álláshirdetés - van - e határ?

joginő # 2009.03.12. 15:18

Ildikó, nem hiszem, hogy most sok üresedés lenne a közszférában, de szorítok.

Biztosan megacéloznak a jelölti évek és valamennyi alázatot is tanulhatunk belőle, de nekem az a véleményem, hogy akiből ab ovo hiányzik az alázat, azt nem fogja megtörni a minimálbér, a kézbesítés, a bevásárlás, a felmosás. Más a szakmai alázat és más a megalázás ugyanis.

Impossible: túlmunka :-)

Impossible # 2009.03.12. 15:21

Ildi,

hát közigeset, de azt tervezem, hogy felhozom a nyelvtudásomat (majd kimegyek külföldre terveim szerint, addig meg nyelvtanfolyamok), és akkor el tudok majd szabadulni a közigből, addig viszont nincs más esély, úgy látom, mert jelöltnek fix hogy nem megyek. Közjegyzőjelöltnek még elmennék, de ügyvédjelöltnek tuti nem (magyar irodába tuti nem, nemzetközibe pedig alkalmatlan vagyok - egyelőre), ügyészség, bíróság is kizárva, egyrészt amiatt, hogy nem érdekel, másrészt főként amiatt, hogy szinte nem lehet bekerülni, és ha bekerültél pl. bíróságra, akkor évekig fogalmazó aztán meg titkár maradsz, mert nincs szükség új bíróra (sokan el is jönnek ezért onnét).

Legislator # 2009.03.12. 16:22

Közjegyzőjelölt, háháhá, milyen vicces fiú ez az Impiboy.:-)

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.03.12. 16:26

Leg,

miért? Szerinted az is esélytelen? Szerintem azért az nem annyira, mint bíróság vagy ügyészség.

Csipke # 2009.03.12. 16:28

Impossible,

közel olyan esélytelen, mint bíróságra bekerülni. Kihalásos alapon működik az is...

Csipke

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.12. 16:30

Sajtóhírek szerint a közjegyzők egy része nem igazán boldogul.

Legislator # 2009.03.12. 16:34

Szerintem a közjegyző a legesélytelenebb jogi pályák egyike.

Kedves Mohos doktor,

Ha már ők sem, akkor ki boldogul ebben az országban?

Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.03.12. 16:39

Leg,

"Ha már ők sem, akkor ki boldogul ebben az országban?"

Hát "FECÓÓÓ"! :D De még hogy! Nagyonis!! lol

Csipke,

jelöltnek bekerülni nem kihalásos alapon lehet, ahhoz senkinek sem kell kihalnia, hogy jelölt légy, kihalni ahhoz kell valakinek, hogy közjegyző légy, de a közjegyzői kar jelentős része most 50-60 éves nőkből áll, szóval egy idő után... :D

Impossible # 2009.03.12. 16:40

Ja és nem feltétlenül kihalni kell, mert 70 éves korábak köteles nyugdíjba vonulni.

Kacsa1111 # 2009.03.12. 16:42

Kedves Impossible,

közjegyző esélytelenebb, mint a bíróság vagy az ügyészség.

Kedves joginő,

most nem kezdem el megint azt a parázsvitát, amit nyáron folytattam a gürizés minimálbérért topic-ban...

maradjunk annyiban, hogy van olyan ügyvédi iroda (nem kizárólag nemzetközi) ahol elég rendesen megfizetik a jelöltet (jobban, mint a közig.ben) és ahol átlagban 'csak' napi 10 órát dolgozol.

Kedves Egyjogász,

valszeg azért is van, hogy a jelöltek nem szállnak szembe az "uraikkal", mert érzik, hogy ez egy hivatás, és nem prolimunka

ezt úgy értem, hogy én nem nyafogok, ha hétvégén kell melóznom, vagy ne adj isten éjszakába nyúlóan, mert tudom, hogy több emberrel sem lehetne gyorsabban elvégezni (pedig akadna itt rá még pár ember, tehát nem arról van szó, hogy három ember helyett dolgozom, és ezért nem tudom mibe kezdjek bele) a dolgot, viszont a határidő szorít...
ügyfélnek meg mondjam azt, hogy bocsika vagyok, de lejárt a munkaidőm?

Kacsa11

Impossible # 2009.03.12. 16:48

Kacsa,

az 50-60 éves közjegyzők 70 évesen elmennek majd nyugdíjba, a helyükre kellenek majd újak. Egyébként én a jelöltségről beszéltem, nem a közjegyzőségről, közjegyzőjelöltnek be lehet kerülni, max. sosem leszel közjegyző. De mondjuk nem tudom, ez kinek a vágya, én csak el akarom ütni valamivel a gyakorlati időmet, lehtőleg olyannal, amiért fizetnek is.

