szakvizsga

Egyjogász # 2008.12.22. 10:09

Az én esetemben ezt egészen pontosan úgy kellett igazolni, hogy a cég cégjegyzésre jogosult vezérigazgatója aláírt egy okiratot, amelyben benne volt, hogy ettől az időponttól eddig az időpontig jogi képesítést igénylő jogi előadói munkakörben X.Y. osztályvezető jogtanácsos szakmai irányítása mellett dolgoztam.

Az azért érdekes jogértelmezés, hogy az ügyvéd a saját jelöltje gyakorlati idejét nem igazolhatja, de pl. ha megbízása van egy céggel, ahová mondjuk bejár hetente két órát, az ott dolgozó jogi előadóét igen.

Az meg megint más kérdés - amit egy másik topicban kifejtettem - hogy nem egy olyan esetről is hallottam már, hogy olyan "jogi előadónak" is igazoltak gyakorlati időt, aki a három év alatt mindennel foglalkozott, csak jogi munkával nem, és csak névlegesen volt a munkaköre jogi képesítést igénylő.
(De hallottam jelöltről is, aki csak "be volt jelentve" az irodába egy haver ügyvédhez a gyakorlati idő miatt, de egyébként hónapszám a tájára sem nézett a munkahelyének.)

Ezért mondom, hogy ezt a gyakorlati időt vagy komolyan kellene venni, vagy annyit írni a jogszabályban, hogy a szakvizsgát a jogi diploma keltétől számított három év után lehet megkezdeni és passz, és akkor nem kell itt bohóckodni ezekkel a gyakorlati idő igazolásokkal.

Kacsa1111 # 2008.12.22. 09:28

Kedves Egyjogász,

pont az általad legutolsónak említett esetben igazolhatja a "független ügyvéd" a jogi előadó gyakorlati idejét...
ugyanis nincs előírva, hogy az "őt foglalkoztató szerv vezetője" miként igazolja.

Kacsa11

Egyjogász # 2008.12.22. 01:09

Hát ha ez így volt, akkor ez is azt bizonyítja, hogy a szakvizsgabizottság nem helyez túl nagy hangsúlyt a gyakorlati idő igazolására szolgáló okiratok ellenőrzésére, ugyanis "független ügyvéd" sem ügyvédjelöltnek, sem jogi előadónak nem igazolhat gyakorlati időt.

A joggyakorlat tartamára vonatkozó adatokat a jogszabály szerint ugyanis ügyvéd alkalmazásában álló ügyvédjelölt esetében az illetékes megyei ügyvédi kamara, jogi előadó és más jogi munkakörben foglalkoztatott jogász esetében az őt foglalkoztató szerv vezetője tanúsítja.

szinya # 2008.12.17. 16:22

Sziasztok!

Kérlek segítsetek nekem, a következő problémám van:

Jövőre szeretnék szakvizsgára jelentkezni, addig pont letelne a gyakorlati időm is, de a helyzet az, hogy jelenleg egy Kft-nél dolgozok, ahol jogi munkát végzek, de nincs más jogi végzettségű a cégnél.

Kérdésem az, hogy amikor majd a szakvizsgára jelentkezek, akkor elég lesz e ha a cégvezető igazolja, hogy jogi munkát végeztem, vagy valami módon ezt egy szakvizsgás jogásznak kellene igazolnia?
Ha nincs a cégnél más jogász, akkor ezt megteheti pl. egy ügyvéd is? Vagy akkor nála kellene alkalmazásban állnom? Vagy nem is kell neki igazoni semmit, csak a cégvezetőnek kell igazolnia - és elég ha megbeszélem egy ügyvédddel, hogy engedje meg hogy beírjam a nevét, mint instruktor?

Kérlek segítsetek!!! Mindenképp szeretnék szakvizsgázni, és nagyon rossz lenne ha ezen múlna...van ötletetek?

előre is köszönöm a segítséget!

Nyuszika80 # 2008.12.11. 12:46

Sziasztok!

Február első hetében megyek az első szakvizsgámra polgári jogból. A törvényekkel szeretném kezdeni, de mivel én csak kiszínezett, kihúzott anyagot tudok tanulni, nagy segítség lenne, ha valaki, aki mostanában van túl rajta, tudna nekem ilyet adni.

Egyébként minden más anyagnak nagyon örülnék (kidolgozott tételek, könyvek stb.)

Mivel áprilisban fogok szülni, jó lenne még előtte letenni a vizsgát :-)

Nagyon nagy segítség lenne, a postaköltséget természetesen kifizetem vagy bárhova elmegyek érte.

Előre is köszönöm.

Tel.: 06 20 494 2482

bárkiné # 2008.12.10. 14:09

Sziasztok!

Keresek a C) részhez vizsgaanyagot (alk, közig, munka, eu, stb).

Ha valakinek otthon áll egy nagy kupac belőle, és nem tud /akar rá sem nézni, én átvenném. (A postaköltséget fizetem természetesen).

Ha nem akarsz csak úgy, a szép betűimért segíteni nekem, cserébe fel tudok ajánlani büntető vizsgaanyagot, ami a nappali sarkában áll, és nem tudok/akarok rá sem nézni...

Érdekel?

Impossible # 2008.11.16. 22:02

Kacsa,

Hát ez is attól függ, hogy hol és milyen tárgyból záróvizsga... Van, ahol pl. polgárból annyira gáz, hogy szerintem felérhet a szakvizsga szigorával is. (Sőt, még azt is megkockáztatom, hogy némely esetben, meg is haladja azt. :D )

Kacsa1111 # 2008.11.16. 09:01

Kedves Impossible,

nem azért, hanem mert a fogalmazókkal tendenciózusan enyhébben bánnak;
pedig nekik jónéhány hetük van felkészülni, nem pedig csak hétvégén és este 8-9kor állnak neki tanulni,
valamint effektív felkészítik őket...(a jelöltoktatást nem akarom ismét minősíteni...)
persze ez csak szerény véleményem. Lehet, hogy egyenlő bánsámódban részesítik őket, és én csak a szabályt erősítő kivétellel találkoztam...

Szóval ezért tippeltem arra, hogy fogi, mert ők szokták azt mondani, hogy enyhébb mint a záróvizsga...
persze nem kell hasra esni a szakvizsgától, de azért nem enyhébb mint a záróvizsga...

Kacsa11

Impossible # 2008.11.16. 02:53

Kacsa fogalmazóknál nem adja alább... (talán ezért?) lol

doris # 2008.11.14. 15:45

Szia Kacsa!
Köszi!
Nem, nem vagyok fogalmazó, sosem voltam...Miért?

Kacsa1111 # 2008.11.14. 14:59

Kedves doris,

először is gratulálok.
másodszor: ugye fogalmazó vagy?

Kacsa11

doris # 2008.11.14. 14:52

Sziasztok!
Végeztem a szakvizsgákkal!
A most indulóknak szeretném elmondani, hogy minden vizsgámra igaz volt, hogy a felkészülés egy szenvedés, de ha végigküzdötted magad az anyagon tisztességesen, akkor a vizsgán már nem lehet gond! Ha nem is jutna kapásból eszedbe a válasz, rávezetnek, segítenek, és be fog ugrani! Ez már nem olyan vizsga, mint az egyetemen, amikor a-tól z-ig be kellett nyalni mindent és aztán szóról szóra kikérdezték. Itt arra kíváncsiak, érted-e amit tanultál, tudod-e a lényeget, és nem arra, hogy fel tudod-e sorolni hiánytalanul azt a tizen-akárhányas listát. Mikor felkészül az ember, úgy érzi, hogy megtanulhatatlan az anyag a mennyisége miatt, de a lényeg, hogy átlásd az egészet. Még ha menet közben úgy is érzed, hogy összekeversz mindent - és folyton lapozgatsz össze-vissza, hogy hol is volt már vmi hasonló, stb. -, amikor már csak az adott feltett kérdésre kell koncentrálni, nem fogod összekavarni.
Kitartás mindenkinek!

Impossible # 2008.11.09. 00:49

És arra még senki sem gondolt, hogy nem kellene ennyiféle eljárás, amikben bonyolítják az ügyeket? BONYOLÍTJÁK - és tényleg! :D

Kacsa1111 # 2008.10.23. 17:57

de csak mert sem az alkotmányt, sem a lisszaboni szerződést nem sikerült átverni...

már rég egyszerübb volna a döntéshozatali eljárás, és kevesebbet kéne tanulni feleslegesen a szakvizsgára:)))

Kacsa11

hunfrakk # 2008.10.23. 16:57

Azért az EU szkepticizmusnak van némi alapja,
kissé recseg-ropog,

ráadásul nemzetközi politikai, gazdasági hadszíntéren való befolyása csekély.

"Reform vagy bukás."

Legislator # 2008.10.23. 13:12

Kedves Egyjogász,

Akik tanítják az EU jogot, általában azok sem ebben nőttek fel, hanem esetenként szovjet jogot és marxizmus-leninizmust tanultak. Mindenütt érződik ez. 8Kevesen kivételek ez alól). Van pár srác, aki esetleg külföldön is tanult EU jogot stb. de ők még nagyon kezdők.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.23. 11:39

Kedves Egyjogàsz,

lehet utàlni
(én sem kedvelem, mert nem túl rendszerezett - istenkém, ha egyszer a franciàknak is benne van a mancsuk:))) )
de az alkalmazàsa nem szerelem kérdése.

