Betelepítés

Nils # 2009.06.05. 21:01

Impi,
ezt még nem mondták, de bóknak veszem. Parasztnak lenni jó. :D

Nem ismerem ezt a viccet, de ha nem felejtem el, majd körbekérdezem, hátha valaki ismeri.

Impossible # 2009.06.05. 14:40

Nils,

mondták már, hogy FÖLD-höz ragadt vagy? :D

Hogyis van az a vicc, amelyik arra végződik, hogy a "kurva mezőgazdaság"? Úgy kezdődik, hogy: mi a 3 K ? Valahogy így...nemzetközi magánjog órán sütötte el a tanár, jó volt, de elfelejtettem.

Nils # 2009.06.05. 11:49

Ugyan a dologi jogban nekem sem rémlik ilyesmi (egyetemi tananyag szintjén), de az agrárjogi ismeretek engedtek erre asszociálni.

Sz.Márton # 2009.06.05. 10:42

Impi nekem is egy tételben részkérdésként szerepelt valaha és előkerült az agrárjogban is.

Impossible # 2009.06.05. 09:14

Hát ma is okosabbak lettünk. Érdekes, hogy baromi részletesen kellett tudni a dologi jogot, mégsem hallottam betelepítésről soha.

mesziadam87 # 2009.06.05. 09:09

köszönöm a válaszokat,vizsgatétel dologi jogból,csak azért kérdeztem, mert számomra is kicsit furcsa:)

Sz.Márton # 2009.06.05. 08:56

Nils helyesen gondolkodik és pont jó helyen találta meg!

A betelepítés, bár nem a Ptk.-ban leírva, hanem speciális szabályozóban, de a polgári jogban ebben az elvi (és ha kell gyakorlati) értelemben, a ráépítés megfelelője némi eltéréssel, mert ilyenkor nem az épület emelését jelenti, hanem növények, ültetvények telepítését.

A többi értelmét ne is taglaljuk..

Impossible # 2009.06.05. 08:40

Bravó! :D
Szép levezetés.
Hát ennek kb. annyi esélye van szerintem, minthogy félrehallotta a "beépítés"-t.

Nils # 2009.06.04. 20:57

Esetleg a földhasználati jogok esetében lehet összefüggéseket találni a Ptk.-val. A termőföldről szóló törvény említi a szőlő és gyümölcsös művelési ágú vagy más ültetvénnyel betelepített termőföldet. Ugyebár a termőföldön fennálló haszonélvezeti jogra, telki szolgalmi jogra stb. is a Ptk. szabályai az irányadók. Nagyon nyakatekert így az összefüggés, de nekem a betelepítésről ez jutott eszembe, e logika mentén el lehetne indulni több irányba is. :)

Peace # 2009.06.04. 20:04

esetleg idegenek / menekültek betelepítése?
bár ez "kissé" távol áll a polgári jogtól.... :)

Impossible # 2009.06.04. 18:43

Leellenőriztem: a Ptk.-ban nem szerepel "betelepítés" szó.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

ctrl+F billentyűkombinációt használva lehet keresni a szövegben szavakra, "betelepítés" szóra nincs találat - nem véletlenül nem volt ismerős nekem. :)

Impossible # 2009.06.04. 16:16

(technikus=technicus :D )

Impossible # 2009.06.04. 16:15

Beépítés, nem? :D Betelepítésről életemben nem hallottam, lehet, hogy ez csak egy népies kifejezése valami másnak. :D Az szerintem biztos, hogy nem terminus technikus (nagyon meglepődnék, ha az lenne). :D Persze lehet, hogy akad, aki hallott már róla, én soha.

mesziadam87 # 2009.06.04. 15:24

Sziasztok!

Azt meg tudná nekem valaki mondani,hogy a polgári jogban mit jelent a betelepítés?

köszönöm