Csipke # 2009.03.12. 16:48

Impossible,

szerinted a "jelölt" a közjegyző mellett nem arra vár, hogy a közjegyző helyére üljön? Neki is addig kell várnia, hogy a közjegyző "kihaljon" (kár, hogy nem értékeled a magyar nyelv azon szépségét, hogy nem mindent kell szó szerint érteni), így mire te egy "jelölt" helyére ülsz, ahhoz a korábbi "jelölt"-nek közjegyzőnek kell lenni.

És biztos te is tudod, hogy numerus clausus van közjegyzőéknél.... :)

De hajrá!

Csipke

Impossible # 2009.03.12. 16:50

Csipke,

marhára nem érdekel a közjegyzőség, de valamivel ki kell tölteni azt a 3 évet. :D

Kacsa1111 # 2009.03.12. 16:52

Kedves Impossible,

jelöltnek bekerülni is esélytelen hátszél nélkül...

Kacsa11

Impossible # 2009.03.12. 16:56

Hát akkor én biztos a kivételről hallottam. Nade azért mindenhol "főszabály" a hátszél, nemde? Minek ebből kiemelni a közjegyzőket?

Csipke # 2009.03.12. 17:03

Impossible,

na, ez igencsak nagy probléma... mert tán akkor olyan helyre kellene menned, ami érdekel, hogy legalább ne vedd el mástól - akit tényleg érdekel - a helyet... (na, az ilyentől - mármint az "időtöltéstől" -bevallom, felmegy bennem a pumpa)

Alázat, Impossible, alázat...

Csipke

Legislator # 2009.03.12. 20:29

Már egy fél éve írtam, hogy egy tekintélyes jogtörténészünk mondta kb. 5 éve, hogy egy volt miniszter akart közjegyző lenni, de még neki sem jött össze:-).

Sunshine after the rain.

joginő # 2009.03.13. 06:19

Kacsa, senki nem állítja, hogy nincsenek "rendes" ügyvédek, de ettől még az általános helyzet elkeserítő.

Én különösen azóta érzem, hogy másfél évig miben éltem, milyen abnormális dolgokat tűrtem el, amióta a már részletezett változások beálltak az életemben.

Amikor benne vagy, akkor nem tűnik fel, hogy vasárnap bementél egy s.o.s. ügy miatt, amiből végülis csak szerdán lett aláírás, vagy délután háromkor jutsz be csak az irodába, mert addig a főnök fiának az adócuccát intézed.

Az már apró nyalánkság, hogy állandóan úton voltam (többnyire újgazdag ügyfeleknek házhozjárásos iratkézbesítéssel), mint egy vándorcigány, mindig megfázva, mert az iroda sem volt rendesen fűtve (az ügyfél magán hagyta a kabátot és óradíjas rendszerben nem tűnt fel neki, hogy hideg van), az "öltözz fel" tanácsot ismerjük, de hosszú távon nem vált be.

Amikor a céghez kerültem, furi volt, hogy leülök egy asztalhoz és maximum a tárgyalóba menet állok fel, az épületet pedig csak azért hagyom el, ha NEKEM van valami külső dolgom. Lett bankszámlám, jött rá JÖVEDELEM. Ezeken mosolygunk, de nagyon megdobják az emberi tartást.

Amikor eljöttem, az ügyvéd kifejtette, hogy kár a jelöltekbe az az akkor még 50000,-Ft is, nekik kéne fizetni, hogy ebbe a csodamunkahelyre bekerülhettek és fejlődhettek. Erre inkább nem mondtam semmit.

Ildikóka82 # 2009.03.13. 07:57

Joginő köszönöm a biztatást! Lehet, hogy megpróbálkozom majd a minden évben induló minisztériumi ösztöndíj programmal, a párom is így került be az egyik minisztériumba és kecsegtető az a sok juttatás, amit kap. Ennek ellenére ő is dobbantani akar, mert egy élet megalapozásához mégsem elég (saját lakás, kocsi etc.) Úgyhogy lehet, hogy maradok a fenekemen a bankban, ahol éppen most dolgozom, a december kölülre úgyis eldől, hogy hogyan tovább...

Iwikó

Kacsa1111 # 2009.03.13. 08:47

Kedves joginő,

ennek semmi köze ahhoz, hogy az ügyvéd rendes vagy rendetlen-e...én irodákról beszéltem...

Kacsa11

joginő # 2009.03.13. 08:54

Kacsa, ne kötekedj. Mindegy, hogy egyéni ügyvéd vagy ügyvédi iroda a munkáltató. Irreleváns ebben a vitában. Még egyszer hangsúlyozom, hogy kivétel erősíti a szabályt.

Egyjogász # 2009.03.13. 10:25

"vagy délután háromkor jutsz be csak az irodába, mert addig a főnök fiának az adócuccát intézed."

