Az én esetemben ezt egészen pontosan úgy kellett igazolni, hogy a cég cégjegyzésre jogosult vezérigazgatója aláírt egy okiratot, amelyben benne volt, hogy ettől az időponttól eddig az időpontig jogi képesítést igénylő jogi előadói munkakörben X.Y. osztályvezető jogtanácsos szakmai irányítása mellett dolgoztam.
Az azért érdekes jogértelmezés, hogy az ügyvéd a saját jelöltje gyakorlati idejét nem igazolhatja, de pl. ha megbízása van egy céggel, ahová mondjuk bejár hetente két órát, az ott dolgozó jogi előadóét igen.
Az meg megint más kérdés - amit egy másik topicban kifejtettem - hogy nem egy olyan esetről is hallottam már, hogy olyan "jogi előadónak" is igazoltak gyakorlati időt, aki a három év alatt mindennel foglalkozott, csak jogi munkával nem, és csak névlegesen volt a munkaköre jogi képesítést igénylő.
(De hallottam jelöltről is, aki csak "be volt jelentve" az irodába egy haver ügyvédhez a gyakorlati idő miatt, de egyébként hónapszám a tájára sem nézett a munkahelyének.)
Ezért mondom, hogy ezt a gyakorlati időt vagy komolyan kellene venni, vagy annyit írni a jogszabályban, hogy a szakvizsgát a jogi diploma keltétől számított három év után lehet megkezdeni és passz, és akkor nem kell itt bohóckodni ezekkel a gyakorlati idő igazolásokkal.