Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


2Amaria (törölt felhasználó) # 2011.10.14. 15:31

jaj megint Peti!!!!!!

kiszolgáltatott # 2011.10.14. 15:36

Tegnapi Egyenes beszédben :Bárdos Judit vetette fel-igaz a rendvédelmi egészségkárosodottakkal kapcsolatban,
hogy a betegek bizonytalanságban tartása felerősíti betegségüket,ki lesz a felelős,ha ezek a betegek idő előtt meghalnak?!
Ezt a kérdés itt is aktuális.

kiszolgáltatott # 2011.10.14. 15:53

De felelősséget is kellene vállalniuk érte.Hiszen ez szándékos veszélyeztetés,vagy hogy is van ez jogilag...

kiszolgáltatott # 2011.10.14. 16:08

Nem,de hát a remény hal meg utoljára.és talán ezt az oldalt is figyeli valaki -"odaátról"

kiszolgáltatott # 2011.10.14. 16:12

Meg mindig ők sem lesznek hatalmon.

Ricuska # 2011.10.14. 16:37

Megerősítette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi): nincs kormányzati döntés a jogosultsági rendszert alapjaiban befolyásoló rokkantsági felülvizsgálatokról. Ez valószínűsíti, hogy a Széll Kálmán-tervben beígért megtakarítások jövőre nem fognak érvényesülni.

http://hvg.hu/…lulvizsgalat

ZT15jmb # 2011.10.14. 16:55

Tisztelt fórumozók, a következő kérdésem lenne:
Édesanyám a mai napon volt rokkantnyugdíjas állapotának felülvizsgálatán, ahol megállapították, hogy nem éri el az új szabályozás szerinti 80%-os határt a rokkantnyugdíjas státuszhoz, így csak rehabilitációs járulékban részesülhet. Azt mondták neki ott, hogy felebezhet a döntésük ellen, de ha másodfokon elutasítják, akkor utána nem veheti már igénybe ezt a rehabilitációs járulékot.
Szeretném megtudni, hogy ez valóban így van? Milyen törvény, jogszabály írja le a fellebbezés menetét, illetve milyen jogok illetik meg az embert ebben az esetben?
Köszönöm

keke1 # 2011.10.14. 17:52

ztgi5jmb!

Én úgy tudom 50% kell a rok.nyugdijhoz,de ha rehabitálható akkor arra tesznek javaslatot,mint édesanyádnál.
Szerintem az van amit mondtak,el kell dönteni mi a jobb,egy évekig tartó pereskedés,vagy a 3 éves járadék.
És ha rosszabodik az állapota később ujra lehet kérni a laszázalékolást...

keke1 # 2011.10.14. 18:50

Bocs ZT15jmb hogy elirtam a nevedet....nem hagyományos a hangzása,remélem nem vagy robot?

aperten # 2011.10.14. 21:33

Zérus!

De hogyhogy kihagytak minket belőle?

Szerintem minket majd az új nyugdíjtörvényben próbálnak meg kifosztani.
Találtam erre utaló részt ebben a törvényjavaslatban.

70. §
A Tbj. 4. § f) pont 1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(E törvény alkalmazásában saját jogú nyugdíjas az a természetes személy, aki)
„1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény, illetve nemzetközi egyezmény
alkalmazásával a 14. § (3) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott saját jogú nyugellátásban, a
Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján
folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban), Magyarországon nyilvántartásba
vett egyháztól egyházi, felekezeti nyugdíjban vagy növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi
járadékban részesül,”

Hát eléggé dilettáns dolog ez a "nyugdíjsegély". Vagy nyugdíj valami, vagy segély.


# aperten

aperten # 2011.10.14. 21:37

Olyan mint a szocializmusban a "békeharc".


# aperten

Debra01 # 2011.10.14. 21:52

Talán nyílt levél OV-hoz!

