Éjszakai munka - kisgyermekkel

renka81 # 2024.12.12. 22:03

Kedves Fórumozók!
Jelenleg gyeden vagyok, év elején mennék vissza dolgozni, de nem az eddigi munkahelyemre, mert közben elköltöztünk.
Az lenne a kérdésem, hogy 24/48-as beosztásban, készenléti munkakörben (személy- és vagyonőr) el tudok-e helyezkedni úgy, hogy van 3 év alatti gyermekem, tekintettel az Mt. 131.§ (5) bekezdésére, ami szerint éjszakai munkára nem lennék beosztható.
Jól értelmezem, hogy nem tudok ilyen munkát vállalni addig, amíg be nem tölti a 3. évét a legkisebb?
Nem ebben dolgoztam eddig, hanem irodai munkán, "rendes" munkarendben, ezért nem vagyok ezzel tisztában.
Köszönöm.

drbjozsef # 2024.12.13. 05:22

renka81,

Jól érted.
A 113.§(5) esetén nem vagy beosztható szabályosan, csak a (6) esetében a hozzájárulásoddal. Eltérő megállapodás erre csak neked előnyösebben lehetne.

Szomorú örökös # 2024.12.13. 06:51

Természetesen csakis az anyára vonatkozik mindez, én úgy olvastam ki.
Kivétel, ha az apa egyedül neveli a gyermeket, de valljuk be, ez azért eléggé ritka.
A kérdező leírásából nem derült ki, hogy az apáról vagy az anyáról van szó.
A megjelölt beosztásban pedig eléggé ritka a női munkavállaló, de nem kizárt.

renka81 # 2024.12.18. 20:03

Anya vagyok, és bár nem olyan gyakori ez a beosztás a nőknél, most mégis ez lenne az ideális nekem. De ezek szerint várnom kell, amíg 3 éves lesz a legkisebb, és utána a beleegyezésemmel már beoszthatnak úgy.
Köszönöm a válaszokat.

eulimen # 2024.12.25. 10:01

@drbjozsef
@renka81
Én ezt máshogy látom. A Mt. szerencsére (vagy sajnos) sokkal rugalmasabb annál, mint ami a főszabályokból következik.
A 113. szakasz (5) bekezdés a) pontja (mint alapértelmezett szabály) valóban megtiltja a munkáltatónak, hogy azt az anyát, akinek 3 èvesnèl fiatalabb gyermeke van, éjszakai munkavégzésre ossza be. Minden fejezet végén az "eltérő megállapodások" cím alól olvasható ki, hogy megállapodás esetén mennyire lehet eltérni a főszabálytól.
A XI. fejezet végén a 135. szakasz (1) bekezdése sorolja fel a "kőbe vésett" szabályokat, amitől nem lehet eltérni; a (2) bekezdés pedig azokat a szabályokat, amitől kollektív szerződés esetén csak a munkavállaló javára lehet eltérni). A 113. szakasz ez utóbbi felsorolásban szerepel.
Ha tehát a leendő munkáltatónál nincs kolleltív szerződés, hanem a munkaviszony kereteit kizárólag a munkáltató és munkavállaló megegyezése határozza meg, akkor jogi akadálya nincs a kívánt beosztású munkavégzésnek.

drbjozsef # 2024.12.25. 19:51

eulimen,

Igaz.
Mindig elfelejtem, mennyire megengedő valójában az Mt., és milyen kevés szabály van benne, amitől nem lehet eltérni.