szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


kalmi_v # 2013.04.03. 08:26

Mivel sokan keresitek, gondoltam, feltöltöm az ATES féle kidolgozásokat.

https://drive.google.com/folderview?…

Ha valami nem jó, jelezzétek.

démonhill # 2013.04.02. 16:10

Sziasztok!

Én is szeretném elkérni az ATES féle jegyzetet és szeretném kérdezni, hogy valaki ez alapján volt-e már vizsgázni és elegendő volt-e a vizsgára?

Kérlek benneteket, hogy akinek megvan, az a dr.Noemi85@gmail.com címre küldje el.

Ket8408 # 2013.04.02. 12:21

Sziasztok Sorstársak!

Lenne valaki nagyon jó fej és elküldené nekem is ezt a híres "ATES-féle" jegyzetet?

címem: ket8408@gmail.com

Előre is nagyon köszönöm!

Mindenkinek kitartást!

Plays # 2013.03.31. 13:33

Sziasztok!

Eladó jegyzetek, nyomatatott és spirálozott törvények, könyvek a C részvizsgához. Friss TB, Alkotmány és Közig könyv, már csak meg kell tanulni a vizsgára:)

Ha valakit érdekel írjon!

Email címem:palattila1985@gmail.com

Mókusok # 2013.03.31. 08:39

1 óra mínusz a tanulási időből az óraátállítás miatt...pff na még ez is...

köv. héten jön valaki?

jó tanulást mára is mindenkinek:)

horseman # 2013.03.30. 09:05

Sziasztok!

Igazi húsvéti ajándék, hogy az ember még egy "sárga lapnak" is örülni tud, néhány beteggel ellentétben.

Szerencsére véget ért a megpróbáltatás 28-án a Kúrián, befejeztem a szakvizsgákat. A C részhez munkajogból Tv szövege, de azt pontosan kérdezték bőven elég, alkotmányból az Alaptörvényt tanultam és hozzá a Novissima könyvet, Eu-ból volt régebbi kinyomtatott jegyzetem és az Ates féle anyag a szuper, közig-ből a jogszabály fogalmi szinten bőven elég tud lenni.
Összességében 3 hetet fordítottam rá, napi 4-6 óra között. Egyszerűen 8-10 órában hiába olvastam, töredékében tudtam visszamondani, főként érvényes ez az Eu részre és jogesetekre. Sokszor kell ismételni, hogy melyik értelmezéshez, melyik esetek tartoznak.
A polgári részből annak idején közel 1 órát voltam bent, a C részből 20 perc volt. Sok függ a bizottság jó szándéktól, most tényleg tüneményesek voltak, ha nem ment rávezettek és eszembe jutott. Ha pontosak fogalmak szerintem hamar ki tud derülni sok-sok minden.
Cenzorok( Kúria bíró, ügyvéd, azt hiszem alkotmány vagy közig egyetemi tanár) 5-en vizsgáztunk, mindenkinek sikerült, elég jó jegyek születtek.

  • Munka: munkaszerződés fogalma, munkavállaló fogalma, kik lehetnek,cselekvőképtelen munkavállalása ( a lényeg, hogy egészségi állapotánál fogva tartósan és folyamatosan képes ellátni), szolgálati idő megállapítása úgy, hogy 20 évvel ezelőtti időszak és minden okirat elveszett, hogyan igazolom (kisegítő szabály, hogy végső soron tanú bizonyítással), végkielégítés, hogyan emelkedik, mikor jár több végkielégítés emelt összegű végkielégítés (1-3 havi távolléti díja összegével emelkedik, 3 havi legalább 20 éves jogviszony),
  • Alkotmány, közig: Ket. Tv-i hatálya, mire nem terjed ki felsorolással (szabálysértés elj, választási elj., területszervezési elj, állampolgársági elj.) közig határozat részei részletesen, Önkormányzati hivatal részletesen ( település neve Polgármesteri hivatal, székhely település neve(i), Közös Önkormányzati Hivatal, megye neve Megyei Önkormányzat , Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala), Jegyző, aljegyző, képviselő testület részei, képviselőtestület bizottságai
  • Eu: vertikális-horizontális hatály értelmezés kik-kikkel szemben hivatkozhatnak, jogesetek példákkal, Faccini-Dori, Frankovich lényege irányelv horizontális közvetlen hatálya, ki lesz az alperes akkor, ha kis értékű perben a törvényszék volt az utolsó fórum, mert nem kerülhetett a Kúria-hoz, (én egyre csak a Magyar Államot említettem többször, de a helyes válasz alapján a jogképesség szempontjából vagylagos kereseti kérelemben Állam&T.szék), előzetes döntéshozatali eljárás, leginkább arra volt kíváncsi a cenzor, hogy éretem-e a pontos fogalmakat, azok különbségét, így a közvetett hatály értelmezése a tagállami gyakorlatban

