szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


kakas5 # 2011.06.17. 14:00

Sziasztok!

Meg tudná írni valaki, hogy honnan lehet letölteni az írásbelire munkajogból a megoldásokat, kidolgozott jogeseteket. Sürgős lenne!
Előre is köszönöm a segítséget!

fdori # 2011.06.19. 10:16

valaki röviden világosítson fel a média világáról. Hiába olvasom a két törvényt, nem jövök rá, kinek mi a felaata. Az állampolgár a Médiatanács Panaszbizottságához fordulhat első körben? onnan médiatanács, onnan bíróság??

A médiatanács ejárhat "első fokon " is? Mit csinál a Hivatala??

Tisza káosz ez az egész!

Évi, hogy állsz? Holnap Szalay utca, fsz?

dóri

Tig. Évi # 2011.06.19. 11:06

Szia Dóri!

A Chrono könyve mindössze ennyit ír:

A médiaigazgatásra vonatkozó szabály megsértőjével szemben a Médiatanács vagy az NMHH Hivatala alkalmazhat jogkövetkezményt. A szankció alkalmazásának elvei az egyenlő elbnás, a fokozatosság és az arányosság.

Ha a jogsértés csekély súlyú és nem ismételt, akkor a fent említett két szerv felhívhatja a jogsértőt a jogsértő magatartás megszüntetésére, a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra, illetve a jogszerű magatartás tanúsítására.

Ha a felhívás nem alkalmazható, akkor a jogsértő magatartást megtilthatja és az alábbi jogkövetkezmények valamelyikét alkalmazhatja: kizárhatja a pályázatain való részvételből, bírágot szabhat ki, közleménynek vagy a határozatnak a közlésére kötelezheti,meghatározott időtartamra felfüggesztheti a médiaszolgáltatási jogosultság gyakorlását, törölheti a nyilvántartásból (csak a Médiatanács).
E jogkövetkezmények együttesen is alkalmazhatók.
Ismételt jogsértés esetén max 2 millió forintog terjedő bírság szabható ki.

Remélem segítettem valamit. :-)

Én az ismétléssel már majdnem végeztem, este még egy kicsit nézegetem majd az írásbeli feladatokat, próbálom összeszedni a gondolataimat... :-)

Igen, holnap reggel Szalay utca. Szerinted hányra kéne menni? Itt a fórumon azt olvastam, h érdemes 8 körül odamenni, mert akkor tudsz még olyanok mellé ülni, akik ugyanabból a tárgyból írnak, mint te. Úgyhogy én is szerintem odamegyek 8 körül. Max nem engednek be! :-) Te hányra jössz?

Mindenesetre egy kalappal magunknak holnapra!!!!!

fdori # 2011.06.19. 17:52

köszi az infokat, segített. Ha nem ír az a könyv sem többet, remélem nem kérdeznek bele részleesebben. Bár én közig-alkból írok; nagyon remélem, h nem lesz ilyen feladat.

Akkor 8 ra ott leszek én is holnap, fél9et terv eztem, de jó lenne egy kupacba ülni a sorstársakkal:):); így korábban magyek.

Akkor nemsokára találkozunk:), jó tanulást és kitartást!!

Tig. Évi # 2011.06.19. 18:44

Dóri!

A könyv tényleg nem ír többet, bocs. Nem igazán a Te kérdésedre volt benne a válasz.
Ha az írásbelin lesz esetleg ebből kérdésed, a jogszabályból csak találsz hozzá valamit.

Akkor holnap reggel!!!!

Miculi # 2011.06.20. 12:06

Sziasztok!

Én majd most ősszel vágok neki a c-nek. Olyan kérdésem lenne, hogy mit javasoltok tanulni? A törvény az érthető, hiszen az írásbelire lényeges tudni mit hol lehet keresni. Könyveket mit javasoltok, mennyire fontosak a szakvizsga kézikönyvek beszerzése.

Válaszotokat előre is nagyon köszönöm.

Pöszke # 2011.06.20. 13:07

Sziasztok!
Szoktam olvasgatni a fórumot, de eddig még nem írtam, nem volt aktuális.

Évi! Dóri! Kitartást és drukkolok Nektek!

Miculi! Úgy vettem észre, hogy alkotmány-közigből a Dialóg Kiadó könyvéből tanultak a többiek, eu-ból a Novissima könyvéből, munkából, tb-ből pedig a törvény és kommentár, illetve vannak kidolgozott tételek egy honlapon. De javítsatok, ha nem jól tudom.

