Gürizés minimálbérért


guba # 2008.07.30. 05:21

Az alapprobléma az, hogy nem tudnak ma Mo-on egy olyan szépségversenyt rendezni, hogy ne egy jogász, vagy joghallgató nyerjen. Az idei Anna-bálon az első meg a második szépség is a jogi pályára készül. Pedig, a KFT már régen megírta, hogy "az a baj, hogy a nők vagy csúnyák,...". Kicsit sokan vagyunk, híg az "anyag", és hát ez nem felfele hajtja az árakat. Erős versenyben, majd az alkalmatlanok kiszelektálódnak, előbb utóbb be fog állni egy egyensúly. Ezzel csak az a baj, hogy egy csomó nem jogi pályára való ember addig is ténykedik, ami rombolja a hivatás presztizsét.

reménytelenség # 2008.07.29. 22:21

mindegy.gratulálok!semmi bajom az alkoholfogyasztással.

shiiva # 2008.07.29. 21:55

remenytelenseg:

  1. en az egyetem aulajában kitett szórólap alapján találtam meg az első munkahelyem, SEMMI kapcsolatom nem volt hozzájuk...
  2. még diplomám sem volt, mikor odamentem, annyit kértem, hogy dolgozhatnék-e náluk nyáron 1-2 hónapot gyakorlatként, mert az később jól jön álláskeresésnél, mégis felvettek teljes állásba és náluk voltam évekig...
  3. nem iszom alkoholt. :)))
reménytelenség # 2008.07.29. 21:50

nem erről van szó.eszemben sincs megbántani.csak idegesít,hogy a jogászi morál lesüllyedt a story magazin szintjére.hogy az kapja meg az állásokat akik menők a kocsmában stb/szinte kizárólag/.és ez az egyetlen lehetőséged,ha nem születsz jó helyre.részeg disznó stílus.minden arról szól,hogy milyen jó fej vagy,és mennyit bírsz inni...

shiiva # 2008.07.29. 21:30

egyjogasz: teljesen egyetértek az utóbbi commenteddel, igazad van abban, hogy a körülmények befolyásolják az ember mennyire áll ki magáért, legalábbis az emberek nagyon nagy százalékánál egészen biztosan.
tök jogos, amit írtál.
de azért a pályakezdő, 2-3 nyelvvizsgás, summás vagy cum laudés végzettek nagy részének sztem még nincs gyereke, vagy idős szülője, akit még/már el kéne tartani, vagyis ilyen felkészültséggel igazán lehetnének legalább egy kicsit bátrabbak és hihetnének önmagukban...

remenytelenseg: nem vagyok se menő, se kőkemény, nem haverom egy bíróság sem, sőt, ha ennek a munkahelyemnek bármi miatt vége / vagy elmegyek innen bármi miatt (gyerek, külföld, stb), többet nem is akarok jogászként dolgozni, mert ez nem az én világom.

viszont kiállok magamért, kövezz meg érte.

Egyjogász # 2008.07.08. 23:03

Mondjuk azt én is aláírom, hogy az embernek nem kell eltűrnie mindent, és ki kell állnia a jogaiért.

A gyakorlatban azonban azért ez nem ilyen vegytisztán működik,és nem biztos, hogy mindenki hülye, aki nyel egyet, ha a főnöke ismét kicseszik vele.

Én a saját környezetemben azt tapasztaltam, hogy általában a fiatal, család nélküli, anyagilag jól eleresztett kollégák tudnak a legbátrabbak lenni.

Akinek mondjuk három kiskorú gyerekről kell gondoskodnia, vagy 45-50 évesen nem akarja valahol 0-ról újrakezdeni, az lehet, hogy nem szól be a főnökének olyanért, amiért egy 25 éves beadja a felmondását.

De tapasztalataim szerint a fiatalok közül is lényegesen kevésbé "bátrak" azok, akik ténylegesen a létfenntartásukra keresnek, mint azok, akiknek már megvan a kocsi, a lakás, a havi apanázs a szülőktől, aztán ha nem tetszik valami, lazán elküldik a főnököt a fenébe.

reménytelenség # 2008.07.08. 19:43

azért nem kell rögtön leizélni valakit,mert van egyénisége.+lelkiismerete.attól még lehet ő is kemény/nem magamra gondoltam./és a kapitalizmus csillogó drágaköve,mint te.

reménytelenség # 2008.07.08. 19:35

miss shiiva gondolom te vagy a kemény csaj.a menő.a te aranyköpéseidért csak úgy reszketnek az emberek.mindent kívülről tudsz,és ugye minden a kis újjadban van.barátnőd,haverod a fél bíróság,és a falu.bejön neked ez az élet.vagy kurva mázlis vagy,vagy szereted a zavaros vizet.-vagy nagyon kemény vagy.de gondolom az utóbbi igaz...