Volt még egy-két kérdés, de már nem jut eszembe. Friss változásokat nem kérdeztek, pedig az LMP tavalyi gyülekezési joggal AB döntéséből is (2013.02.12) készültem. A gyülekezési jogot mástól kérdezték részletesen.

Másnak hasznos lehet a felkészüléshez anyagként:
Novissima Közigazgatási jog jogi szakvizsga könyvek (2011) új ára 3500.-, Novissima Alkotmányjog Jogi szakvizsga jegyzet (2012) új ára 3500.- a kettő együtt 4000.-Ft, mind a két könyv tételek szerint van összeállítva, nem kell hozzá más legfeljebb a jogszabály, AB határozatok, kapcsolódó Tv-ek, sok van benne lényegi részében (területszervezési, egyház, környezetvédelemről is) bőséges!! Kinyomtatott anyagokat papír árban tudok hozzá adni.

Kitartás a vizsgákhoz, engem is az éltetett, hogy nem lehetetlen, mert másoknak is sikerült már. A nehézség benne a cenzorok hozzáállásán múlik, és a rövid idő, hogy jöjjön a válasz, mint a Pavlovi reflex. Sosem bíztam, bár titkon azért gondoltam a kegyelmi bizottság ad.hoc összejövetelére, eljárására. (Nem alakult meg egyszer sem!!!!!) Összességében jó élmény marad a szakvizsga teljesítése, de az is igaz, hogy így a végén sok élmény megszépül.

Szakvizsgázok küzdve küzdjetek, és bizakodjatok, ehhez pedig erőt és kitartást kívánok mindenkinek, boldog húsvéttal együttesen.

kondidori # 2013.03.29. 08:26

Sziasztok!

Egy kérdés merült fel bennem az ABtv.-t olvasva és hátha valakinek jobb rálátása van:

  • ha az Ogy. megválaszt egy alkotmánybírót pl. március 1-i hatállyal
  • A bírónak választott fickó egy másik szerv vezetője
  • A hivatalba lépéstől számítva 10 napja van, hogy az összeférhetetlenségét megszüntesse, tehát márc. 11-ig, ezért aznappal lemond.

Kérdés: A márc. 1 és 11 közötti időszakban a másik szerv munkájában egyáltalán részt vehet, képviseletében eljárhat-e?

Csincsin # 2013.03.28. 12:24

Sziasztok!

Én május végén készülök vizsgázni, a munkajogot választottam írásbeli tárgynak. Segítenétek, hogy ki, hogyan készül? És főleg milyen anyagból?
Látom, sokan az Ates féle jegyzetet emlegetik, esetleg átküldené nekem is valaki?
Előre is köszönöm, sok sikert a vizsgázóknak és kitartást a tanulóknak!!
Címem: memento26@gmail.com

Dettike06 # 2013.03.28. 11:35

Sziasztok, megtennétek, hogy elkülditek nekem az ATES-féle jegyzetet?:) Nagyon köszönöm!!
mail: detti06@freemail.hu

kissviki85 # 2013.03.27. 18:39

Sziasztok!

Az AJ írásbeli kérdésem: az AB alkotmányosnak találna-e egy olyan szabályozást, amely a nyugdíj mellett dolgozóknál a munkabér meghatározott százalékával csökkentené a nyugdíj összegét.

