szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


doktor szöszi # 2011.06.11. 21:25

Kedves Tig. Évi!

Szerintem az összes vizsgázó-társam hasonlóan jó élményekről számolt volna be, úgyhogy szorozd meg az én élményem hattal. :-D És tényleg kitartást!

londonier # 2011.06.14. 05:31

Sziasztok! Hatalmas gratuláció a sikeresen vizsgázóknak és kitartás a vizsga előtt állóknak!

Volna itt esetleg olyan valaki, aki online jelentkezett be?Mert nem tudom, hogya abban az esetben is kell-e csomagot kapnom, vagy ne várjak rá?

Tig. Évi # 2011.06.14. 07:12

Szia londonier!

Én is online jelentkeztem a vizsgára. Nekem egy csomót kellett telefonálgatnom mire egyáltalán elfogadták a vizsgajelentjezésemet - a vizsgadíj befizetése után 6 héttel sikerült.

Amikor bevittem személyesen a diplomámat meg a munkáltatói igazolást azt mondta az ügyintéző, h nem küldenek levelet. Helyette küldtek egy e-mail-t a részletekről.

Te mikor mész?

londonier # 2011.06.14. 11:39

Szia! Köszönöm a gyors választ!Majd csak szeptemberben vagy októberben megyek, csak érdekelt, hogy ha online jelentkezik valaki, akkor ez hogyan történik.

simi99 # 2011.06.14. 12:12

Szia Londoiner!

Ha szeptemberben vagy októberben akarsz menni, akkor már most jelentkezz online, ne várj vele túl sokat.
Ha neten jelentkezel akkor emailben fogsz kapni 2-3 db értesitőt, hogy elfogadták a jelentkezést, véglegesítették stb.., ilyenkor levélben nem jön semmi.

üdv

Tig. Évi # 2011.06.14. 17:48

Én most már kezdek rendesen beparázni!!!! Jövő héten megyek... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

És csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, hogy ekkora anyagmennyiséget egyszerűen lehetetlen megtanulni. Pedig úgy gondolom időben nekiálltam. kb 3 hónapja munka után és hétvégente tanultam, az utolsó 2 hetet ismétlésre szántam. De még ez is kevés úgy érzem, mert 1-1 napra rettentő mennyiségű anyag van ismétlésre.
Esténként mikor lefekszem eszembe jutnak tételcímek és legjobb esetben is csak címszavakat tudok hozzájuk kötni. Na ilyenkor jönnek a rémálmok... :-)

Fdori! Te hogy állsz - ha kérdezhetek ilyesmit? Úgy emlékszem Te is jövő héten jössz.

VAlaki sorstárs még esetleg???

Londonier! Szerintem egyébként jó ez a netes jelentkezés, mert itt tudsz válogatni a napok közül. Csak nekem tényleg nehézkes volt.

Kitartás mindenkinek!

Babe84 # 2011.06.14. 18:34

Szerintem jó tanács, nekem bejött:
Nekem annak idején a titkárságon mondták azt, hogy hiába az online jelentkezés, még sokkal hosszadalmasabb, mint a hagyományos, papíralapú...Ők tanácsolták nekem, hogy maradjak a hagyományos változatnál!
És ami a legfontosabb, minden vizsgaidőpontot 1-2 nap eltéréssel kaptam, mint ahogyan a kérelmemben szerepelt!!!!És értesítő is mindig időben jött!
Szerintem ezt érdemes végiggondolni....

Pandaaa # 2011.06.14. 20:23

Évi, nyugi. Mindenki így van ezzel. Lélegezz mélyeket, bonts ki egy sört vagy bort, vagy igyál valami nyugtató hatású gyógyteát. Lefekvés után ne gondolj a vizsgára.

Mindent megtettél, most már nem csak rajtad múlik. Általában jó bizottságok vannak, biztos neked is az lesz.

Dorka0629 # 2011.06.15. 06:22

Szia Évi!

