Gürizés minimálbérért


Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.25. 21:11

Nincs értelme, hogy számolgassak - bár érdekes játék lenne. Guba már mondta: egyszerűen nincs alkupozíciónk. A principális akár holnap kapna 5 másik jelöltet a helyemre, én meg hónapok alatt sem találnék még olyan ügyvédet sem, aki legalább a mostani béremet megfizetné.

Még egy pici félreértést oszlassunk el: a családomnak nem kell nélkülöznie amiatt, mert nekem az a mániám, hogy ügyvéd akarok lenni. Nem gond a napi megélhetés, elfogadható összjövedelmünk van - csak sokkal jobban szeretném, ha az én részem főleg a hivatásomból jönne, és nem más forrásokokból.

Shirley5 # 2008.08.25. 21:05

Kedves Kbs!

Van itt egy kis félreértés. A munkámmal kifejezetten elégedett vagyok: változatos, sokszínű, izgalmas. De gyerekre kabát kell meg cipő, az asztalra pedig napi rendszerességgel étel. A szakmai kihívások nem tartják melegen a lábat, és a kollegiális elismerésnek alapcsony a kalóriaértéke.

Igen van, csakhogy ez egy nagy félreértés, legalábbis nekem. Mivelhogy a „kifejezetten elégedett ”az én szótáramban nem azt jelenti, hogy a megélhetésemre nem elegendő a munkabérem...

Erről (is) szól ez a fórum, illetőleg néhány hozzászóló erre próbálja fehívni a figyelmet, felnyitni a szemeket: lehet máshogy is! és kell is máshogy! és ezért mi tehetünk, illetőleg mivel minden többváltozós problémának több megoldása van, bármi megtörténhet az oktatással is és a bérekkel is, de azért én a magam részéről Jung-ra hallgatok: minden tevékenység alapjául a tudatos hozzáállás szükséges avagy segíts Magadon... :)
Ez a topic nekem arról is szól, hogy a hitetlenebb, kevésbé vállalkozó szellemű Kollégákat, a még joghallgatókat a saját tapasztalataival "segíteni" próbálja, aki tudja!Ez már csak nem baj...
Akinek meg nem inge, ne vegye Magára!

Vagy érezzem magam én is hülyén, mert mertem jogra jelentkezni, tanulni, elvégezni, minél hamarabb munkába állni, dolgozni, fejlődni és annyi pénzt kérni, ammenyit a munkám ér?? Holott nincs mögöttem semmi hátszél és én is a fizetésemből veszem a kenyeret?! inkább megosztanám a tapasztalataim azzal, akit ez érdekel, hogy hogyan lehet másképp. (mint a magyar "virtus"...)

Kedves Shiiva, együttérzek. :) Úgy tűnik a magánszorgalom Nálad is egy betegség jele... :) legalábbis ebben a topicban mindenképp :)

S újfent kedves Kbs!
Bosszantóan nagyképű hirdetés alatt azt érted, amikor a munkához elengedhetetlenül szükséges kvalitást kérnek a jelentkezőtől? Amennyiben nincs, tényleg bosszantó...

Hát még a munkáltatónak, ha nincs jelentkező és közben azt hallja, hogy túltelített a jelölti pálya...Ugyanis, ha nem földhivatalra keres az ügyvéd jelöltet, jó, ha lasszóval összeszed párat...tapasztalat sajnos.
Ha pedig akár a szakmai v felsőfokú angol ennyire 'hiánycikk', akkor miért ne jeleznénk itt ezen a fórumon olyanok számára, akit ez esetleg érdekel, motivál, hogy a többi lehetőségről más ne is ejtsek szót...

üdv

Kacsa11 # 2008.08.25. 20:14

Kedves guba,

nem kértél tanácsot ez igaz, ettől még itt ingyen osztjuk, annyit "veszel" belőle amennyit akarsz.

sok ember van, akinek jól jöhet.
sokan olvassák a fórumot, de nem írnak be.

a következő tippem az agresszív kismalac:)

Kacsa11 # 2008.08.25. 20:10

Kedves kbs,

bocs, tényleg félreértettem, ami a munkáddal való elégedettséget illeti
DE
nem gondolod, hogy tenni kéne ez ellen, hogy ne az legyen a legfőbb gondod, hogy étel kerüljön az asztalra?
(összeszámoltad már mennyit keresel a principálisodnak nettóban, és annak hány százalékát kapod vissza? - 10 % körüli számot sejtek...nem gondolod, hogy megérdemelnéd akár a 25-30%-ot is? mert szerintem igen!)

