Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


keke1 # 2011.11.11. 19:08

Ani2085!

A rehab ezek szerint egy lehetőség,amit mindenki megkap 3 évre,igy lesz ideje munkát találni.
A bruttó 57 ezer pedig kb 48 ezer forint nettó,amivel már a középosztályba kerülünk...

És milyen nagylelkű szeretett kormányunk.0 munkára annyit kapnak a rehabosok,mint a keményen dolgozó közmunkások!

hkati2 # 2011.11.11. 19:22

Azt szeretném kérdezni , hogy a jelenlegi rehabosokkal mi lesz? Azt hiszem nagyon sokan vagyunk akiknek 2012-ben jár le a 3 éve.Tud erről valaki valamit?

oroszlinda # 2011.11.11. 19:22

Sziasztok!
Elnézést a megszólításért csak egy pár szóban szeretnénk összehozni sorstársainkat!Vagyunk jópáran "moderátor nélkül"(ezért is érdemes:(!)akik más fórumon ugyanezekről a kérdésekről dilemmázunk!
Szeretnélek megkérni benneteket,hogy nézzetek át hozzájuk is,és közösen talán mégjobban sikerül valamit találni a jelen helyzet ellen!
A Moderátornak szeretném csak személyesen üzenni,hogy nem kívánok senkit befolyásolni,hiszen "Szabad az ország"!
policyagenda.hu reformok-mi lesz a rokkantnyugdíjasokkal kereső.
Köszönöm!
Linda

oroszlinda # 2011.11.11. 19:24

Linda!

keke1 # 2011.11.11. 19:28

A jelenlegi rehabosokkal ugyanaz a helyzet,mint a jövő 57 ezreseivel.
Lejárat után kiesnek a szociális rendszerből,illetve lehet igényelni az önkormányzattól segélyt.
27700 ft....ha van miből.

oroszlinda # 2011.11.11. 19:39

Linda
Mari55

keke1 # 2011.11.11. 19:39

Én úgy látom,a beirásokat kielemezve hogy a trükk hasonló lesz mint a manyupnál.
Tehát akinek nem tetszik annak kell fellebezni,de a levelekben közlik hogy fellebezés esetén el lehet vesziteni a most még biztosnak tünő ellátást.

A besorolási értesitőket pedig már az év elején kiküldik.
És az miatt se kell aggódni hogy netán kifutnak az időből,ugyanis Karácsony,és újév között is ülésezni fog a parlament.

keke1 # 2011.11.11. 19:52

hkati!
A jövőben a segélyt munkához kivánják kötni,ezért valószinüleg mindenki megkapja,de valamennyit dolgozni kell érte.
Ez annyiban + hogy eddig sokan nem kaptak semmit,mivel az önkormányzat szegény volt.
A jogfolytonosságra ezután is vigyázni kell,tehát a rehab lejárata előtt ajánlatos érdeklődni a munkaügyi központban hogy mi a teendő.

maca56 # 2011.11.11. 19:55
keke1 # 2011.11.11. 20:03

Szanka!

Januárban kapjuk meg a 2011-es inflációs emelést,és nem másért kapjuk meg,kizárólag azért mert 2012-től léphetnek életbe az új rokkantnyugdij törvények.Magyarán idén még nyugdijasok voltunk,és a nyugdij emelés utólag történik.

Szerintem az özvegyi nyugdijakkal is ugyanez a helyzet.

anita222 # 2011.11.11. 20:05

Tudomásom szerint nem maradt el,mert ismerek olyat,aki ott volt ma a Meosz ülésen.
Részleteket majd itt olvashatunk:
http://www.hallasserultek.hu/

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 20:07

"Az átalakítások jövő évtől kezdve megtörténnek – közölte."(Soltész)Ebben a medical cikkben nem említik azt a bizonyos 57 ezret.
Az is érdekes,hogy úgy tűnik nem tartanak tömeges fellebbezésektől.

keke1 # 2011.11.11. 20:23

Kiszolgáltatott,ez is igazolja amit irtam, ravasz ördögök.
Valószinűleg kétféle rehab ellátás lesz,egy az 50% felettieknek,57 ezer forint,egy pedig az 50% alattiaknak,ezeknek lesz "pár 100 forinttal több.

A 40% alattiak nem kapnak ellátást.

ókút # 2011.11.11. 20:30

mari55

év közbeni nyugdíjba menetelnél nincs korrekciós emelés,januártól kapja ő is,az emelést.az aktuális évi emelést.

keke1 # 2011.11.11. 20:46

És ez lesz az utolsó emelés, kedves sorstársaim.

kisvirag56 # 2011.11.11. 21:02

Sziasztok!