Tisztelt vezírünk! Tapasztaljuk, hogy hatalmas teher vagyunk az országon. Szabályosan mételyezzük az hazánkat az után, hogy felneveltük gyerekeinket, nehéz fizikai munkát végezve elvesztettük az egészségünket. Betegállományba nem szívesen mentünk, mert bérünk, egyből a felére zuhant, ami újra túlmunkára buzdított volna bennünket, hogy pótolni tudjuk a munka bér kiesését. Tehát nem mertünk betegállományba menni, mert csalónak tekintettek bennünket.
Mikor ez a munkatempó nem ment már, némi pihenőt szeretnénk, vagy oltalmat, ha már felneveltük a utódok nemzedékét, és eltartottuk szüleinket. Fizettük az sdót rendesen, és hősiesen megvívtuk a csatát az élethez való jogunkért. Nehéz küzdelem volt, hiszen orvosain jó része félre diagnosztizáltak...véletlen, vagy szándékosan, nem vitatjuk.
Kérünk vezír! Adj választ, hogy élünk, vagy halunk.
Ha utóbbi mellett döntesz...méltányosságból, gyors hallát szánj nekünk. Nyomorult szolgáidnak.

derpate # 2011.10.14. 22:40

Aperten
MAK nyugdíjsegély eddig is volt, nem tudom ezzel mit akarsz ?

aperten # 2011.10.15. 02:38

Valaminek a megléte nem felétlenül oldja fel az ellentmondásos voltát.
Nem tudom mióta van ez a "nyugdíjsegély", csak hogy a jelenleg még hatályos törvény csak öregségi nyugdíjat illetve rendszeres rokkantsági segélyt említ, nem keresztezi a kettőt. 4.§ (f) bek.

http://www.optijus.hu/index.php?…

a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által megállapított öregségi nyugdíj, Magyarországon nyilvántartásba vett egyházi, felekezeti nyugdíj, a szolgálati nyugdíj, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által megállapított rendszeres rokkantsági segély, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadék és a rehabilitációs járadék,


# aperten

igazság2 # 2011.10.15. 06:51

Kedves Fórumozók!

Közületek nem tudom hányan nézték meg az eddig szedett gyógyszereik árát, támogatását, közgyógyból való kivételét. Sajnos a rám vonatkozókat én megnéztem. A gyógyszereim nagy részét (13 félét szedek, egy szakorvos sem enged a magáéból))kivtték a közgyógyból, így még többet költhetek pirulákra a kevés rokkantnyugdíjból. Mi lesz ha ezt is egy röpke pillanatból, államháztartási hiány kitöltése miatt elveszik? Na pl. ezzel a bizonytalansággal lehet a halálba vinni a beteg embereket.Ha a híreket hallgatjuk attól, ha nem tudunk semmiről azzal rövidítjük életünket.

Debra01 # 2011.10.15. 07:39

Hol lehet megnézni, hogy milyen gyógyszereket támogatnak?

kiszolgáltatott # 2011.10.15. 07:50

Kedves Debra! szerintem jó a nyilt levél,ha elküldenénk OV, honlapjára pl.én csatlakoznék hozzá az aláírásommal.

kiszolgáltatott # 2011.10.15. 07:55

"Nehéz küzdelem volt, hiszen orvosaink jó részt félre diagnosztizáltak...véletlen, vagy szándékosan, nem vitatjuk" Hát én pl.ennek az áldozata lettem.-de már ez régebben volt,mint az elévülési 5 év.

Debra01 # 2011.10.15. 08:54

Hol találom meg azt amit helyette adhatnak?
Mert pl nekem szednem kellene a Betahistint...ezt törölték. Viszont elég súlyos egyensúly zavaraim vannak.
Hol van ami kiírható közgyógyra?

Debra01 # 2011.10.15. 09:16

Azt hiszem, hogy marad a szédülés, és az egynsúly zavar. Semmi.
Kérdésem, hogy mi történik, ha a gyógyszer hiányában betegebb leszek, vagy baleset ért?

Debra01 # 2011.10.15. 09:18

Én, értek a gyógynövényekhez, de azokkal sem tudok mindent megoldani.
Mivel városban élek, így a begyűjtés is nehézségekbe ütközik.