Én is jövő héten megyek, és ugyanígy érzem. Este gondolkodom a tételeken és semmi nem jut eszembe róluk.... ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁá nagyon kész vagyok, pedig már 3. hete nyomom, bár nem mondom, hogy orrvérzésig, de tisztességgel. Mostanában tanulok már olyan 8-10 órát, mióta ismételek....de van olyan rész, amit mintha soha nem olvastam volna....Ha vmi felsorolást kérdeznek, tuti nem fogom tudni felsorolni, akármit is kérdeznek...
Kitartást mindenkinek, megyek továbbra is szenvedtetem magam:((((

Tig. Évi # 2011.06.15. 07:59

Szia Dorka!

TE melyik nap mész? És írsz is?
Én is így vagyok. Aztán mikor beparázok, akkor próbálok arra gondolni, hogy már csak 1 hét, ezt mér valahogy ki fogom bírni. Ez semmi ahhoz képest, h mióta "szenvedek". Mert azért fáradok is.

Pandaa! Köszi a megnyutató szavakat. Asszem ma este iszom is egy kis bort. Na nem túl sokat, azért még holnap is kell tanulnom... :-)

Buboka8 # 2011.06.15. 08:03

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy nincs-e meg valakinek az összes munkajogi írásbeli tétel (kidolgozva)!??
A jogiszaki oldalán kb. 10 tétel van fenn!
Ha valakinek megvan, az küldje el nekem légyszi
(bubok8@hotmail.com)!
Előre is köszönöm a segítséget!!

Buboka8 # 2011.06.15. 08:41

buboka8@hotmail.com!
Az előbb rosszul írtam az e-mail címet!
Előre is köszönöm a segítséget!!

adventure # 2011.06.15. 09:10

Ti a TB jogot most hogy tanuljátok? Ami fenn van a szakin az még kb 2008-as kidolgozás..hozzánézitek a hatályost?
Nincs vkinek tömör HATÁLYOSÍTOTT TB JOG anyaga?

fdori # 2011.06.15. 10:41

Évi!

Hasonlóan vagyok én is, kb. 3 hónapja hétvégenként mindig foglalkoztam vele, ez nm volt rossz, m most már csak a kihúzott részeket nézem.
De amit egy hete átvettem, arról semmi nem jut az eszembe nekem se. És mindig lesz olyan, amit a legrégebben ismételtem át.

De ennél többet nem tudok tenni, becsületesen tanulok minden nap. Szerencsére nekem ettől nem függ semmi, m közig-ben dolgozom; csak a ráfordított időt és pénzt sajnálnám. Abban reménykedem, hogy egy kettest csak összbeszélek., valahogy.

Írásbelire vinni kell a diplomát is? eredtiben? vagy elég a másolat??

Adventure!
Szerintem Tb-ből jó az a 2hasábos 15oldalas, én hozzá néztem a jjogszabályból a változásokat. Százalékok, évek változtak csak. Sajnos én kézzel dekoráltam az enyémet, így elküldeni nem tudom!!!!

Tig. Évi # 2011.06.15. 11:56

Dori!

Én is örülök, hogy már időben nekiálltam. Különben most még inkább kész lennék.
De megnyugtató, h nem vagyok egyedül. :-)

Én is közigben dolgozom, nekem sem függ tőle semmi. De azért nem szeretnék még egyszer nekiállni!

Az írásbelire - ha előtte még nem mutattad be - vinni kell eredetiben a munkáltatói igazolást a joggyakorlatról és a diplomádat is eredetiben. Legalábbis a kim-es tájékoztatóban ez áll. Én a helyedben még bevinném a vizsgadíj befizetéséről a szelvényt.
Én bevittem már korábban - direkt ezért felmentem Pestre - de azért elviszem még egyszer. Biztos ami biztos. Nehogy ezen múljon valami.