Ha van valaki aki megválna a 2011. márciusi kiadású EU tankönyvétől, én szívesen megvenném! Nem baj, ha aláhúzott, vagy szélen jegyzetelt!

doktordorka # 2011.06.20. 14:11

Sziasztok!

Novissimás friss megjelenésű KÖZIGAZGATÁSI JOG tankönyvemtől mielőbb megszabadulnék.(2011. márciusi zárás) Szépen ki van színezve a lényeg. Teljesen elég ebből készülni közigből, mivel tétel szerint vesz végig mindent és hatályos.Nekem bevált.

Telefon:06-20-485-3410
illetve: szidora24@gmail.com

Tig. Évi # 2011.06.20. 16:25

Sziasztok!

Megvolt az írásbeli délelőtt.
Azt a tételt húztam, amikor az üzletkötővel szóban az állásinterjún abban állapodtak meg, h Bécsben kell dolgoznia és 2 nappal később(amikor alá kellett volna írnia a munkaszerződést) mondták neki, hogy mégsem Bécs, hanem Tunézia.

Körülöttem is mindenki olyan tételeket kapott, amik fent vannak a jogiszakin. Úgyhogy nagy-nagy köszönet azoknak, akik megírták a kérdéseiket!!!

Dóri! Te jó tételt húztál? REmélem nem a médiával kapcsolatosat... :-) Te hol fogsz vizsgázni?

Volt valaki a KIM 2. emeletének 54-55. szobájában vizsgázni? Tapasztalatok? Jó tanácsok? Tudom, mindent tudni kell... :-)

dr. Katus # 2011.06.20. 16:36

Sziasztok!

Eladnám a Dialóg Campus Kiadó legújabb, Chronowski Nóra-Rózsás Eszter Alkotmányjog és Közigazgatási jog I. és II. köteteit! A könyvek nagyon jó állapotban vannak, szövegkiemelővel a lényeg ki van húzva, így gyorsan tanulható.

Akit érdekel bármelyik kötet, írjon privátban!

Üdv

Netti7 # 2011.06.20. 19:00

Sziasztok!

Én szeptemberben kezdek a C résszel.
Tudnátok abban segíteni, hogy az írásbeli kérdéseket meg lehet valahol találni?

Én alkotmányjog-közigazgatási jogból írok.

Köszönöm előre is a segítséget.

doktordorka # 2011.06.21. 09:00

Kedves Sorstársak!

Legfrissebb kiadású Npvissimás közigazgatási jog könyvemtől mielőbb megszabadulnék.Én ebből készültem, csak ajánlani tudom.

Érdeklődni:06-20-485-3410

fdori # 2011.06.21. 10:14

Én is elég jót húztam, győri kolostorban gyereket találnak, ismeretlenek a szülők. (fent van a jogiszakin)
Alk-közigből 6an írtunk, volt egy népszavazásos kérdés, gyülekezéses-macskaaksztás, önkoriból, amikor visszaküldi egyszer a polg.mester a döntést. (ezek mind fent vannak)
A másik kettő azt hiszem ket-es volt, bírósági keresete nyújt be az ügyfél, talán építéshatósági ügyben, de elksett, benyújt igazolási kérelmet is arra hivatkozással, hogy nyaralt.
Hogy dönt a bíróság?.... valami ilyesmi volt, nem olvastam el a srácét:) így pontosan nem tudom.

Visszatérve a sajátomhoz, 18 éves korában kiderül h venezuellaiak a szülei (ott területi elv van), MI LESZ A GYEREK SORSA?
A kidolgozottakban is eltérő válaszok voltak, én írtam a kedvezményes honosítást és a nyilatkozatot. A nyilatkozatban nem vagyok bizto, nem tudom, h a gyereknek születésekor van e mo-in lakcíme???
Valaki, Évi tud ebben segíteni. Csüt-ön még módosíthatom a választ.

Amúgy én OIT-ban vizsgázom, fsz1/b.
Évi, holnap ügyesen, aztán ha még lesz erőd, számolj be nekünk arról, hogy milyen volt!!!

fdori # 2011.06.21. 10:15

Netti!

