Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kiszolgáltatott # 2011.07.22. 05:44

"Az előterjesztés szerint kikerülne a Munka törvénykönyvéből az a rendelkezés is, hogy csak különösen indokolt esetben lehetne rendes felmondással felmenteni azokat a munkavállalókat, akiknek kevesebb, mint 5 évük van hátra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig"
Akkor miféle védelem fogja megilletni az egészségkárosodottakat.?Azért nem szabadna mindent csak pénzben mérni.Akkor mi is különbözteti meg az embert a vadállatoktól?

skorpió13 # 2011.07.22. 13:08

Matyin!Minden szavaddal egyetértek!!!!

gizi52 # 2011.07.22. 14:20

Kedves "Válaszadó"

Az alábbiakról szeretnék érdeklődni:
Férjem idén lett 60 éves. Vállalkozó (1 személyes Kft-je van). 2001-2003-ig 50 %-os munkaképesség csökkenést állapítottak meg nála. Összejött neki minden betegség, nem tudott dolgozni. Hiába fellebbeztük meg, maradt az 50 %. Akkor még azt mondták, hogy az 50 %-kal nem jogosult szociális járadékra sem. Tehát egy fillért sem kapott.
Mivel nem dolgozott, mert nem tudott, nem is fizettünk utána semmilyen járulékot.
Az APEH felé nullás bevallások lettek benyújtva erre az időszakra.
A könyvelőnk nem nyújtott be NYENYI bevallást sem.
Most, hogy a csökkentett előrehozott nyugdíját intéznénk, most derült ki, hogy állítólag kellett volna neki fizetnie járulékot ez idő alatt is! De miből? Ha nem dolgozik, nincs bevétele, miért kell úgy fizetni, mintha dolgozna? Azért mert vállalkozó?
A NYENYI-ket is pótlólag be kell adni, de mit írjunk rá? Azóta már nincs meg a könyvelőnk, aki akkor azt mondta, hogy mivel nem tud dolgozni, nem kell semmit fizetnie.

Kérem segítsenek, hogy el tudjunk igazodni, hogy akkor most mi is a teendőnk!

Segítségüket köszönöm!
Gizi52

skorpió13 # 2011.07.22. 19:59

http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…tb-ellatasok GIZI52 SZOC.JÁRADÉKRA 50%AL jogosult lehetett volna.

gizi52 # 2011.07.23. 09:25

Kedves Icike42!
Köszönöm a választ, ami nagyon elkeserít!
Ez nagyon sok pénz amit büntetésként ki kell fizetni!
Minek akkor a könyvelő? Az ember azért fogad könyvelőt, mert Ő maga nem ért hozzá! A felelősség meg a férjemé? Gondolom azért tűnt el előlünk a könyvelő, mert mintha megkattant volna, nem hajlandó jelentkezni, az e-mailjeinkre sem válaszol, mert rájött, hogy sok hibát követett el, aminek most mi isszuk meg a levét. Gondolom ez senkit sem érdekel majd, nem a könyvelő lesz a hibás, hanem a férjem. Ebben az esetben méltányosság nincs?
Mit tudunk tenni?
Másik kérdésem, hogy a Kft-t kellet volna megszüntetni, vagy csak a férjemet kellett volna kiléptetni a Kft-ből?

Skorpió13!
Neked is köszönöm a választ, bár nem igazán igazodok el így első olvasatra benne. Nekünk akkor a Nyugdíjfolyósítóban mondták, hogy nem kaphat semmilyen ellátást, de azt nem mondták, hogy továbbra is fizetni kell!
Ha mégis járt volna az 50 %-ra, akkor most már ennyi év után gondolom semmit sem lehet tenni!

Teljesen magam alatt vagyok, vagyunk! Köszi! Gizi52

végrehajtó1 # 2011.07.23. 10:21

Ha mint magánszemély kapja a pénzbüntit és a kamatokat akkor kérje elengedni.
Ez kérelemre indul.Illeték köteles és kapsz egy adatlapot amit kitőltve vissza kell küldened.

gizi52 # 2011.07.23. 14:27

Icike42!

Köszönöm a választ, bár nem lettem tőle boldogabb, de hát ez van!

Végrehajtó1 nekem válaszoltál?