és oké, lehet, hogy rajtad már nem segít az, amit itt néhányan mondunk.
de a jelenleg még jogot hallgatóknak, lehet, hogy segítenek az ötleteink/tanácsaink.

guba # 2008.08.25. 20:03

azt ugye tudod, hogy a viccedbeli kismalac te magad vagy:)))

Nem, Kacsa, én egy másmilyen kismalac vagyok. :)

adjàk itt a jó tanàcsot többen is, csak neked nincs inyedre…

Nem emlékszem rá, hogy kértem volna tanácsot, ebben a témában különösen nem. Nem keversz te össze valakivel?

Shiiva, a vicced még talán lehet, hogy jellemző is a magyarokra, de az biztos, hogy az ügyvédjelöltek nem azért keresnek keveset, mert egymást húzzák vissza.
Egyúttal felhívnám a figyelmedet, hogy nem válaszoltál még arra, milyen "magukért kiállásra" is gondoltál.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.25. 19:14

Az ég áldjon meg Shiva! Hiszen egyfolytában azt hangoztatod, hogy csak az az ügyvédjelölt keres keveset, aki képzetlen, nem áll ki magáért, stb. Márpedig az ügyvédjelöltek legalább a 98%-a - benne jómagam - keveset keresün - ha nem éppen semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.25. 19:10

miért nem jelentkezel a Videoton-hoz akkor, ha nem vagy megelégedve a jelenlegi munkahelyeddel?

Van itt egy kis félreértés. A munkámmal kifejezetten elégedett vagyok: változatos, sokszínű, izgalmas. De gyerekre kabát kell meg cipő, az asztalra pedig napi rendszerességgel étel. A szakmai kihívások nem tartják melegen a lábat, és a kollegiális elismerésnek alapcsony a kalóriaértéke.

Hogy miért nem jelentkeztem a Videotonhoz? Egyszerű: nem bírom kiváló szinten a szakmai angolt, és nem dolgoztam sem nemzetközi irodában, sem nagy nemzetközi cég jogi osztályán. (Ahogyan egyébként a poszt eddigi betöltője sem.)
Másrészt amikor egy ilyen bosszantóan nagyképű - mert szükségtelen, csak presztízscélú feltételeket támasztó - hirdetést látok, elmegy a kedvem a hirdetőtől. (Még akkor is, ha egyébként megfelelnék a feltételeinek.)

shiiva # 2008.08.25. 19:08

kezdem elég hülyén érezni magam...
ugyanis én egyetlen évet sem tanultam külföldi egyetemen, sima magyar gimnáziumban tettem le a KÖZÉPfokú angol nyelvvizsgát, mégis angolul írok szerződéseket nap, mint nap...
nyilván, már messze feljebb vagyok a középfokú szintnél a sok MAGÁNSZORGALMÚ gyakorlás, és rengeteg minta átrágása miatt, de külföldön tényleg nem voltam.

Kedves KBS! megint jössz a képzetlenséggel, amivel SENKI nem vádolt meg Téged...
én legalábbis nem, az előző hozzászólásomban (a vicc előttiben) pont ezt hangsúlyoztam.

Te tényleg el se olvasod, amit írunk, így elég meddő dolog ez a vita...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.25. 19:08

Gx azt nem mondta el, hogy ki telefonált, hogy kit vettek fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.25. 19:01

Mint kiderült, Gx, nem az általatok támasztott feltételekről beszéltem, azokat ezek szerint nem ismerem.
De a Videoton - ha már szóba hoztam - "minimum 1 -1,5éves hasonló jogterületen (nemzetközi ügyfélkörnek dolgozó ügyvédi irodában vagy nagy nemzetközi cég jogi osztályán) szerzett tapasztalatot, kiváló szakmai angol nyelvtudást" követel meg, előnyben részesítve azokat, akik németül is tudnak, és külföldön tanultak.
Konkrétan tudom, hogy a betöltendő munkakört eddig a cég megelégedésére töltötte be egy az egyetemről közvetlenül oda került, német középfokút tett kolléga. Ami elég meggyőző bizonyítéka annak, hogy a meghirdetett pozícióhoz szükséges képességek, ismeretek és a kiírásban feltüntetett elvárások messze nincsenek összhangban.
Lelkük rajta - de akkor nem kell csodálkozni, hogy másodszor is hirdeti kell, mert elsőre senki nem jelenkezett.

