szakvizsga

Hasselbaink # 2007.01.15. 16:02

Még egy kérdés: ezek az EU birosági itéletek egy helyen ebben a könyvben megvannak?: Válogatott ítéletek az Európai Bíróság esetjogából (szerk.: dr. Gátos György, dr. Király Miklós, dr. Tóth Tihamér) 1-2. kötet

esetleg ez és a Kende–Szűcs (szerk.): Európai közjog és politika. Osiris Kiadó elég az EUhoz?

dr_Michalik_György # 2007.01.12. 08:58

Bocs "C" részt akartam írni! Tehát ez a rész van félig készen!

dr. Michalik

dr_Michalik_György # 2007.01.12. 07:10

Sziasztok!

Ha esetleg segítség valamelyikőtöknek, a Szakvizsga.hu-n levő Gyakran Ismétlődő Kérdések "A" és "B" részét kidolgozva meg tudom küldeni email-ben. Érdemes volt kidolgozni, több kérdést is kaptam az itt szereplők közül a vizsgákon. Az "A" rész is félig készen van.

Üdv.

dr. Michalik

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.11. 10:46

Valószínűleg nem várják el, hogy az összes felsorolt AB-határozatot számmal, keltezéssel együtt vissza tudd mondani. De az elvi jelentőségű részük (latinul: ratio decidendi, magyarul: "a veleje") ismerete elengedhetetlen. Ez sajátos módon általában nem a rendelkező részben, hanem az indoklásban található.

Kála # 2007.01.11. 09:35

Nyilván lehet szelektálni - de minimum a fontosabbakról illik tudni. Na, mondjuk erre jók a könyvek, a fontos határozatok lényege benne van pár mondatban (ez már nagy segítség az eredeti határozatok 10-20 stb. oldalaihoz képest).
A szakvizsga lényegesen több, és más is, mint egy államvizsga - eleve másról is kell(ene) hogy szóljon - az más kérdés, hogy ez mikor jön össze és mikor nem.

Hasselbaink # 2007.01.11. 09:29

Amúgy nem ragaszkodom a segédanyaghoz, úgyis a minimumot ha át tudom nézni...

Hasselbaink # 2007.01.11. 09:28

Ok, de például az alkotmányjoghoz kell az összes AB hat?-iszonyatos mennyiség, az egyetemen meg még az államvizsgára is csak töredéke kellett....

Kála # 2007.01.10. 18:23

Kidolgozott tételekről még nem hallottam - de gyakorlatilag nem is nagyon lenne értelme (egy tétel ugyanis általában nem más mint a jogszabály - kommentárral), és persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a vizsgán mindig a hatályos anyagot kérdezik.
Ha ragaszkodsz valami segédanyaghoz, ajánlani tudnám a Novissima, és a Dialóg Campus segédkönyveit, ezek általában tételhez igazodva készültek. De egyébként tapasztalataim szerint a vizsgákon nem tételt kérdeznek. De egy jó hír a végére: meg lehet tanulni :-)

Hasselbaink # 2007.01.10. 15:48

Szevasztok!

Van valakinek kidolgozott tételsora bármiből/mindenből?
Vagy le lehet tölteni valahonnan?
Elkezdtem nézegetni a jogszabályokat pl az alkotmányjogban, hát annyit képtelenség még átnézni is, nem hogy megtanulni....
Szóval ha van valakinek kidolgozott vagy tud máshonnan, kérem jelezze.

Köszi előre is.

mosolygó :) # 2006.12.16. 10:55

Tényleg ennyire nem mindegy, hogy valaki tételt húz vagy csak kérdezgetik? :) Még az egyetemen is mindenkinek volt olyan élménye amikor a vizsgáztató a tétel elmondása után vagy akár közben kérdezgetett. Amúgy meg ha a szakmában dolgozol, akkor senki nem tételt, hanem a saját kérdését szegezi neked. Amúgy meg csak mellékesen, ha megnézi valaki az ún. tételsorokat akkor azok nem mások mint az adott jogszabály fejezetei, illetve egy adott terület főbb jogszabályai. :)

dr_Michalik_György # 2006.12.16. 04:34

Sziasztok!