vivi1111 # 2008.07.07. 22:22

shiiva, nem a Te hsz-edre, hanem Maple-Leafére szántam a hsz-t.

shiiva # 2008.07.07. 15:37

nem mondtam, hogy nemzetközi irodába ment utána.
sima magyar ügyvédi iroda.

vivi1111 # 2008.07.07. 15:21
szebadságon
  • > szabadságon
:)
vivi1111 # 2008.07.07. 15:20

persze megteheti a jelölt, h nem elérhető, de amikor arról lesz szó, hogy kinek mennyivel emelik a fizetését, illetve kit tartanak ott ügyvédként a nemzetközi irodában, akkor azért a kikapcsolt mobil nem lesz jó pont.
nyilván előnyt élvez az a jelölt, aki hajlandó rabszolgáskodni.
saját tapasztalat.
nem tudom, melyik lehet az a nemzetközi iroda, ahol nincs túlóra. nálunk bizony rossz szemmel néztek arra, aki a munkaidő végén, azaz 6-kor haza mert menni. mintha bűnt követett volna el.
pedig épp elég volt néha reggel 9-től 6-ig is.

kizárólag pénteken volt elfogadott 6-kor lelépni, de egy perccel előbb még e napon sem...ha 40 fok volt és nyár, megbízók szebadságon, még akkor sem...

Legislator # 2008.07.07. 15:04

Engem nem érint ez az ügyvédesdi, de egyszer mondj ellent, (ott, ahol már állásban vagy) és sosem kapsz állást egy ügyvédnél sem.


Sunshine after the rain.

shiiva # 2008.07.07. 13:44

totál reménytelenek vagytok, különösen Mr. KBS.

amúgy meg:

  • április óta eddig egyetlenegyszer sem kellett hétvégén bent lennie, este 6-ig van bent MAX minden nap
  • az első péntekjén a főnöke zavarta haza 5-kor, hogy mit keres még itt?
  • TÉNYLEG kurva jó a fizuja

bakker, értsétek már meg, nem tagadom én sem, hogy az irodák nagy többsége geci és iszonyú szar fizukat adnak. Frászt, tudom én is, hogy a legtöbben bepróbálják a megalázóan alacsony fizetést embertelen sok munkáért, nekem több jogász barátom ezt csinálja, látom én is a saját szememmel, hogy ők mennyit szívnak.

DE.
ELLENT LEHET ENNEK MONDANI!
csak sajnos amíg mindenki így áll hozzá, mint Ti, hogy eleve reménytelennek veszitek, és "természetesnek" a szívást, addig EZ NEM FOG VÁLTOZNI, addig úgy ki fognak Titeket használni, mint a huzat...

én nem hagyom magam, és van egy-két bátrabb jogász barátom, aki szintén nem, és egyikünk sem szívta meg, akár elhiszitek, akár nem.

de nekem tökmindegy egyébként, én jól keresek, Ti csesztek ki saját magatokkal, nem én...

Egyjogász # 2008.07.07. 12:33

A "kurva jó"-ért elnézést:)

Maple-Leaf, teljesen igazad van. Nekünk is az volt az első kérdésünk, hogy mi a fenéért veszi fel a telefont vasárnap délben, ha látja, hogy a főnök hívja.
Mint a hölgy elmondta, korábban eljátszotta, hogy nem vette fel a mobilt, hétfő reggel ügyvéd úr úgy leb.., bocsánat leteremtette, mint a pengős malacot, hogy vegye tudomásul, azért ennyi a fizetés, mert neki heti 168 órában rendelkezésre kell állnia, és ha nem tetszik talál a helyére 100 másikat.
Úgy hogy én úgy láttam beletörődött abba, hogy egy jónevű irodában, jó pénzért ez van.

Egyébként ez független attól, hogy a főnök tapló-e vagy sem, ha munka van meg kell csinálni, és ha van beosztott, akivel meg lehet csináltatni, a főnök nem fogja a balatoni vitorlázását megszakítani.

Egy volt kollégám, aki szintén egy jónevű irodából jött el, nagyon jóban volt a főnökével, a főnökasszony nagyon rendes volt, de mint elmondta, ott sem volt mese, ha munka volt.
Azért is hagyta abba, mert rendszeressé vált a napi 14-16 órázás, az éjfél utánig bentmaradás. Éppen azért "újított" a kolléga, mert - bár még alig múlt 30 - érezte, hogy fizikálisan nem bírja ezt a túlhajszolt életmódot.

