Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Era.68 # 2011.07.20. 12:27

Tisztelt Spicivas!

A Páronak 2011 szeptember közepén volt az infarktusa, amelyet invazív diagnosztikus eljárások követtek. ivel 2 coronária elzáródás volt a diagnózis így a diagnózis és a műtét közötti időszakban nem tudott dolgozni.Mire a szívkatéterezés és az izotópdiagnosztika felálította a űtéti indikációt január végét írtunk. A műtétre márciusban került sor,majd 3 hét rehabilitációra. Áprilisban került haza, és a táppénzjoga október első napjaiban lejár. Egyébként a TB által kiküldött levélben is erről értesítettek.
Hozzáteszem nem célja a páromnak rokkanttá válni, de kérdem én ebben az állapotban ha pusztán a gyaloglás és emelés fizikai fájdalommal és egyéb panaszokkal jár akkor hogy végezhet fizikai munkát?

Era.68 # 2011.07.20. 12:29

Elnézést az elírásért 2010. szeptember .

derpate # 2011.07.20. 13:02

kedves nyirike

Ha a felperes, vagy jogi képviselője nem jelenik meg a tárgyaláson, ejtik a pert, megszüntethetik az eljárást!!!

Ha nem tudsz senkit küldeni, sürgősen írj egy tértivevényes levelet bíróságnak orvosi igazolással és kérd a tárgyalás elhalasztását. Ehhez jogod van.

nyirike # 2011.07.20. 13:29

Kedves derpate.

Lehet, hogy nem jól írtam nem a tárgyalásra nem tudok menni hanem a Jogsegély szolgálat irodájába ahol jogi képviseletet kérhetek. Ezért kérdeztem, hogy mik a további lépések.

Ezt is köszönöm amit írtál.

segal001 # 2011.07.20. 14:18

Spicivas elöször is nem egészen ugyvan ahogy írod.nekem 2003 ban volt egy súlyos autóbalesetem, október 7 én.az már 1 másik dolog hogy a munkámat végeztem és nem ismerték el munkahelyi balesetnek, nem voltam ittas.akkor még vagy még most is egy évig járt a táppénz,de a házi orvosom már 2004 márciusában elindította a leszázalékolást. 67% ot kaptam két évig. 2006 ban véglegesítettek. azóta hozzám se szóltak. ja és csak annyit még hogy többet kaptam a rokkantnyugdíjra mintha táppénzen lettem volna.

kázmér58 # 2011.07.20. 15:53

segal001
Kérdezném hogy én is véglegesítve vagyok 2007 óta. írod hogy eddig nem piszkáltak. Én is úgy vagyok vele hogy eddig békén hagytak. Tudsz e arról, hogy velünk mi lesz?

segal001 # 2011.07.20. 16:24

Kázmér szerintem még biztosat senki nem tud. eddig ugyvan hogy az 57 év alattiakat vizsgálják,szerintem azokat is akik véglegesítve vannak. de én azt nem értem hogy akik mennek 1-2 évente azokat minek kell most is vizsgálni, nyilván szigorítani akarnak, vagy lejjebb veszik a százalékot, hogy kevesebbet kapjon a beteg, vagy úgy leveszik hogy semmit nem fog kapni. ez orbánnak a terve.már most is nagy a szociális válság, akkor mi lessz ezután. szegényektől veszi el amit a gazdagok most zsebre tesznek a 16 százalékos adóval.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.20. 16:43

Kedves Era és a többiek !

Mások a körülmények, amiért még pár éve automatikusan leszázalékolták az embert azzal ma már nem biztos, hogy elmehet rokkantsági nyugdíjban. És részben a szigorítás miatt másrészt pedig a megváltozott kezeléseknek is betudható. Például régen fektették a szívbetegeket, ma már másnap mozgásra fogják jobb kórházakban, stb stb. És a másik részlet: régen csak a beteg érdekét nézték, így lehetett idő előtt rokkantosítani ha jobban járt, ma nézik a biztosító érdekét is és annak meg az érdeke, hogy az olcsóbb ellátást kapja. Ezért nem lehet haragudni szerintem. Vegyes rehabilitációs kép egyik ismerősömnek ősszel volt négyes bypast műtétje, aztán hol tud teljes mértékben dolgozni, hol meg rosszabb állapotban van. (De pálinkát azt megtalálja...) De ő már nyugdíjas.
Szóval végig kell gondolni most az ilyen előrehozott vizsgálatokat, mert esetleg fordítva is elsülhet a dolog mint az illető szeretné.
Aki kérdezte, orvosi igazolással lehet kérni a tárgyalás halasztását, akkor nincs gond. Mindig eggyel több példány mint ahány szereplő van. Alapesetben ez három pld. (bíró, felperes, alperes) de ha több alperes van annyival több.

