van az IM-ben egy Jogi Szakvizsga Bizottság, ott döntik el, hogy mi számít bele az időbe, meg mi nem - ott is megkérdezheted (az adatokat megtalálod a www.im.hu-n).
Szakvizsga, avagy: mi lesz a végzés után
Szerintem nem. De járj utánna te, tessék ez legyen az első nagy feladat (meg az, hogy a munkaszerződésed meg kell majd írni). Próbálj meg egyedül utánna menni a dolgoknak, és ha nem jutottál semmire, akkor kérdezz - ne azt várd, hogy más megmondja mi az ábra, mert eseteleg utánnajárás nélkül is tudja. Ha így állsz hozzá - nagyon rohamosan fogsz fejlődni, ezt garantálom... sok sikert hozzá:-)))
Ui.:
persze ez nem azt jelenti, hogy kérdezni nem lehet
Még egy kérdés. Ha jogi előadóként kíván foglalkoztatni egy közalapítvány, akkor is foglalkoztathat, ha az alapítványnál nincs főállású jogtanácsos? (Mert mondjuk csak megbízási szerződéssel kapcs. a szervhez.)
Azért kérdem, mert a tvr. szerint (nem találtam még frissebb forrást a tanácsosokra) a jogi előadó a tanácsos "irányítása alatt" végzi tevékenységét. Nos ha ez az "irányító" tanácsos nincs főállásban a közalapítványnál, attól még foglalkoztathat, mint előadót?
:-)
Ab.
:->
Örülök, hogy ezt írod. Megnézem mégyegyszer azt a részét a rendeletnek. Úgy emlékeztem, hogy a felsorolás (ahol az igazolás adását írják) a köziget nem említette, csak a bíróságot+ügyészséget+bír. végrehajtót, stb. Szóval ránézek a Complex-re mégegyszer, mert ha így álla ahelyzet, akkor nem is olyan rosz.
:-)
Ab.
miért ne számítana bele a jegyzői idő - az a lányeg, hogy a gyakorlatban dolgozz (legalább papíron), erről szépen összegűjtöd az igazolásokat és kész. de ez is benne az IM rendeletben
nem számít bele - de ha majd dolgozol mondjuk 5 vagy 8-10 éve a gyakorlatba, akkor megérzed, hogy mennyire hasznos egy szakosított ismétlés egy konkrét jogterületre koncentrélva, figyelembe véve a megszerzett gyakorlati tapasztalatokat, rutint is, meg az időközbeni változásokat. Ezek inkább tudást adnak, mint vizsgaelőnyt - meg kiírhatod, hogy te erre a szakterületre specializálódtál, és úgy is érezheted, hogy ez így van. Erre jók szerintem
Ja, és még egy kérdés!
Ugye a közigben, pl. jegyzőként eltöltött gyak. idő (legyen mondjuk 1 év) nem számít bele abba a 3 éves gyak. időbe, amivel majd a szakvizsgát el lehet kezdeni? Tehát az csak a közig. szakvizsga gyakidejébe tudható be?
Ab.
szajbertattila:
Kösz a bíztatást. :-)) (Elkell néha, míg kezdő az ember.)
Különben a szakjogászképzések oklevelei(pl. ingatlanforgalmi, eu. stb.) konkrétan mire jogosítanak? Mondjuk pl. beszámít ez a szakvizsgába? Vagy a közigazgatási vizsgába?
Ab.
Nem néztem utánna, de lehet benne valami olyan értelemben, hogy ha elkezded a szakvizsgát és az első szakvizsga után 5 éven belül se csinélod meg a többit, akkor újra kell kezdeni minden szakvizsgát. Öt év alatt nagyon sokat változnak a dolgok. Meghát ennyi idő alatt meg kell tudni csinálni. Öt év arra, hogy leszakvizsgázz nagyon sok idő - ha nekiugraszz, akkor 6-8 hónap is elég, emiatt nem kell izgulni. Szakvizsgán nem az a lényeg, hogy betéve tudd az anyagot (ezt méga vizsgéztatók se tudják az anyagnagyság miatt), hanem hogy értsd a logikáját a rendszernek, ráláss a dolgokra és tudd, hogy mihez meg miért nyúlsz - a részletkérdéseket meg kiolvasod a jogszabályból. Ezért lehet bevinni az írásbelire törvényt, kommentárokat.
Az anyag kétségtelenül sok, és sokat is kell rá tanulni - de nem egy ördöngősség azért a szakvizsga
szajbertattila:
Átnéztem a rendeletet, ami a szakvizsgáról szól. Jól értelmeztem, hogy ha 5 éven belül nincs meg az összes vizsga, akkor a sikeres részvizsgákat is meg kell ismételni?
Pl.: Megvan a polg., bünt. és a vegyes nem jön össze és lejár az 5 év. Ez esetben mindet meg kellene ismételni? :-((
Ab.
elvileg a szakvizsga egységes - a jogi előadóként folytatott munka is beszámítható a szakvizsgaidőbe ... nem tudok ilyen msik vizsgáról - a szakvizsga a biztos szerintem. Az egy régi jogszabály, azóta már átalakult a rendszer, lehet hogy valami régi letőségre utalt. Nézz utána az Im-ben, van ott egy Jogi Szakvizsga Bizottság, talán ott többet tudnak. De az tuti, hogy rendes szakvizsgával bármi lehetsz - nemcsak jogtanácsos, én ezt csinálnám meg.
Ha megengeditek, rögtön kezdeném is eggyel!
Nem találtam eddig utalást a Compex-ben a jogtanácsosok vizsgakötelezettsége ügyében. Úgy tudom, ők nem az un. jogi szakvizsgát teszik le, hanem valami egyéb "jsz.-ban meghatározott vizsgát". (1983:3.tvr.)
Mit kell erről tudni?
Ab.
Üdv!
Úgy vélem, vannak még páran, akik azon mazsoláznak, mit csináljanak az oklevéllel, hogyan induljanak tovább. Sok végzős hallgatónak nincs fogalma igen fontos dolgokról, mint pl. a szakvizsa kérdése, vagy a gyakorlati idő igazolása, stb.
Talán e problémákon segíthet ez a topic.
:-))
Ab.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02