álláshirdetés - van - e határ?

Avelina-Vivien # 2009.06.26. 09:29

"...nagy vágyam tanulni a szakmát, de nem rabszolgahajcsárok körében, hanem olyan helyen, ahol beleszólhatok, mit hogy vállalunk el és nem csak utolsó lábtörlő vagyok, aki rohangál a hivatalokba, hanem ÉRDEMI munkát végezhetek mélg inkább. Sok helyne látom, hogy a jelölt a gyakornokhoz haosnlóan rohangál, csak azzal a különbséggel, hogy ugye ő kötött rendben 7től 8ig"

Akkor felveszel egy másik ügyvédejelöltet és ő lesz a csicska, hogy a te szókészleteddel éljek?

"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Rexor # 2009.06.26. 09:28

Nicole: tényleg olvasd el az ügyvédekről szóló törvényt. Elég érthetően minden benne van, ami érdekel. Egyébként nagyon jól látod a dolgot.. az ügyvéd bizony leléphet az ügyfélköröddel, és Te nem igazán védekezhetsz semmivel, hiszen jelölt voltál.

Nicole1 # 2009.06.26. 09:26

Eweol...OK..elfogadom, meredek ez sok embernek de lásd be agondolat maga nem rossz, mert ha van kapcoslati tőkéd és pénzed, megteheted , szeirntem nem egy halott ötlet...
Ne haragudj, mi a saját márkás iroda? Tudatlan vagyok a témakörben...akármilyen neve lehet az irodának? Mondjuk Professional Law ?:D:D:D vagy csupán ügyvédek neveiből kell összeállnia...első körben azt akarom kiküszöbölni, hogy más neve alatt fusson az irodám, akkor legyen valami semlegesebb és 3 év múlv váltás...de gondolom iszonyú költség ez is:S....mindnehol nevet váltani...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.06.26. 09:24

végig lelkiismeretesen tanultam és tanulok és évek óta ügyvédi irodában dolgozom, úgy érzem, a tehetségem is megvan az emberek problémáinak megoldásához.

Hát igen. Úgy látszik, hogy a sok éves ügyvédi irodában töltött tapasztalat, meg a tanulmányi évek nem voltak elegendőek, hogy a kezedbe vedd az ügyvédekről szóló tv.-t.

A problémamegoldásodhoz egyébként gratulálok, és még született tehetség is vagy, kész csoda, részemről elismerés és alázat feléd.

Nicole1 # 2009.06.26. 09:21

Rexor, akkor ezt azt is jelenti, hogy hiáb enyém az ingatlan, ebben az esetben az ügyvéddel együtt kell működni hossszú évekig, évtizedekig...és elég veszélyes vállalkozás ez..Hiszen megcsinálom az én pénzemből az irodát az ő nevére...odaviszem az ügyfélkört, akikkel ő akármikor leléphet, hiszen én csak egy jelölt vagyok és ha lelép, megmarad az ingatlan és ez a vége.
Ki lehet ezt valahogy küszöbölni hosszú távú szerződéssel, hogy most megcsináljuk neki az irodát de 3 év múlva nem KIss ü. i. Hanem max. Kalmár és KIss ü . i lesz és hasonlók??
Ha jól érzékelem ez nagy kockázat..de javítsatok ki...
Csipke, ezt pontosan tudom, csak a további jogi háttér nem tisztázott részemről.....Még egyszer megerősítem, nagy vágyam tanulni a szakmát, de nem rabszolgahajcsárok körében, hanem olyna helyen, ahol beleszólhatok, mit hogy vállalunk el és nem csak utolsó lábtörlő vagyok, aki rohangál a hivatalokba, hanem ÉRDEMI munkát végezhetek mélg inkább. Sok helyne látom, hogy a jelölt a gyakornokhoz haosnlóan rohangál, csak azzal a különbséggel, hogy ugye ő kötött rendben 7től 8ig és pont. Na, ez esteben erre a jogviszonyra szeretnék megoldást kérni, mi a teendő és megoldható-e..Mert ha nem és rizikós, hogy viszi az ügyfélköröm és stb...akkor marad a jogi előadó, ami csak egy szükséges rossz, hiszen mindneképpen ügyvédként szeretnék majd praktizálni és a további tudás és gyakorlat lényeges...Köszönöm!!!!!!!!!!!