A jogiszaki.hu-n megtalálsz mindent! Illetve olvasgad a fórumot (bár lehet h nyáron halott lesz:)), oda meg szokták írni az aznapi kérdéseket!!
dóri

Wyatt # 2011.06.22. 12:39

Eladó
Chronowski Nóra: Alkotmány és közigazgatási jog I. 2,000 Ft
Rózsás Eszter: Alkotmányjog és közigazgatási jog II, 2,000 Ft,
Blutman László: Az Európai Unió joga a gyakorlatban 4,000 Ft.

Tig. Évi # 2011.06.23. 07:53

Sziasztok!

Bocs, hogy csak most írok, de tegnap muszáj volt egy kicsit lazítanom! :-)

A vizsgám sikerült, 4-es eredménnyel. Nagyon rendes és jó indulatú volt a bizottság - a KIM-ben voltam. Munkajogot a debreceni egyetemen tanító docens kérdezte, alk-közigből azt hiszem az AB-ról volt a hölgy, az EU-t pedig a helyettes államtitkár Úr. Ő volt a legrendesebb szeirntem! De a másik két vizsgáztató is jó indulatú volt.
A felkészülés előtte tényleg borzalmas volt, de a vizsga már nem annyira.
Igaz megkérdezték, hogy hol dolgozom és még véletlenül sem kérdeztek abból a területből.

Ja igen, a kérdéseim:
Munkajog: az írásbelimhez kapcsolódóan az érvénytelenségről beszélgettünk, aztán európai üzemi tanács(!!!!!???) majd a csoportos létszámleépítés.

Alkotmány-közig: állampolgárság megszerzésének esetei felsorolás szinten, a honosítás alapesetét kellett elmondanom (nem is hagyta végig mondani), illetve megkérdezte, hogy a kedvezményes esetek közül melyik változott mostanában (az egyszerűsített honosításnál idén januártól nem kell már 1 éves Magyarországon tartózkodás, elég csak a felmenő, származás bizonyítása). Aztán az önkormányzat tisztségviselőinek felsorolása, majd a polgármesterrel kapcsolatban egy-két kérdés (állampolgárok tudják-e valahogy kezdeményezni az eltávolítását ha nincsenek vele megelégedve, illetve ha törvénysértő az eljárása akkor ki és mit tud tenni? Képviselők minősített többségű döntéssel keresetet nyújtanak be a bírósághoz).

EU: Európai Ombudsman kik fordulhatnak hozzá milyen ügyekben. Illetve a Daily Mail-ügy (letelepedés szabadsága).

Ha tudtam akkor nem is hagyták, hogy végig mondjam. Ha nem tudtam, akkor meg segítettek, rávezettek.

Dóri! Dorka! Nektek nagy kalappal mára!!! Ügyesek legyetek! Meg persze mindenki, aki még mostanában megy! Majd várjuk a beszámolót!

Egyébként a fórum nagyon jó!!!! Rengeteget segít! Pláne az első vizsga előtt, amikor az ember még azt sem tudja, h mire számítson.

Jó nyarat mindenkinek!

fdori # 2011.06.23. 18:47

Sziaztok!

Gratula Évi, ma én is túl vagyok, 2, 4, 5, 5 az eredmény. Nagyon rendesek voltak, segítőkészek, senki nem bukott. Jó hangulatú volt a vizsga, ha tudtad nem engedték mondani, és segítettek ha fogalmad sem volt.

Alk-közigből írtam, a győri kolostorban talált gyerekről: a helyes válasz: magyar állmapolgár lesz születésével, mikor kiderül, h kik a szülei, hontalan lesz, aztán honosítssl és a közt.elnökhöz történő nyilatkozattal szerezhet állampolgárságot.
Szóbelin a honosítás eseteit elemezgettük tovább, de volt, hogy csak a 1 honosítási feltétel jutott eszembe, vagy nem pontosan a normaszöveg szerint mondtam...; így is 5-t kaptam.

Munka: határozott idejű munkajogviszony felmondása, munkavállaló kárt okoz, mit tehet a munkavállaló, van vmi Lb állasfoglalás (nem tudtam)
TB: alapelvek, kisegítő családtag, kiegészítő vállalkozás fogalma (fogalmakat nem tudtam) Ebből kaptam 2-t, én megbuktattam volna magam. Azt tanácsolom, ami a tételsorban a tétel címe mellett MK, LB jogegységi hat. van; azt nézzétek meg.