A helyes megoldás, hogy nem alkotmányos a szerzett jog miatt. Nagyon rendesek voltak, én azt írtam, hogy alkotmányos a nyugdíjemeléses Abh jogi érvelését használva, elfogadták ezt is.

Alkotmány: választási eljárást, szerveket, jogorvoslatokat kérdezték
Közig: újrafelvételi eljárást, felügyeleti eljárást
Munkajog: csoportos létszámleépítés, szabadságok
EU: EU parlamenti választások, mikortól választják közvetlenül,hány magyar tag van, hány tag van összesen, tanácsi szavazási rend mostani és lisszaboni, milyen országokkal folyik csatlakozási tárgyalás, nemzeti tagállamok és EU Bíróság tétel, Cartesio ügy, Van gend en loos ügy.

A munkajog kivételével én is az Ates-féle jegyzetből tanultam, és 4-4-5 lett. Kb. fél órát voltam bent. A vizsgáról csak jókat tudok mondani, kedvesek voltak, ha elakadtam, segítettek. Arra voltak kíváncsiak, mit tudok, nem arra, hogy mit nem.

panyo # 2013.03.27. 17:35

Üdv mindenkinek!

Beállok a sorba és én is szeretném elkérni az Ates jegyzetet. cím: g.nyirfa@gmail.com

Előre is ezer köszönet érte!

Danina # 2013.03.27. 15:58

szia Mókusok!

kitartás, én annyival tudlak biztatni, h két ismerősömnek is kellett nemrégiben második körözni a teljes c részből, és ezúttal nagyon jó bizottságokat kaptak és csupa jó jegyeket. remélem neked is megadatik!

adam93 # 2013.03.27. 13:07

Sziasztok!
Kérlek küldjétek meg nekem is, előre is köszönöm!!
címem: dr.nagy.adam@index.hu

Mókusok # 2013.03.27. 10:42

Sziasztok!

Ki hogy áll a felkészüléssel? ápr. elején jön valaki?

Ezek a beszámolók azért érdekesek...van akinek tényleg csak 10 perces volt az egész vizsgája? istenem bárcsak velem is ilyen tudna egyszer már történni...

az Eu-s jogeseteket valaki kérdezte, hogyan lehet megjegyezni, hát nem egyszerű....

jó tanulást már mindenkinek, és remélem akik ma vannak, tőlük is kapunk valami kis beszámolót a mai kérdésekről

Tünde85 # 2013.03.27. 08:58

sziasztok!

Tudom, hogy lassan bejárja a világot az Ates féle jegyzet, de hozzám még nem jutott el, ezért szeretnék megkérni bárkit, akinek van 1 perce, hogy küldje át nekem is e-mailben, mert akármennyire is nem szeretnék, tanulnom kéne a szakvizsgára....

előre is hálás köszönet, és természetesen megírom majd az élményeimet!!

emailem, ahova várom a jegyzetet: fairy85@citromail.hu
köszi!

WordWizard # 2013.03.26. 07:42

Sziasztok!

Az alábbi használat könyvet keresem sos:

Szalayné Sándor Erzsébet, Mohay Ágoston, Karoliny Eszter, Komanovics Adrienne, Pánovics Attila

Az Európai Unió joga

Venném, vinném.

Elfaba # 2013.03.26. 03:49

Kedves Sorstársak!

Júniusba mennék írásbelizni C részből. Szerintem jó anyagaim vannak, Atis is megvan, de szeretnék munkajogból írásbelire anyagokat kérni, (jogeseteket).
Aki ebben segítene, annak büntető írásbeliben/szóbeli anyaggal is tudnék segíteni amihez nekem egyenlőre nincs affinitásom..
Sorstársakat is keresek az együtt készüléshez, kapcsolattartáshoz, kölcsönös lelki támaszhoz..:)

Köszi!

Elfaba # 2013.03.26. 03:48

Kedves Sorstársak!

Júniusba mennék írásbelizni C részből. Szerintem jó anyagaim vannak, Atis is megvan, de szeretnék munkajogból írásbelire anyagokat kérni, (jogeseteket).
Aki ebben segítene, annak büntető írásbeliben/szóbeli anyaggal is tudnék segíteni amihez nekem egyenlőre nincs affinitásom..
Sorstársakat is keresek az együtt készüléshez, kapcsolattartáshoz, kölcsönös lelki támaszhoz..:)

Köszi!

