szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


ókidli1975 # 2010.06.17. 21:48

Szerintetek Eu-ból melyik könyv használhatóbb a Novissimás vagy pedig a Dialogos? Ugyanez a kérdés a többi tárgyból is.

kondidori # 2010.06.18. 07:59

A Diaglógust ugyan nem ismerem, de a Novissimás szerintem túlontúl részletes. Én elvesztem az intézményi résznél a kétszázezer albizottságban, cooeperben, titkárságban stb. Szerintem gyors ütemű tanulásra nem alkalmas.

kondidori # 2010.06.18. 08:00

Mármint Dialogost :)

Bubu2 # 2010.06.18. 08:18

Én a novissimásból tanultam, és nem volt rossz, de nem voltam elájulva tőle. Ha gyorsan akarsz tanulni, akkor a kéthasábos jegyzetet ajánlom, ami fönt van a neten. Nekem végig az volt a bajom az eus anyaggal, hogy Lisszabon óta már egyik könyv sem hatályos, a tételsorról már nem is beszélve... Innen-onnan kellett összeszedni a dolgokat.

kurucz27 # 2010.06.18. 11:35

Kedves Bubu2!

Hol van fönt neten az a kéthasábos anyag?

TimesRock # 2010.06.18. 11:42

Sziasztok!
Tudom, nem jó helyen érdeklődök...
Kereskedelmi jog II. c tárgyból megyek vizsgázni a jövő héten, és csődjoghoz csak törvényem van, illetve a versenyjoghoz sincs nagyon anyagom..

Tudna nekem segíteni esetleg valaki?
Mondjuk aki nem régiben államvizsgázott?? Tudom, a szakvizsga teljesen más tészta...

Itt nincsenek fent esetleg kidolgozott tételek??

Nagyon megköszönném a segítséget...

Előre is köszönöm Mindenkinek!

Üdvözlettel: Timi

szakvizsgázó # 2010.06.18. 13:35

Sziasztok!
EU-ból szerintem mindenképpen a Dialogos könyv a jobb, persze az új dolgokkal együtt. A két hasábos itt találhat: www.jog.webatu.com

szakvizsgázó # 2010.06.18. 13:36

Timi! Lehet, hogy itt te is találsz anyagot: www.jog.webatu.com, nálunk a szakvizsgához az A rész keretén belül kellett a csődtörvény és társai, esetleg ott érdeklődj!

TimesRock # 2010.06.18. 18:05

Szia Kedves Szakvizsgázó!!!
Köszönöm szépen a választ.. Korábban már nézegettem azt az oldalt. de ki is ment a fejemből!!!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Szia

bihari # 2010.06.28. 13:09

Sziasztok,

a párom szeptemberben vizsgázik a "C" részből, neki szeretnék segíteni a felkészülésben. Az EU-hoz keresek kidolgozott tételeket a bűnügyi együttműködés, valamint az aktualitások témakörben.
Amennyiben valaki tud segíteni, kérem jelezze a bihari@szeged.lombard.hu e-mail címen! Előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2010.06.28. 13:40

Szia!
A szakvizsga nem úgy múködik, mint az államvizsga vagy szigorlat, kollokvium. Az IM által egadott tételsorokhoz lell jegyzeteket készíteni és az ott megadottakat áttanulmányozni. A párod kapni fog 10-20 kérdést és ezekre kell válaszolni.

kisdetti # 2010.07.27. 17:12

Sziasztok!

Ma kaptam meg szeptember 9-re a "behívót" a "C" vizsgára. Gondolom, lassan mindenkinek kézbesítik az értesítést.

Amennyiben valakinek vannak hatályos tételei "C" részből, legyen szíves elküldeni a ferenczibetti@gmail.com e-mail címre, mivel a jog.byethost5.com-on nem tudom, mennyire hatályosak a kidolgozottak.

Midenki segítségét előre is köszönöm.:)

vizsgázólány # 2010.08.04. 08:16

Az lenne a kérdésem, hogy a második szakvizsgára hogyan kell jelentkezni. Azt a "színes lapot kell visszaküldeni eredetiben, amit az első vizsgán kaptam, illetve a csekket és egy kérvényt, hogy mikor szeretnék vizsgázni?

Köszi, ha vki válaszol.

Illetve még hogy hogyan kell erre készülni, pontosabban miből? Kicsit tájékozódok még, nem tudok erről a részről még semmit.

emma # 2010.08.04. 08:24

Kedves Vizsgázólány!

Igen, a jelentkezés úgy zajlik, ahogy te írtad. És mindenből az eredetit küld el/vidd be személyesen a Szakvizsga Bizottsághoz.
A felkészüléshez ajánlok sok-sok kitartást és türelmet, valamint a jogi szakvizsga felkészítő könyveket (én Dialóg Campusosból tanultam). De fontos, hogy jogszabályból is tanulj, mert lényegre törőbb, és szerintem ehhez a felkészüléshez sem szabad elveszni a részletekben.
Miből voltál legelőször?

vizsgázólány # 2010.08.05. 11:50

Emma!

Az "A" részből voltam először. Nem volt könnyű, sőt nekem nehéz volt, de túl vagyok rajta.

Köszi nagyon a választ és az információt!

Katt # 2010.08.06. 12:00

Sziasztok,

VÁSÁROLNÉK: Dialog Campus-os Alkotmány-közig.
EU-joga és
Munkajog könyveket!
Előre is köszönöm!

hunfrakk # 2010.08.06. 13:03

EU-ból kérdezték a Lisszaboni Sz. okozta módosításokat?

TB-t mennyire kérdezik?
(ugye inkább munkajog a domináns...)

Bmisa # 2010.08.09. 16:30

Hali Mindenkinek!
Szeptember 23-ra kaptam "behívót".
Nekem ez e vizsga lesz - remélem - az utolsó.
Hallott valaki a 2010-es tételsorról?
Ha igen, kérem ossza meg mindnyájunkkal.


BM

hunfrakk # 2010.08.10. 05:57

nincs 2010-es tételsor
sőt: a hatályos tételsor is csak a már megszűnt minisztérium honlapján van fent

szakvizsgázó # 2010.08.10. 21:16

hunfrakk: én júniusban voltam a vegyesből, és EU-ból tőlem főleg a Lisszaboni szerződés-sel kapcsolatos módosításokat kérdezték. Mi miben változott...
Munkajogból nekem a vizsgáztatóm a tételsorból kérdezgetett, mondjuk 5 tételenként 1 kérdést, TB-ből csak 1 kérdést kaptam.

hunfrakk # 2010.08.11. 06:05

köszönöm a választ!

írásbelizni véletlenül nem munkajogból voltál?

Viola568 # 2010.08.11. 17:48

Sziasztok!

Én szept.1-jén megyek vizsgázni.Örülnék ha valaki tudna segíteni,hogy a 2007-es alkotmány és közig novissimás és dialógos könyvekből mely tételek nem jók már és milyen törvényeket érdemes kinyomtatni a változás miatt.

Constantinus # 2010.08.11. 18:02

Sziasztok!

Én most állok a szakvizsga írásbeli részének választása előtt és közig-alkjogra gondoltam. Szeretném kérdezni, akinek ilyen jellegű tapasztalata van, hogy mire lehet számítani az írásbeli vizsgán.
Célszerű-e egyáltalán ezt a részt választani (a közigazgatási szakvizsgát megcsináltam, ezért gondoltam erre)

Találok-e valahol gyakori írásbeli kérdéseket, iratmintát ebben a témakörben?
Alkjogból, és közigből ugyanannyi kérdés van?
Alapvetően a Ket-re lehet számítani, pl határozatot, végzést kell hozni?
Tudnátok segíteni abban, hogy találok-e valahol komlett, régi alkjog-közig írásbeli feladatsort, hogy mégis hogyan néz ki a vizsga?

Előre is köszönöm, ha ezzel kapcsolatban van információtok, jótanácsotok!

Alcedo-atthis # 2010.08.11. 18:37

Nem tudom, hogy az utolsó beíró volt-e, aki e-mailt írt nekem, de mivel a tűzfal visszadobja nem tudom elküldeni az anyagot. Megprób. itt röviden válaszolni.

  1. A közig. és alkotányjog egy tárgy, nem lehet választani. Kizárólag munkajog és tb. közül lehet. Senki ne kérdezze, hogy abból miért.
  2. Ebben a tárgyban leginkább állásfoglalás van és nekem úgy tűnt, hogy inkább az alkotmányjog területéről. De persze ez nem 100%. Lehet köziges kérdés is, meg határozat, kereset is.
  3. Ha közigben dolgozol, szerintem maradj ennél a témánál, kivéve, ha mondjuk tb.-vel foglalkozol. Az írásbelire bármely jogszabály bevihető, viszont ebből a tárgyból nehéz mindent bevinni, pláne, hogy nem feltétlenül abból a körből kérdeznek, ami a szóbelit lefedi.
  4. Tapasztalat, hogy ha eldöntendő kérdést kapsz, akkor is kezdj jogi okfejtésbe, ha nem kérnek indokolást, akkor is.
Alcedo-atthis # 2010.08.11. 18:39

Én anno ennyi írásbeli kérdést találtam e témakörben:

  1. XY Macskaellenes Akciócsoport 2004. június 1-jén mindenféle szükséges adat megadása mellett bejelentést tesz a BRFK-nál, hogy 2004. június 6-án gyülekezést szervez, amin tiltakozásképpen felakasztanak 15 kóbor macskát. Mit határoz a rendőrség? Válasz: Tudomásul veszi, mivel a Gytv-ben szereplő két megtiltási feltétel egyike sem áll fenn. De mivel bűncselekményt készülnek elkövetni, előzetes figyelmeztetést követően a helyszínen feloszlathatja a rendezvényt. (Ebben az a szép, hogy a jó válaszhoz az embernek szüksége volt egy időgépesített Btk-ra is, amiből kiderül, hogy a 266/B. § állatkínzás 2004. márciusa óta bűncselekmény.)
  2. első fokú építési hatóság bevásárló központ építésére ad engedélyt, a szakhatóságot bevonták, egyéb ügyfelek pedig lemondtak a jogorvoslati jogukról. Fél évre rá egy civil természetvédelmi szerv a másodfokú hatósághoz fordul, hogy semmisítse meg az engedélyt, mert az jogszabálysértő. Az alapozásnál derült ki, hogy gond van az építkezéssel. Mit kell tennie a másodfokú szervnek? Válasz: el kell utasítani a kérelmet, mert az jóhiszemű jogot sért és az építtetőt vegyük jóhiszeműnek. Emellett persze hatósági ellenőrzés lefolytatható a kivizsgálás céljából.
  3. Az oktatási miniszter előterjesztést tesz egyetemi tanár kinevezésére, aki megfelel a törvényi feltételeknek, de a KE szerint nem rendelkezik azzal az erkölcsi integritással, ami elengedhetetlen egy egyetemi tanár esetén.

Kérdés: Megtagadhatja-e a KE a kinevezést? Válasz az egyik AB határozatban van, hogy nem. A szóbelin fenntartottam, és azt mondták helyes, mert jeles, de írtam egy mondatot, hogy az ellenjegyzés érvényességi kellék kinevezésnél, és kérdezték tudom-e melyik esetben nem. Mivel nem tudtam azt mondta rávezet, eljutottunk a bírókhoz, innen LB elnökválasztás (erre mondjuk számítottam), aztán ott nem tudtam, hogy az OIT is szerepet kap, akkor rákérdezett és megkérdezte kik a tagjai.
4. A lényege: X település megállapodást kötött egy másik településsel az egyik szélső,húsz házas utca átadásáról, mivel az átvevő település központjához lényegesen közelebbvan. A megállapodás megkötése után az átadást meg is ejtették. A Közig Hivatal kifogástemelt a megállapodás ellen annak jogszabálysértő volta miatt. Ezután az Önkormányzatnépszavazást tartott. A népszavazásról szóló önkormányzati rendeletben a testületelőírta, hogy 60 %-os részvételi arány, és 60 % azonos válasz kell az érvényességhez,illetve az eredményességhez. A népszavazást kiíró határozatban pedig előrta, hogy szavazni 8–12 óráig lehet.
55 % szavazott, és 52 % volt az igenek aránya. Az önkormányzat a szavazást érvénytelennek nyilvánította.
A közig hivatalt álláspontja szerint a rendelet a 60 %-os arányok miatt, a határozat pedig a 8–12 óra miatt jogsértő.
Kérdések:

  1. Milyen címen emelt kifogást a közighivatal a megállapodás ellen?
  2. Miért jogszabálysértő a rendelet és a határozat?
  3. Mit tehet a közighivatal, ha az önkormányzat nem ért egyet az álláspontjával?