EU: régiók bizottsága hogyan kapcsolódik az önkormányzatokhoz, döntéshozatalhoz hogyan kötődik...
Önkormányztanál dolgozhat e Eu állampolgár? És még ki? (szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelekző, tehát az EU-s állampolgár nem EU állampolgár családtagja is)

Mindenkinél ahhoz kapcsolódó kérdést tettek fel, ahol dolgozik.

EU-ból jogeset senkinél nem volt, Tb-ből is olyan kérdések voltak, hogy látod e rendszerben a dolgokat... semmi %, napok.....

Bárcsak minden többi bizottsgom is ilyen lenne!!

A jövő heti vizsgázóknak egy kalappal, és mindenkinek nagyon jó pihit!!

Tig. Évi # 2011.06.24. 08:03

Dóri!

Gratula, nagyon ügyes vagy!!!! Neked is nagyon jó pihit!!!!

Mikor mész a következőből? ÉS melyik lesz a következő?

Mindenkinek kitartást! És jó nyarat!

londonier # 2011.06.24. 08:48

Lányok!Hatalmas gratuláció, nagyon ügyesek voltatok!Bárcsak már én is itt tartanék...Jó nyarat és pihenést Mindenkinek!

Netti7 # 2011.06.24. 16:11

Kedves Dóri!

Köszönöm a segítséget.
Gratulálok!

fdori # 2011.06.24. 19:51

Idén nincs több szabim erre, úgyhogy jövőre folytatom:(; illetve most gondlkozom más megoldásban:), de nem tudom melyikkel; igazából én a közig-ben dolgozom, szóval a másik két terület messze áll tőlem.

Ha vki túl van már rajtuk, adhatna tanácsot, melyikkel érdemesebb folytatni!
Évi, te mikor, mivel?

Tig. Évi # 2011.06.24. 20:07

Én arra gondoltam, hogy a bünti résszel folytatom. Azt még szerettem az egyetemen. Majd valamikor szeptember-októberben gondoltam folytatni. Legyen azért egy kis nyaram is... :-)

De a polgár az iszonyú messze áll tőlem is. Azzal nem tudom mi lesz...

Én is a közigben dolgozom és a közig szakvizsgát meg is csináltam tavaly. De arra gondoltam, h sosem lehet tudni mit hoz az élet és inkább nekiállok ennek is.

Dóri! Akkor sajnos legközelebb nem tudunk majd értekezni a vizsga előtt?

Tig. Évi # 2011.06.27. 08:19

Sziasztok!

Eladnám Chronowsky Nóra-Rózsás Eszter Alkotmányjog-közigazgatási jog I-II. könyveimet. Én csak ezekből tanultam és bevált. Minden ABH-t tartalmaz, ami a vizsgához kell. Nem kell összeszedegetni, minden egyben van.
A lényeg ki van benne húzva színes filccel, ami kevés idő híjján aranyat ér. :-)

A könyvek eredeti ára 4 480,- Ft/db. Én darabját 2 000,- Ft-ért odaadnám+ postaköltség. Vagy ha valaki Pécsett jár, akkor meg is nézheti és személyesen át is veheti.

Ha valakit érdekel, írjon privát e-mail-t.

Mindenkinek jó nyarat és sikeres felkészülést!

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.06.29. 07:40

Sziasztok! 13 órára van kiírva a szóbelim. Hallottam, hogy 12.00-ra kell menni, akkor hirdetik ki a bizottságokat. Tényleg délre kell menni? Mi van, ha nem érek oda? Köszi

Rafina67 # 2011.06.29. 08:31

Sziasztok!

Novemberben mennék erre a "C" részre. Tankönyvekre lenne szükségem. Kérem, hogy akinek már nem kell és nem írt bele sokat az írjon emailt, hátha megvenném a könyveit.

Anyagi részt a törvényből a Be-t és a Bv. jogot tankönyvből kell átolvasni.

A bizottság nagyon segítőkész volt. Szigorúan csak azt kérdezték, ami a tételsorban benne volt. A Bv-t a kezembe sem vettem de kihúztak belőlem egy közepest.
Ha csak kevés az időtök az a vizsga megcsinálható munka mellett is szerintem 3-4 hét tanulással. Csak a vizsga előtti pár napot kell kivenni szabinak hozzá.

Várom a tankönyveladók leveleit!
Köszönöm!