Elnézést kell kérnem azoktól akiket esetleg megriasztottam a vizsgával kapcsolatban, nem állt szándékomban. A vizsgáztatónak szerintem igaza volt, egy szakvizsgázott jogásztól elvárható az azonnali, elvont kérdésre adott konkrét válasz. Jogtanácsosként, ügyvédként is részünk lehet ilyen szituációban. Hozzászólásomban mindössze csak annyit akartam kidomborítani, hogy a szakvizsga menete jelentősen eltér az egyetemen megszokott tételkifejtős, konkrét kérdésre hosszabb választ adó formától. Az A és B részen vagyok túl, mindkét esetben azt tapasztaltam, hogy "záporoznak" a kérdések mintegy 50 percen keresztül, s nem a tételsorból, hanem a vizsgáztató érdeklődési köre, munkaköre, vagy általam nem ismert ok kapcsán. Egyébként nagyon korrektek voltak mindkét esetben, ha valami esetleg nem ment rávezettek. Tényleg azt akarták tudni, hogy az adott anyagot milyen szinten sajátítottam el. A kapott érdemjegyek is korrektek voltak.

Mindenkinek jó tanulást!

dr. Michalik

junior jogász # 2006.12.14. 12:47

Ebből is látszik, milyen fontos a hároméves gyakorlat igazolása (megszerzése) a szakvizsgához!

dr_Michalik_György # 2006.11.24. 10:21

Szia!

Néha azért a tételsor jobb lenne. Tavaly ilyenkor a B részből négyen voltunk egy vizsgabizottságnál az LÜ-n. Btk-ból egyénenként a következőket kérdezte a vizsgáztató: állapítsa meg a mesében szereplő személyek által esetlegesen elkövetett tényállásokat 1 vizsgázó - Piroska és a Farkas (farkas és Piroska esetében) 2. Hófehérke és a hét törpe (királynő, vadász és királyfi) 3. Ludas Matyi 4. Pál utcai fiúk (einstand jelenet).

A Ludas Matyiból a vizsgázót kirúgta, mert nem jött rá hogy Döbrögi a falú bírája is volt, ezért hivatalos személy ellen, folytatólagosan elkövetett súlyos, vagy könnyű testi sértés büntette/vétsége a tényállás. A Hófehérkénél meg a vadász cselekményét firtatta, mi a minősítése, hogy a vadkan szívét ajálja fel (az orvvadászatot eleve kizárta állítólag), illetve kegyeletsértés-e amikor a halottnak hitt Hófehérkét a királyfi megcsókolja.

A Pál utcai fiúknál a Pásztor fiúk cselekménye kényszerítés (de szubszidiárius, tehát zsarolás lehetne), végül is a rabláshoz jutottunk el, szerinte van hasonló esetről BH, a ráhatás (megfélemlítés, pszihés fenyegetés) akarathajlító.

Szóval ez így ment (akkor)

Csak ezen "beugró kérdések" után kérdezte a Btk-t, azt sem tételsorból, csak ötletszerűen.

dr. Michalik

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.11.23. 09:21

komolyan nincs tétel csak kérdés? ez mindegyik tárgyból így van?

tko21 # 2006.11.09. 10:39

Köszi a megnyugtató szavakat!!! (: Lehet most már a tanulásra kéne koncentrálnom mintsem hogy parázzak...(: talán így a családjoghoz is előbb eljutok.

Kála # 2006.11.08. 15:04

Nincs olyan vizsgázó, akinek minden tárgyból lenne gyakorlati tapasztalata - legalábbi szerintem.
Nyugi, már nov. elején írtad, hogy tanulsz, és még dec-ig sok idő van, elég kell, hogy legyen - viszont nagyon remélem, hogy annál előbb eljutsz a családjogig, mert engem előbb elér a sorsom...

