szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Pandaaa # 2011.09.18. 19:11

Textilhal, én a 70 oldalas EU-t jó szívvel tudom ajánlani, viszont az nem fedi le a teljes anyagot, pl. 4 szabadság, meg mér pár "apróság" nincs benne. De ami benne van, az szerintem érthető (intézmények, EUB eljárások), szóval az segít. Amit én még ajánlgattam itt, az egy egyetemi jegyzet, az EUGJ1.pdf, ami itt érhető el: http://www.jegyzetek.com/index.php?…pai közösségek kereskedelmi joga

Amennyire rémlik, még ez a kettő együtt se fedi le teljesen az anyagot, de úgy 90%-ban igen. Amit még a neten túrtam hozzá, az ez a cikk: http://www.mjsz.uni-miskolc.hu/…/8_Papai.pdf egy miskolci kollegina műve, ezzel együtt kb 91%-os a lefedettség :D A többi ügyet vagy elolvasod, vagy máshonnan kibányászod. Én a Várnay-Papp féle könyvet használtam még, meg Google a barátom. :)

Pippa # 2011.09.18. 21:15

Sziasztok! Én EU-ból az új Dialógos könyvre várok, ami még nem jelent meg. Ha a vizsgámig nem jelenik meg, akkor kénytelen leszek aktualizálni a régi egyetemi anyagaimat. A TB-n és a munkajog 2/3-án vagyok eddig túl, elég kemény így munka mellett (ami nem 8 óra) Aztán jön az alkotmány, amire ha rágondolok hányingerem van, különösen az alapjogoktól. Irigylem is drkrisztit aki nemsokára befejezi az alkotmányt:) A rövidítéseket sose szeretem, de végszükség esetére jó ha kéznél van :/

Pöszke # 2011.09.19. 06:08

Textilhal! Pippához hasonlóan, én is a Dialógos Eu könyvet várom. Állítólag tanulhatóbb, mint a Novissima könyve. Az Eu nekem is elvont, de még mindig jobb, mint az alkotmányjog...

Mindenkinek kitartást!!!

Textilhal # 2011.09.19. 07:06

Sziasztok!

Nos, köszönöm Mindenkinek a javaslatokat, ötleteket és anyagokat EU-jog ügyben. Azóta átrágtam magam a Novissimás könyvön teljes egészében + hozzáolvastam a 70 oldalas cuccot...így már kezd kicsit világosabb lenni néhány dolog (korántsem minden, de még van több mint 2 hetem...:-) )

DrKriszti, ne aggódj azon, amit írtam, egyáltalán nem törvényszerű, hogy Neked is hasonló érzéseid lesznek, mint nekem.

Hajrá Mindenki, kitartást és erőt Nektek (meg jó bizottságot)!

Timililla # 2011.09.19. 07:25

Sziasztok!

Én vagyok túl vak vagy a menekültügyi eljárás nem része az alkotmányjognak? Ti mit mondotok?

Köszike mindenkinek előre is!

Textilhal # 2011.09.19. 12:16

Timililla, szerintem semmi baj a látásoddal, a menekültügyit én sem tanulom, szóval szerintem jól gondolod.

Ha már így esett, én is kérdeznék hasonlót, mégpedig munkajogból: munkáltató jogállásváltozása (Mt. 86/B-86/E. §) és távmunkavégzés (X/A. fejezet). Ezeket ti tanuljátok? Az Mt-ben kétségkívül benne van, de a tételsor szerint nem szerepel a tudnivalók között...

Hm? Köszi előre is.

kondidori # 2011.09.19. 13:20

Tölem kérdezték, sőt gyakorlatilag a fiatalkorúak munkáltatásán kívül szinte csak erről beszéltünk, a munkáltató jogállásváltozását. Elég részletesen.

Bocee # 2011.09.19. 18:53

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy feladattal kapcsolatban.

Mai napon voltam szakvizsgázni „c” részből...

A kérdés: Aláírásgyűjtő ív hitelesítése volt az OVB részéről: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság zászlajában szerepeljen-e a magyar címer?

A hitelesítést a Kormány (nem a választópolgárok!!!) kezdeményezte.
Főszabály szerint azt mondom, hogy nem lehet hitelesíteni mert burkolt Alk. módosítást jelentene, függetlenül attól, hogy az Alkotmány nem sorolja fel a kizárólagos népszavazási tárgyak között.

Viszont mivel a kormány kezdeményezi az nem lesz kötelező csak fakultatív….ebből kifolyólag az Ogy dönthet elrendeli-e. sőt az Ogy dönt arról is, hogy ügydöntő vagy véleménynyilvánító lesz-e.
A 25/1999. AB kimondja, hogy alkotmánymódosítási kérdésekben sem kizárt a népszavazás elrendelése, de az a népszavazásnak csak olyan formája lehet amely nem ad módot arra, hogy a népszavazás átvegye az Ogy alkotmányozó hatáskörét, s nem zárja ki, hogy az AB döntsön az Alk módosításáról.

