Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kázmér58 # 2011.11.11. 15:00

Üdv mindenkinek.Nem szeretnék okostojásnak látszani, de ma telefonáltam a. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Osztályára. Ott egy hölggyel beszéltem, és kérdeztem mi lesz januártól.Azt mondta szó szerint. Hogy ők is csak az újságból tudnak, és hallanak valamit.Azt mondta hogy még TERVEZET sincs.Ezt csak bedobták a köztudatba és kész. Úgy hogy semmit nem tud mondani, mert még elgondolás sincs róla hogy mit akarnak.És ez nem fog menni egyik napról a másikra. Mire ezt teljesen kidolgozzák.Nagyon sok időt fog igénybe venni.

Fülcimpa (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 15:46

Apróka, nagyon szép ez a vers, köszi hogy megosztottad.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 15:52

Tobozka! A 2. kérdésedre tudok érdemben válaszolni. Nekem Munkaügyi Bíróságig ment a történetem. Többszörös, ezáltal nem műthető deréktáji porckoron sérvem van. Az Igazságügyi Orvosszakértő véleménye alapján jogerős bírósági végzéssel kaptam meg 2 év huzavona után a 67%-ot. Ez maradt a 2009-es felülvizsgálatig, amikor a 2008-as % változás miatt 50%-os lettem. Annak ellenére kaptam meg a minimumot, hogy közben nyaki csigolya kopás, meszesedés, és depresszió is hozzájött a sérvhez. Ja, és "nem rehabilitálható" voltam a határozatban. Most aug. 24.-én voltam a soros vizsgálaton, és ez év júniusától magas a vérnyomásom, és szívkoszorúér szűkületet állapítottak meg. Mindezek ellenére visszaminősítettek 45%-ra. Valahogy elfeledkeztek az alap betegségemről, amiről vittem a szakorvosi véleményt, miszerint az állapotom fokozatosan romlik, javulás nem várható, a kezelésekre sem reagál a szervezetem. Nos, 2005-ben született a bírósági végzés, és ahhoz a betegséghez, amire akkor a 67%-ot megkaptam, jött az évek folyamán 4 másik kórság, most még a rokkantsági kategóriából is kivettek. Természetesem fellebbeztem, újból vittem a szakorvosi véleményeket, október 18.-án voltam II. fokon, de a határozatot azóta sem kaptam meg. Csak most megint másképp számolják a %-ot. Minden betegségre külön %, azt nem tudom hogyan összesítik. Az I. fokú határozatban csak a nyaki gerincproblémára kaptam 15%-ot, neurotikus bajomra 35%-ot, ebből jött ki, hogy az összesen 45%.
Ennyit arról, hogyan mennek a dolgok a felülvizsgálatnál. A deréktáji sérv kimaradt, a magas vérnyomást és a koszorúér szűkületet figyelembe sem vették. Ugyanúgy, ahogy a korábbi bírósági végzést sem. Most várok, ki tudja mikor kapom meg a határozatot a II. fokról. Felkészültem az újbóli perre, és csak álmodozni merek arról, hogy tán mégis rájöttek, hogy nem alaptalan volt a 2005-ös leszázalékolásom. 53 éves vagyok, és annak ellenére, hogy sok mindenben segítségre szorulok, tehát nem vagyok teljesen önellátó (pl. fürdés, öltözködés, utazás) III. csoportba vagyok sorolva. A háziorvosom, és a szakorvosaim szerint a II. csoportban lenne a helyem. Akkor tán kevésbé csesztetnének.

éhes # 2011.11.11. 15:58

Kázmér58!
Bár úgy lenne ahogy irod.Sokan reménykednek benne,hogy ez megint egy "köztudatba bedobott lufi".Viszont igazat kell,hogy adjak Mari55-nek mert,gondoljunk bele,hogy hányszor vágtak már át bennünket,s milyen fontos dolgokban.Félre ne értse Kázmér58,belőlünk csak az "intézménnyel"szembeni bizalamatlanság beszél.(mindenkire rábizom,hogy mi az az egyszemélyes intézmény )Gondoltam már arra is,hogy az IMF-nek szól ez a "tettrekészség"-talán már a fanfárok is fújják az indulót-,hogy mi aztán bebizonyitjuk,hogy micsoda harcosok vagyunk a faltörőkos politikánkkal.Azért kösz'Kázmér58-nak,hogy egyáltalán megpróbálta,s gondolom,hogy Ő is tesztelte a dolgot.Bár nem tudtuk meg,hogy milyen szinten,s milyen minőségben volt a hölgy akivel beszélt.Lehet ezt is megtudjuk.Gondolom,hogy ettől függetlenül mindenkinek minden zavaros,érthetetlen felfoghatatlan.

