szakvizsga

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.03.20. 16:13

Jó, hogy a dr. kitetted, különben rá nem jöttünk volna.

dr.beata.beres # 2010.03.20. 15:57

Sziasztok!

Mivel vidéki vagyok, a szakvizsgakérelmemet be adhatom illetve elküldhetem postai úton is vagy mindenképp személyesen kell bevinni a Szakvizsgabizottsághoz?

Van olyan a fórumozok közül aki esetleg postán küldte?

(ja és csak olyan fórumozó írjon már aki tényleg tudja hogy zajlik ez az egész)

Köszi

Kenjiro # 2010.03.09. 15:34

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy volt-e mostanában valaki Pp-ből szakvizsga írásbelizni, és esetleg van-e valami használható eset-határozattára erre vonatkozólag?

Impossible # 2010.02.28. 16:26

onlány,

üres könyveket minek akarsz eladni? Nekem olyan kellene, amiben szöveg is van. :D

hunfrakk # 2010.02.28. 14:43

szia!
kérdéseidre részletes választ kapsz az IRM honlapján

*

a kérelmet legjobb személyesen átadni
(postán is lehet biztosan)

cím: V. ker. Szalay utca 16.
Jogi Szakvizsgabizottság Titkársága

ügyfélfogadás: H-SZ-P: 9-11 h

*

A jelentkezési kérelemhez csatolni kell:

• oklevél közjegyző által hitelesített másolatát,
  • a joggyakorlat igazolására szolgáló tanúsítványt, a kezdő időpont naptárszerű megjelölésével,
  • a vizsgadíj befizetéséről szóló igazolást.

*

http://www.irm.gov.hu/jogi_szakvizsga

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

dr.beata.beres # 2010.02.28. 13:48

Sziasztok!

Az alábbiakról szeretnék érdeklődni:

nemsokára szeretnék jelentkezni szakvizsgára, mivel meg van a gyakorlati időm.

Hogyan lehet jelentkezni?
Személyesen fel kell menni a Szakvizsga Bizottsághoz a papírokkal ( hitelesített diploma, igazolások ,befizetett vizsgadíj) ( már aki nem pesti) vagy postai úton is meg lehet küldeni a jelentkezést?

Mikor van ügyfélfogadás? És van valami kérelem formanyomtatvány amit ott adnak, vagy egyszerűen csak írni kell pár sort + csatolni a papírokat?

köszi

onlány # 2009.12.21. 10:25

Halihó! Maradtak eladó szakvizsga kézikönyveim (kiadás éve + állapot):

1.Dr. Csink Lóránt-Rixer Ádám: Alkotmányjog és közigazgatási jog 2006. (sárga kihúzóval + ceruzával)
2.Dr Horváth István: Munkjog 2007. (sárga kihúzóval)
3.Jeney-Kende-Lövenberg: Európai Közösségi jog 2005. (első 30 oldal sárga kihúzóval, többi ceruzával, de radírozható)
4.Szeibert-Erdős: Családi jog 2006.(üres)
5.Pestovics: Bírósági végrehajtás 2007.(üres)
6.Tölg-Molnár: Polgári eljárásjog I. 2006.(üres)
7.Bókai-Gábor-Greskovics-Tölg: Polgári eljárásjog II. 2006.(üres)

Darabja 1000;- forint. Karácsony után viszem a szelektív hulladékgyűjtőbe.

onlány

Edina... # 2009.07.26. 07:33

Köszi szépen. Miután írtam, már észrevettem a többi szakvizsgás topicot. :-)
Most már csak nekem kell eldönteni, hogy mit választok első vizsgának, amiből írásbelizek is.
Üdvözlettel

Impossible # 2009.07.25. 18:38

Ajánlom a szakvizsga A rész, B rész, C rész topic-ok olvasgatását. Mivel semmi közöm a szakvizsgához, többet nem tudok hozzátenni, de a többiek közül néhányan igen, érdemes érdeklődnöd más topic-okban is, hogy észrevegyenek. :)

Edina... # 2009.07.23. 20:57

Üdvözlök mindenkit!
Először vagyok itt a fórumon, sok hasznos, érdekes információt olvastam tőletek.
Egy év múlva szeretnék szakvizsgázni. Voltam a PTE felkészítőjén polgári témakörben, hasznosnak éreztem, nagyon sok gyakorlati momentumra hívták fel a figyelmet.
Viszont nagy kérésem lenne mindenkihez. Aki már szakvizsgázott, vagy legalábbis közvetlenül előtte áll, és van egy pici ideje segíteni, legyen kedves megtenni, hogy megírja nekem, hogy milyen, hogy történik.
Miből célszerű írásbelizni?
Többen mondták a pp-t. Volt aki a munkajogot részesítette előnybe.
Gyakorlatom sajnos (vagy ki tudja) nincs büntetőjog terén, viszont mindig is szerettem ezt a tárgykört. Nyilvánvaló, abból lenne jó, ami a legkönnyebb. Csak vajon melyik az? (Tudom, szubjektív megítélésű a dolog.)
Nem biztos, hogy kezdő fórumosként megtalálom a nekem érkező válaszokat, ha lehet, e-mailben szeretnék véleményeket, válaszokat kapni.
Mást egyelőre nem kérek. :)
Mindenkinek szép napokat kívánok!
Üdvözlettel

TNándi # 2009.07.21. 10:51

Valaki tudna segíteni gt írásbelivel kapcsolatban? Hogy ez hogy működik, meg ilyesmi... Meg miket kérdeznek.