Amennyiben tehát az Ogy ki is írja a népszavazást, dönthet úgy, hogy az vélemény nyilvánító legyen ezáltal az nem kötelezné őt Alk módosításra és nem venné el az Alkotmányozó hatáskörét.

Kérdésem az lenne, hogy a fent leírtakra- főleg az AB határozatra - tekintettel lehetséges-e véleménynyilvánító szavazás kiírása.

vagy a fenti AB határozat kizárólagosan a megerősítő népszavazásra vonatkozik (amikor már az OGY elfogadta, de megerősítés céljából elküldi népszavazásra).

Köszönöm előre is.

Timililla # 2011.09.19. 19:14

Szia Textilhal!

Az az igazság, én is azt tanulom, ami kizárólag benne van a tételsorban és kérik.Viszont valóban, lehet, hogy a távmunkavégzést és a jogutódlást át kéne nézni.Köszi, hogy felvetted.

Szerintem nézzük át:-(

helgy # 2011.09.19. 22:05

Kedves Bocee!

Szerintem helyesen oldottad meg a feladatot.

Kormány kezdeményezi
  • > a népszavazás elrendelése fakultatív, az ogy-nek mérlegelési joga van, s nem csupán az elrendelés vonatkozásában, hanem a annak ügydöntő vagy véleménynyilvánító fajtája tekintetében is. (Alk. 28/C§ (1)-(4) bek., Nszt. 8-9. §) Tehát jelen esetben lehetséges a véleménynyilvánító népszavazás kiírása.

Az Alkotmány módosítására irányuló kérdésben választópolgárok által kezdeményezett népszavazásnak nincs helye! Alk.módosítási kérdésekben sem kizárt a népszavazás elrendelése, de az a népszavazásnak csak olyan formája lehet, amely nem ad módot arra, hogy a népszavazás átvegye az ogy. alkotmányozó hatáskörét, és nem zárja ki azt, hogy az ogy. döntsön az Alk. megváltoztatásáról. Jelen esetben az ügydöntő (megerősítő) népszavazás elrendelésére csak az ogy. alkotmányozási (alk.módosítási) eljárását követően kerülhetne sor. Figyelemmel a 25/1999., illetve az 50/2001. AB határozatra is...

drkriszti # 2011.09.20. 06:00

Pippa: én meg azért irigyellek, mert túl vagy a TB-n, és már majdnem a munkajogon is. ;) Egyébként ha minden jól megy, ma végzek az alkotmánnyal, még két tétel vár rám...:/

Timililla: a menekültügyi eljárás valóban nincs benne a tételsorban. :)

Bocee: szerintem jó a megoldásod, a témában az országgyűlés elrendelheti a véleménynyilvánító népszavazást! :)

Mindenkinek! Tegnap beszéltem a Dialóg-Campus Kiadóval. A Szalayné-féle eu-könyv október közepén jön ki, viszont új TB-jog könyv nem lesz...

drkriszti # 2011.09.20. 12:11

Aktualitások a munkajoghoz:
http://szakszervezetek.hu/…nykoenyveben

Pannie # 2011.09.20. 14:05

Sziasztok!

Megkaptam a behívóm december első hetére. A héten állok neki ténylegesen a munkajognak, ami tv hozzá a complexes kommentár, az eu-ból a közig szakvizsgás anyag (idén voltam, elég jó anyag, csak ajánlani tudom) plusz ha marad idő, az októberi dialóg, de az alkotmány, az ALKOTMÁÁÁNY rész, ott az összes tv, összes ABH, BH, mindent nyomtassak ki? Rövidítést nem szívesen tanulok, magam szeretem meglátni a lényeget, úgy az összefüggések is leesnek.
Szívesen vennék tankönyvi tanácsot. Egy tankönyv, ami majdnem tökéletes alkotmány részből.

Megy valaki dec. elején?

Bocee # 2011.09.20. 16:26

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! :)

Tinl # 2011.09.20. 18:27

Sziasztok!

Sikeres C vizsga után úgy döntöttem megválnék a felkészüléshez használt anyagoktól. Rengeteg munkám van benne így nem dobnám ki. Az összes tételhez összegyűjtöttem minden törvényt, AB-t és ami kell. Sorba van rendezve. Nem kevés anyag. Csak a nyomtatási költség több, mint 14.000 Ft volt. Ha valakit érdekel, akkor 5.000 Ft-ért szívesen továbbadom.