Azért manapság az ilyen csicskáztatás tekintetében akkor sem sokkal jobb a helyzet, ha ügyvéddé avanzsálsz, csak akkor majd a megbízó csicskáztat.

Biztos ilyen a nagy irodáknál nem fordulhat elő, de egy "talpas" (egyéni) ügyvédként dolgozó, jó negyvenes (azaz nem is kezdő) ügyvédnő (azért írom külön, hogy nő, mert a megbízónak ez sem számít) ismerősöm panaszkodik sokat e tekintetben.

Állandó megbízói között van egy Kft. (és nem egy kis Kft., ahol a tulaj egyben az ügyvezető is), akinek az ügyvezetője lényegében úgy kezeli, mint a háziszolgát. Az már teljesen "természetes", hogy ügyvezető úr tágabb családjának jogi ügyeit intézheti ingyen (illetőleg az ügyvezető többször a tudtára adat, hogy ez benne van a Kft. által fizetett megbízási díjban), de volt olyan is, hogy felhívta, hogy ugorjon már ki Ferihegyre, mert a felesége most érkezik, és ő most nem ér rá.

Az is megesett, hogy vasárnap hajnalban 1 órakor csörgött rá (a háttérzajokból ítélve egy illuminált társaságból), hogy a Józsit odafelé menet meszelte le a rendőr mert 120-szal közlekedett a Rákóczi úton, ugorjon már be a kerületi kapitányságra, és simítsa el az ügyet. (Erre már nem volt hajlandó a kolléganő, közölte is vele ügyvezetőkém, hogy majd keres helyette egy rátermettebbet...)

Ő meg nem hagyhatja ott a francba, mert akkor miből él meg....

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.13. 10:29

Erre szokták azt mondani, hogy "sírnak, mint a fürdősök", vagy azt, hogy " mindenkinek meg van a baja".

Kacsa1111 # 2009.03.13. 12:01

Kedves joginő,

hm...nem nagyon jut el hozzád az üzenet, ezért inkább felhomályosítalak egyenesben.

tehát...
hogy mi a kivétel és mi a szabály azt hagyjuk. rengeteg ügyvéd és ügyvédjelölt ismerősöm van, mégsem találkoztam(tunk) olyannal, amit Egyjogász leírt, és ami felháborító.
szerinted az a "főszabály", hogy a jelölt minimálbérért végez adminisztratív feladatokat.
Nekem viszont ismerősi körömben nincs olyan jelölt, aki ne érdemi munkát végezne, és az adminisztratív feladatokra ne jogi asszisztenst vagy titkárnőt alkalmaznának.

azért mert te csak az előbbivel találkoztál, az a te egyéni peched - általánosítani belőle kár lenne...
amivel én találkoztam közvetve vagy közvetlenül, az pedig az én egyéni mázlim - ebből is kár lenne általánosítani...

de azért azt nehezemre esik elfogadni, hogy jelöltködni általában olyan, mint amilyennek te lefested...és ez alól csak szabályt erősítő kivételek vannak...
az a helyzet, hogy olyan sok a kivétel, hogy az már nem erősíti a szabályodat.

hogy mi segít abban, hogy 'kivételezett' legyél, ezt már más topic-okban kifejtettem, és csak azért nem fejtem ki ismét, mert legutóbb is egyeseket érzékenyen érintett...
asszem téged is érzékenyen érintene...

végül pedig, amiért írtam, hogy iroda vagy egyéni ügyvéd, az azért nem mindegy, mert olyan irodával még nem találkoztam, ahol ha legalább 3-4 ügyvéd dolgozott, akkor a jelölt ne érdemi feladatokat kapott volna a minimálbérnél magasabb összegért...

Kacsa11

Egyjogász # 2009.03.13. 12:55

Kedves Kacsa,

A főszabály az, hogy a jelölt minimálbérét végez napi 10-12 órában olyan feladatokat, amiért az ügyvéd a megbízótól felnyalja a tíz-, meg százezreket.

A párizsis zsömle készítés és a kávéfőzés az szerintem is kivétel (bár már többektől is hallottam hasonlót).

De szerintem az is kivétel, ha az ügyvéd hagyja a jelöltet a megbízónál nyomulni (belőle is hamarosan ügyvéd lesz!), ill. a nagy pénzeket fizet neki.
(Én konkrétan most egy ilyen jelöltet ismerek most, de ő a mamája mellé ment el jelöltnek:) )

Nem tudom jól értem-e, Te még nem találkoztál olyan jelölttel, amelyik minimálbérért dolgozik?
Ha akarsz látni néhányat, menj el pl. a PKKB-ra egy hétköznap reggel 8 óra harminc körül, fogsz látni néhányat (sőt olyat is, aki "csak tapasztalat"-ért dolgozik).