Kacsa11 # 2008.08.25. 18:29

Kedves Gx605,

valamikor korábban én is pont azt fejtettem ki, hogy lehet, hogy túltermelés folyik jogászokból, ennek ellenére bizonyos helyeken hiány mutatkozik...

Kedves vivi1111,

nk-i irodában, mivel elég erős a specializálódás, valóban előfordul, hogy egyes jogterületekkel nem találkozol.
és nekem is elég volt az angol, de azért ez a kivétel...

Gx605 # 2008.08.25. 18:10

Kacsa11,Kbs

Nem a megnevezett cégről és egyébként nem teljesen mostani ügyről van szó. Amennyiben a vontatkozó jogterületek alapjainak (alapok!-semmi agyonkomplikált gyakorlati eset) stabil ismeretére vonatkozó követelményt extrémnek nevezzük, akkor lehet bennünk van a hiba. De ezzel együtt kell élnünk, mert ebből nem tudunk engedni.
És most megint lehet érvelni (talán jogosan), hogy ez egy ördögi kör, mert ha nincs tapasztalat, akkor nincs állás, ha nincs állás, nincs tapasztalat. Személy szerint nem tudom mi lehet a megoldás - csak megosztottam az egyik idevágó tapasztalatomat, amely nem támasztotta alá a tengernyi CV közötti munkáltatói tobzódás elméletét.

vivi1111 # 2008.08.25. 17:45

sziasztok!
elképesztő, mennyire támadó a hangnem ebben a topicban.
talán ha a jogásztársadalom nem széthúzna (egymást öldökölve), hanem összetartana, az is segítene valamit.
nem tudom...tény, hogy nagy a túlkínálat jogászokból.
jómagam az egyik legnagyobb bp.-i nemzetköziben töltöttem el 3 évet.
de közbeszerzési joggal biza' ezidő alatt nem találkoztam. ja, és elég volt az angol (német nélkül) maximálisan.
szóval, ennyit erről.

Kacsa11 # 2008.08.25. 17:21

Kedves Dr. Mohos Gábor ügyvéd,

valóban nem árthat hozzá külföldi tanulmány, de ez az EU-ban, ösztöndíj lehetőségekkel, nyári egyetemekkel már nem akkora nagy kunszt.

ha nincs jelentkező az állásra, az azért van, mert nem fizetnek eleget ahhoz képest, amit kérnek...

a minőséget meg kell fizetni.
pláne vidéken, mert akiket ők keresnek, azok inkább Bp-en keresnek állást, és meg kell fizetni, hogy hajlandó legyen elmenni onnan.

Kedves reménytelenség,

a jogászképzés esetleges reformja valóban egy majdani kormányzat feladata lesz.

azt meg ne feszegessük, hogy a "politikai elit" tényleg elit-e...:)

hogy a frissen végzett jogászok problémáját rendeleti úton kéne rendezni...hát legalábbis ez egy érdekes ötlet, főleg egy jogásztól.

a felelősség mértékében sem látok különbséget, csak legfeljebb azt, hogy más tipusú. nekem a múlthéten 3 szerződés futott át a kezemen nagyjából 200millió euró értékben...nem kevés embernek mehetne tönkre az élete, ha valamit elbandzsítottam...közvetlenül nem hal bele senki, ez is igaz.