Eweol # 2009.06.26. 09:21

valójában tényleg csak irónia volt, ettől függetlenül Nicole lehet még sikeres. Nekem ez a "felveszek egy ügyvédet magam mellé" koncepció első hallásra kicsit meredek volt, de tulajdonképpen én is szívesebben lennék a főnök a saját irodában, még ha csak jelölt is lennék, nem tagadom.

Eweol # 2009.06.26. 09:16

... vagy hozz létre egy "sajátmárkás" irodát, mint az oppenheim ("az első önálló márkanév alatt működő ügyvédi iroda Közép és Kelet-Európában").

Avelina-Vivien # 2009.06.26. 09:13

Csipke,

Az én olvasatomban Eweol mondata:"Ne foglalkozz velük Nicole, ők csak irigykednek, Te pedig sikeres leszel." nekem eznegy kicsit vicces-gúnyos volt megmosolyogtam.Erre írtam, hogy te és én "irigyek"
vagyunk:)Egyetértek azzal amit írtál , hasonlóan gondolom én is:)

"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Csipke # 2009.06.26. 09:12

Nicole1,

azért írtam a véleményem végére, mert nem neked szólt, csak egy olyan téma jött elő a - akkor bizonyára nekem félreérhető hozzászólásodból - amire zabos vagyok, na. :)

Az akkor már talán jól értelmezett kérdésedre:

nem nyithatsz irodát, mert irodát ügyvédek nyitnak, te pedig nem vagy ügyvéd. Max. utólag betársulhatsz az ügyvéd ügyvédi irodájába, ha már szakvizsgázott leszel. (1998. XI. tv. 67.§ (2))

Üdvözlettel,

Csipke

Rexor # 2009.06.26. 09:11

Nicole: ügyvédjelölt neve nem szerepelhet az ügyvédi iroda nevében. Ha "felveszel" egy ügyvédet, akkor ez az ő ügyvédi irodája lesz,és ha leteszed a szakvizsgát már benne lehet a neved is. Hogy érthetőbben fogalmazzak: az ügyvédi iroda (mint ingatlan) lehet a Te tulajdonodban, és ezen nem fog változtatni az, hogy az ügyvédi iroda nevében nem fog szerepelni a neved.

Nicole1 # 2009.06.26. 09:06

Eweol, köszönöm szépen az így ismeretlenül megszavazott bizodalmat, nagyon kedves vagy, szeirntem, Te megértetted, mit szeretnék létrehozni! :)

Csipke # 2009.06.26. 09:02

Eweol,

nézőpont kérdése, hogy ki sikeres. Ha valakinek ez a siker, akkor ő a maga szemében sikeres. Nekem a siker nem azt jelenti, hogy - had' éljek kis költői túlzással - megveszek mindent és mindenkit kilóra. A siker azt jelenti nekem, hogy a saját erőmből és nem pénzzel eljutottam odáig, ameddig.

Aláírom, hogy könnyebben boldogul az, akinek van anyagi háttere, forrása. Ez tény. Az is tény, hogy ha megteheted, hogy könnyebben boldogulj, akkor tedd meg. De attól még nem lesz valaki sikeres ügyvéd, ha van lóvéja, de hiányzik a tudása.

Sokan sajnos a jó szakemberséget összekeverik a lóvés ügyvéddel. A kettőnek semmi köze egymáshoz szerintem.

Avelina,

nem vagyok irígy, csak bosszant, ha azt érzem, hogy valaki kizárólag (no, jó, finomítok: leginkább) a pénzzel akar "sikeres" lenni. Azért bosszant, mert ez is hozzájárul ahhoz, hogy a jogászokat úgy ítéli meg az átlagember, ahogy.

