYED-ről való visszatérésemet illetően,de mostmár konkrétumokkal tudok szolgálni és ebben kérném SOS válaszukat. Szóval 2012.09.25.-én mentem először és egyben utoljára is GYED-et követően munkába, ugyanis ezen a napon megkaptam a cégtől felmondásomat is. Felmondás szerinti munkaköröm gazdasági vezető (ez van beleírva) és erre a munkakörre vonatkozó felmondás indoka a munkakör megszüntetése. Ez mind igaz is volna, ha én nem Irodavezetői munkakörben lettem volna alkalmazva, sőt korábban 2006-ban kezdetben gazdasági adminisztrátor voltam és 1,5 év múlva kineveztek területi gazdasági vezetőnek. Tehát lényegében soha nem voltam gazdasági vezetői munkakörben!!!!Kijavíttattam a gazdasági vezetői munkakör megnevezést, ezt a jogász kollegina lehúzatta velem és odaírta tollal, hogy Irodavezető majd nekem le kellett szignálnom, de az indok továbbra is ugyanaz maradt. De ez a munkakör (Irodavezető) nem szűnt meg, sőt még most is a helyettem megbízott Irodavezető tevékenykedik benne ( aki a szülési szanadságom időtartamára visszavonásig kapta a megbízást erre a posztra-korábban gazdasági adminisztrátor volt) és az összes telephelyen így nevezik az összes egykori területi gazdasági vezetőt valamint Főépítésvezetőségek egykori gazdasági vezetőit is! Igaz, hogy amióta eljöttem szülni a nyíregyházi és a debreceni telephely megszűnt, és átszervezésre került Görbeházára a működés, de 2010.júniusban történt a megbízás adása és az átszervezés csak 2011.januártól volt!!!!Azaz nem az átszervezéssel jött létre ez a munkakör. Mit javasol? Érdemes ezzel munkajogászt felkeresnem. Eséllyel indolhatok egy esetleges munkaügyi perben? Szándékomban ezek után nem áll, hogy visszavegyenek, mert ez az egész eljárás, ahogy ezt a felmondást véghez vitték, gusztustalan és megalázó volt, de ha esetleg pénzbeli kárpótlást nyerhetek, akkor még érdekelne a dolog!

Köszönettel

Gaben76 # 2012.09.25. 05:31

Tisztelt Szakértők, kedves ObudaFan!

Köszönöm a válaszokat.
Sajnos a HR-s kolléganő hülyének néz, azt hajtogatja, hogy a részmunkaidős munkaszerződés módosítás a kisfiam 3 éves koráig csak arra a fiókra vonatkozhat ahonnan eljöttem.És állítólag utána nézett....
A felajánlott 8 órás munkakörök mind a képzettségemnek megfelelőek,szóval ma kezdek a szakszervezetnél,aztán ha nem vergődünk zöld ágra megyünk tovább...Nem gondoltam hogy ennyit kell majd harcolnom a visszatérésemkor...
Még egyszer köszönöm a segítséget!:)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.24. 15:19

Azért a kolléganő nem hivatalos forrás. Mi a neve annak a zrt.-nek?

habanero # 2012.09.24. 15:12

Tudna valaki segíteni a lenti kérdésben? Előre is köszönöm!!!!!

habanero # 2012.09.24. 06:26

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Jelenleg itthon vagyok a kétéves kislányommal, ebben a hónapban kezdtem el a gyest, fizetés nélküli szabadságon vagyok, nem dolgozom. Tegnap az egyik kolléganőm arról tájékoztatott, hogy a cég amivel munkaviszonyban állok (nemzetközi cég magyar leányvállalata) az eddigi zrt. formából "megszűnt", átalakult több kis kft-vé. A dolgozók egy részét elbocsájtották, ők kaptak végkielégítést, a többieket átvették ezek a kft-k, de ha már nekik felmondanak ezek az átvett dolgozók nem fognak végkielégítést kapni. (Ez lehetséges?)
A kérdéseim a következők:

  1. nem kellett volna velem mint munkavállalóval a cégnek tudatnia hogy már nem létezik abban a formában amiben én a gyerek előtt dolgoztam? Most azt sem tudom ki az én munkáltatóm tulajdonképpen, ha nem szól a kolléganő (informális úton tájékoztatott) hogy vége a cégnek.
  2. az, hogy nekem felmondanak amikor vissza akarok menni a gyerek 3 éves korában nyilvánvaló, mert a részleg ahol dolgoztam már korábban megszűnt. Én számítottam a végkielégítésre mert nem kevés időt húztam le náluk, illetve a szabijaim kifizetésére is. Ebben az új helyzetben ezekre (szabi, végkielégítés) ihatok hideg vizet? A jogutód kifizeti nekem ami jár ha felmondanak?