reménytelenség # 2008.08.25. 17:00

mondjuk az igaz,hogy egy orvosnak azért nagyobb a felelőssége.egy jogász azért már nem nyírhat ki valakit,ha nem ért a dolgához.ugye már nincsen halálbüntetés he he

reménytelenség # 2008.08.25. 16:58

van egy jogász haverom.kínjában elment pizzafutárnak,mert már nagyon kezdett égni a feje,hogy az annyától kér még cigire is.-Kedves Kacsa!a politikai elit sokat tehetne azért,hogy a jogászképzés színvonala legalább ne romoljon már tovább.miért van az,hogy orvosból,vagy gyógyszerészből nem képeznek csak pár százat.az orvosok állandóan sírnak,pedig én még ennyi ...ban lévő orvost nem láttam mint jogászt.neki egyből van melója.hidd el azt is el lehetne ..szni néhány miniszteri rendelettel.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.25. 16:51

Hát nem, mert az említett nyelvtudáshoz 1-2 év külföldi egyetemi tanulmány biztos, hogy kell.

Kacsa11 # 2008.08.25. 16:45

tudom, hog ezért most meg fognak kövezni...
de ez miért extrém???

angol, német szerintem ma már alapnak kéne lennie. szaknyelvet minden egyetemen oktatnak, persze a szinvonalon lenne mit javitani...

közbeszerzési és cégjogi gyakorlatot meg nagyjából szinte minden közepes vagy annál nagyobb ügyvédi irodában szerzel.

a legfeljebb 25 éves kort persze nem értem..."1-2 év gyakorlat" kikötéssel kb ugyanott lennének...

persze kérdés, hogy ezért mennyit szándékoznak fizetni:
250alatt vérlázító! bár én ezért 350körül kérnék inkább.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.25. 15:50

extrém elvárás: angol, német jogi szaknyelv, közbeszerzési gyakorlat, vállalati jogban szerzett jártasság+ legfeljebb 25 éves életkor, szakvizsga nem feltétel

Kacsa11 # 2008.08.25. 15:28

Kedves kbs,

miért nem jelentkezel a Videoton-hoz akkor, ha nem vagy megelégedve a jelenlegi munkahelyeddel?

Gx605-nek mégis igaza lenne, hogy nem szeretnek emberek kiszakadni a mikrókörnyezetükböl?

vagy mi az az extrém elvàràs?

Kedves Gx605,

nekem még beugrott Györ és Dunaújvàros is, mint lehetséges helyszín.
legalàbb vàrost mondjàl:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.25. 14:53

Az érintettségem kézenfekvő, Kacsa. Ügyvédjelölt vagyok, és nem keresek 200 ezret havonta. Amit szerintetek kizárólag a saját képzetlenségemnek stb. köszönhetek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.25. 14:49

Kedves Gx605; ha a Videotonra gondolsz - nagyon ráillik a leírásod - akkor talán nem kellene extrém elvárásokat támasztani, és máris több lenne a jelentkező.
Velem például tárgyalhatnál. :)

Gx605 # 2008.08.25. 14:47

Nincsen információm arról, hogy hány munkanélküli jogász van ma Magyarországon, de a személyes tapasztalatom alapján kénytelen vagyok azt gondolni, hogy vagy nagyon kevés, vagy aki van az nagyon kényelmes és nem igazán hajlandó kiszakadni a meleg kis mikrokörnyezetéből. Miért gondolom ezt? Jogász munkatárs keresése nemzetközi nagyvállalati környzetebe, ennek megfelelő szakmai kihívások és bérezés, olyan ügytípusokban történő érdemi munkavégzés, ami a magyar ügyvédi irodák / jogi osztályok szűk rétegének adatik meg. A lokáció nem fővárosi, de nem is a világ vége. Több hetes netes hirdetésre 12 (!) önéletrajz érkezik. 4 értékelhetetlen. A többit felhívjuk interjú időpont egyeztetésre. Ekkor 4(!) személy lemondja, mondván talált jobbat! És ezt követően választunk azok közül akik maradtak. Kinek ilyen, kinek olyan tapasztalatai vannak - nekem speciel elég nehéz volt munkatársat találni.

Kacsa11 # 2008.08.25. 14:36

Kedves shiiva,

ez a vicc màr nekem is eszembe jutott napokkal ezelött, de túl hosszúnak talàltam begépelni...

mindazonàltal nagyon talàlt:)))

Kacsa11 # 2008.08.25. 14:34

Kedves bandeeraz,

pontosan erröl tépem itt a szàmat!