A TB-s jogiszakis kidolgozás szerintem is jó, tömören összefoglalja a lényeget. Szerintem is nézd hozzá a jogszabályt a változások miatt (járulékok mértéke, összegek változtak, a nők 40 éves nyugdja sincs benne, illetve 1-2 tétel egyáltalán nincs benn). De szerintem jó és hasznos.

Kitartást mindenkinek!!!!!

Dorka0629 # 2011.06.16. 06:09

Évi!

Nekem ez a második vizsga, így már nem írok, de így is brutál sok... Ja és utánaszámoltam nem is 3. hete, hanem már 5. hete nyomom, asszem kezdem elveszteni az időérzékem....
Én büntiből írtam, de én arra külön nem készültem...vittem mindent be, amit találtam hozzá....
Csütörtökön megyek, 23-án. Nagyon kééééééééééésssssssz vagyok.

Kitartást mindenkinek.
Üdv

Tig. Évi # 2011.06.16. 08:06

Szia Dorka!

Akkor neked legalább már van tapasztalatod. :-)
Azért gondolom a bünti sokkal kisebb anyagmennyiség volt, mint ez, nem?

És az írásbelin mennyire lehet a törvényen kívül bármi mást használni? Körbejárnak és nézegetik, h miből dolgozol? Ha kommentárral van kinyomtatva a törvényem az gond? Csak az abszolút "fapadost" lehet bevinni?

Kitartás mindenkinek!!!

fdori # 2011.06.16. 09:18

Dorka!
én is 23-án megyek, akkor ott találkozunk:):)
Évi te mikor mész pontosan, te munkajogból írsz??

Dorka0629 # 2011.06.16. 10:28

Szia Évi!

A kutya nem foglalkozott vele, hogy ki mit vitt be, én iratmintától kezdve az összes bh-t, kidolgozott tételt, megoldott feladatot bevittem, volt olyan, akinek még telefonálnia, sms-eznie is sikerült(bár az eléggé idegesítő volt)...amikor már beszélgettünk egymással azt már nem nézték jó szemmel és a telefonálgatásokért szóltak, de hogy ki mit használt, azt nem ellenőrizte senki. Körülöttem mindenki használt iratmintát és bh-gyűjteményt is, tényleg nem nézték, néha-néha körbementek a termen, de csak a telefonért szóltak, másért nem...volt aki bőrönddel meg sporttáskával érkezett, és abból szedegette elő a dolgokat.Bár hallottam olyat, hogy táskákat kitetetik előre, hogy ne férj hozzá a telefonhoz, de minden mást kivehettek. Szóval a tanács: MINDENT VIGYÉL AMID CSAK VAN!!!!!!!!!!!!
A bünti tényleg kevesebb volt, de nekem valahogy kevésbé ment a tanulás akkor....de a polgár mindet überel(az még nekem is hátra van, meg még ez a C rész is...)

Dori, akkor talizni fogunk valószínűleg:)) sorstárs:)).

Mindenkinek kitartást!!!!!!!!!!!!

londonier # 2011.06.16. 12:56

Lányok! Midenkinek egy hatalmas kalappal jövő hétre!

Szeptembertől már reggel 8-ra kell írásbelizni menni és nekem úgy tűnik, hogy a szóbelik is de. lesznek. Vagy nagyon félrenéztem valamit:)

Dorka0629 # 2011.06.16. 14:07

szia londonier!

köszi a jókívánságot.
C résznél tényleg reggel 9-re vannak írva a vizsgák szeptembertől. Viszont a többi résznél ugyanúgy 13 órára, ki érti ezt? Akkor csak a C rész lesz délelőtt, a többi meg délután?
Ha vki tud erről infót, ossza meg velünk, legyen olyan jó.

Tig. Évi # 2011.06.16. 17:46

sziasztok!

Dorka, köszi az infókat. Én is valami hasonlóra gondoltam az írásbelivel kapcsolatban. Én is már kinyomtattam mindent, ami csak lehetséges... :-) Majd próbálkozom!