Nagyon szépen megköszönöm ha valaki érdemi infoval szolgál mi van ilyenkor, kissé görcs van a gyomromban mert nem kevés pénzről van szó és kisgyerekesként, tartós betegséggel nem kell ecsetelnem mennyire jönne jól nekünk...
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.09.23. 13:18
  1. Nem függ.
  2. Ez attól függ, mit ajánlanak.
  3. Ha van, akár hozzájuk is. De elsősorban ügyvédhez, illetve a munkaügyi bírósághoz.
Gaben76 # 2012.09.21. 12:05

Tistelt Szakértők!

Újból a segítségüket kérem.
Gyed lejárta után újból munkába állnék, ezt időben jeleztem.A korábbi munkahelyemen jelenleg nincs betöltetlen állás.Ez egy bank vidéki fiókja.Jeleztem hogy rugalmas vagyok, Budapestre is bejárnék részmunkaidőben.
A HR 8 órás munkaköröket ajánlott,az egyik meg is felelne,de említettem hogy csak részmunkaidőben.A válasz az volt hogy Budapesten nem jellemző a részmunkaidő, és nem is kötelesek módosítani a szerződésem.Kiakadtam.Budapestre más MT vonatkozik???Nem hiszem.Nem tűnik korrektnek velem szemben a HR-s kolléga viselkedése!
Kérdéseim:1.függ-e a munkaszerződéstől a módosítási kérelem teljesítése a gyermek 3 éves koráig?
2.a cég mondjon fel,vagy a közös megegyezéssel jobban járok?
3.kihez fordulhatok segítségért,ha a HR nem korrekt velem? pl.:szakszervezet?
Segítségüket köszönöm!

Akiszusz # 2012.09.21. 07:05

Tisztelt Szakértő!

Két kérdésem lenne:
1; 2007.januárjában születtek az ikreim.A jelenlegi állás szerint, 2013.december 31-ig jár a GYES Azonban, az óvodában történt szakember által történő felmérés szerint, még egy évet kellene járniuk óvodába.Tehát nem 2003. szeptemberében kezdenék az iskolát, hanem 2014-ben.
A tankötelessé válásuk évének vége így nem 2013. december 31., hanem 2014.december 31. lenne. Meghosszabbodik a GYES időtartama is, vagy az változatlan marad?Ha hosszabbodik, milyen lépéseket kell tennem?

2;A terhesség alatt végig táppénzen voltam,mint veszélyeztetett terhes. A munkahelyem még létezik ( egy kis söröző,melyet azóta a tulaj egyedül visz), de biztos hogy nem tudnak munkaerőt fizetni, nem tudok visszamenni. Eddig úgy tudtuk, hogy a GYES alatt nem küldhetnek el, de úgy tudom ez változott.Ha elküldenének,milyen következményei lennének számomra?

Segítségét előre is köszönöm.
Zsuzsa

Eva0305 # 2012.09.20. 13:15

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg Gyeden vagyok 2013 áprilisig. Idén december 23-ra várjuk a tesót. A kérdésem az lenne, hogy hogyan járnék jobban anyagilag? Maradjak Gyeden vagy igényeljem a tesó után a Tgyást? Az utolsó 2010.07. havi bruttó bérem 83000 Ft, utána szülésig táppénzen voltam.
Válaszát előre is köszönöm!
Pappné

Emesi # 2012.09.19. 20:02

Tisztelt Szakértő!
Én GYED-ről megyek vissza dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy igaz-e, hogy a munkáltató nem köteles a fizetésemet igazítani az időközbeni emelések mértékével? Az lehetséges, hogy csak annyi marad a bruttóm, amennyivel eljöttem, nem kell emelnie?

moccan # 2012.09.14. 20:51

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni. A munkahelyemen a szülés utáni szabadságaimat töltöm,ami lassan lejár. A munkahelyemnek ezidáig nem sikerült helyet találnia nekem, igy ma felvetették, hogy a menjek vissza GYES-re (kisfiam májusban lesz csak 3 éves) amig nem találnak nekem megfelelő helyet.
A kérdésem az lenne, hogy létezik olyan, hogy állásidő,amit szeretnék felvetni nekik, de vajon ilyen esetben jogosan vetem fel vagy csak vágom magam alatt a fát? Jól néztem, hogy az új Munkatörvénykönyv 146§-a foglalkozik ezzel? Erre hivatkozhatok egy hivatalos levélben?
Nagyon köszönöm!
Ildikó

tuzmano # 2012.09.14. 14:19

Tisztelt Fórumozók-Szakértők!

