Munkahelyi hátrányos megkülönböztetés?


pet007 # 2024.08.02. 07:57

Üdvözlet!

Van egy olyan eset, hogy adott egy multinacionális cég, ahol recepciós munkakörben van alkalmazva valaki, aki ezenkívül visz Hr-es folyamatokat, pénzügyieket, utazás , rendezvényszervezés stb. (amire természetesen a munkaköri leírás nem terjed ki.), ez a valaki munka mellett jogi tanulmányokat folytat. Tanulmányi szerződés nincs, ebből kifolyólag semmilyen anyagi támogatás, sem tanulmányi szabadság nem jár, max fizetetlen. Az illető megtudta, hogy a kollégája, aki most államvizsgázott, tanulmányi szerződés nélkül is kapott tanulmányi szabadságot. A HR vezető a kérdésre azt a választ adta, hogy a recepciósnak nem jár, ugyanis a munkaköre nem követeli meg a jogi diplomát. Hozzátenném, hogy a munkáltató a tanulmányi szerződés nélküli tanulmányi szabadságokra semmilyen szabályzatot nem írt. Csupán precedensekre alapoznak , ugyanis más részlegek vezetői is adtak szerződés nélkül, tanulmányi szabadságot a munkavállalóknak, megkülönböztetés nélkül.
Sőt kiderült az is, hogy a HR vezető nem akarja, kérésre sem bevonni a recepcióst munkajogi kérdésekbe (habár Hr folyamatokat is visz), hogy tanulhasson kicsit, hanem egy másik kollégát irattat be inkább egy munkajogi képzésre. Továbbá a vezető, kiemelte, hogy nem lesz pozíció a számára új és keressen inkább új munkát. (annak a kollégának csináltak pozíciót, aki tanulmányi szabadságot kapott friss, első diploámval , tapasztalat nélkül, de recepciósnak 3évi munkaviszony után sem)

Kérdésem az lenne, hogy egy ilyen esetben az Ebktv. 8. szakaszára lehet hivatkozni? Ez hátrányos megkülönböztetésnek minősül? Hiszen az a kolléga, aki szerződés nélkül kapott tanulmányi szabadságot és a recepciós, aki nem kapott, mindketten ráadásul egy vezetőhöz és egy csapathoz tartoznak, a HR-hez. Én úgy gondolom, hogy a vezető ilyen esetben nem kötheti ki, hogy ez a szabadság munakörhöz van kötve, hiszen nincs tanulmányi szerződés. Úgy hiszem, hogy ez egyértelmű diszkrimináció és a munkáltató az egyenlő bánásmód elvét teljesen figyelmen kívül hagyta.
Ha lehet a fent említett szakaszra hivatkozni, akkor a megkülönböztetett munkavállaló esetleg kérheti, hogy a vezetőt pozíciójától fosszák meg? Vezetőként kötelezettsége, hogy előmozdítsa és segítse a munkavállaló fejlődését és nem diszkriminálhat.

Köszönöm a segítséget! :)