Edmond56 # 2011.11.11. 15:59

Rémálom ebben az országban élni!!!

kázmér58 # 2011.11.11. 15:59

scarabeus
Én a RÉDOSZ eseményen voltam

liamadni # 2011.11.11. 16:08

Ani2085!

Szinte teljesen mindegy mi a bajod,ha nem akarnak leszázalékolni.Sajnos tapasztalatból tudom miről beszélsz.Fiatal,és egészséges vagy rokkantnak.(Dolgozni természetesen öreg vagy és rozoga.)
Ha eltűnik néhány betegséged,akkor már minden szép ,és jó lesz.Gyorsan rehabilitálható leszel,és indulhatsz vissza a munka világába.Igaz ez csak "papíron van így", de az már a Te személyes problémád. :(((

kázmér58 # 2011.11.11. 16:11

éhes
Egy osztályvezető volt.Az én meglátásom szerint egy kedves és udvarias hölgy volt.Akinek a szavaiból nem a lekezelés szólt.És valóban őket is bosszantja hogy egyáltalán nem állnak velük szóba ott fent. Ö szerinte az lehet hogy amit minden hónapban bedobtak ma köztudatba egy dolgot, és várták a hatást.Hogy most is ez lehet. Mert ha utána gondolsz ezeket hogy más néven fog futni a rokkantak meg hasonló. Már lassan 1 éve adagolgassák nekünk. De még halvány fogalmuk sincs róla hogy mit akarnak. Egyszerűen nem találnak fogást rajtunk.Ugyan is ezek a lépések nemzetközi jogokat sértenek.És most az puhatolóznak, hogy hol találnak egy kiskaput.

kázmér58 # 2011.11.11. 16:12

scarabeus
IGEN vicc volt.

éhes # 2011.11.11. 16:24

Bocs!Még utalnék az ingatlanadóra,hogy mit művelt Adó Anti-alias rogán antal-hétfői bejelentése,aztán kedden a Házon kivűlben(hogy mit képzelnek,hogy ki gondolhatja ezt komolyan,láttam stb...pedig azt már rég felvették,s utána nyögte be a képviselői ajánlását hétfőn,irtó jellemtelen) aztán szerdán bővitette a kört-Állami,és Egyházi vmint szervezetek ingatlanaira,földre stb-,s jött a csütörtök,s Atyánk telefonált londonból,hogy szó sem lehet ingatlanadóról..4 nap alatt amit műveltek az emberek ingerenciájával,hát mindenki tudja.Ez még nem jelenti azt,hogy az önkormányzatok nem találhatnak ki bármilyen helyiadót,sőt még nagyobb "önállóságot"kaptak az adókivetésre.(szilvafa adó,ha már a pálinkáa után nem kell adót fizetni) Ma Már a "nyugdijvédő"nagyasszonyunk sem ért vele egyet.Csodás szalagcimekkel jelent meg a hirportálokon.Ő az aki úgy megvédi a nyugdijat,hogy oda sem adja,sőt el is veszi.Ettől függetlenül jó,hogy kázmér58 próbálkozott.Szóval ennyit az Ő tájékozottságukról,a "hitelességet"már le sem irom.Esküszöm,hogy addig addig hergelik az embereket,hogy tényleg nem ússzák meg,hogy utcára menjenek az emberek.Megyek kifújom magam,mert most rám fér.

oroszlinda # 2011.11.11. 16:25

www.policyagenda.hu /reformok mi lesz a rokkantnyugdíjasokkal fórum!
Érdemes "benézni"!Nem kellene összefogni,mert ugyanazokról a problémákról beszélünk rengeteg helyen!

éhes # 2011.11.11. 16:33

kazmér58!
Köszönöm mindenki nevében,korrekt és hiteles volt válaszod.Reménykedjünk tovább.Azért azt én is "csak"sejtem,hogy ott is igen nagy a fejetlenség,és tájékozatlanság.Irom az én tudásomat.10 emeletes panelban lakom,s hál 'Istennek az egyik szomszédom a db-i Nyufig nyilvántartási osztályán dolgozik.Én is onnan próbálok tájékozódni,de szinte felfoghatatlan,hogy milyen tájékozatlanok.Ezért is adok hitelt szavaidnak.Naponta érdeklődök Nála,de semmi és semmi.Szóval ha ott sem tudnak-majdnem-semmit,akkor vidéken hogy tudnának bármit is.Még egyszer kösz'válaszod mindenki nevében.Természetesen,ha hallok bármit,jelzem az oldalon.

Túlélő # 2011.11.11. 16:41

Ani2085 írj,ha kéred a telszámot.
Én okt 13-án voltam IIfok,azóta semmi.Várom a levelet.Tegnap és ma telefon ide-oda.Itt "már" nem volt a papírom "ott még" nem látják.Szóval mindenhová csörögtem. Kiderült okt 24-én már Pesten volt.Végül kaptam egy olyan számot,ahol a folyamatban lévő IIfoku ügyeket intézik.Sajnos ma csak 13ig volt félfogadág,tehát majd hétfőn reggel hívom újra.
Egyébként kérdezősködtem rokkant ügyben is,de mindenki azt mondta -azt sem tudják holnap mi lesz.Pedig ők ott dolgoznak.Akkor mi betegek honnan tudjuk?Már a tv-t sem nézem,csak kiborulok.
Mennék sétálni,kifújni magam,mint éhes,de a derekam "nem akar"tehát maradok.
Fájdalom és idegeskedés mentes szép estét mindenkinek.

kázmér58 # 2011.11.11. 16:43

éhes
Köszönöm Én nem a levegőbe beszélek. Először az illetékes emberkét szoktam megkérdezni utána írok. Igaz néha hülyeségeket, na de néha az is elmegy. Ha valaki kéri, és ellenőrizi szeretné amit leírtam, megadom az illetékes telefonszámát.

ókút # 2011.11.11. 16:44

Kázmér58 valószínűleg igazad van havonta kéthavonta
bedobnak valamit a köztudatba,aminek sok oka lehet:
pl.imf,jobboldali véleményvezérek akik megint elővették,hogy a nyugdíjasok pláne rokkantnyugdíjasok
még mindig a szent tehenek,akikhez nem hozzányúlni.

ókút # 2011.11.11. 16:45

a mernek szó kimaradt!

ókút # 2011.11.11. 16:55

Icike42!
na az ilyen újságírók miatt írtam a jobboldali vélemény formálókról,nekik szólnak ezek a havi kéthavi sajtótájékoztatók!

éhes # 2011.11.11. 16:58

kázmér58!
Nem kételkedtem,sőt... Szó sincs róla.A hülyeség,meg apró szórakozás sokmindenről eltereli az ember figyelmét(van miről).Kösz's tájékoztassuk egymást változatlanul.
üdv.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 17:13

Köszi Túlélő, de inkább várok. Valószínű valamelyik papíron megvan nekem is a telefonszám, de lehet addig jobb, míg nem kapom meg a határozatot. Szerintem ők is el vannak veszve, tényleg fejetlenség, kapkodás mindenhol. Először ugye az lett volna a lényeg, hogy akit lehet, meg hagyja magát, kirúgni a rokkantságból. Aztán kicsit lazítanak a gyeplőn, megint szorítanak. Már azt is el tudom képzelni, hogy az a külön %-os lebontás sem stimmelt, mert nem hiszem, hogy olyan hasraütéses módon kellene működnie, mint amit a saját fülemmel hallottam: hát erre mondjuk legyen 8, erre esetleg lehet 5, következőre 15, aztán rákérdez, mennyinél tartunk? Ez sem lehetett egy átgondolt, megfontolt, kidolgozott szisztéma. És ugye az összes % sem összeadásra kerül, az is valamilyen módon másképp adódik össze. Mindemellett vakarózhatnak, hogy kitenni, nem kitenni? Mit kér most a kormány? Tegnap azt, ma ezt. Mindenesetre a 22 napos határidőből kifutottak már, ami a sima határozathoz kellene. Én ráérek. Felőlem küldhetik 2 év múlva is, addig kapom a nyugdíjamat.

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 17:41

http://www.mon.hu/…vege/1836812?…Na ezen megint felháborodtam,próbáltam hozzászólni,regisztrálam is,de nem mentek el a hozzászólások.Ez az újságíró mennyire tájékozott abban amiről ír?

kiszolgáltatott # 2011.11.11. 17:53

A fejetlenségről én is tudnék írni.Pl.amikor beadtam a rehabjáradék igényt,egyszercsak telefon jött,hogy fáradozzak be személyesen,mert eltűnt az igénybejelentés,és akkor pótolni kéne.
Aztán amikor a munkaügyi központba regisztráltam,mondták,hogy a majd szólnak újra kb.2 hét múlva.Több mint egy hónap múlva hívtak,hogy többször utána kellett telefonálniuk,mire visszajöttek a papirjaim,most befejezhetjük a regisztrációt.

skorpió13 # 2011.11.11. 17:54
Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 17:56

Így juttatják vissza a rokkantakat a munkaerőpiacra

2011. november 10., csütörtök, 14:23 • Utolsó frissítés: 2011. november 10., csütörtök, 16:03
Szerző: hvg.hu

Címkék: rehabilitációs járulék; Giró-Szász András; rokkantnyugdíjnyugdij; Soltész Miklós; rokkantnyugdíjak felülvizsgálata; Start munkaprogram; Nefmi;

kinyomtatomKinyomtatom • ElküldömElküldöm •hozzászólásokHozzászólások (#42)
Twitter

A munkaképes rokkantaknak dolgozniuk kell. Saját maguknak kell jelentkezniük felülvizsgálatra a rokkantnyugdíjban vagy rehabilitációs eljárásban részesülőknek, az állam pedig akár 3 éven keresztül is támogatná a munkáltatókat a rokkantak foglalkoztatásában és munkaerőpiacra való visszaterelésében.
A mobilnet új dimenziója!
Értékesítői állások - Jobline.hu
Hirdetés

A főszabály az lesz, hogy aki elérte a nyugdíjkorhatárt vagy fölötte van, az nyugdíjasként fogja megkapni a járulékokat - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) államtitkára csütörtöki, Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Mindazok, akik korhatár alattiak, rehabilitációs ellátást vagy rokkantsági ellátást fognak kapni.

Mit kell tenniük az érintetteknek?

Minden ellátott kap egy értesítő levelet arról, hogy milyen ellátási formában és milyen korosztályban van, és milyen ellátásban fog részesülni. Azok, akik a III-as csoportban vannak és rokkantsági ellátásban részesülnek, illetve rehabilitációs járulékot kapnak, felülvizsgálatra jelentkezhetnek (kb. 111 ezer fő). Ezt előreláthatólag a kormányhivatalban fogják végezni, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal területi szervezeténél.

Kétféle eredménye lehet egy vizsgálatnak: vagy állandó papírt kap valaki és ezután rokkantsági járulékot fog kapni, vagy rehabilitációs járulékot fognak neki utalni. Ez utóbbi összege bruttó 57 ezer forint lesz, amelyből nyugdíjjárulékot vonnak le. Nekik munkát kell keresniük. Azok is mehetnek felülvizsgálatra, akik szociális járadékot kapnak (84 ezer fő), esetükben is lehet szó rokkantsági és rehabilitációs járadékról egyaránt.

Soltész Miklós és Giró-Szász András sajtótájékoztatója
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Fontos tudni, hogy azokat nem érinti a felülvizsgálat, akik már korhatár fölöttiek, már most is rokkantsági ellátásban részesülnek és az I-es v. II-es csoportba tartoznak, illetve a III-as csoportban vannak, de 5 évük van a nyugdíjig, vagy átmeneti járadékban részesülnek. Ők továbbra is változatlan összegű rokkantsági járadékot fognak kapni.