Segítséget kérnék az alábbi ügyben.
Kisfiam most tölti a napokban a 3.életévét.A feleségem szeretne dolgozni menni,de egyenlőre a fiam oviba illetve a lányom suliba vitele miatt nem megoldható.
A kérdésem,jogosult-e a feleségem valami ellátásra a gyes után? Fiam 2009.szeptemberben született.Előtte nem volt munkaviszonya,a lányommal volt gyeden,illetve gyesen 2008.06.hóig.A köztes időben nem volt munkaviszonya.A lányom születése(2005.06.hó)előtt volt munkaviszonya,illetve a TB felé fizettünk egy magasabb összeget hogy a gyed magas összegű legyen.
Előre is köszönöm válaszukat!
Tisztelettel!

Bossy80 # 2012.09.14. 11:24

T.Szakértő!
Köszönöm válaszát, de akkor tovább mennék. Milyen korlátok vannak az új telephellyel kapcsolatban? Tudniillik, az új telephely vonattal egyáltalán nem közelíthető meg, busszal is csak többszöri átszállással és a reggel 7 órás munkakezdés szóba sem jöhet, ugyanis a legkorábban induló busz is csak 9 óra vagy utána érne abba a helysége, ahol a munkahely van (tehát még ez sem maga a munkahely!)Ugyanakkor a megközelítés időben eltérő, mert lehet autópályán menni és ekkor lényegesen kevesebb a menetidő (de akkor is cca. 50-60 perc háztól házig), de már főúton ez sokkal többet jelent időben! Ha nem szünteti meg az előző munkakörömet, akkor nem köteles ugyanabba visszatenni?

Köszönettel

librarian # 2012.09.14. 10:47

Tisztelt Szakértő,

Gyermekeim (6 és 4 évesek) után emelt szintű családi pótlékot kapunk (allergia), ami azt is jelenti, hogy GYES-en maradhatnék velük (jelenleg dolgozom), max. 10 éves korukig. Sajnos, a munkahelyemen leépítések várhatók, ezért gondoltam arra, hogy elmennék GYES-re, ha ezzel a munkaviszonyom legalább megmaradna (hátha pár év múlva javul a helyzet). GYES alatt felmondhatnak nekem az új Mtk. szerint?
Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.14. 05:21

Bossy, nem lehet egyoldalúan szerződést módosítani, tehát a munkakört sem változtathatja meg a munkáltató. A munkavégzés helyét is csak akkor, ha az eredeti megszűnt, és még ekkor is vannak korlátok. De nem a távolság számít, hanem a megnövekedett utazási idő.

Hogy érdemes-e vitába keveredned, azt neked kell eldöntened.

Gyurcsánné # 2012.09.13. 20:01

Tisztelt hozzáértő!
Szeretnék felvilágosítást kapni:
1.gyermek:2008.06.18.
visszamentem dolgozni 2010.július 18-al.kivettem a szabadságokat utána dolgoztam.Ismét teherbe estem 2010.december 31-ig dolgoztam,hogy meglegyen a biztosított napjaim.2011.0715.második gyermek születése.tgys kaptam,most gyedet.bruttó gyedem átlagban 106 ezer.
Szeretnénk egy harmadikat.Mik a lehetőségeink.Ha gyed alatt esnék teherbe,és megszületne még a gyed lejárta előtt.Gyed lejárta után visszamegyek dolgozni ha nem esek teherbe.De akkor ismét meg kell lennie a 180 napnak.vagy ha úgyesek teherbe hogy a születés időpontja a gyed lejárta után esne.akkor mi van.Hogyan járnék jobban, hogy ne legyen sok jövedelem kiesésem.
Köszönöm a segítség nyújtást.
Gyurcsánné

Bossy80 # 2012.09.13. 18:41

Még az előző hozzászólásomhoz visszatérve kérdezném, hogy abban az esetben, ha előzetesen főállásba kértem magam vissza, de most esetleg gyes melleti 4-vagy 6 órásban is megfelelő lenne a foglalkoztatás, utólag megtehetem-e ezt a módosítást vagy már nem ( 1 hét múlva ugyanis munkába kell állnom, most a szabadságomat töltöm)

Csak kíváncsiságból?!