Maple-Leaf # 2008.07.07. 12:15

@Egyjogász

Valóban vannak ilyen extrém esetek és ilyen köcsög irodák. Én is dolgoztam nemzetközi irodában és engem is visszahívtak már nem egyszer este 9-kor, f10-kor azzal, hogy bejött egy sürgős anyag. Volt olyan is, hogy pénteken este 7-kor „leszereltem”, este 9-kor már Siófokon voltam az autópályán, amikor hívott a főnököm, hogy vissza lehet fordulni. Nem fordultam vissza, de ez egy külön történet.

Mi ebből a tanulság? Hogy lehet ezt a problémát megoldani? Vettem egy második SIM-kártyát. Ezt a számot szigorúan csak a szűk családi és baráti körnek adtam meg. Amikor kitettem a lábam az irodából a főszámomat kikapcsoltam és a második számomat meg be. Így a család és a barátok számára továbbra is elérhető voltam, viszont azóta soha többé nem mentem vissza dolgozni munkaidő után.

Persze, egy nemzetközi irodában sok mindent le kell nyelni, de azt gondolom, hogy „elkurvulni” nem szabad. Ezzel azt akarom mondani, hogy a főnök utasításait végre kell hajtani, de arra nem szabad rászoktatni a vezetőséget, hogy még munkaidő után vagy akár vasárnap hívogathatnak és berendelhetnek. Aki meg ezt nem meri felvállalni, annak úgy kell. Nekem ebből soha semmi bajom nem lett. Volt persze olyan, hogy rákérdeztek, hogy miért nem voltam elérhető szombat délelőtt vagy szerda este 9-kor, de erre csak annyit mondtam, hogy „aludtam2 vagy „éppen dolgom volt”. Úgy sem tudnak erre mit mondani. Kirúgnak mert este 9-kor aludtam, vagy talán azért, mert szombaton grilleztem a családdal és lenémítottam a telefont? A nagy frászt. Nem kell besz….ni tőlük. Ha szakmailag megállod a helyed, akkor emiatt úgy sem lesz retorzió, legfeljebb húzzák a szájukat, de ez is max. 5 percig tart aztán lenyugodnak. Ha meg nagyon erősködnek, és minden áron el akarják játszani a kemény vezetőt, akkor el kell menni más helyre. Vannak normális nemzetközi irodák is Budapesten, ahol jó pénzt lehet keresni és békén hagyják az embert.

bandeeraz # 2008.07.07. 11:05

Én is voltam interjún egy jó kis irodában, a főnök azt mondta, hogy nem kell minden szombaton dolgozni:))))

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.07. 10:30

Csinos az asszonyka?
Mert az elég jól magyarázná a "kurva jó" (nem én mondtam) "fizut" meg az éjszakába nyúló túlmunkát is.

;)

Egyjogász # 2008.07.07. 10:23

Már miért hazudnál? A barátnőd esete meglehetősen tipikus, a minimálbér beajánlása teljesen megszokott manapság, de többektől hallottam már ilyen utólagos hívogatásokról is.

A "kurva jó" fizus álláshoz sok szerencsét, kérdés, hogy ezért majd mit fognak követelni. Kommentár nélkül egy tegnapi "élményem".

Egy "kerti sütögetős" (előkelőbb nevén: barbecue) ebéden voltunk egy nagy társaságban, a háziasszony egy ügyvédjelölt hölgy volt, aki most harmadik éve dolgozik egy menő irodában, állítólag "kurva jó" pénzért.

Pont kezdtük izzítania faszenet, amikor kb. 12,30-kor csöng a telefonja, majd a háziasszony holtsápadtan elnézést kér, hogy bocsika, de neki azonnal el kell mennie dolgozni, mert a főnöke küldött egy anyagot, amit holnap (azaz hétfőn reggel) 9-re meg kell csinálnia, ami azzal jár, hogy kb. vasárnap éjjel 3-ig dolgozhat.

Amikor elment a férje magából kikelve adta elő, hogy az a "f...fej ügyvéd" (sic.) három éve ezt csinálja a feleségével, nincs hétvégéje, ünnepe (legutóbb a szilveszteri bulit kellett lemondaniuk hasonló miatt), sokszor éjfélre jön haza, már a családi békéjük is veszélybe került a felesége munkája miatt, de a feleség mindíg arra hivatkozik, hogy csak ezt a három évet bírják ki, utána minden más lesz. (Nem akartam a srácot elkeserítni, hogy erre azért nem vennék mérget.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.07. 10:10

Én nem mondanám ilyen csúnyán. Azt hiszem, a konfabulál a helyes kifejezés.

shiiva # 2008.07.07. 09:18

csak még egy példa:

frissen végzett barátnőm 2 nyelvvizsgával felvételizett ügyvédi irodába.
tesztet kellett írnia, ami baromi jól sikerült.
ügyvéd úr behívta, hogy hát akkor alkalmazná - minimálbérért.

a barátnőm visszakérdezett:
Ügyvéd úr, mondja kérem, Ön meg tudna élni minimálbérből?
Mire az ügyvéd:
Természetesen nem.
Mire a barátnőm: És akkor ön szerint én hogy éljek meg belőle?