Köszi: Gizi52

Túlélő # 2011.07.23. 16:23

Megígértem,hogy tegnap a tárgyalás után jelentkezem.Nem volt kedvem,mert ismét nem született ítélet.25 hónap után!Már nem tudom mi van,vagy lesz,kezd elegem lenni. Tényleg már csak a média marad?
Már mindenki nekem adott igazat,2 igazságügyi orvosszakértő,Ig.Orvosszakértői Szakintézet.Még kitől kell szakvélemény? Ja,mindegyik az "Ő" emberük,kijelölt szakértőjük volt.Természetesen ismét kettesben ültünk a Bíróval,mert sem az alperes,sem a beavatkozó nem jelent meg.Ennyi.Úgy látszik kötelességünk csak nekünk van.

matyin # 2011.07.23. 16:57

Tisztelt Túlélő!

Szerintem írj egy levelet a bírónak, hogy te egy beteg ember vagy és ezután már nem fogsz megjelenni egyetlen elsőfokú bórsági tárgyaláson se. Hozza meg az ítéletet az eddigi íratok alapján. Ha számodra hátrányos döntést hoz, akkor úgy is megfellebbezed és reméled, hogy a másodfokú bíróság majd tud dönteni.
Írd meg, hogy mivel valamiből élni is kell ezért a jogerős döntésig kötelezze a bíróság a Nyugdíjbiztosítót ellátás folyósítására. Nekem ilyen fellépéssel az OTP behajtó cége ellen, mivel nem jelent meg a harmadik tárgyaláson javamra döntött a városi bíróság.
Veszíteni semmit nem veszítsz, a bíró, ha melletted van, dönt a javadra, ha ellened van, hamarabb mehetsz a megyei bíróságra.

Túlélő # 2011.07.24. 10:11

Köszönöm a tanácsokat.Amióta újraélesztettek rossz a rövidtávú memoriám.Azt mondta a Bíró,hogy jövő héten érdeklődjek a helyi Nyufig kirendeltségnél.Ők hamarabb megkapják a papírt és tudnak segíteni.Nem igazán emlékszem mindenre,habár a Bíró korrekt volt nagyon,mindent elmagyarázott,bármit kérdeztem.Már tényleg nem tudom miből éljek,kilátástalan a dolog.Remélem hamarosan jó hírekkel szolgálhatok.Hiába,mindíg optimista voltam,még mindíg bízom.-egy jobb jövőben :)

tanárúr # 2011.07.24. 11:55

Tisztelt Sorstársaim.

Vénember esetéről lehet kapni információt.
Köszönettel.

tanárúr # 2011.07.24. 13:56

Kedves mari55.

Kérdés lenne.

jácintka # 2011.07.24. 18:28

Csak ide másoltam!

"TÉNYEK
A tények makacs dolgok, mint ahogyan az elferdített tények is azok. Manapság arról esik szó, hogy hazánkban sokkal több a rokkant, mint az EU-ban. (Magyarul, szimulánsok, csalók országa vagyunk és főképp a rokkantak azok).
.
Ezzel szemben a 2002-es EU munkaerő felvételi statisztika szerint az EU jelenlegi 25 tagállamában a 15-64 éves korúak 16%-a olyan személy, akinek tartós egészségügyi problémái vannak, vagy fogyatékosok. Ezen belül Magyarországon a KSH adatfelvétele 11%-ot mért.
.
Tehát a tény, hogy Magyarországon az emberek inkább titkolják sérültségüket, mint visszaélnek vele.
.
Manapság arról esik szó, hogy sokszázezer embert lehet visszaküldeni a munkaerő piacra. A megváltozott munkaképességűek 70%-a 50 év feletti, tehát szinte esélytelen a visszailleszkedésre. 11% 45-49 éves, 20% 18-44 év közötti.
.
Tehát a tény, hogy a 379.000 nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjasból százezer főről érdemes gondolkodni, de közöttük sokan egészségi állapotuk és képzettségük miatt is esélytelenek. Tény ugyanis, hogy képzettséget tekintve 73,3%-uk középfokú végzettség alatti, A százezerből marad úgy 30.000 fő.
.
Manapság arról beszélnek, hogy munkát kell adni a "visszavezetett" embereknek Helyes. De a tények mást mutatnak, mégpedig azt, hogy az állam nem képes erre.
.
Tény, hogy a Foglalkoztatási hivatal 2011 januári adata szerint 57.707 fő munkanélküli (regisztrált álláskereső) megváltozott munkaképességű ember van.
.
Ha ehhez hozzátesszük azt a 30.000 főt, akit "visszavezetünk", lesz vagy 90.000 ellátatlan munkanélkülink.
.
Manapság sokat beszélnek arról, hogy az orvosi bizottságok mindenkit hamarosan felülvizsgálnak, ha kell, a hat új képességvizsgáló berendezéssel is.
.
Tény, hogy egy teljes képességvizsgálat 2,5-5,5 óráz vesz igénybe. Napi 10 órával számolva 2-4 embert képesek megvizsgálni egy berendezésen, 12-24-et a haton. Egy év alatt éjjel nappali üzemelés esetén úgy 6-8000 alapos vizsgálat várható.
.
De az is kérdés, hogy a fennmaradó mintegy 150.000 minimálisan szükséges vizsgálat a hagyományos módszerekkel hogyan végezhető el, amikor általában az orvosi bizottságok felét se végzik el egy év alatt? És milyen eredményt várhatunk, ha azok az orvosi bizottságok, akik a korábbi alapos vizsgálatot végezték és az illetőket rokkantnak nyilvánították, most más eredményre (kell?) jussanak.
.
Manapság azt halljuk, hogy a rokkantsági nyugdíjat egészségromlási járadékká kellene alakítani (hogy mint szociális ellátás csökkenthető vagy elvonható legyen)
.
Tény, hogy a mai rokkantsági nyugdíjak mögött átlag 28,1 ledolgozott évre jutó nyugdíjjárulék fizetés van és a rokkantnyugdíj arányosan kevesebb (a járuléknak megfelelő). A befizetett járulék után járó nyugdíj ellátástól a terv szerint a jogosultat megfoszthatnák.
.
Megjegyzés: Az adatok a 2011-es NEFMI jelentés KSH által készített mellékletéből származnak.
.
A tényeket ezúttal kommentálják olvasóink. "

jácintka # 2011.07.24. 18:38

Tisztelt Spicivas!
Ön 1964 évet emlit mint eladósodás kezdetét
Talán már akkor élt is?
Mert én igen, kilenc éves voltam és sok mindenre emlékszem.
1964-ben jobb volt az emberek egészségügyi állapota mint most. Na ezt éppen nem én tudom haenem egy nálamnál az egészségügyhöz jobban értő szakember mondá.
Sőt volt egy másik is aki azt mondá , hogy aki ledolgozott 30- 40 évet annak 120 éves koráig járna nyugdij.
Talán nem minket kéne piszkálni hanem a nagy vagyonok hogyan és mikéntjét vizsgálni.
Megnézni miként lehetséges egy alig 30 éves fiatalember két autó kb értéke egybevéve 30 milla.
A ház amibe él kb ugyan ennyi és akkor még hol a berendezés.
Vagy nézzük meg a korházak parkolóit.
Nézzük meg milyen autók táboroznak le ott naponta.
Lehet vagyonosodási vizsgálatot inditani.
Ezek csak kis lépesek lennének ,de nem merik miért.
Jobb bennünket beteg embereket le nullázni olyan szintre ahonnan már nincs vissza út.

keke1 # 2011.07.24. 19:43

Kedves Jácintka!

Jól látod a dolgokat,de a mai világban a tényekre csak akkor figyelnek ha erő van mögöttük,más esetben asztal alá söprik.
Megtehetik,mivel nincs büntetés,és azok az emberek akiket megválasztottunk olyan szinten vannak hogy csak a büntetésből értenek...

szafika # 2011.07.25. 03:43

jácintka ! Tökéletesen igazad van, a nagy vagyonok, amik az elmúlt 21 év alatt a semmiből keletkeztek, a 25-38 db ingatlan, amit csodák-csodája egyes dicső politikusunk, a " nyomorult kis járandóságából" összeharácsolt, a 10-20 millás autóval rohangáló , soha még 1 napot se dolgozott emberke, a rokkant nyd mellett vállalkozást működtető , se hiszem , h rá lenne szorulva a r-nyd-ra, mert , hidd el ilyen is van !

kiszolgáltatott # 2011.07.25. 06:08

http://www.fn.hu/…zissal_visz/

"Pogány Gábor, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, hogy az öt és harminc év közötti diagnosztikai késedelem hazánkban 27 százaléknyi, de van olyan is, aki egy egész életet leél diagnózis nélkül vagy nem helytálló diagnózissal. „A ritka betegségekkel az a baj, hogy minden esetleges és véletlenszerű, sok múlik a szerencsén, tehát hogy hova kerül és hogy hol kezelik a beteget” – mondta az elnök."

Ez vajon milyen esélyt jelent Mo-n a gyógyúlásra és a sokat emlegetett rehabilitációra?

gizi52 # 2011.07.25. 09:48

Kedves végrehajtó 1!

07. 23-án 12 óra 21 perckor nekem válaszoltál?

