Jogi Fórum - találkozó


guba # 2011.04.15. 04:44

Impi, én még emlékszem arra, amikor mindenkit kioktattál, aki más által készített jegyzet után érdeklődött itt a fórumon, mondván hogy alapos tudást csak tankönyvekből lehet szerezni. Remélem azért továbbra is törekszel az alapos tudásra...

Impossible # 2011.04.14. 23:00

A jogelméleten keresztül közelebb juthatok annak megértéséhez, hogy a jog mennyire esetleges, hogy egy-egy kézenfekvőnek tűnő dolgot hányféleképpen lehet eltérően szemlélni a szerzők különféle véleményein keresztül, hogy álláspontokat lehetséges szinkronba hozni; hozzásegít a mély gondolkodáshoz, lényeglátáshoz a hosszabb szövegek értelmezésével; nem utolsó sorban megismertet stílusos megfogalmazásokkal. Ha a gyakorlati oktatás a jogszabályok alkalmazásának elsajáttítatása keretében megvalósulhatna, kevésbé volna szükséges a jogelmélet ismerete, de mivel az oktatás általában erősen elméleti, az értelmesebb hallgatók számára a jogelmélet hasznosnak mondható.

hunfrakk # 2011.04.14. 21:13

impi, mondj példákat a jogelmélet gyakorlati életben való hasznosítására

(a barlangász esetet említeni nem ér)

Impossible # 2011.04.14. 20:26

Leg,

tudom, ennyi azért ragadt rám rómából. Római jogról nyilván nem árt hallani, de szerintem vizsgázni felesleges belőle, mert használni nem kell; amit használni kell belőle, az a mai jogrendszerben is felfedezhető szerintem. A jogelmélet is felesleges sokak szerint, ezzel viszont már én sem értek egyet, annak rengeteg gyakorlati haszna lehet, de vizsgáztatni abból sem célszerű szerintem, inkább elbeszélgetni kellene a különböző szerzők nézeteiről. Ami a legjobban hiányzik, az szerintem az ismeretek alkalmazása, ez szinte teljesen ki van véve az oktatásból is, a vizsgáztatásból is, és akkor ne csodálkozzanak, hogy inkább kidumálom magam egy elégségesre, minthogy visszamondjam a jogszabályszöveget.

Rexor # 2011.04.14. 20:24

Igenigenigen a metilből vonjunk le egy m betűt :)

hunfrakk # 2011.04.14. 18:52

Legislator # 2011.04.14. 18:23

Imp,

Tudom, hogy a 'művelt jogászok' már majdnem mind kihaltak, de egy-két olyannak is kell lennie az új nemzedékek között, akik tudják a legis actiókat, vagy azt, hogy Stichust trans Tiberim adták el. (A servus latinul a rabszolga megnevezése, a Stichus tipikus rabszolganév.)


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2011.04.14. 17:01

Jelentem hétfőre foglaltam asztalt hét főre és hét órára a Kaledóniába.

Kedves Rexor,

a metiles labdát nem lecsapva megjegyzem, hogy a jog oktatása nem a kellemről szól...:)

én nem részeit vagdosnám ki, hanem az egészét.

Kedves Orangeman,

én speciel latinul szigorlatoztam rómából anno, és tök királynak gondoltam ezt a dolgot akkor...

hangsúly a múltidőn.

Kedves Legislator,

most nem sótlanságról vitatkozunk:), hanem arról, hogy megkerülhetetlen-e a római jog oktatása...
szerintem messze nem az.


Kacsa11

Impossible # 2011.04.14. 16:37

Leg,

milyen alapokat? a legis actiók fajtái meg hogy Szervusz rabszolgát mikor adják el a Tiberiszen túlra, ki a frászt fog érdekelni? :D

Impossible # 2011.04.14. 16:24

Rexor,

nem metil-alkohol, hanem etil-alkohol :) metil-alkoholt inkább ne igyál :D

Legislator # 2011.04.14. 16:22

formába=formában


Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.04.14. 16:22

Azért metilalkoholt szvsz semmilyen formába sem fogyasszunk. Én azt mondom, hogy pont, hogy sokkal hasznosabbak a római jogi fogalommeghatározások, ezekre emlékszem, míg a magyar polgári jogiak nekem sótlanok.

Orangeman: a jobb angol családokban még elvárás az alapos latin-és ógörögtudás...

Imp: aki még az alapokat sem akarja/akarta elsajátítani, az mit vár ettől a pályától, de most komolyan?


Sunshine after the rain.

orangeman # 2011.04.14. 16:20

Egyébként én az RJ-t - mint az összes többi tárgyat is - inkább sokkal több forrásolvasással vagy cikkolvasással tanítanám. Csak sajna a hallgászok többsége nem tol semmilyen idegen nyelvet. Meg persze lusták is Egyszer jártam egy órára, minden alkalomra volt kb 20 oldal angolul, a többség még azt sem olvasta el. Pedig nem jogi szakszöveg volt.

Ja és tisztességes magyar szakirodalom nagyon kevés van.


