ÁÁÁ, mégsem, sirályság:))).
Sunshine after the rain.
ÁÁÁ, mégsem, sirályság:))).
Sunshine after the rain.
Elveszett egy tízsoros hozzászólásom. Nem írom újra
:-(.
Sunshine after the rain.
Kedves Kacs,
Most majdnem elpirultam:-D. Bár nem vagyok igazából legislator:-D.
Kedves bajussz,
2010-nél előbb márcsak a kerek évforduló miatt sem gondolnám, hogy hatályba léptetik a törvényt. Az ügyben pedig én már elvesztettem a fonalat, hogy mikor akarnak szavazni róla, de majd valakit megkérdezek...
Kedves KBS,
Eötvös jogbölcsészként ('A XIX.század uralkodó eszméinek hatása az álladalomra') és íróként ('A falu jegyzője') is nagy kedvencem. (Ebből a korból még Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya c. regényét is nagyon szeretem, általában mindkettőt könnyed nyári olvasmánynak szoktam olvasni, limonádé és fagylaltkehely mellé:-D.)
Sunshine after the rain.
mi az a Pisa-teszt?
hát igen,
ezek nemhogy a Pisa teszten nem mennének át,
e a Kaká tesztet sem tudnák sikerrel venni...
Nem valószínű. Nem megy az olyan gyorsan; még ha elfogadnák is - ahogy nem fogják -, az ilyen kódexek hatályba léptetésére hosszabb időt, akár egy évet is szoktak szabni.
Igaz, ami mostanában itt kodifikáció címén folyik... A héten többször állt el a szavam az új jogszabályokat olvasgatva. Elkeseredve gondoltam arra, hogy 120-150 éve még Eötvös József fogalmazta egyes törvények szövegét.
Ma meg Pisa-teszt negatívokra bízzák a feladatot.
hmm, szakvizsgára tanulhatok új ptk-t?
Kedves Legislator,
egy "legislator"-tól elvárható, hogy ilyen apróságokra is figyeljen:)))
Kacsa11
Ez már törvényjavaslat.
Sunshine after the rain.
Kacsa1111!
Úgy legyen, majd ha elfogadják akkor, a nem bölcs és nem királyi bírósági intézmények és az alattvalók majd még érdekesebben alkalmazzák a törvény erejénél fogva.
Kedves Impossible!
"Egy cső hogy lehet éles?"-szerinted pvc, vagy bármilyen közhasználatú egyéb mondjuk főnyomócsőről beszélek ilyenkor.....akkor a cső úgy éles, ahogy a fej széles...ami benne az sekélyes..a megélhetése pedig segélyes.
Kedves Impossible,
igazad van, az új Ptk. szabályozza a bejegyzett élettársi kapcsolatot...
csakhogy te az legelső hozzászólásodban azt írtad, hogy nem értesz egyet az új Ptk. számos újításával, mint pl. a bejegyzett élettársi kapcsolat...
csakhogy ez zöldség, mivel a bejegyzett élettársi kapcsolat nem az új Ptk. újítása, tekintve, hogy már most létezik az intézmény.:)
egyébként nem értem mi bajod a bejegyzett élettársi kapcsolattal...végülis a házasság is egy bejegyzett élettársi kapcsolat...csak a melegektől megvonták ezt a lehetőséget:)))
Kacsa11
"Egyelőre ennyi, de mások biztos még több érdekességet vélnek éles szakmai kritikai górcső alá vetni.."
Marci, most azon gondolkozom, milyen lehet az az "éles górcső". :D Egy cső hogy lehet éles? :D
Kedves Sz.Márton,
a sérelemdíj ekként való szabályozásával egyetértek, mivel a nem vagyoni kártérítést a bölcs királyi bíróságok eddig elég furán alkalmazták...
Kacsa11
Písz,
én épp azt pofáztam, hogy igenis köze van a bejegyzett élettársi kapcsolatnak az új Ptk.-hoz, szóval megereszthettél volna egy olyan beszólást, hogy igazam van (ahelyett, hogy beírtad azt, amit én már előtted beírtam), de persze ez csak formaság (viszont bosszantó :D ).