Köszi: Gizi52

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.25. 12:01

" Kedves" Matyin !
Azt, hogy hova írok, nem ön fogja eldönteni. Az, hogy én milyen egészségi állapotban vagyok meg nem fogom az ön orrára kötni. Ha nem tetszik a véleményem azt sajnálom, de talán másoknak segít abban hogy saját ügyeiket intézzék egy kicsit jobban. Így nyugodjon meg vagy ne nyugodjon meg - nekem mindegy, - de a tévedésben él ha azt hiszi, hogy az önnek nem tetsző vélemények esetében kiadhatja a "húzzál" el ukázt. Bizonyára sajnálja de ez az idő elmúlt. Részemről Önnel befejezve a társalgás, másokkal nem. :)

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.25. 12:09

Tisztelt Jácintka !

Éltem 1964-ben, de az akkori eladósodást még én is csak tanultam. De ha erre emlékszik akkor az Új gazdasági mechanizmusnál már ifjú volt. Na akkor próbálták helyrerakni a dolgokat. Némi ismeretekkel látható, hogy az én hátralévő életem már az adóssággal való birkózással fog eltelni. Lehetne dühöngeni, de nem sok értelmét látom. Így marad egyfajta tudomásulvétel. A nálam fiatalabbaknál viszont látom, hogy sokan a lelépést választják. Nem örülök neki, de tudom, hogy egy életük van, és elfogadom, hogy azt mondják nem akarják végig gürizni, hiába. Én azzal is beérném, ha szép lassan világosabb viszonyokat teremtve előbbre lehetne lépni. A kapkodás rohanás nem sokat ér egy társadalom szintjén, de rendszerint ez történik.

Törpicur # 2011.07.25. 12:22

Vénember! Miért nem írja meg, hogy mi történt július 18-án? Remélem nem valami betegség miatt nem jelentkezik.Vagy csak kacsa volt az egész?? Nagyon sokan várjuk, hogy tájékoztasson a történtekről, ha egyáltalán volt történet!


Köszi, Kati55! Sikerült! Vénember! Kíváncsi vagyok mi történt tegnap a vizsgálaton!! Kérem írjon,sokan várjuk beszámolóját!!!

matyin # 2011.07.25. 13:18

Nem társalgás Spicivasal!De vélemény!
Abból hogy valaki itt gazdasági eligazítást tart mintha értene hozzá, még egyetlen egy rokkantnak sem segít. Az hogy rokkant - e vagy sem aki hozzászól, nem tartom lényegesnek nem is volt kérdés, segítőkészen hozzászólni ebben a fórumban az nagyon hiányzik. Ennek a fórumnak a címe Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék Nekem voltak olyan nem politikai hozzászólásaim, ami segített másoknak, remélem az előző hozzászállásom is segíthet sok embernek abban, hogy előrébb haladhasson az ügye. Tisztában vagyok a saját elmeállapotommal, hogy mit tehetek meg és mit nem, ezt a felszólítást, hogy húzzon el, az csak azoknak a beteg embereknek az érdekében kértem, akik itt várnak a sorstársaktól segítséget. Olyannak nincs ezen a fórumon a helye, aki csak hígítja esztelen politikájával, ide nem tartozó gazdasági magyarázataival, gyanúsítgatásával, hogy a fórumon lévők nem rokkantak. Aki olyan embereket foglalkoztat, akik ki kérik maguknak, ha nem követeli meg azt, amit az egészségesektől azok bizony lehetnek fogyatékkal élők, de nem rokkantak. Az ilyen cégek csak azért vannak, hogy a tulajdonosaik felvegyék a támogatást, alibi foglalkoztatok. Olyan termékeket állítanak elő, ami ráfizetéssel készül, olcsóbb, ha csak jelen vannak és nem dolognak. Ezt tapasztalatból tudom, Kétezer forintot érő cérna szőnyeg készítése 24 ledolgozott minimálbéres munka. Kérem, aki egyet ért hozzászólásommal, mivel itt nincs, tetszik, gomb írjon egy ok. Vagy ha nem tetszik, akkor nem ok. Ugyan így Spicivasnak is.
Jácintkával is egyetértek tehát OK!!!

matyin # 2011.07.25. 13:20

2011.07.25. 14:09

Nem OK!!!

matyin # 2011.07.25. 13:22

skorpió13 2011.07.22. 15:08

OK!!!

matyin # 2011.07.25. 13:29

skorpió13 2011.07.20. 22:27

OK!!!

Igy tovább.