Túlélő # 2011.10.15. 09:21

Debra1
Beírod a keresőbe a gyógyszer nevét,kiadja,hogy mire van,mellékhatáok stb...adható-e közgyógyra,vagy csak támogatás van rá.Hogy mivel helyettesíthető ez nehezebb kérdés.,mert függ az egyéb szedett gyógyszerektől is.Tehát előbb kérdezdd meg a gyógyszerészed,hogy mivel helyettesíthetők,ülj le a gép elé és addig keres,amíg találsz olyat,amit adnak közgyógyra. Én így szoktam,kicsit hoszadalmas,de megéri.

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.15. 09:23

Tiszteltek!

Minap beszélgettem egy nemzetközi jogásszal és felhoztam a rokkantak témáját is. Engem főleg a véglegesített státusz érdekelt, hogy most ezzel mi van?

Lényegében a következőt mondta el.:

Ha a magyar állam által kirendelt és megbízott orvosszakértő intézete kihoz egy olyan határozatot, melyben valakit véglegesnek jelöl meg, azzal kifejezi, hogy továbbiakban nincs szükség a beteg kontrolljára, ellenőrzésére! Továbbmenve a gondolaton, ha külön kijelöli azt, hogy felülvizsgálat, ill. rehabilitációja nem javasolt, akkor ezt is úgy kell érteni, a beteg élete végéig marad, szakértő intézetek által véglegesített státusban! Nagyon fontos azt tudni és igen lényeges momentum, hogy nem a beteg kérte, hogy az állapotára való tekintettel véglegesítsék le, hiszen ő nem szabhatja meg a szakértő teamnek, hogy mely kategóriába tegyék őt, hanem a bizottság dönti el, hogy a betegség állapotában várható e javulás, vagy sem. Szakhatóság, amennyiben a véglegesítés mellett dönt, abban azt fejezi ki, hogy a beteg élete végéig kapja a velejáró nyugdíjat, mint rokkantnyugdíjat! Utólag még alkotmánymódosításával sem vehető el a véglegesített rokkant státusz, mert az súlyosan sérti az Uniós alapelveket! (szerzett jogról beszélünk) Alkotmány szerint, azoktól vehetik el a rokkant státust, akiknél soros vizsgálatosoknál várható javulás, illetve megszűnik a betegsége. Kivételt képez a véglegesítettek, mert az előbbiekre hivatkozva a Magyar Állam által biztosított Szakértője kimondta és lezárta a beteg további vizsgálatát, így az élete végéig biztosítania kell a megállapított rokkantnyugdíjat!

Sztori, egy ügyvéd kollégája története:
Beteg megkapta a véglegesített státust. Évekkel később jelentkezett állapotrosszabbodás címen ORSZIhoz, hogy bízva a súlyosabb határozati fokozatban, de ehelyett levonták a százalékát úgy, hogy az eredetileg megállapított státust is elvették tőle, mondván a beteg állapotában nem áll fenn az eredeti állapot. Beteg ügyvédhez fordult, ahol a legfelsőbb szintekig kellett fordulnia és visszakapta az eredetileg megállapított státust, amelyben a bíró kiemelten emelt szót a fentiekben említett okra hivatkozva!

Más!
Ha valakitől elvennék a véglegesített minősítését, akkor forduljon ügyvédhez és kezdje meg a véglegesítés státusza megvédését! Ki kell meríteni a honi joggyakorlat fokozatait, ha mégis a legfelsőbb szinteken is elveszne az ügy, akkor kell fordulni a francia bírósághoz Strasbourghoz! Tudni kell, hogy csakis egyéni indítványokkal foglalkoznak és magyarul is tehető a feljelentés!