Zsuzsa1013 # 2013.03.25. 20:58

Kedves sorstársak! Ti hogy tudtok ennyi EU-s jogesetet megjegyezni???

hoho # 2013.03.25. 18:24

Sziasztok!

Én is nagyon hálás lennék, ha valaki elküldené nekem az Ates-féle jegyzetet. ztre122@freemail.hu Nagyon köszönöm!

Melcsi83 # 2013.03.25. 13:07

Sziasztok! Még a múlt héten vizsgáztam csak büntetőjogból, de az anyag mennyisége miatt már olvasgatom a fórumot. Én is nagyon megköszönném, ha az Ates jegyzetet nekem is átküldené valaki:macsugam@freemail.hu. Nagyon köszi és jó tanulást mindenkinek.

lemon # 2013.03.24. 20:14

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, hogy mennyi idő alatt lehet e témakört megtanulni?
Jegyzetet nekem is átküldenétek?
Köszönöm!

hellaron # 2013.03.23. 20:02

Valaki át tudná küldeni nekem is az Ates-féle jegyzetet a hellaron1982@gmail.com címre?

Májusban megyek ebből a részvizsgából és jobb lenne, ha nem kellene több különböző helyről összeszednem az anyagot.

Hálás köszönet!

Starin # 2013.03.23. 15:47

Sziasztok!

Gondoltam egy kis hétvégi megnyugtatásképpen megosztom veletek a vizsgaélményemet. Tegnap voltam a Kúrián, kérdések:

Munka-TB:

  • munkaszerződés elemei
  • munkáltató kárfelelősségének alapvető szabályai
  • mi a szolgálati idő, hogyan igazolják

EU:

  • a Defrenne-ügy miről szólt és aztán emiatt a diszkrimináció, egyenlő bánásmód
  • EU jog autonómiája, elsőbbsége, kapcsolódó jogesetek felsorolása
  • állami kárfelelősség 3 feltétele, kapcsolódó jogesetek felsorolása, a Frankovich-ügy rövid összefoglalása

Alk-Közig:

  • egyenlő bánásmód, diszkrimináció-tilalom nagyvonalakban + EBH (na ennek annyira nem örültem, de azért elbeszélgettünk róla, mint számomra a vizsgán kiderült lényeges, hogy a magyar jogtól életidegen a bizonyítási rendszere, mert ún. negatív bizonyítást követel az eljárás alá vonttól), egyébként az EU-s kérdés miatt kérdezett rá
  • hatósági igazolvány, hatósági bizonyítvány (a bemutatott személyim miatt jutott eszébe)

Kb. 10 percet vizsgáztam, nagyon együttműködőek, kedvesek voltak, ha nem ment a dolog, akkor rávezettek (vagy legalábbis megpróbáltak) a helyes megoldásra.

Végül 4,4,3 lett, az utóbbi is teljesen jogos, finoman szólva sem volt a figyelmem fókuszpontjában az EBH a felkészülés során :)

Aktualitást nem kérdeztek.

EU-t Szalay-Mohay könyvből tanultam, a többit csak jogszabályból.

Ezzel én végeztem a szakvizsgákkal, összességében szeretnék mindenkit megnyugtatni, a legendákkal ellentétben én csak pozitív élménnyel jöttem ki minden egyes vizsgáról.
Én minden vizsgára kb 3 hetet készültem (napi 5 óra tanulás átlagban), olykor meló mellett kellett tanulnom.
A tapasztalatok: nem a vizsga a nehéz, hanem az odáig vezető út, mivel hatalmas az anyag, nehéz fejben tartani. Emiatt próbáljatok tényleg kizárólag a lényegre fókuszálni, a többit meg annyira vegyétek át, hogy, ha rákérdeznek akkor 1 mondatot tudjatok kinyögni. Persze aki csupa 5-ösre hajt az követhet más utat :)

Kitartást Mindenkinek!

noemi12 # 2013.03.23. 11:25

Köszönöm a sok jótevőnek a jegyzetet!