Kedves kbs,
1)
a témához is hozzá kívánsz szólni vagy csak kötekedni szeretnél, mert akkor beszéljük meg inkább egy másik topic-ban, vagy privátban...
2)
nem igazán fejtetted ki, hogy az önálló zálogjog biztosítéki mivoltával mi a bajod...
3)
nem értem, hogy most mi volt a nagyzolás? az, hogy lemertem írni két angol szót, vagy az, hogy egy külföldi kódexet hoztam fel példaként?
vagy azért volt mindez nagyzolás, mert egy szót sem értettél belőle?:)
Kacsa11
"a bejegyzett élettársi kapcsolatról,
az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról" szóló
már jelenleg is rendelkezik az élettársi kapcsolatról
ez lesz (ez lett) beépítve a Ptk. tervezetbe...
Kedves Anitascher!
Csak egyéni véleményként:
Hiába akár 10 év kodifikációs folyamata, ha végül csak a pártok kiválasztott és jól irányított "szakpolitikusai"folytathatnak nagyobb nyilvánosság előtti érdemi vitát e fontos ügyben.
A kereskedelmi jog a mai nagy manager típusú gazdasági szemlélet ellenére is továbra is része marad a monista polgári jogalkotás gyönyörének. Azért látszik, hogy még az "átkos" rendszer alatt is az akkori alkotók között voltak igazi tudós gondolkodók akik maradandót alkottak, pl: Szászy Isván.
Előny lehet?!: Az érdekeiket talán láthatóan és érezhetően nehezen érvényesítőknek, hogy az új Ptk. terv. 6 hónapról 5 évre növeli az igényérvényesítés határidejét tartásdíjak, életjáradékok esetében.
(Az érintettek nagyrésze a begyűrűzött válság miatt legális jövedelmeik alapján már lassan nem tudnak miből fizetni, tehát ha ilyen nagyobb időintervallumban megállapított visszamenőleges tartásdíj fizetésre kötelezetté válnak emiatt még kevesebb legális jövedelmet vallanak be.)
Az örökhagyó végakaratában megnevezhet végrendeleti végrehajtót. A kommentár szerint ez a jogintézmény azoknak segítene, akik nem tudnak mit kezdeni a rájuk szakadt üzleti hagyatékkal. A végrehajtó feladata a vagyon őrzése, igazgatása és fokozatos átadása lenne az örökösök számára.(Ha valóban a nálunk megszokott módon rendesen végzi a munkáját és az üzleti haszon minden részéről tájékoztaja az érintettet és őt is rendesen ellenőrzik. Erre jó sok egyéb biztosítéki szabályt és folyamatosan módosítandó csatlakozó rendeletet és egyéb pénzügyi harminizációs szabályozót lehet hozni.)
Az új típusú "sérelemdíj" bevezetése után akinek személyiségi jogait megsértik, ezért díjat követelhet majd, az őt ért nem vagyoni kárért és nem kell majd bizonyítani, hogy a jogsértés tényén túl egyéb hátrány is érte azt, akit megsértettek. (Kérdés, hogy mennyit és a mennyien fognak ezzel majd visszaélni, ha már élből adható és főleg kapható.)
A személyiségi jog megsértését jelenti ezentúl többek között az is, ha a fogyatékos emberek törvényesen előírt jogait megsértik. Az újdonságként bevezetendő Sérelemdíjat követelhetnének, a mozgáskorlátozottak, amennyiben elmarad a kötelező akadálymentesítés, ott ahol annak kötelezően előírás szerint lennie kellene.
(Hányan is kapnak ilyen igazolást arról a valóságban is betegeken kívűl, hogy rokkantak pl: hatalmas nyugati autók a bevásárló központok speciális parkolóhelyein. Nekik még ha a hivatalokba mennek ügyintézésre plussz bevételi forrásuk is lesz. Segélyigénylés közben az adott hivatalnál pénzhiány miatt nincs akadálymentesítés ejnye.. bejnye! )
Megemelnék az örökbefogadási korhatárt, eddig az örökbe fogadni szándékozó ember elég ha nagykorú, 18 évesnél idősebb volt, a tervezet szerint 25 éves kor lesz a minimum. (Ezt sokan sérelmezni fogják és persze ellenezni és rendesen megpróbálják kijátszani, főleg ahol egy pár generáció együtt él és kell az ezért befolyó plussz bevétel.)