Jól is néznénk ki, ha a birónönek nem tetszene az új Be., mert túl hosszú, akkor a régit kezdené alkalmazni...
(egyébként az új Be.-t tendenciózusan a régi szerint igyekeznek értelmezni, és ha csak egy kicsi rést is talàlnak, akkor a régivel töltik ki...)

egyébként még csak màsodéves...még kinöheti:)))

Kacsa11

Egyjogász # 2008.10.23. 11:19

Szerintem annak, aki még nem tanult EU jogot és nem is szakvizsgázott belőle (azért jelenleg még a magyar jogásztársadalom többsége ide tartozik) soha nem fogja úgy befogadni és alkalmazni, mint akik ebbe születtek. (Vagy akiknek nem közvetlen munkája az EU jogalkalmazás.)

Nagyon sok peres ügyem van, és ezért én ezen a bírónőn egyáltalán nem csodálkoztam, nagyon szűk réteg az, aki EU-s joganyaggal próbál operálni, bizonyos kor felett meg a jogászoknak az EU lényegében szitokszó.

(Próbálj meg egy 60-65 körüli idősebb ügyvéd kollégának EU-zni, aztán majd figyelj, mit reagál - különösen ha hazafias érzelmű:) )

De ifjabb jogászok között is vannak EU-szkeptikusok, egy másodéves ismerős fiatal srác mondta, hogy addig, amíg a németek meg az osztrákok úgy néznek egy magyarra, mint egy csótányra, addig mi nem ugyanannak az EU-nak a tagjai vagyunk, egyébként meg erőteljesen bízik benne, hogy mire neki szakvizsgáznia kell, az EU csak egy rossz álom lesz, mert addigra ez a ránkerőltetett globalista baromság (sic.) pont úgy szétesik atomjaira, mint a KGST.

riffy # 2008.10.23. 09:51

Igazatok lehet a kidolgozott tételekkel kapcsolatban, én sem úgy készültem soha, csak most nagyon be vagyok ám parázva.
Remélem, meg lehet tanulni ezt az irdatlan mennyiséget.
Tankönyvet (elsősorban A -hoz) melyiket javasoljátok?

Legislator # 2008.10.23. 09:16

OFF

Vow, Imp,

Te költő is vagy? Sejtettem, hogy saját lehet a dolog, mert nem ismertem, és google haverunk sem ismerte e szép sorokat. Valaha én is írogattam efféle szellemi termékeket, meg is jelent tőlem 15-20 versezet különféle folyó-és állóiratokban.

ON

Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.23. 08:05

OFF
Imp és Kacsa,

A találkozón élőben is szemügyre vehetitek egymást:).
ON

Kacsa,

Aki NMJ-ből az ELTÉ-n az INCOTERMS-t nem tudja, sok jóra nem számíthat. Persze lehet, hogy bírókám még nem tanult ilyesmit, vagy csak a PJ-be besuszterolva.
A bírónőhöz én sem fűzök megjegyzést, annyira ijesztő a jelenség.

Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2008.10.23. 05:43

Kedves Egyjogász,

az EU-s normák közvetlenül hatályosulnak, sőt elsőbbséggel rendelkeznek...szerves része a magyar jogrendszernek.
Ezért:

• bírónő - NO COMMENT!
  • külön kérdésekre nincs is szükség szakvizsgán, hiszen amikor kihúzol pl. egy fogyasztóvédelmes vagy versenyjogos tételt, akkor evidens módon bele kell foglalnod a válaszodba az EU-s szabályokat.

Kacsa11

Egyjogász # 2008.10.23. 05:27

Az EU-s joganyaghoz még annyit, hogy hétfőn volt egy tárgyalásom, ahol egy fiatal jelölthölgy EU-s jogszabályokra meg jogesetre próbált hivatkozni, mire a bírónő (35-40 körüli) közölte vele, hogy "Kolléganő hagyja ezt az EU-s halandzsát (sic), nem Brüsszelben van, magyar bíróság előtt magyar jogszabályokra hivatkozzon."

Tárgyalás után a hölgy puffogott is, hogy akkor meg minek vizsgáztatnak belőle.....

Egyjogász # 2008.10.23. 05:21

Kacsa,

Legyen benne, de akkor valami HELYETT tegyék be szakvizsgatárgynak, és ne újabb és újabb elemekkel egészítsék ki, duzzasszák fel a megtanulandó anyagot.

Pl. a polgári rész szerintem már most is megtanulhatatlan mennyiség.

De egyébként én is tudnék még mondani olyan jogszabályokat, amit szerintem jó lenne, ha egy szakvizsgázó tud, úgy hogy szerintem fel lehetne duzzasztani a jelenlegi kétszeresére is a szakvizsgaanyagot - ha az a cél, hogy senki ne tudja megtanulni.

A különbözeti szakvizsga ötletét én is felvetettem, szerintem ez a szakvizsgaanyag meredek csökkenésével járhatna együtt. (Ha ugyanis a döntéshozók már nem csak más nemi szervével verik a csalánt, hanem ők is érintve lennének a dologban, nagyon hatékony tudna lenni ilyen szempontból.)

Impossible # 2008.10.22. 20:38

Kacsa,

azt az idézetet én találtam ki... :D
És a visszajelzések szerint nem vagyok ronda. Most akkor kinek higgyek? :D