Strasbourg:
Bármely Szerződő Állam (államközi kérelem) ill. egyén (egyéni kérelem), aki arra hivatkozik, hogy az Egyezményben foglalt jogok megsértésének az áldozata,
közvetlenül a strasbourgi székhelyű Bírósághoz fordulhat kérelmével azt állítva, hogy
a Szerződő Államok egyike megsértette az Egyezményben foglalt valamely jogot. A kérelmezőknek szóló útmutató és a kérelmezői űrlap a Bíróság Hivatalától
igényelhető.
Az egyéni kérelmezők kérelmüket saját maguk is benyújthatják. A jogi képviselet ezzel együtt ajánlott; abban az esetben pedig, ha a kérelemről a Bíróság értesíti a Szerződő Állam Kormányát is, főszabályként kötelező. Az Európa Tanács a
megfelelő anyagiakkal nem rendelkező kérelmezők részére bevezette jogsegélyrendszerét.
A Bíróság hivatalos nyelve az angol és a francia, a kérelmek azonban bármely olyan nyelven benyújthatók, amely a Szerződő Államok valamelyikében hivatalos
nyelv. Ha a kérelmet elfogadhatónak nyilvánították, a továbbiakban a Bíróság hivatalos nyelveinek valamelyikét kell használni, hacsak a Kamara/Nagykamara Elnöke nem engedélyezi a kérelem eredeti nyelvének további használatát.

Továbbiakban lehet fordulni a magyar Helsinki bizottsághoz is jogorvoslatért!
Magyar Helsinki Bizottság
1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
1242 Budapest, Pf. 317.
tel./fax: (36 1) 321 4323, 321 4327, 321 4141
helsinki (kukac) helsinki.hu

Remélem segítettem egy kicsit, ne hagyják magukat becsapni, átverni!!!
Fájdalommentes szép napot és hétvégét Mindenkinek!!!

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.15. 09:36

MÉG NINCS VÉGE!

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének tömeges megsértését jelentené a kedvezményes nyugdíjak utólagos megvonása

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmezteti az Országgyűlést: az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezését sértené a már megszerzett kedvezményes nyugellátás csökkentése, megvonása, vagy az érintettek számára jelentős hátrányt okozó egyéb átalakítása.

2011. május 13-án Lázár János és Balsai István törvényjavaslatot nyújtott be a hatályos Alkotmány módosítására. A módosítás lehetővé tenné, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátást törvény csökkentse, szociális ellátássá alakítsa, munkavégzésre való képesség esetén pedig megszüntesse.

A Helsinki Bizottság figyelmeztet: egy ilyen tartalmú törvény nagy eséllyel ütközne az Emberi Jogok Európai Egyezményébe, amelynek Első Kiegészítő Jegyzőkönyve az 1. cikkben rögzíti: „Minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek […] szerint történik.”

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (Bíróság) esetjoga egyértelmű abban a tekintetben, hogy a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgi Bíróság számos döntésében kimondta azt is: a törvényesség követelménye nem merül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozását formálisan szabályszerű törvényben vagy más jogi normában mondja ki az adott ország megfelelő jogalkotó szerve, hanem az is szükséges, hogy a tulajdonjogot elvonó, vagy korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelező elveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság (amelyből értelmeszerűen következik a jóhiszeműen szerzett jogok tiszteletben tartásának kötelezettsége is).

Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke elmondta: „egy olyan rendelkezés, amely a már megszerzett nyugellátást az érintettre nézve jelentős hátrányt okozva átalakítja, érdemben csökkenti, vagy akár el is vonja, az előreláthatóság hiánya miattnyilvánvalóannem felel meg a »törvényesség«strasbourgi értelemben vett követelményének, így tömeges egyezménysértést eredményezhet.”

A benyújtott módosító javaslatot az országgyűlés még nem fogadta el, az azon alapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így jelenleg nem lehet megjósolni, miként alakul a szabályozás. Amennyiben azonban olyan megoldás születik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknek alapjogaik érvényesítéséhez.

doctor (törölt felhasználó) # 2011.10.15. 10:00

Kedves Zérus!

Jól mondja, mert nincs benne az általános rokkantakat érintő jogszabály, hanem rendvédelmi, szolgálati, korai stb.érinti!