Most találtam a pénzcentrum internetes honlapon. Jól összefoglalja az egész témát, ezért átküldöm:

A kormányszóvivő szerint a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, nehezen átlátható és sok esetben pazarló. A régió többi országához képest hazánkban a rokkantnyugdíjasok aránya kétszer magasabb, miközben az Európai Uniós átlaghoz képest a rokkantak foglalkoztatásának mutatói is jelentős lemaradást mutatnak. A kormány célja, hogy akik munkaképesek, azok térjenek is vissza a legális munkaerőpiacra, akik viszont nem tudnak dolgozni, azok számára az állam továbbra is védőhálót biztosít.

A változtatás részleteit Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára ismertette. Azok a rokkantnyugdíjasok, akik már a nyugdíjkorhatár betöltötték, azok számára csak annyi változás lesz tapasztalható, hogy nem rokkantnyugdíjat kapnak, hanem rendes nyugdíjat, természetesen csak a név változik, maga az ellátás összege nem.

Azoknak sem kell felülvizsgálatra számítani, akik az irányadó korhatártól 5 évnyire vannak, hiszen az ő ellátásuk szintén megmarad. Főszabályként két csoportot érintenek a felülvizsgálatok, a jelenleg III. rokkantsági kategóriában lévőket (111 ezer ember), valamint a rendszeres szociális járadékban részesülőket (84 ezer ember).

A felülvizsgálat során két fajta döntés születhet, valakit vagy munkára alkalmasnak találnak, vagy nem. Akiket munkára alkalmasnak találnak, azok a jövőben rehabilitációs ellátást kapnak majd, azok pedig, akik a munkaerőpiacon nem tudnak szerepet vállalni, rokkantsági ellátásban részesülnek. A rokkantsági ellátás összege megegyezik a rokkantsági nyugdíj összegével, mellette lehet dolgozni, viszont csak bizonyos határok mellett. Ha a munkából származó bér eléri a minimálbér 18-szorosát év közben, akkor az év végéig a rokkantsági ellátást szüneteltetni kell.

A rehabilitációs ellátást fix összegben, havi 58 ezer forintban határozzák majd meg, amelyből még a járulékok lejönnek. Az ellátás mellett párhuzamosan dolgozni nem lehet.

A kormány a munkaképesek számára munkalehetőséget is kínál, amely több részből áll. A rehabilitációs ellátásban részesülők számára közmunkaprogramokat szervez a kormány. A versenyszférában foglalkoztatott rehabilitációs munkavállalók után nem kell majd munkaadói járulékot fizetni (amelyet egyébként jövőre szolidaritási adóvá keresztelnek át).

Soltész Miklós azt is elmondta egy kérdésre válaszolva, hogy a céljuk nem az azonnali bevételnövelés, magát a rendszert akarják megváltoztatni. Azt akarják elérni, hogy aki munkaképes, az minél inkább a munkából szerzett jövedelmére támaszkodva biztosítsa megélhetését, még akkor is ha megváltozott munkaképességű. Az államtitkár szerint hosszabb távon lehetnek az új rendszernek előnyei. A statisztikák is azt mutatják, hogy jelentősen visszaestek az új megállapítások.

A Széll Kálmán-tervben még három év alatt több mint 200 milliárd forintos megtakarítást rányzott elő a kormány a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakításából. Már az idei évben 11, 2012-ben további 88, 2013-ban pedig újabb 117 milliárd forintot kellett volna megspórolni.

ugribugri # 2011.11.11. 22:45

azért dübörög a gazdaság europa minket fog követni hmmm lehet csak elszólás volt, valószínű ilyenkor a kövezésre gondol....http://atv.hu/cikk/20111111_egy_even_belul_levalthatjak_orban_viktort?source=hirkereso

ujpesti # 2011.11.11. 23:39

icike42
A MEOSZ konferencia nem maradt el.Sőt 13 órától a MEOSZ székhelyen elnökségi ülést tartottak,a tagszervezetek vezetőivel.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 23:40

Szanka !

A Róna Péter cikkre gondolsz ? Politológusként azt gondolom, hülyeség.

Clarissima # 2011.11.11. 23:54

Szép estét mindenkinek, szerbusztok!

Fix hír!
A Megyei Egészségbiztosítási Pénztárakhoz megérkeztek a tervezetek. Eszerint januárra meg kell teremteni a feltételeket a felülvizsgálatokhoz. Mivel az orvosok nem akarják vállalni, hogy 10 emberből 9-et kirúgjanak a nem létező munkaerőpiacra betegen, a mézesmadzagot bedobták. Eddig egy felülvizsgálatért 1500 Ft-ot kaptak a felülvizsgáló főorvosok, de jövőre 8000 (!) Ft-ot fognak kapni. Ezért biztos érdemes lesz egyeseknek a becsületét és a hivatástudatát eldobni!