Csipke

Nicole1 # 2009.06.26. 09:00

Rexor, köszönöm a segítséget!
Többieknek: abszolút félreértetek. Nem megveszema szakvizsgát, végig lelkiismeretesen tanultam és tanulok és évek óta ügyvédi irodában dolgozom, úgy érzem, a tehetségem is megvan az emberek problémáinak megoldásához.
Én a felvett ügyvédtől tanulni szeretnék, még több gyakorlatot szerezni és igen, tudom, miből áll az ügyvédi munka, nekem csak a tárgyalás az, ami nagy vágyam, talán, mert érdekesnek tartom és soha nem volt benne részem..nem is lehetett:)
Tehát én jelöltként alázattal akarok dolgozni, viszont félig-meddig amagam ura szeretnék lenni, nem reggel 7től este 8-ig az irodában ülni és kvázi csicska lenni havi 100 ezer forint bruttóért...Hanem esetleg a munka azon részét amit otthon is el tudok végezni inkább befejezném akár este 10kor, ahogy nekem jó.
Most ezt lehet, hogy kiforgatjátok, lelketek rajta, remélem, legalább Rexor megérti, mit szeretnék kifejezni ezzel a gyors pár sorral.
Még mindig kérdésem, sjanos nem értem, hogy az iroda tulajdoni viszonya és neve hogy alakulhat. Az ügyvldnek kvázi biztosítva van a hely, ő legyen Kiss én pedig Kalmár, akkor ettől még az iroda neve nem lehet KIss és Kalmár ü i? Ha 3 év múlva szeretném, hogy szerepeljen a nevem az iroda nevében stb...milyen lehetőség van rá, ha tulajdonképp enyém az iroda...leegyszerűsítve.
Plusz van ügyfélköröm, tehát az ügyvédnek semmi dolga, együttműküdve és persze engem okítva kellene együtt dolgoznunk, de mindne feltétel adott...
Remélem, msot már érthető a felállás..
A rosszindulatú beszólásokon pedig kicsit elgondolkodom..érdemes-e ebbe belevágnom, úgy értem, adott-e a jogi feltétele egy ilyen hatalmi rendszernek...nem tudom, igazán, de nagyon érdekel, mert sokmindent tudok a gyakorlatban, viszont ennek hátterével nem vagyok tisztában.
Hálásan köszönöm a segítséget, nem zavarom tovább a fórum témáját ezzel, csak kérem, esetleg Rexor vagy aki el tudja még ezt mondani, írja le pár mondatban.
Köszönöm!

Avelina-Vivien # 2009.06.26. 08:47

az vagyok, de Csipkén jobban látszik , hogy ő irigyebb :))

Eweol # 2009.06.26. 08:43

Ne foglalkozz velük Nicole, ők csak irigykednek, Te pedig sikeres leszel.

Avelina-Vivien # 2009.06.26. 08:36

Bennem egy 21-22 éves ember benyomását keltette Nicole a hozzászólásai alapján.Lehet tévedtem.Egy 40-45 éves embernek talán van annyi élettapasztalata és megélt már annyit, hogy tudja nem a farka csóválja a kutyát.Ha mondjuk előtte 20 éven át pék volt akkor gondolom megtanult rendes tésztát készíteni utána árult kenyeret.

Bajusz, abban igazad van , hogy pénzzel sok mindent megvehetsz de kb ugyanennyi dolog van amit nem tudsz.:)

Csipke # 2009.06.26. 08:35

Szerintem Nicole1 megtestesíti a tipikus hibát a jogi hivatás megítélésével kapcsolatban.

A jogi (beszéljünk az ügyvédiről akkor) pálya nem arról szól, hogy elvégzed az egyetemet, aztán villámgyorsan meggazdagszol és semmit nem teszel érte. Tökmindegy, hogy valaki hány éves. Nekem volt egy évfolyamtársam, aki 50 (sic!) évesen ült be az egyetemre és végigjárja a szamárlétrát, gürizik jelöltként (megjegyzem, a párja lazán megvehette volna neki a diplomát is, meg a szakvizsgát is, meg az ügyfeleket is).

Nem, az ügyvéd nemcsak tárgyalni jár, azért az ügyvédi munka nem = az amerikai filmekben látott majomkodással (oppárdon), annál sokkal komolyabb.