Dóri! Én munkajogból írok és előttetek nap, szerdán megyek szóbelizni. Majd megpróbálok még szerda este beszámolni az "élményekről".

Kitartás mindannyiunknak!!! Már nagyon kevés van hátra!!!!!!!!!! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

ókidli1975 # 2011.06.16. 19:04

Sziasztok!

Szerencsésen átestem a C részen, sajnos "csak" két részén, mert az Eu-ból nem tudtam igazán készülni, így azt inkább passzoltam. Most már sajnálom, hogy nem próbáltam meg, de mindegy. Ez lett volna az utolsó vizsgám, így még maradt az Eu, de azt gondolom az már menni fog, remélem könnyedén :)

Na vissza a vizsgához.
Az az igazság, hogy nem nagyon emlékszem a kérdésekre, annyira törlődött...

Az Oit-ban voltam a 3-as szobában. Azt gondolom, hogy nem volt rossz bizottság, velem legalábbis nagyon rendesek voltak. Én 5.-ként mentem be és ennek örültem, mert kicsit megnyugodtam és mindenki aki előttem volt kb. 45 percig vizsgázott, így kb. 4-kor mentem be vizsgázni. Szerencsére nálam már siettek, így "csak" 15 percig tartott az enyém.

Szóval a kérdések:

Alk.-közig.
alapjogokról általában, miként lehet korlátozni, ezt belezgettük. Ami nem ment abba kisegített
Kérdezett még Ötv.-t a képviselő testület döntései, átruházhatja-e a hatáskörét,
a közigből a kérelemről beszélgettünk pár dolgot és végül a hiánypótlást kérdezte

Ennyi volt összesen.

Munkajog: A KTV, a Munka tv könyve és a Közalk-i tv egymáshoz való viszonyai, melyiket mikor
A korhatár hol játszik szerepet a KTV-ben.
Aztán a járulék fajtákat kérdezte, amit hirtelen nem nagyon ment, pedig Apehos vagyok :((((
Végül a munkavállalói kártérítésnél kérdezte, hogy mikor 100 % -os az anyagi felelőssége a munkavállalónak. Ebbe még belekérdezgetett, nem vitte túlzásba

Ennyi volt összesen, szerintem nem kérdeztek túl sokat és nehezeket sem. A többiektől sokkal részletesebben és jobban megkérdezték, legalábbis a benn töltött idő ezt mutatja számomra.

Mind a kettőre 4-t kaptam. Én ezzel elégedett voltam. Kicsit sajnálom, hogy az Eu-nál gyáva voltam, de már eső után köpönyeg.

Elnézést, ha kicsit hosszú voltam.

Nagyon sokat segített ez a fórum, remélem az Eu. is meglesz ősszel, sajnos már most nem lehet elmenni, pedig mennék.

ókidli1975 # 2011.06.16. 19:11

Na szóval átestem a C nagyobbik részén, így szeretném eladni a Chronowski - Rózsás féle Alk., közig. könyvet. Az eredeti ára 4400 ft/db volt. Én odaadom mondjuk darabonként 1800 Ft-ért, plusz posta költség vagy akár személyesen, ez megbeszélés tárgya.
A könyvben a lényeg ki van emelve piros ceruzával, néhol golyós tollal. Nekem nagyon sokat segített, az Alk. köziget csak ebből tanultam.

A fórumon lévő elérhetőségen megtalálható vagyok, ha nem érsz el itt is jelentkezhetsz, majd én jelentkezem.

Mindenkinek további sok sikert a vizsgákhoz és jó nyarat.

ókidli1975 # 2011.06.17. 09:30

Elfelejtettem elérhetőséget adni a könyvekhez, ha itt nem lennék az.
Érd.: apu30@citromail.hu

Ha érdekel valakit jelentkezzen nyugodtan.

További sok sikert mindenkinek.