Tisztelt Fórumos Ügyvéd Úr/hölgy!
2007 december 30-ig dolgoztam.2007 július 1-vel visszamenőleg kértem nyugdíjazásomat. Mivel munkaviszonyban voltam a saját jogú nyugdíjazás alatt kérhetem-e a nyugdíjjárulék és egészségügyi járulék visszafizetését arra a 6 hónapra? Úgy tudom nyugdíjas munkavállalónak nem kell járulékot fizetni. Csak azt nem tudom, hogy ez nem változott-e meg. Köszönöm válaszukat
nyugdíjjárulék visszafizetés
2007.12.31-ig Ön munkaviszonyban volt, így a bérből eszközölt levonások jogosak voltak.
monalisa1 köszönöm a választ.
De A Tbj.25§ azt mondja - a nyugdíjas foglalkoztatott személyek járulékalapot képező jövedelméből nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot nem kell levonni. A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott személy nyugdíjjárulékot ésegészség biztosítási járulékot nem fizet. Ez milyen esetben érvényes? Én úgy értem, hogy a munkaviszonyban lévő nyugdíjasokra vonatkozik.
Az olvasatomban az van, hogy dec.31-vel ment nyugdíjba, ennek ellenére 6 hónapra visszamenőleg - tehát amikor még aktív munkaerő volt -, kérne vissza holmi járuléki pénzt.
Azt nem írta, hogy nyugdijasként tovább foglalkoztatták...
Kedves Nyanyóka!
A Tbj 25. §-a éppen azt mondja, hogy: A sajátjogú nyugdíjas foglalkoztatott a járulékalapot képező jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot fizet.
Tehát, ami visszaigényelhető, az a pénzbeli egészségbiztosítási járulék. A volt munkáltatójával tudja a járulék túlvonását rendezni, mégpedig úgy, hogy a munkáltató önellenőrzés keretében a járulékot visszaigényli, és az ön részére kifizeti.
üdvözlettel:
c.s.
clara s.
A magam tanulásaként is köszönet a precíz hozzászólásért.
Kedves Clara Swenson és Monalisa!
Köszönöm a hozzászólásotokat. Megfogom kérdezni a volt munkáltatómat. Annál is inkább, mert kollégáim is azt, hogy a munkáltatómtól kérjem a visszamenőleges 6 hónapi járulék fizetést és avval az igazolással vissza tudom kérni az APEHtől a levont összeget. Még egy kérdés: mi a különbség a természetbeni és a pénzbeli járulék fizetés között. Köszönöm a szakszerű választ. Sokunknak segített, akik hasonló cipőben járunk.
A természetbeni juttatás az melegkonyhás étkeztetést jelent, míg a pénzbeni étk.jegy az lehet kp. vagy azzal egyező értékű, boltban levásárolható zseton.
Bárki munkajövedelméből ilyen-olyan címen jutalékot vonnak le, de igazabbként nevezhetnék adóztatásnak...
Kedves Nyanyóka!
Nem kell igazolást kérnie a volt munkáltatójától, a levont járulékot nem az APEH, hanem a volt munkáltatója fogja Önnek visszafizetni. Önnek csak a nyugdíj visszamenőleges megállapításáról szóló határozatot kell a volt munkáltatóhoz eljuttatnia, ez lesz az önellenőrzésük alapja.
2006 szeptember 1.-től vált külön az egészségbiztosítási járulék pénzbeli és természetbeni egészségbiztosítási járulékra, a nyugdíj mellett munkát végzőknek ettől az időponttól kell a természetbeni egészségbiztosítási járulékot megfizetni. A természetbeni eb járulékkal a természetbeni ellátásokra (orvosi ellátás, recept kiváltás stb.) szerezhető jogosultság, a pénzbeni eb járulékkal pedig a pénzbeni ellátásokra (táppénz). Mivel a nyugdíjasok nem jogosultak táppénzre, ezért a pénzbeni eb járulékot nem kell megfizetniük, tehát ezt tudja Ön most visszaigényelni.
Az kétféle egészségbiztosítási járulék mértéke a következők szerint alakult:
2006. szeptember 1-jétől 6 százalék, amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék mértéke 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék mértéke 2 százalék,
2007. január 1-jétől 7 százalék, melyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék mértéke 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék mértéke 3 százalék.
2008 január 1-től 5 % amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4, 5 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 0, 5 százalék.
Üdvözlettel:
clara s.
Ne feledkezzetek meg az SZJA-ról sem. A nyugdíj az összevont adóalap része, de a ráeső adót nem kell megfizetni. Valószínű, hogy SZJA nagyobb lesz, tehát ezt be kell fizetni.
A nyugdíjas munkavállalótól a nyugdíj melletti bruttó keresete után nem kell munkavállalói járulékot levonni.
Tehát visszakapja
- 3% pénzbeli TB hozzájárulást
- 1,5% munkavállalói járulékot
Be kell fizetni a SZJA különbséget.
Ennek a 3-nak az eredője +,- is lehet.
A munkavállalói járulék is visszajár, valóban.
De ha a nyugdíját visszamenőleg állapították meg, feltételezem, hogy a kifizetése is csak 2008. január 15. után történt meg, tehát az már idei jövedelem lesz, így az szja különbözettel nem kell számolni.
clara s.
Ilyen alapon a többit sem lenne joga követelni.
Sziasztok!
Egy fura helyzetre keresek választ, sok emberrel beszéltem már róla, de eddig nincs egyértelmű válasz.
Mi van akkor, ha a munkáltató nem vonja le a nyugdíjjárulékot munkavállalótól? Magyarán, mondjuk havi 25.000 Ft lenne a járuléka, de ezt munkáltató nem vonja le a munkavállaló béréből, hanem kifizeti neki. Hogy követelhető vissza szerintetek? Mt. 162.§, jogalap nélkül kifizetett munkabér avagy ez járuléknak minősül és eszerint kell valahogy visszakövetelni, akkor hogyan?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02