Nem, nem lehet két nap alatt gennyesre keresni magad, nem, nem leszel attól jó szakember, ha rögtön a zseni ügyvéd kategóriájába akarsz ugorni, mindezt kizárólag pénzzel (megjegyzem, nem is leszel, ha nem tanulsz), és nem, nem is leszel mindaddig, jó szakember amíg nincs meg a megfelelő alázatod ehhez a hivatáshoz (hozzáteszem, minden hivatáshoz kell alázat).

Utólag előrebocsátom, hogy ez nem Nicole1-nek szólt, hanem általánosságban azokhoz, akik így vélekednek az ügyvédi vagy jogászi pályáról. Bocsánat, csak mindig felmegy bennem a pumpa az ilyenre. :)

Üdvözlettel,

Csipke

bajussz # 2009.06.26. 08:24

Vivi, ez nem így működik

ha pénzed van, sokmindent megtehetsz.

és honnan tudod, hogy Nicole nem 40 évesen kezdte az egyetemet, és most nem 45?

nem a pártját fogom, csak felvetettem a kérdést

Avelina-Vivien # 2009.06.26. 08:21

Kedves Nicole!

Nem eresztem bő lére én sem mert ez az álláskereső topic.Rexorral teljesen egyetértek.A fórumon már sokszor átrágtuk, hogy a magyar jogász képzés így is hiányt szenved a gyakorlati képzésben, te ezt még rontod a saját helyzetedben azzal, hogy még a szakmai gyakorlatodat is _-idézve Rexort- "kamu" módon csinálod meg.Sztem ez nem a járható út, ilyet még a frissen végzett oxfordi diák sem csinál, hiába van pénze akár külön szárnyat építetni valamelyik college-hoz.Mint minden szakmában ezt is az elején , a szamárlétra alján kell kezdeni.
Nem maradsz le semmiről ha 35-40 évesen nyitsz saját irodát, némi tapasztalattal, saját ügyfélkörrel.

Üdv:Vivi

Avelina-Vivien # 2009.06.26. 07:57

Eweol:))

Eweol # 2009.06.26. 07:49

Nicole, ha nem vagyok túl indiszkrét, melyik jogi karra jársz?

Rexor # 2009.06.26. 07:31

Nicole: nem lehet a neveden az ügyvédi iroda, mivel te jelölt vagy. De ha jobban belegondolsz meglehetősen abszurd lenne, ha bemegy az ügyfél a Te neveddel fémjelzett irodába, és kiderül, hogy te jelölt vagy, az ügyvéd pedig neked dolgozik.

Ugyanakkor, ha nem haragszol olyan érzésem van, mintha nem sok közöd lenne a való világhoz... Egy ügyvéd nem csak tárgyalni jár el, hanem millió egyéb dolgot is meg kell tanulnia. Jogászból annyi van, hogy folyót lehet vele rekeszteni, ezért elég nagy a szelekció is, hogy kiből lesz jó ügyvéd. A lényeg azon van, hogy megtanuld a szakmát, és erre nem az a legjobb megoldás, ha apu, vagy a barátod megveszi neked a szakvizsgát.

Nicole1 # 2009.06.25. 21:10

Köszönöm szépen a segítséget!
NEM MEGVESZEM AZ ÜGYVÉDET.
Munkahelyet biztosítok, ha úgy tetszik.
Tehát, ha a nem jogi végzettségű barátom nyit egy irodát, hogy működik az alapítás, ha egy idegen ügyvéd lenne benne az egyetlen ügyvéd, én pedig a jelölt?? Ilyenkor milyen jogai kell, hogy legyenek az ügyvédnek és milyenek nekünk, akik biztosítjuk a helyet és kvázi mi vagyunk a főnökök?
Az iroda neve lehet az én nevem?
Jobban járok így, mint jogi előadóként? Ha ügyvéd szeretnék lenni, csak az számít, ha eljárok tárgyalni és nem az, hogy dolgoztam ügyvédi irodában gyakornokként...nemde?...

Legislator # 2009.06.25. 19:31

Biztos akad jelentkező:-D.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.06.25. 18:06

Ez azért súlyos.