Rexor # 2006.11.08. 14:53

Általában több témakört érintenek, de nem kell megijedni, nem vérengzőek. Inkább arra kiváncsiak, mennyire használod az agyadat :). Kb. fél óra-háromnegyed óra egy vizsga időtartama. Személyes gyakorlati tapasztalataid akkor érdeklik őket, ah értenek hozzá. nekem pechem volt, mert senki nem értett hozzá :)

tko21 # 2006.11.08. 13:14

Köszi!
Ez egy kicsit ijesztő! a azemélyes gyakorlati tapasztalataiddal kapcsolatban is kérdeznek?
Több témakört érintenek vagy csak egy -egy kérdés minden tárgyból (pj,gt,pp)? Milyen hosszan vizsgáztatnak általában?

Bocs a faggatózásért de megnyugtat ha egy kicsit jobban ismerem a vizsgáztatás körülményeit. Na meg annyi mende-monda járja...

"csak" dec.-ben megyek.

Kála # 2006.11.02. 15:07

Ahogy Rexor is írta, tételt nem húzol, rámosolyogsz a vizsgáztatókra, ők rád és jönnek a kérdések - egyébként általában nem tételszerűen, hanem érzés szerint.
Első vizsgán azzal a résszel kezdesz szóban is, amiből írásbeliztél (tehát ezek szerint te az A/2 blokkal). Ja, miután van 1-2-3 napod az írásbeli és a szóbeli között, ha esetleg valami nem jön össze tökéletesen, utólag még tudsz módosítani, mivel a szóbeli első napirendi pontja az írásbeli feladat.

Neked is jó tanulást, az infót kivárom, nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre - a "mostanság vizsga" egyébként még ezt a hónapot jelenti, ha nem vagyok túl indiszkét, vagy csak decembert?

Rexor # 2006.11.02. 09:40

tko: nincsen tételhúzás..leülsz és kérdezgetnek.

egy kis off: lesislator, ha erre jársz, lesz a héten atlálkozó?

tko21 # 2006.11.02. 08:57

Ne haragudj, de családjoghoz meg hozzás se szagoltam! Amint oda érek megosztom veled az infót ígérem!

Addig is jó tanulást!!!

Hány tételt kell húzni szóbelin az egyes részvizsgákból?

Kála # 2006.10.30. 12:16

Tapasztalatom szerint az ember tényleg elfelejti, ha akarja, ha nem. Vizsga után ált. egyszer tudom kb. összeszedni milyen kérdések fordultak elő, később pedig egyre kevésbé. Asszem hirtelen túl sok inger éri az embert...
Az emiles kérdésemre nincs tipped?

Egyébként az írásbeli miatt ne aggódj, az egy dolog, hogy jogszabályt lehet vinni, de mellettem anno komplett iratmintatárakkal és kommentárokkal ültek az emberek (megjegyzem szerintem teljesen feleslegesen, bőven elég a jogszabály) - sőt volt kollega aki a telefonos segítségtől sem riadt vissza. Az idő bőven elég, írhatsz piszkozatot, vázlatot - a lényeg, hogy ne essen pánikba az ember (és hogy kezdés előtt látogassa meg a mosdót).

tko21 # 2006.10.29. 09:40

Mostanság megyek polgárból. )-:

Azt gondoltam több dolgot fogok találni neten korábbi írásbeli viszgákra vonatkozóan, de úgy tűnik amint vki túl van rajta inkább elfelejti gyorsan h mi történt mintsem megossza neten másokkal! Persze én ezt megértem, mindenkinek van jobb dolga...

Azért köszi a hozzászólást!

Kála # 2006.10.28. 10:44

Társasági szerződéseket emlegettek itt korábban olyanként, ami elő szokott fordulni, plusz cégbírósági eljáráshoz beadványt készíteni, illetve jogesetet véleményezni.

Mostanság mész polgárból, vagy csak előzetes érdeklődés?

tko21 # 2006.10.27. 19:15

Ha valakinek van valami infója gazdasági jog irásbeliről legyszi ossza meg azokkal akiknek jól jönne a segítség!! Köszi!!