Én nagyon felháborítónak tartom az egész eljárást, amit az ország legszegényebb rétegével (köztünk velünk) szemben tanúsít a "T. kormányunk". Csak azoknak csökken a jövedelme, akik amúgy sem tudnak normális anyagi körülmények között élni, és megcélozzák a rokkantakat. Mindenkit csalással gyanúsítanak (Becsületsértés!!!), az alkotmányos jogainktól megfosztanak bennünket, mint egy bűnözőt!!!

Én III. csoportú VÉGLEGES rokkant vagyok, kőkemény 58 eFt nyugdíjjal 47 évesen. Heti 20 órát dolgozom, mert nem vagyok képes egyedülállóként megélni, rezsit és részletet fizetni, gyógyszereket kiváltani... Arról jobb ha nem beszélek, hogy nem merek elmenni táppénzre, hanem szabit veszek ki, ha már nem vagyok képes elvégezni a munkám.
Mellé eltemettem a családomat - a végén már frank hitelből, ami persze becsődölt és át kellett váltanom euróra (a Ft alapú részletét nem lettem volna képes fizetni), az meg most fog becsődölni - csakhogy erre a kis lakásom is rámegy, ha nem tudom fizetni.

Nekem akárhogy nézzük is, annyi... Orbán Viktor nyugodtan idejöhetne és személyesen tehetné a kötelet a nyakamra, mert Ő és a kedves bólogató csapata az ítélő és az ítélet végrehajtó egyben - akkor nem kellene végig kínlódni azt a kis időt, ami még marad. Én egészségileg nem vagyok alkalmas arra, hogy 12 órát dolgozzak a betegágy mellett (ápolónő vagyok), a jelenlegi munkahelyemen csak részmunkaidő van, aminek a bére jövőre 40 eFt alatt lesz. (Hála O.V-nek!)Ha megkapom a járadékot (arra biztosan tudom, hogy jogosult vagyok), azzal se sokat érek, mert a hitelem telik ki belőle és nem dolgozhatom mellette. Levegőből élni, gyógyszert kiváltani, rezsit fizetni nem tudok.

Azt hiszem, nem csak én leszek ebben a helyzetben.

Szó szerint a pénzben úszó politikusok HALÁLRA ÍTÉLNEK bennünket.

Egyszerűen nem tudom, hogy lehetne ezeknek a .... eljuttatni a tudatához, hogy embereket ölnek meg az intézkedéseikkel, holott az első teendőjükként a saját jövedelmükhöz és juttatásaikhoz kellene hozzányúlni!
Egyébként tényleg sokkal több az öngyilkos (és jelölt), mint korábban volt.
A mostani bandánál még az előző kormány is jobb volt!!!

Ha mentek az Országház elé, szóljatok! Ha 2 napig nem eszem, akkor is ott leszek, még pár záptojást is beszerzek!

Clarissima # 2011.11.12. 00:00

Kedves Szanka!

Jól mondod!

Egyetértek!

aperten # 2011.11.12. 01:24

Ha mentek az Országház elé, szóljatok! Ha 2 napig nem eszem, akkor is ott leszek, még pár záptojást is beszerzek!

Ne költsd a kevéske pénzed utazásra.
Házhoz mennek érte!
:-)

http://index.hu/…zonyitvanyt/


# aperten

aperten # 2011.11.12. 01:29

Fix hír!
A Megyei Egészségbiztosítási Pénztárakhoz megérkeztek a tervezetek. Eszerint januárra meg kell teremteni a feltételeket a felülvizsgálatokhoz. Mivel az orvosok nem akarják vállalni, hogy 10 emberből 9-et kirúgjanak a nem létező munkaerőpiacra betegen, a mézesmadzagot bedobták. Eddig egy felülvizsgálatért 1500 Ft-ot kaptak a felülvizsgáló főorvosok, de jövőre 8000 (!) Ft-ot fognak kapni.

Forrás?


# aperten

hkati2 # 2011.11.12. 05:11

keke1
Tudod szívesen dolgoznék én is ,ha bírnék!Sajnos sokszor önmagam ellátására is képtelen vagyok.Amikor a rehabjáradékot kaptam ,akkor azt mondták az orvosok , hogy a korom miatt nem adhatnak rokkantnyugdíjat.3x év munkaviszonnyal 53 évesen és 3 év rehabbal III csoportosként várom , hogy mindenem elússzon! Biztató kilátások!!!Még egy kérdés :eddig az özvegyinyugdíj is megilletett, most azzal mi lesz?

anita222 # 2011.11.12. 06:06

Icike42!

Igen,azt ígérte,részletes beszámolót tesz majd fel a honlapra.Tegnap a hallássérültek részéről 4-en voltak az ülésen,az első sorban ültek.

Megköszönjük,ha minél többen csatlakoztok csoportunkhoz!
http://www.hallasserultek.hu/