„Martanarno 2017.08.30. 19:18
Tisztelt Szakértők!
Kislányom születése (2017. február) előtt pedagógusként dolgoztam (teljes munkaidőben, határozatlan idejű szerződéssel). Az elmúlt 6 hónapban CSED-en voltam, augusztustól GYED-en vagyok. A GYED igénylésekor a munkaügy megíratta velem a fizetés nélküli szabadság kérelmet.
A pedagógus előmeneteli rendeletnek megfelelően kétféleképpen vállalhatnék munkát:
"a) a pedagógus-munkakörben foglalkoztatási jogviszonyban,
az óraadói megbízásra szóló polgári jogi jogviszony keretében,"
A kérdéseim:
1. A főállásomra vonatkozó fizetés nélküli szabadság MELLETT azonos munkáltatónál köthetnék óraadói megbízásra szóló polgári jogi jogviszonyt?
1/a) Amennyiben igen, akkor a heti 6 órányi tanítás elérné a fent meghatározott 25%-ot? (Hiszen a pedagógus heti munkaideje 40 óra, ezen belül a 24 óra csak a tanórákkal kitöltött idő.)
1/b) Amennyiben igen, ez a jogviszony-változás előnytelenül érinthetné a 2. babára vonatkozó CSED-számítást? (Itt a fórumon olvastam korábbi hozzászólásban: "Ez az un. kedvezőbb szabály viszont csak akkor alkalmazható, ha az anya nem váltott jogviszonyt, azaz most is ugyanott dolgozik, mint ahol akkor dolgozott, ahol az előző, magasabb összegű CSED-et megállapították. ...Fontos, hogy jogviszonyról és nem foglalkoztatóról van szó."
1/c) Amennyiben igen, lehet törvényesen óraadói szerződést kötni 1,5 évre? Úgy értem, hogy a nyári hónapokban nincs tanítási óra, de jó lenne, ha a nyári 2 hónap is szakmai gyakorlatnak számítana, akkor is, ha fizetést nem is adnának.
2. Amennyiben az óraadói szerződés nem járható út, gondoltam rá, hogy a főállásomat esetleg határozott időre szóló munkaszerződés módosítással lehetne a következő 1,5 évre 25%-os részmunkaidőre módosítani. Ez jogi szempontból lehetséges?
Hallottam róla (de személyesen még nem láttam), hogy a fenntartónk belső szabályzata szerint csak 50%-os munkaidőtől (minimum heti 11 tanórától) kötnek foglalkoztatási jogviszonyt, a 11 tanórát el nem érő esetekben csak óraadói szerződést kötnek.
Az én esetem lehetne kivétel azért, mert csak erre a 1,5 évre szólna a részmunkaidő?
Remélem, hogy sikerült érthetően megfogalmaznom ezt a kérdés-szövevényt, és tudnak nekem segíteni! :)
Előre is köszönöm szépen!
”
T. Kérdező!
Válaszok a társadalombiztosítást érintő kérdésekre:
GYED mellett korlátlanul, aki napi 8 órában is dolgozhat. (Szemben a régi szabályozással, amely a gyed melletti munkavégzést nem engedte, a gyes melletti munkavégzést pedig korlátozta…)
Tb. szempontból annak tehát nincs akadálya, hogy a fizetés nélküli szabadság alatt dolgozzon.
Visszamehet ahhoz a foglalkoztatóhoz ahol eddig dolgozott, vagy munkát vállalhat egy másiknál.
Álláspontom szerint annak sincs akadálya, hogy miközben az adott munkáltatónál a közalkalmazotti jogviszonyában fizetés nélküli szabadságon van megbízási jogviszonyban oktasson.
Ez esetben nem jogviszonyt vált, hanem egyidejűleg két jogviszonnyal (egy közalkalmazottival és egy polgári jogival –megbízási jogviszony-) rendelkezik. Egy újabb szülés esetén a jogosultságot és az ellátások összegét ennek megfelelően (Tbj. 9. §) kell elbírálni.
(Figyelemmel arra, hogy két különböző jogviszonyról van szó, így a Tbj. 9. § (2) szerinti összeszámítási szabály nem alkalmazható.)
Tbj=1997. évi LXXX. törvény
Vhr: 195/1997. (XI.5.) Korm. rend.
Azt írja/kérdezi: „lehet törvényesen óraadói szerződést kötni 1,5 évre? Úgy értem, hogy a nyári hónapokban nincs tanítási óra, de jó lenne, ha a nyári 2 hónap is szakmai gyakorlatnak számítana, akkor is, ha fizetést nem is adnának.”
Megbízási szerződést lehet különböző tartalommal (határozott, határozatlan időre, ügyellátásra, eseti jelleggel stb.) kötni, de a Tbj. éppen ezért meghatározza, hogy TB. szempontból –járulékfizetés és biztosítási jogviszony szempontjából- hogyan kell elbírálni. Lásd: Tbj. 5. § g), Vhr. 4 §, Tbj. 7. §, Tbj. 9. §
Utalva a nyári szünettel kapcsolatos kérdésére a Tbj. 9. (2)-ből kiemelném a havonta kell elbírálni szövegrészt azzal, hogy a megbízó dönti el, hogy milyen tartalmú szerződést kíván Önnel kötni.
Tehát a jogi lehetőség még nem jelenti azt, hogy kérését a foglalkoztatónak akceptálnia is kellene.
Tekintettel arra, hogy a közszférában dolgozik, illetve figyelemmel az ügy bonyolultságára, illetve mivel kérdései rövid igen, vagy nem szavakkal nem válaszolható meg javaslom, hogy kezdeményezzen személyes konzultációt a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Iroda irodavezetőjénél, aki mind a tb-t érintő, mind pedig a munkajogi kérdéseire teljes körű választ tud adni.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez ha az igénylő munkáltatója un. kincstári körbe tartozik:
http://staff.aktaforum.hu/…iewtopic.php?…