For God and Ulster

orangeman # 2011.04.14. 16:14

Az egyik tanárom mesélte, hogy amikor ő Oxfordban tanult, az egyik osztálytársa fel volt háborodva, hogy a RJ vizsgát miért angolul íratják.

Helyette fogta és megírta latinul. Legalább nem kellett időt töltenie azzal, hogy akötelező szöveget lefordítja.


For God and Ulster

Rexor # 2011.04.14. 16:12

Kedves Kacsa,

Ez is igaz, de metilalkoholt is lehet inni magában sör vagy whiskey nélkül, de mennyivel kellemesebb ha inkább az utóbbi formában fogyasztjuk :).

Szerintem elég száraz lenne a római jog úgy, ha csak kivagdosnák belőle a gyakorlatban "hasznosítható" elemeket.

Kacsa1111 # 2011.04.14. 16:03

Kedves bandeeraz,

értem én, no de kötelező, vagy fakultatív tárgy-e?:)

Kedves Rexor,

hanem ami a ma is alkalmazott polgári jogi alapfogalmakat tartalmazzák

...és én erre mondtam azt, hogy „Amit a római joggal el lehet sajátíttatni a hallgatókkal, azt másképp is el lehet sokkal hatékonyabban, sokkal alaposabban és sokkal gyorsabban

nem vitatom, hogy a római jogon keresztül is el lehet sajátíttatni a halgatókkal a polgári jogi dogmatikát és alapfogalmakat...bolgár tengerpartra is eljuthatsz grönland érintésével...:)


Kacsa11

Impossible # 2011.04.14. 15:38

Leg,

na ez az, amit nem értek. Miért kellene szégyellnem magam? Ha egyszer olyan a színvonal, hogy felesleges dolgokat akarnak megtanítani, aztán azt még hülyén is kérik számon, én pedig ehhez alkalmazkodva sikeresen vizsgázom... mégis mit kellett volna tennem? Benyalni a többi legis actiót is? Minek??

Legislator # 2011.04.14. 15:34

Impi: te is, és az oktatóid is szégyellhetik magukat.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2011.04.14. 15:28

én álmomból felkeltve is tudom latinul a legis actiókat...


Sunshine after the rain.

Rexor # 2011.04.14. 15:22

Az egy másik igazság, hogy elég nagy hányada a római jognak jogtörténeti jellegű. Az hogy ez hasznos e vagy sem azon lehetne vitatkozni, de engem érdekelt ez is (igaz én szerettem a jogtörténetet is, és úgy általában a történelmet).

bandeeraz # 2011.04.14. 15:19

Hát Kacsa, most véletlenszerűen ránéztem egy-két angol, belga és francia egyetemre (csak úgy) és ott mind van római jog kurzus. Amúgy én imádtam ezt az órát, több értelme van, mint a jogtörténelemnek, jogbölcseletnek...stb. De én köztudottan elavult vagyok.

Rexor # 2011.04.14. 15:00

Kedves Kacsa,

Az az igazság, hogy van saját véleményem is a dologról, nem kell másoknak a véleményét ismételnem :). Ismétlem, számomra nagyon hasznos volt a római jog, de ez persze csak a saját szubjektív véleményem. És most nem a Terminus istennek történő áldozati szertartásra, vagy a longobárd városi jogra gondoltam most, hanem ami a ma is alkalmazott polgári jogi alapfogalmakat tartalmazzák.

Impossible # 2011.04.14. 14:59

a legis actio per iudicis seu arbitri postulationem-et még mindig nem sikerült kitörölni az agyamból :D na azon a vizsgán is úgy mentem át, h el se olvastam, most akkor bizonyára ezt is szégyellnem kellene :D

Kacsa1111 # 2011.04.14. 14:46

Kedves Rexor, Legislator és Sherlock,

Amit a római joggal el lehet sajátíttatni a hallgatókkal, azt másképp is el lehet sokkal hatékonyabban, sokkal alaposabban és sokkal gyorsabban.
nem véletlen, hogy egyre kevesebb országban oktatják.

a római jog oktatói által a római jog oktatásának védelmében már kitalált porhintést ismételtétek egyébként meg (ezt egyébként még a katedráról is igyekeznek a hallgatók elméjébe oltani - ti vagytok a példa rá, hogy sikerült:) )
olvassátok csak hamza témába vágó cikkeit...még ennél vadabb érvelése is van a római jog oktatásának szükségessége mellett.

én nem azt mondom, hogy ártalmas...senkinek sem árt, ha ismeri a langobárd vásori jogot...csak éppen római jogot azért tanítottak sok-sok évvel ezelőtt (pl. 2-300), mert egyrészt tényleges alapja volt az akkori jogintézményeknek, másfelől mert magyar polgári jogi dogmatika enyhén szólva is gyerek cipőben járt (jogirodalomról nem is beszélve) és a római jog ezt a hiányosságot remekül töltötte ki...
aztán valahogy kipenderíthetetlenül bentragadt a magyar jogi felsőoktatásban.

Csakhogy ma már nem érvényes az a kérdés, amelyet a római jog okításával válaszoltak meg...


Kacsa11

Csipke # 2011.04.14. 14:24

Imp. lehet, de jó eséllyel lemaradtam róla.


Csipke