Állítólag a nagy munkajogi szaktekintélyek közül páran a Ptk.-ba beépítettek volna a munkajogban szereplő szerződést is, (amelyről egy szaklapban olvastam tavaly egy neves munkajogász emeritus professzor írásában ) pl. a kollektív szerződést, amelyből ha jól kidolgozzák alapvető szerződéstípusként helye lenne a többi között és néhány félreértést le lehetne tisztázni.(Én nem osztom ezt az álláspontot)
Egyelőre ennyi, de mások biztos még több érdekességet vélnek éles szakmai kritikai górcső alá vetni..
Üdv
kbs,
itt a link a normaszöveggel (új PTk.):
http://jogalkotas.hu/…20071029.pdf
Szó van benne a bejegyzett élettársi kapcsolatról, szóval szerintem van köze az új Ptk.-nak hozzá. :D
kbs,
"A bejegyzett élettársi kapcsolatot nem a Ptk. szabályozza, hanem külön törvény, amely 2009. július 1-jén hatályba lépett. Nincs köze az új Ptk-hoz."
Akkor ez micsoda ( ? ):
5. Cím
A bejegyzett élettársi kapcsolat
3:101. § [A bejegyzett élettársi kapcsolat]
(1) Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt
együttesen jelenlévő két tizennyolcadik életévét betöltött természetes személy
személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban kíván élni.
(2) Kiskorú természetes a gyámhatóság előzetes engedélyével sem léphet bejegyzett
élettársi kapcsolatra.
(3) A bejegyzett élettársi kapcsolat létrejöttére és megszűnésére a házasságkötésre és a
házasság megszűnésére vonatkozó szabályokat megfelelően alkalmazni kell.
(4) Az anyakönyvvezető által vezetett nyilvántartás részletes szabályairól külön
törvény rendelkezik.
(5) A házasság érvénytelenségét eredményező okok a bejegyzést is érvénytelenné
teszik, a bejegyzés érvénytelenségére a házasság érvénytelenségére vonatkozó
rendelkezéseket - a (2) bekezdésben foglaltakra tekintettel - megfelelően alkalmazni
kell.
(6) A bejegyzett élettársak tartására, közös lakásuk használatára és a bejegyzett
élettársak közötti vagyoni viszonyok rendezésére a házastársak tartására,
lakáshasználatára és a házastársak közötti vagyoni viszonyokra vonatkozó
rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.
kacsa,
"már megint nem vagy figyelemmel más emberek lelkiismereti szabadságára…:)"
Miért? Csak annyit írtam, hogy nem tetszik a dolog.
Én mindösszesen szakmai hozzászólást,úgymond véleményütköztetést szerettem volna.Nem szeretném a személyes nézeteltéréseket tovább fokozni.Joghallgató vagyok,ezért mindenféle észrevételre nyitott vagyok.
Nem olvastam még a tervezetet,de felkeltette az érdeklődésemet a téma.
NO. Ne keverd a nevetségest a sértővel! A te nyagyzolásod az utóbbiba tartozik.
Kedves kbs,
„Hehe, önálló zálogjog mint biztosíték…”
kifejtenéd?:)
„Megint nagyzolsz, Kacsa. Nem áll jól.”
elárulod pontosan mi sértette ismét (túl)érzékenységedet?:)
Kacsa11
Megint nagyzolsz, Kacsa. Nem áll jól.
Hehe, önálló zálogjog mint biztosíték...
A bejegyzett élettársi kapcsolatot nem a Ptk. szabályozza, hanem külön törvény, amely 2009. július 1-jén hatályba lépett. Nincs köze az új Ptk-hoz.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |