szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Beruni # 2013.05.01. 15:11

Sziasztok!

Sok jót olvastam az ATES-féle jegyzetről, valaki el tudná nekem küldeni a jogiszakvizsga123@gmail.com címre? Nagyon fontos lenne, köszönöm előre is!

Beruni

Zsuzsa1013 # 2013.05.01. 12:53

Sziasztok! A TB 57.tételhez egy kis segítség, akit érdekel. :) http://www.euvonal.hu/index.php?…

Gyheni # 2013.04.30. 22:27

Sziasztok, nekem megvan a CSink-féle könyv, még nem néztem bele, de valószínűleg belefogok. sokan dicsérik :) 2012es a legfrissebb.

munkajogból megvan nekem az összehasonlítós novissimma könyv nekem is, nem rossz (én sem foglalkoztam egyetem óta munkajoggal), de nem magyarázós tankönyvszerű,de azért pár bh-n megakad a szemem. én kommentárt nézegetem a törvényhez, ahol úgy érzem vmi homály/fontosabb résznek tartom, de az elején járok, konkrétan tegnap kezdtem :D

Csuszka köszönjük a kérdéseid és nagyon gratulálok neked, ügyes voltál!! :)

jó tanulást, azt hiszem én mára befejeztem, bár alapból csak este fél 8-kor tudom elkezdeni munka után.

üdv mindenkinek,
Heni

palakon # 2013.04.30. 14:48

Sziasztok!

Én múlt héten voltam a KIM-ben, nagyon rendes bizottságnál. Ötös lett az írásbeli és mindhárom szóbeli is, az alábbi kérdéseket kaptam:

Munka-TB: munkaviszony jogellenes megszüntetése, azonnali hatályú felmondás, kártérítési felelősség.

Alkotmány-közig: a legfontosabb alapvető jogok felsorolása, néhányat részletesebben kellett kifejteni (szociális jogok, sajtószabadság, adatvédelemnél milyen hatóság van). A közigazgatási hatóság döntései, milyen végzések lehetnek, a határozat kötelező elemei.

EU: a Bizottság felépítése, megalakulása, megszűnése. Közvetlen hatály fogalma. Köbler-ügy tényállása.

Ha valakinek kell bespirálozott jogszabály-csomag, írjon, szívesen odaadom.

vikesz # 2013.04.29. 21:55

Sziasztok!
Tanult valaki Csink Lóránt 2012-es Alkotmányjog jegyzetéből? (http://www.szakvizsga.hu/…anyjog.shtml) Ha igen, mi róla a véleményetek? Jól tudom, hogy ez a legújabb kiadvány? Előre is köszönöm szépen!

mingili # 2013.04.29. 17:12

Az EU szakvizsga könyv elkelt és a jegyzetek is. Mindenkinek sikeres felkészülést és vizsgákat kívánok!

Aranyvakond # 2013.04.29. 13:21

Kedves Kollégák!

Egyelőre nem sok anyagom van a "C" részhez, kérem, hogy valaki legyen olyan jó és azt a bizonyos ATES-jegyzetet küldje el erre a mail-címre:

barilla2007@gmail.com

Előre is nagyon szépen köszönöm!

Napraforgo85 # 2013.04.28. 11:49

Eladó Jogi szakvizsga könyvek C modulhoz új állapotban, nincs kihúzva, nincs megtörve!

1)Dr. Rixer-Dr. Hoffmann-Dr. Szilvásy: Közigazgatási jog, Novissima Kiadó, 2011.
2)Dr. Dudás-Dr. Horváth: A régi és az új Munka törvénykönyve összehasonlítása – kiegészítve a továbbélő bírói gyakorlattal, Novissima Kiadó, 2012.

Ár: 2500 Ft/db

Személyes átvétel Budapesten a V. VI. és VII. kerületekben a nagyobb csomópontokban lehetséges a késő délutáni órákban.
érdeklődni: napraforgo85@indamail.hu

kalmi_v # 2013.04.27. 19:25

Sziasztok! Nos, a tegnapi napon sikeresen meglett a harmadik rész is...Ahogy az utolsó hozzászólásokba beleolvasgattam, látom, hogy "ATES jegyzet - elég vagy nem?" címmel megy egy kis csörte...szerintem teljesen felesleges ilyenen vitatkozni. Aki kevésnek érzi, utána kell nézegetni a hiányzó dolgoknak. Jómagam is ezt tettem (ja, és még mielőtt az a vád érne, hogy mert ráértem: munka és három kicsi gyerek mellett tanultam), főleg a munkánál, mert nekem nem nagyon volt érthető, de ez nem róható fel a jegyzetnek (valójában soha nem érdekelt ez a terület, meg nem is foglalkoztam vele). Egyebeket meg csak ATES-ből. Nekem elég volt, 4-4-3-ra. Arra azért oda kell figyelni, hogy alkotmányból kérdezték a 4. módosítást is. Munkából alapvető rendelkezések, mv. megszüntetése esetén az eljárás, levonás munkabérből, felelősségi alakzatok. EU-ból adózatás (jogesettel), milyen jogalkotási formák vannak, szavazás a tanácsban (régi-új szabályok). Alkotmányból leginkább beszélgetés formájában, gyakorlat felé terelve a családra vonatkozó szabályok (itt a 4. módosítást figyelembe véve), OGY megalakulása, korm. megalakulása. Végtelenül normális, korrekt bizottság volt, nem kötözködtek, ha valamin látták, hogy tudom, le is állítottak. Ja, és a KIM-ben voltam.

Hermelin2 # 2013.04.27. 19:04

sziasztok!

Tudnátok ajánlani a C vizsgához jól használható munkajog könyvet? Megnéztem azt, amit a Novissima árul (a régi és az új Mt összehasonlítása), az nem az én világom, mivel az egyetem óta nem foglalkoztam munkajoggal.

Csuszka85 # 2013.04.27. 16:17

Tisztelt Fórumozók!

Mivel a korábbi hozzászólások jelentős mértékben megkönnyítették a vizsgára való felkészülésemet, így gondoltam, hogy megosztom Veletek a tegnapi vizsgatapasztalataimat.

A vizsga helyszíne: KIM (Kossuth tér)

A bizottság:
Dr. Kiszely Katalin Eu
Dr. Fömötör Barna Alkotmányjog Közigjog
Dr. Körmendy Gyöngyi Munkajog Tb jog.

A kérdések:
Munkajog:
érvénytelenség
rendkívüli felmondás
táppénz

Alkotmányjog Közigjog:
köztársasági elnök jogköre
jogforrások
miniszterelnök megválasztása
határozat részei
önkormányzatok gazdálkodása
közigperben a keresetlevél tartalmi kellékei

Eu:
Bíróság + eljárások (felsorolás szintjén, részletesebben a megsemmisítési eljárást)
versenyjog (külön figyelve a Bizottság jogkörére)
jogforrási nem jogforrási aktusok elhatárolása
diszkrimináció tilalma milyen jogterületeken merül fel
áruk szabad mozgása részletesen

Végtelenül korrekt bizottság és jó hangulatú vizsga. Az előttem lévők kb. egy órát voltak bent, én nagyjából 25 percet. Alkotmányjogból szerintem a Csink tankönyv nagyon hasznos, ahhoz hozzávéve az Alaptörvényt. Munkajog Tb jog törvény, míg Eu- ból nekem a novissimás jegyzet nagyon bejött.

Sok sikert Mindenkinek!

Zsuzsa1013 # 2013.04.26. 19:19

Dfrm! Hol vizsgázott a kolleganőd? Nem túl bíztató,amiket írtál,sajnálom szegényt és csak remélni tudom hogy nem ez a jellemzõ..

dfrm1983 # 2013.04.26. 15:36

Kedves Ates! Idézet kolléganőm e-mailjéből:
"Voltam tegnap vizsgázni a C részből. Hát, az EU-t meg kell ismételni, a másik két részt elfogadták.
Gondoltam, szólok, hogy Ates jegyzettel mentem, és nem volt elég.
EU-ból jobb híján teljesen arra hagyatkoztam, de olyanokat kérdeztek, amik nem derültek ki a jegyzetből, ill. em volt elég.
Alkotmányhoz és munkajoghoz voltak jogszabályaim. Ezekhez sem lett volna elég a jegyzet, de ezekből volt sejtésem olvasás közben, hogy pl. Ket. meg túlságosan van nyírbálva. A munkát meg simán nem értettem, ezért nyomtattam hozzá törvényeket.
EU: Lisszaboni szerződés, na hát az nem annyi, mint amennyi a jegyzetben van. Valami elméleti összefüggéseket is fel kellett volna tárnom, amik jegyzetből nem jöttek le, és vizsgán sem derült ki, mit akar tőlem a nő hallani. Azután pedig semmisségi eljárás részletes szabályai. Szintén kevés volt, amit erről tudtam.
Alkotmánynál az élet, emberi méltóság, magzatvédelmi törvény volt, és konkrétan szart sem ért a jegyzet. Több határidő van, mint amit az tartalmaz terhességmegszakításnál pl. És semmi nem érdekelte, csak a határidők, szó se volt a handabandáról, ami a jegyzetben állt. Mi több, hogy milyen okokból kerül sor terhességmegszakításra, mondtam, ami jegyzetben állt, és ott is egyfolytában átfogalmazta a szavaimat, bár azok legalább akkora nagy baklövések nem voltak.
Diszkriminácó és Egyenló Bánásmód Hatóság szintén nem nagyon volt elegendő. Ahogy tette fel a vizsgáztató a kérdéseket, és a válaszaim után hozzáfűzte, amiket hallani akart, nem volt jegyzetben."

dfrm1983 # 2013.04.26. 15:32

Kedves Ates! Nagyon köszönöm az alábbi kedves e-mailt:DFRN!

Sajna azt kell mondanom, hogy most nagyot tévedsz, de semmi gond, mindenki abból tanul amiből akar, tud vagy szeretne.

Azt azért érzékeltetem, hogy az alkotmány a Csink könyvből készült, amely jelenleg a leghatályosabb kiadott tankönyv (2012 november). Természetesen a hatályos alaptörvénnyel.
A munkajogot olyan sráccal állítottuk össze (olyan ügyvéddel), aki maga is szakvizsgáztat munkajogból, így tényleg csak az van benne, ami kell vizsgára. Az Eu adott, az össze lett szépen rakva, a Ket pedig a tv kivonata.

AKKOR MI NEM ELÉG?
De tudod, tanulj amiből neked a legjobb, nehogy véletlenül az legyen, hogy rám hallgatsz és kivágnak vizsgán.
Azért olvasd a fórumot, hogy ki miből vizsgázott le és milyen eredménnyel.

Sok sikert az ezeroldalas egyéb jegyzet tanulásához, mert tényleg az a 460 oldal ahhoz képest kevés!!!!!!

Sikerest vizsgát!

Üdv.: Attila (Ates)
KEDVES ATES!!!!

Én nem a saját tapasztalatomat írtam le, csak azt, h. z egyik ismerősöm ebből készült és sajnos neki nem lett meg.
A továbbiakban mindenkinek nagyon sok sikert a felkészüléshez, azt hiszem, h. a jövőben mellőzöm a jogi forumot, mert nem vágyom az efféle kedves e-mailekre.

Pracli # 2013.04.26. 15:13

Kedves Ildiciedu, elküldtem, használd Te is sikerrel! :)

ildiciedu # 2013.04.26. 12:58

Kedves Pracli!

Megtennéd, hogy megküldöd nekem Ates jegyzetét az ildiciedu@gmail.com címre.

Köszönöm előre is!

Üdv!

mingili # 2013.04.25. 20:25

Sziasztok!

Dialóg Campus EU JOG SZAKVIZSGA KÖNYV - legutóbbi kiadás, zöld szövegkiemelő, helyenként glosszált - ELADÓ (2.000,- Ft).
A "C" részhez tartozó összes jogszabály kinyomtatva, spirálozva (zöld szövegkiemelő, néhol glosszálva), ATES jegyzet kinyomtatva (zöld szövegkiemelő, kiegészítve, hatályosítva) ELVIHETŐ.

Emailcímem: zs.kata@gmail.com

Pracli # 2013.04.25. 18:22

Sziasztok!

Saját + 5 sikeres vizsgát tett sorstárs tapasztalata alapján tudjuk alátámasztani, hogy az Ates jegyzet nekünk elég volt! :) Azt is hozzátenném, hogy mindenki hármas fölötti jegyeket kapott, tehát még az sem mondható, hogy a jegyzet éppen hogy elég! Ja és mindenki más bizottságnál volt...

Természetesen előfordulhatnak olyan összetételű bizottságok,ahol esetleg másra (??) kíváncsiak,de én személy szerint nem hallottam ilyet!!

Szóval mindenkinek ajánlom az Ates remek jegyzetét!

Lemon, szerintem a fontosabb alapjogoknál nézd meg az AB határozatokat, pl: élet, emberi méltóság...maximum itt kérdezik (abortusz, halálbüntetés), ja és a gyülekezéshez való jog visszatérő kérdés mostanában.

Henikém hajrá! ;)

Gyheni # 2013.04.25. 14:00

Sziasztok, én fórumot visszanézve + 3 mostanában vizsgázott ismerősöm beszámolója alapján azt látom Ates alapvetően elég, de persze nem árt, ha a főbb jogszabályokat Alaptörvény, munka, Ket. magából a törvényből tanulod. én legalábbis ezt tervezem.

AB határozatokat olyan szinten, ahogy a szakvizsga könyv említi. mivel egy AB határozat, kb 20 oldal, ha mindet elolvasnád több ezer oldalt jelentene ahhoz a kb 25 tételhez. nem tudom mi lenne jó..

aztán hogy beválik-e a stratégiám, az majd június 27-én kiderül, most fogok nekikezdeni az anyagnak, már összeszedtem mindent.

Kitartást nektek is!
Heni

Mókus1985 # 2013.04.25. 11:57

Szia Kissviki 85!

Lennél kedves nekem segíteni, hogy miből készültél az írásbeli C részre? Ates jegyzeten kívül nincs anyagom. Jelenleg úgy tervezem, hogy munkából, alkotmányból írnék. Kérlek segíts, hogy miből készültél! Semmi jogesetes könyvem nincs. Várom válaszod! Email címem:dr.keszthelyiand@gmail.com
Köszönöm!!!

lemon # 2013.04.25. 09:39

Sziasztok!

A vizsgán menyire szokták kérdezni az alkotmánybírósági határozatokat?
Ennyit képtelenség megjegyezni véleményem szerint.

Az ATES jegyzet most tényleg nem elég? Szerintem elég terjedelmes.
Ki miből tanul?

Kitartást mindenkinek!

dfrm1983 # 2013.04.25. 06:03

Sziasztok!
Tudna esetleg valaki véleményt mondani a Dilaog Campusos szakvizsga könyvekről, amelyek a C részhez használhatok? Szerintetek mennyi idő kell erre a részre, ha szabit az ember nem nagyon tud kivenni?
Az ATES jegyzet nekem megvan, akit érdekel írjon, bár azt hallottam róla, h. nem elég a vizsgán.

Tündi0219 # 2013.04.24. 14:11

Sziasztok!

Ez az Ates féle jegyzet kinek van meg akkor?

Megtenné, hogy aki valamilyen úton-módon hozzájutott elküldi nekem is?

Előre is köszönöm!

Az e-mail címem: szakvizsgazom@gmail.com

ildiciedu # 2013.04.24. 10:04

Sziasztok!

Legyetek kedvesek nekem is megküldeni Ates kincsét az ildiciedu@gmail.com címre.

Nagyon köszönöm előre is!

BudapestXIV # 2013.04.23. 06:40

Sziasztok!

Nagyon sokat hallottam erről a bizonyos ATES-féle jegyzetről, lenne valaki olyan szíves, hogy átküldené a budapestxiv@gmail.com e-mail címre?

Nagyon köszönöm