Ági1963 # 2011.07.20. 17:24

Lehet, hogy nem vagyok jó szörföző, de hetek óta keresem a neten, annak a szervezetnek /alapítványnak a honlapját, aki a rokkantak problémáit képviseli.Úgy kereken, egészen nem csak egy-egy probléma mentén, hanem az egészet felvállalva.Olyan szakszervezet félét, aki minket is képvisel. Aki tudja, hogy nem csalunk és mikor bírunk dolgozunk.S ha 17x vizsgálnak meg bennünket 17 féleképpen,mert ezt akarja a kormány állunk elébe. De már a 18.-ra nem mennénk, hanem elmenne ez a szervezet amit keresek. Ha valaki tud ilyet írjon, előre is köszönöm.


Rokkantnyugdíjas szociális munkás vagyok.

Era.68 # 2011.07.20. 17:35

Nem gondolnám, hogy a táppénzjog lejárta előtt 2 hónappal annyira idejekorán lenne megpróbálni rendezni az embernek a sorsát.És valóban, így a műtét után 4 hónappal, hol jobban hol rosszabbul..de egy munkahelyen minden nap kell dolgozni. A férjem fizikai munkát végzett, de azt becsületettel, 26 éves szolgálati jogviszonyt szerezve és mindig járulékot fizetve. Nem önhibájából lett beteg sem. Életében nem ivott, normális életet élt és él. Két nagy gyerek nappali oktatásban tanul még ( idén még telt rá), és joga van a megélteshez ő magának is. Cukorbeteg,szívbeteg, nem olcsó , mindenki tudja...
És igenis méltatlannak érzem a helyzetet, mivel én is látom az ismeretségi körömben, hogy kik milyen betegségekkel kapna rokkantnyugdíjat. Annak aki a pet palackos bor mellett májchirrozis kezdetén tengeti a létét, és mindenféle papírokat be tudott sorakoztatni, neki van joga a megélhetéshez? Páromnak csak két infarktust és egy diabetest sikerült begyűjteni...ilyenkor a biztosító érdeke a fontosabb?

Era.68 # 2011.07.20. 18:28

Kedves Mari!

Megtörtént a fellebbezés és úgy van ahogy mondod...a párom még ki sem jött a kórházból tavaly ősszel a munkáltatója telefonon közölte vele, hogy maszek cég, neki kell a munkaerő, kiléptetné aíg beteg és majd visszaveszi. Sajnálatos módon nekem kellett leordítani a fejét, hogy gondolkodjon már el mit beszél, vannak a világon törvényi szabályozások is. Így most van munkahelye elvileg, ahová visszamehetne ha tudna, már ha visszavennék. Egyebekben van egy üzemorvos aki személyes jó ismerősöm és ő is csak a szemeit kerekítette, hogy ember lesz aki üzemorvosként per pillanat felelősséget vállalna az ő munkavégzéséért eü szempontból.

És végül is nem ideges vagyok csak elkeseredett és azt hiszem okkal joggal.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.20. 18:58

Nem hergelésként, de már pár éve a táppénzes állomány alatt is fel lehet mondani a dolgozónak. A régi szabály a táppénz+ utána a 30 napos védettség már nem él csak még nem bent át a köztudatba. És némiképp elvonatkoztatva a konkrét helyzettől, egy magáncég tényleg még kevésbé engedheti meg magának hogy hosszú hónapokig fizessen egy nem termelő munkatársa után. Az egy másik kérdés, hogy miért ilyen sokára került sor a műtétre, amit talán lehet tenni az összeszedni minden egészségkárosodást ami kimaradt. De továbbra is érdemes megfontolni, hogy félidőben elindítani a rokkantosítást - hisz a mostani határozatot megelőzte a kérelem beadása és a vizsgálat - tehát a "csak" két hónap itt már nem áll meg.

Era.68 # 2011.07.20. 19:00

Kedves Icike!

Én magam is szociálpedagógus vagyok:)
De emlékeim szerint azt is megtanítják a szociális munkásnak hogy "nem a halat kell osztani, hanem megtanítani halászni":) Sokkal nehezebb dolog,de én mint szociális munkás, csak segíthetek az alternatívák kiválasztása során, de a döntés a kliensek kezében van. Meg kell tanulni elfogadni:)

Rettentő nehéz amúgy a saját helyzetünkben is racionálisnak maradni ahol azért emocionális töltet is van, de mégis így helyes.

Era.68 # 2011.07.20. 19:04

T. Spicivas

Eléggé átrágtam a Munka tv könyv ide eső paragrafusait de olyat nem találtam hogy betegségre való hivatkozásra ha egyéb ok nem áll fent felmondjon a munkáltató. És mivel ő csak az első 15 napot fizeti, semmiféle járulékfizetési kötelezettség nem terheli a beteg munkavállalója után.