Ha valaki a rehabilitációs ellátás mellett munkát vállal, annak az ellátását felfüggesztik. Akik rokkantsági ellátás mellett mennek el dolgozni, mindaddig dolgozhatnak, míg a fizetésük el nem éri a minimálbér 18-szorosát (1 évre vetítve).

Mit tehetnek a munkáltatók?

A jövendőbeli munkavállalók elhelyezésére több módszert is felsoroltak a sajtótájékoztatón. A Start-közmunkaprogram mellett lehetőség van arra, hogy a cégek rehabilitációs hozzájárulást fizessenek és annyi embert foglalkoztassanak, amennyi szükséges. Ha ennél több, az érintett csoportba tartozó munkavállalót akarnak alkalmazni, azt az úgynevezett rehabilitációs kártyával tehetik meg. Így mentesülnek a munkaadói járulék fizetése alól.

Munkaképességet vizsgáló gép bemutatója
Fotó: Horváth Szabolcs

A harmadik lehetőség szerint támogatott munkahelyeket alakítanának ki, amelynek értelmében bér- és költségkompenzációval ösztönöznék a cégeket. A rehabilitációs ellátásban részesülő munkaképes embereket az állam úgy támogatná, hogy a munkáltató 3 éven keresztül csökkenő mértékű kedvezményt kapna a foglalkoztatásukra - ezt követően viszont befejeződne a rehabilitációjuk, és munkatapasztalattal felvértezve el tudnának helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, véli az államtitkárság. Azok után azonban, akiknek az egészségügyi állapota csak egy adott munkát tesz lehetővé, és nincs lehetősege bármilyen munkát vállalni, tartós támogatást fizetnek a munkáltatónak.

Fenntarthatatlan rendszer

A kormány szerint a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása szükséges Magyarország megújításához. Mivel indokolt a munkaerőpiacokon a legálisan foglalkoztatottak számának emelése, ezért a rehabilitáción és a foglalkoztatás elősegítésén lesz a hangsúly. A jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál - hangsúlyozta Giró-Szász András, kormányszóvivő.
Túl sokan vannak
A régió többi országához képest nálunk igen magas a rokkantsági ellátásban részesülők száma: a 20-65 éves korosztályban ez 12 százalék, míg ugyanebben a csoportban Szlovákiában 6 százalék, Csehországban 6,5 százalék. A fogyatékossággal élők foglalkoztatása az uniós 50 százalékhoz képest Magyarországon mindössze 23 százalék. Idehaza jelenleg több mint 900 ezer ember kap rokkantnyugdíjat vagy ehhez hasonló ellátást, derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Nem a költségmegtakarításon van a hangsúly, hanem a rokkantsági nyugdíjrendszer miatti társadalmi feszültséget próbálják meg feloldani - mondta el újságírói kérdésre Soltész. Meg akarják változtatni azt a szemléletet, hogy a munkahelyek megszűnésével az emberek a rokkantnyugdíjba menekülnek.

Nem most fog látszani bármiféle nagyobb, anyagilag kimutatható eredmény, hanem majd akkor, amikor már az egész rendszert átalakították és az új belépőket is teljesen új szabályok szerint fogják vizsgálni - jelezte az államtitkár. Az azonban már most is látható, elmúlt 3-3,5 évben folyamatosan csökkent a rokkantnyugdíjra jelentkezők száma.

Ani2085 (törölt felhasználó) # 2011.11.11. 17:59

Hát nem tökéletes, de egyedül másoltam be. Az háborít fel, hogy legális munkaerőre van szükség!!!
Ha valaki megnézi a HVG-n, a kommenteket is figyelmébe ajánlom.
Hogy én mennyire kezdem meggyűlölni ezt az országot:(

aproka # 2011.11.11. 18:58

A verset nem én írtam,találtam valamelyik oldalon,hirtelen fölindulásból bemásoltam.
Adjon erőt mindenkinek újra és újra.