Üdv, Tinl

drkriszti # 2011.09.20. 18:54

Pannie: én alkotmányból nyugodt szívvel ajánlom a Chronowski-Rózsás-féle jogi szakvizsga könyveket. Benne vannak a szükséges, és aktuális törvények, illetve ABH-k lényegei, feketén kiemelve, némelyiket magyarázva. Ennyit is épp elég megtanulni belőlük, de legalább "bevehetőek"...:/

Én egyébként november végén vizsgázom, szóval majdnem együtt.:)

Pannie # 2011.09.21. 06:48

drkriszti: köszi, akkor beszerzem. A héten állok neki komolyabban, eddig csak mímeltem a tanulást :)

drkriszti # 2011.09.21. 08:29

Akár írásbeli feladat is lehet(ne)...:)

Az AB előtt is elbukott az ügyvédi ellenjegyzés elleni népszavazási kezdeményezés
2011. szeptember 12.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az ingatlan adásvételi szerződések ügyvéd, közjegyző vagy jogtanácsos közreműködése nélkül is alkalmasak legyenek az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre?" Ezt a kérdést szerették volna országos népszavazásra bocsátani azok az aláírók, akik aláírásgyűjtő íve mintapéldányának hitelesítését az Országos Választási Bizottság határozatában még 2010 októberében megtagadta. A 70/2011. (VIII. 31.) AB határozat az OVB határozata ellen beérkezett kifogást elutasította. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a jogalkotó a jogbiztonság, illetve a tulajdonvédelem alkotmányos elveinek érvényesülése érdekében az ügyvéd vagy közjegyző közreműködésén kívül más módszert, vagy jogtechnikai megoldást is alkalmazhat. Bármilyen legyen is a választott új megoldás, az anyagi jogi és eljárásjogi garanciák a jogbiztonság és a tulajdonvédelem alkotmányos védelmi szintjét nem csökkentheti. A kérdés alapján tartott eredményes népszavazás következtében a jogalkotónak egy jogi és ténybeli bizonytalanságot ellensúlyozó jogszabályi konstrukciót kellene megszüntetnie. Ez az intézkedés csökkentené az alkotmányos védelmi szintet, és végső soron az Alkotmány burkolt módosítását eredményezné. Mindezek alapján az Alkotmánybíróság az OVB határozatát helyben hagyta.

Timililla # 2011.09.21. 20:40

drkriszti és a többiek!

Te már átvetted a választójogot és az a kérdésem, hogy csak azokat a paragrafusokat nézted át, amik meg vannak adva a törvényből vagy még pl Eu választást is vagy az ajánlást, jelöltállítást stb.Ezek ugyanis nincsenek benne a tétel szerint. Én holnap állnék neki ennek a résznek, de már most kész vagyok tőle.

Köszi szépen, bárki is válaszol

drkriszti # 2011.09.22. 10:53

Timililla!

Én a választási rendszeres tételeket a Chronowski könyvből tanultam, úgyhogy paragrafus szerint nem tudom beazonosítani.
Az biztos, hogy EU választásról nincs szó a könyvben, viszont az ajánlás, jelöltállítás elég részletesen van taglalva. A helyi választási rendszeres rész után van is egy táblázat, amiben össze van foglalva, hogy ki-mikor-hova stb. az sokat segített. Ha megvan a könyv, akkor szerintem onnan tanuld Te is!! :)

Moly01 # 2011.09.22. 11:05

Sziasztok!

EU-ból kérdezik a Parlament választását,úgyhogy érdemes azt is tudni, hogy miben különbözik a kettő.

Más..
Nekem azt mondták, hogy az Mt-ből mindent kérdeznek, nem csak a tétel szerintieket.

Miért van az, hogy nem írja le senki ide a kérdéseit, aki már volt? A büntetős fórumon nagy segítség volt anno...

drkriszti # 2011.09.22. 11:13

Moly01!

Jó kérdés, hogy ide miért nem jönnek beszámolni, pedig nagy segítség lenne...:(

Az EU Parlament választása tétel az eu-jogban, nem? Szóval, ha ott megtanuljuk, akkor jó lesz a választási rendszeres tételhez is, ha kérdezik. :)

Timililla # 2011.09.22. 17:29

Sziasztok!

Köszi a válaszokat.Sajnos Chronowski a régi kiadás van, megnézem azt is a hatályossal egyeztetve.

Kérhetek olyat, hogy valaki leírja az EU parlamenti választások és a mi választásunk közti különbségeket!

Köszönöm!!!

Timililla # 2011.09.23. 12:24

Nagyjából megvannak a különbségeket, de ha mégis valaki leírja,annak ezer hála!

Kenjiro # 2011.09.25. 18:45

Sikeres vizsga után eladnám Novissimás Közigazgatási jog jogi szakvizsga kézikönyvem 2011-es kiadás 2000 Ft-ért és szintén Novissimás Alkotmányjog jogi szakvizsga kézikönyvem (ez 2010-es kiadás) 1500 Ft-ért.