Era.68 # 2011.07.20. 19:30

Kedves Icike!

Köszönöm az infót, úgytűnik ezt rosszul tudtam. De igazából erre nem is reagálnék itt. Nekem nem hszem eszembe jutna munkáltatói jogkörömmel élni csak azért mert valaki beteg.

skorpió13 # 2011.07.20. 20:27

Nyirike!mentőt is kérhetsz,hogy a felülvizsgálaton megtudj jelenni.

skorpió13 # 2011.07.20. 20:32
skorpió13 # 2011.07.20. 20:42

Felmondási tilalom

Védelem alatt állók

A munkáltató rendes felmondási joga korlátozott. A törvény szerint nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt

* a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
* a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
* a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság,
* a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság,
* a gyermek ápolása vagy gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadság

időtartama alatt.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.21. 12:30

T. Forumozók !

Naivitást azt hinni, hogy olyan "hülye" egy munkáltató, hogy majd azzal szabadul meg egy betegeskedő munkavállalótól, hogy sokat van táppénzen. Átszervezi a munkakörét és kész. Nemcsak a munkavállalók ügyeskednek, hanem a munkáltatók is. A passzív táppénzt is azért szüntették meg mert sokan a menesztés után álltak neki sok sok elhanyagolt egészségi problémájuk rendezésének, mert addig is volt ellátásuk. A másik, attól nem szociálisan érzéketlen egy munkáltató, hogy egy nem termelő ember után nem tud hosszú hónapokig fizetni az OEP-nek. Pl. Egy támogató szolgálat -a fogyatékos emberek mindennapjait segítő szervezet- belerokkan ha a 4 emberből egy tartósan beteg. Kötelező óraszámot kell hozni, ha nincs meg ugrott a normatíva, senki nem kap semmit. A normatívabban ilyen tartalék meg nincs. De ha egyéni vállalkozók és épp hogy eltartják magukat meg az egy szem alkalmazottjukat akkor sem bírnak ki egy plusz 32 % -os kiadást. Sajnos ez ilyen kegyetlen.

nakata # 2011.07.21. 14:17

Százezrek válhatnak munkanélkülivé a Fidesz döntése miatt
168 Óra Online

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.21. 15:34

Icike42!

Már megint jégre futott, a támogató szolgálatot csak példaként hoztam fel. Nekünk nincs ilyen most, éppen a feladatuk miatt hoztam fel példának. De úgy látszik ön elég gyakran félreolvas dolgokat, így természetesen nem tudnánk egy percig sem fenntartani a helyét. (De korábban már megegyeztünk, nem férne be a tudásával a munkatársak közé)
Az olyan cégek amelyek meg tudják engedni maguknak, hogy a munkatársaik hónapokig távol legyenek a munkától nem a piac szabályai szerint működnek. Valami kell hogy legyen a háttérben ami alapján belefér a vevő által fizetett árba a fiuk "focizása". mert bár megható aktuális története a munkatársakat zsebből kitartó vállalkozóról, azért én ebben nem hiszek.
A szociális szakember nem azt jelenti, hogy az ember hülye. Felelős vagyok a munkatársaimért, egy egész céget nem ránthat magával egy ember tragédiája/betegsége. Ezt elvárni lehet, de ezen már rég túl vagyunk. A szociális szakembernek gazdálkodni kell az erőforrásokkal, ez döntést igényel. Az nem szociális szakember - még ha papírja is van róla- aki csak annyira képes, hogy ma széthordunk mindent, aztán holnap mindenki éhen hal.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.21. 16:29

Icike 42 !

Nem tudom mely kérdéseket hiányolja de belemegyek:
Senki nem a vállalat szekerét húzza ha munkavállalóként dolgozik valahol. Hanem szerződött egy munkára valamilyen összegért. A biztosítása szól arra, ha kiesik ebből a szerződésből, legyen valamilyen ellátása. De azt látni kell, ha keveset fizetnek be emberek a biztosításukra, akkor csak egy darabig lehet rabolni az "egészségesektől" aztán utána azok inkább csalni kezdenek és így tovább.
Nagyon pocsék vezetőnek tartanám magam, ha azért került volna négy ember utcára mert egyikük tartósan beteg lett és én másik három család megélhetését is veszélybe sodortam volna ezáltal. Önnek nem sok a + 33 % de higgye el a kis vállalkozások többsége nem bírja ezt el.
Ideig óráig megy úgy egy cég, hogy nagy a belső kohéziója és az emberek megcsinálják a 16. fő munkáját, de az élet hamar szétszedi ezeket a helyi szolidaritásokat és akkor már nem megy így a munkaszervezés. Példájában fiatalokról van szó a 28 éves átlagéletkorral, haveri társaság, de egy két év és a családjaik élete már fontosabb lesz mint a haveroké. Vagy ha kevésbé megy jól a cégnek, és mondjuk kettővel kevesebbnek jut munka is odavan a belső harmónia.
Nem hiszem, hogy vállalkozások elleni hangulatkeltéssel hosszú távon el lehet lenni. Amelyik országban a vállalkozásokat akarják kizsigerelni, onnan elmennek, vagy csalni kényszerülnek az emberek és előbb utóbb bukta van. Itt negyven évig csalással ment a történet, lett egy halom adósság most rendezni kell. De úgy hogy a vállalkozók ne szökjenek meg, a megrokkantak életben maradjanak. Csak egyik vagy másik szempont nem éri ezt el.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.07.21. 19:37