outlaw # 2009.04.03. 07:48

Todder!
A felkészítő tanfolyam mindenképpen hasznos és ajánlott főleg azoknál a jogterületeknél, melyek esetében nem rendelkezel nagy tapasztalattal.
Egyébként láttam, h már a Károli Egyetem is indít felkészítő tanfolyamot és jóval kedvezőbb áron mint a két "nagy" fővárosi karon elérhető tanfolyamok.
(Bővebb infót priviben tudok adni..)

igamed # 2009.03.23. 09:51

sziasztok!

a szakvizsgához szükséges gyakorlati időről szeretnék kérdezni. konkrétan: azt tudom, hogy a gyes,illetve táppénz idejéből 3 hónapot vesznek figyelembe. ez összesen 3 hónap vagy külön-külön? és ha táppénz után újra gyes/gyed-re megyek akkor az újabb 3 hónap vagy összesen?
nekem ez nem derül ki a rendeletből ha valaki tudja "hány éves a kapitány?" :D az segítsen léci.

előre is köszi

Csipke # 2009.03.04. 14:03

Complex kiadónak van iratmintatára.

Nem fognak a táskádba belenézni, hogy mi van benne... :)

Csipke

Szodő # 2009.03.04. 13:37

Köszi az infót! Odamegyek vizsga előtt hamarabb és felderítem azokat, akik pp-ből írnak. Iratmintatárat vagy BH-s gyűjteményt honnan tudok letölteni vagy beszerezni? (iratmintákat sem lehet amúgy bevinni vizsgára ugye?)

Csipke # 2009.03.04. 13:07

Kedves Szodő,

Iratmintatárat, jogszabályokat leginkább... feladatot fogsz húzni, rajta lesz a jogeset, és a kérdés, hogy mi a feladat. Aztán megírod. Nem halálos, megoldható BH-k nélkül is (az én feladatom konkrétan nem volt benne a BH-k-ba, mondjuk én anyagi jogból írtam). Ha hazamész, rákeresel, hogy jó-e. Ha jó, fenntartod a szóbelin, ha nem, akkor pedig javítod.

No pánik. :)

Csipke

Szodő # 2009.03.04. 13:03

Sziasztok, van valaki aki március 23.án jön írni pp-ből?? Gondoltam megkérdezem, hátha valakinek van már tapasztalata, hogy mire számítsak és mit vigyek magammal?Tudom, hogy a szóbelin ki lehet javítani az írásbeli feladatot(ha nem találja el az ember), de azért szeretném ha sikerülni jól megoldani már az írásbelin!Egyéb jótanácsot is szívesen fogadok!

Impossible # 2009.02.19. 18:04

Pázmányon is van. Annyira nem drágák szerintem. Ha jól emlékszem, az összes kb. összesen 200 ezer körülibe kerül. Én a polgáros részre mennék el mindenképp, persze a többire is, ha lenne rá pénzem. :D

Csipke # 2009.02.03. 08:13

Kedves Todder,

Én a polgári jogos felkészítőn voltam az ELTE szervezésében, az - legalábbis nekem - hasznos volt.

Csipke

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.03. 05:56

Akkor fölösleges.

Todder # 2009.02.02. 20:23

Hát azt gondoltam. De sajnos egy alapítványt sem találtam, aki finanszírozná, így nekem kellene. :-)

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.02. 18:29

Ha más fizeti, akkor hasznos.

Todder # 2009.02.02. 17:20

Sziasztok,

örülnék, ha leírnátok a véleményeteket a szakvizsgára felkészítő tanfolyamokról. Hasznosak-e vagy sem?

Kacsa1111 # 2008.12.22. 18:26

Kedves Egyjogász,

így van, a szerv vezetője igazolja, az ügyvéd ahhoz kell, hogy a "szakmai felügyelet" is igazolva legyen...

a jelölt oktatást, és annak hasznát nem kell túlbecsülni...
a jogi előadók akkor sem esnek át feltétlenül semmilyen előkészítőn, ha netán ténylegesen jogi munkát végeznének...ez ugyanis a cégen múlik.

ne félj nem kezdek bele megint, de akkor írt hozzászólásaimat e témában, ma is tartom:)

a szakvizsgáról meg már szintén kifejtettem véleményemet 8(9) pontban...:)))

Kacsa11

Egyjogász # 2008.12.22. 16:52

Akkor csak nem írtam hülyeséget, hiszen a szerv vezetője tanúsította a gyakorlati idődet, nem az ügyvéd.

De egyébként ennek az igazolásnak a komolyságáról annyit, hogy az egyik ismerősöm egy kis, pár személyes építőipari cégnél dolgozott diploma után kvázi építésvezetőként, munkaszervezőként, a cégvezető gond nélkül kiadta neki az igazolást, beírták egy haver jogász nevét, azóta már le is szakvizsgázott. A kutya nem ellenőrizte az igazolást.

Az érem másik oldala, hogy az ügyvédjelölteknek meg az igazolás megszerzéséhez több féléves képzésen, komoly vizsgákon kell átmennie.

Az ügyvédjelöltek éhenhalásáról szóló észrevételedet meg Kacsa Kolléga figyelmébe ajánlom, ezzel kapcsolatban a jogászok bérszínvonala kapcsán korábban vele volt egy kisebb vitám:)
(de az Isten szerelmére el ne kezdjünk megint ezen vitatkozni....:) )