Erre az ügyvéd nem tudott mit kinyögni, a barátnőm eljött, és 2 hét múlva talált egy állást kurva jó fizuval másik ügyvédi irodában.

ÉS MOST JÖN A CSATTANÓ, AMIT PERSZE SOKAN ÚGYSEM FOGTOK ELHINNI:
az a bizonyos ügyvéd azóta is hívogatja (már háromszor hívta), hogy ne haragudjon, hogy ilyen keveset ajánlott, gondolja meg magát, ő nagyon szeretné foglalkoztatni...

persze, tudom, hazudok.

Netti1979-07-27 # 2008.07.02. 12:35

Sziasztok!
Istenem, hol vagyunk mi még ettől. Államvizsga előtt álló joghallgató vagyok 6 éves ügyvédi irodai tapasztalattal. A munkaidő nem 8 óra... szerintetek mennyiért? Bruttó 85! ...de merjünk álmodni... :(

Egyjogász # 2008.07.02. 06:48

A Világgazdaságban megjelent legújabb elemzés szerint a pályakezdő diplomások kezdőfizetés rangsorában az összehasonlított 12 szakma közül a pályakezdő jogászok az utolsó, 12. helyen állnak, egy pályakezdő jogász bruttó átlagos kezdőfizetése 186.500 Ft.

Na pont erről "károgtam" (ahogy az egyik hozzászóló fogalmazott), ha egy piacon sok az "áru", illetőleg jóval meghaladja a keresletet, annak meredeken megy le az ára.

És ez kihatással van a nemzetközi irodák gyakorlatára is (pont úgy mint minden, Magyarországon megjelenő nyugati cégére), ha látják, hogy a magyar piacon a nyugati bér tizedéért is kapnak jelöltet, akkor bolondok lennének a magyar jelöltnek angol színvonalú bért fizetni.

Maple-Leaf # 2008.07.01. 19:27

..... aztán belelóg a kezetek a bilibe és felébredtek. :-)

Magyarországon még a nagy nemzetközi ügyvédi irodák sem fizetnek egy kezdő jelöltnek bruttó 300.000 Ft-ot. A nagy irodák (pl. Baker, DLA, Linklaters, Cameron, Clifford, stb.) is jobb esetben bruttó 200-220 ezer Ft-ot költenek havonta az újoncokra. A kisebb nemzetközi irodák (német és osztrák háttérrel) inkább a bruttó 150-180 ezer Ft között lövik be a kezdő fizetést.

Bruttó 300.000 Ft-ot általában másfél-két év után fizetnek, és ez is inkább csak az angolszász irodákra jellemző.

A különbség az angolszász és a nem angolszász nemzetközi irodák között abból adódik, hogy az angolszász területről érkező ügyfelek teljesen más, mondhatni magasabb óradíjakhoz vannak hozzászokva, mint pl. egy német vagy osztrák cég. Miközben a német/osztrák ügyfeleknél általában a 250 euró per óra a plafon, az angolszász ügyfelektől le lehet gombolni óránként 300/350, de néha akár 400 eurót is. Éppen ezért általában az angolszász irodáknak nagyobb is a bevételük, mint a német/osztrák ügyfelekre kihegyezett irodáknak. Ebből az is következik, hogy az angolszász irodákban a fizuk egy kicsit magasabban is alakulnak, mint a német/osztrák ügyvédi irodáknál.

De a bruttó 300.000 Ft-os kezdő fizu mese habbal. Ezt nem szabad bekajálni. A kezdő ügyvédek kezdő fizuja is úgy alakul, hogy 550-650 ezer + Áfa (német/osztrák irodákban), és 650-730 ezer + Áfa (angolszász irodákban).

Tehát nem kell minden sz...t elhinni, pláne fejvadászoknak nem. :-)

Judit_31 # 2008.07.01. 09:15

v.atti!
Az egy dolog, hogy az "ismert" gondolom híres fejvadászcég és a "nagy" nemzetközi irodák munkatársai mit mondanak egy tréningen és megint más amit az élet produkál! Majd egynéhány év múlva Te is tapasztalni fogod! (ha majd meg lesz a diplomád)