továbbtanulás előtt - jog: egyetemek, lehetőségek

Kacsa1111 # 2010.01.26. 03:03

Kedves andi01,

a megszerzett tudást tekintve tök mindegy melyik egyetemen végzel, és az is, hogy nappalin vagy levelezőn...
ezt ma már a munkáltatók zöme is így látja, de azért mindig akad egy-két begyöpösödött...:)

az egyetem nem ad szakmát a kezedbe. azt a min. 5 év egyetem utáni 3 év alatt kell(ene) elsajátítani.
hülye rendszer, de ez van. a szakvizsga letétele kb. 1 év.
szóval min. 9 év, mire teljes jogú jogász lehetsz.

ha a jogi pályát választod, akkor sok dolgot kell eldöntened, hogy karrieredet akként alakíthasd...pl. inkább családot alapítanál, vagy karriert építenél?
és még sok hasonló dilemma fog felmerülni (ez mondjuk nem csak a jogi pályákra igaz)...

ami fontos:
tanulj nyelveket, mert minél több nyelven tudsz dolgozni (nem makogni, hanem jogászként dolgozni!) annál többet fogsz érni a munkaerőpiacon.
igyekezz majd az egyetem alatt külföldi ösztöndíjakat szerezni, mert később óriási előnyt jelenthet.

a lényeg:
nagyon sokan végeznek minden évben. ha jó állást akarsz, akkor ki kell tűnni a tömegből.

Kacsa11

justizmord # 2010.01.25. 23:21

Nem vagyok jogász. De tudok egy-két dolgot a jogi pályáról. (A rántott csirke is ismer néhány konyhai trükköt...)

Sok idő, amire ténylegesen jogásszá válsz. 5 év az egyetem, utána 3 év a szakvizsga, ez már 8 év. Ha bírói pályát választol, akkor még titkári beosztás jó néhány évig. Kb. 30 évesen kezdel igazán pénzt keresni, és akkor még jön a két gyerek megszülése is...

A jogi pálya ma az egyik legjobban fizetett pálya, feltéve, ha sikerül elhelyezkedni. Ez az elhelyezkedés mostanában probléma, túlképzés van.

A lányok általában nem szívesen választják az ügyvédi pályát, inkább az ügyészi és bírói pályát, talán, mert kiszámíthatóbb, nem az ügyfelek pillanatnyi számától függ a fizetés, nincs akkora verseny a munka alatt. Ezért az ügyészi és bírói posztok teljesen elnőiesedtek, több a női bíró női ügyész, mint a férfi. Az ügyvédek között viszont a férfiak vannak jelentős túlsúlyban.

A bíróságokra és ügyészségekre nehéz bejutni, mert csak üresedéskor vesznek fel új embert, és hát a bírók és ügyészek gyerekei is jelentkezni szoktak azokra a megüresedésekre. Közjegyzői állásról pedig ne is beszéljünk, ott gyakorlatilag öröklik az állást.

A pályád során nem fogja soha senki megkérdezni, melyik egyetemen végeztél, vagy hogy hanyassal. Jó, ez kicsit túlzás, mert az első munkahelyednél talán igen, de később már nem nagyon.

Ha elvégzed az egyetemet, és türelmesen kivárod a közel 10 évet, és szerencsés és sikeres leszel a munkahely találásával, akkor egy kényelmes és megbecsült, tisztelt pozíciód lesz egész életedben.

A jó jogásznak egyrészt okosnak, logikus gondolkodásúnak kell lennie, át kell látnia a zavaros dolgokat is, és rengeteget kell magolnia is. Később az életben pedig más készségek is kellenek, jó megjelenés, jó fellépés, trükkök százainak ismerete, meggyőzési képesség, határozottság, jó beszélő és kifejező készség. Ez utóbbiakat az egyetem nem tudja biztosítani, vagy garantálni a sikert. Nem a legjobb hallgatókból lesznek a legsikeresebb ügyvédek, és a legsikeresebb ügyvédek közel sem a legjobb hallgatók voltak.

A közösségeket nem ismerem a különböző egyetemeken.

Iniuria non excusat iniuriam

andi_01 # 2010.01.25. 22:52

Sziasztok!

17 éves vagyok (3.os gimis - bpen), és lassan nemártana eldönteni merre tovább.. engem nagyon érdekel a jogi pálya, de szeretnék előtte tájékozódni ezzel kapcsolatban. Bármi érdekel ami ezzel kapcsolatos, mire kell figyelni, stb.

Először is: jog vagy nem jog? Rengeteget hallottam, olvastam, hogy nem érdemes, mert rengeteget kell tanulni ráadásul nem lehet vele elhelyezkedni mert túltelítettség van, vannak ismerőseim, akik most végeznek/végeztek, mondják hogy nagyon gondoljam meg.. de nekem tettszene ez a pálya (legalábbis most ezt gondolom), a sok tanulás nem olyan nagy gond, nyilván sokat kell, de szerintem bírnám. Viszont tényleg érdemes lenne tudni, egyetem után mik a lehetőségek, és akik ezzel foglalkoznak szeretik-e amit csinálnak, vagy ez csak kívülről tűnik érdekes szakmának (?)

És a másik legfontosabb kérdés hogy melyik egyetem? erről is teljesen különböző véleményeket hallottam, gondolom az ELTE a legjobb, bár azt olvasom nincsenek olyan nagy különbségek.. jó lenne ELTE, de oda nem tudom mennyire lehet bejutni.. a Pázmányról kb. csak rosszat hallottam.. bármilyen jogi karra járó/járt ismerősömet kérdezem, hogy milyen az egyetem, azt mondja, hogy utálja mert sokat kell tanulni.. akkor én most a sok tanulástól eltekintve kérdezem: melyik egyetem milyen? Tanárok, közösség, stb..

Bármilyen segítség, vélemény, tanács jól jön, előre is köszönöm!