Kedves Icike42!

Nem jól olvas. A példában hozott támogató szolgálati pénz ki van centizve, nincs bent plusz néhány százezer. Jól menő vállalkozásnál ez nem gond, kis cégeknél igen. De higgye el jól menő vállalkozásnál sem sokáig akarják magukra venni a világ bajait. Az, hogy 1964 óta eladósodott az ország nem politika, hanem száraz tény. Ha erről ír az oldalamra akkor azt nem húzom ki. De ha fröcsög azt igen. A beszélgetés talán csak arra jó, hogy árnyalja az emberek megközelítését. Nem lehet csak azt mondani fizessenek ha kell ha nem. A példaként felhozott esetnél sem tudjuk mi történt és miért csak 46 %-ot adott a bizottság. Az fel sem merül Önben, hogy esetleg jól döntöttek ? Értem én,hogy mindenki a maga érdekét hajtja egy rokkantosításnál is, de ha ez túlmegy egy határon akkor inkább ellenkezést vált ki. Vagyis figyelni kell a társadalmi normákra. Nem lehetne megtenni a mostani rokkantak elleni kampányt, ha nem látnák, hallanák az emberek a visszaéléses történeteket. Ez a kisebb része, de ebből ítélik meg az egészet. Egyetlen rokkant és mellette vígan hat órában még dolgozó több tíz emberben kelt megütközést. Ezzel tehát kezdeni kell valamit. Szociálisként nekem az is a feladatom, hogy elmondjam például egy felülvizsgálatra készülőnek, hogy ne játssza túl a helyzetet, mert azzal ront a megítélésén. (Szóval nem tartozom az ügyfélre mindent ráhagyó, szerintem felelőtlen szociális vonulatba) Most hétvégére szabadságolom magam, így kevesebb időm lesz reagálni. Jó pihenést mindenkinek

skorpió13 # 2011.07.21. 21:13
matyin # 2011.07.22. 04:22

Tisztelt Spicevas!

Szeretném, ha elhúznál erről a fórumról a sajátodra, Írogassál ott ez a Forum nem a Fideszes reklámról, hanem a rokkantakról szól. Nem kel itt a gazdasági morálról írogatni, én már címeztem neked egy hozzászólás(2011.06.27. 19:28), amire nem tudtál válaszolni. Addig, míg az éppen aktuális kormányok két kézzel szórják, a pénz addig ne magyarázzanak válságról. A mostani 60 Milliárddal is csak a munkaadókat támogatják, természetesen a kormányhoz közel állókat.
Akinek van, a termékére szükség az termel, akiére nincs az zárja be a céget. Amit a Fidesz csinál, hogy a nem létező munkaerőpiacra dobja ki a népet, még csak éhbért sem biztosítva számukra az egy nagy szemétség, miközben már általam leírtak szerint haszontalan dolgokra költ. Kérlek, ne tudd már jobban ki a rokkant, mindenki maga érzi a saját baját, a kormányok nem azért vannak jól megfizetve, hogy öngyilkosságba taszítsák a nép jó részét. H a politizálni akarsz, akkor én is írok politikai véleményt. A Fidesz bérenc ügyészség most, felelősöket keres az eladósodásért, talán ha annak idején megszavazták volna a vagyonosodásokat, most nem lenne ekkora a baj. Az ország lakosságának 16%-a a kedvezményezett vizsgálja meg a kormány mekkora vagyonhoz mekkora adó befizetés volt, ha ez nem jön össze akkor vegye el az állam a céget ott szedjen be pénzt ne a szociális kiadásokat csökkentse ott már nincs mit. Közhasznú munkáért fizessen azonos bért, a Miniszter elnök is elvileg közhasznú munkát végez éljen meg ő 27e Ft.: - bol.
Tehát ha segíteni nem tudsz, akkor inkább ne írj itt! Ha nem vagy rokkant semmi közöd ide!