szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


szakvizsgázó # 2010.06.02. 17:18

Más... EU-ból: 75. tétel (1968-as Brüsszeli egyezmény, Brüsszel I-II. rendelet), van valakinek róla vmilyen kidolgozott, rövid tömör anyaga?

Jön valaki amúgy június 9.-én vizsgázni?:)

szakvizsgázó # 2010.06.04. 16:14

Sehol senki?

fantasmagora # 2010.06.06. 07:26

párom 9-én megy.

máj 29-től Ktv változás: nem kell pályázatot kiírni csak ha tv külön mondja vagy szerv úgy dönt. meg nem kell versenyvizsgát állítólag eltörölték.

jún 5 től:Ötv: kötelező feladatok (ivóvíz, iskola, óvoda stb mellett) a parkolás biztosítás közterületeken és "önkormányzat tulajdonában álló magánutakon tereken" stb

kitartást mindenkinek!

szakvizsgázó # 2010.06.06. 07:49

Köszi az infókat!
A Kormány is változott, új törvény is van az államtitkárokról: 2010. évi 43. tv

Bubu2 # 2010.06.06. 11:08

Alkotmánymódosítás is volt: 44/B § kiegészült azzal, hogy a polgármester helyettesítésére alpolgármester válaszható, aki nem kell, hogy a testület tagja legyen. De a képviselőtestület elnökeként a polgármestert csak olyan alpolgármester helyettesítheti, aki képviselő is egyben.

Tök új törvény van a kormánytisztviselőkről is, és ezzel együtt a Ktv.-t is módosítgatták. Próbáltam végignézni, de olyan sok és (számomra) olyan bonyolult, hogy egy idő után feladtam. A lényeg tényleg az, hogy a rendes felmondás indokolási kötelezettségét megszüntetik. Ennek a hátteréről legegyszerűbb a javaslat indokolását elolvasni, elég tömören benne van a lényeg.

Emellett félmondatokat, egyes eseteket stb. szed ki és ír át a Ktv.-ben, ill. ír elő a Ktv.-hez képest, nekem végig olyan érzésem volt, hogy valójában önállósították a Ktv. egyes részeit és finomságokat írtak át rajta.

Nekem holnap van írásbeli, csütörtökön szóbeli.

Bubu2 # 2010.06.06. 13:15

Eus civilisztikához:

http://ec.europa.eu/…ter01_hu.htm

A brüsszeli egyezmény helyett szerintem ez kell, és annyit tudni, hogy ha Dánia kerül szóba, akkor ezek a rendeletek nem játszanak. Ennél jobb anyagot nem találtam.

szakvizsgázó # 2010.06.06. 13:47

Köszi, megnézem. Viszont amit írtál Alkotmánymódosítást, én olyat nem találok, pedig a hatályosat nézem.

szakvizsgázó # 2010.06.06. 13:48

Alkotmányból ezek módosultak:
33. § (1) A Kormány (Kormány)

  1. miniszterelnökből és
  2. miniszterekből áll.

(2) A miniszterelnök a miniszterek közül miniszterelnök-helyettest jelöl ki.

39/C. § (1) Ha a miniszterelnök megbízatása az újonnan megválasztott Országgyűlés megalakulásával vagy a miniszterelnök, illetőleg a Kormány lemondásával szűnt meg, a miniszterelnök az új miniszterelnök megválasztásáig ügyvezető miniszterelnökként gyakorolja a hatáskörét, de új miniszter kinevezésére, illetőleg miniszter felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján halaszthatatlan esetben alkothat.

(2) Ha a miniszterelnök megbízatása halála, választójogának elvesztése, illetőleg összeférhetetlenségének megállapítása miatt szűnik meg, az új miniszterelnök megválasztásáig a miniszterelnök hatáskörét - az (1) bekezdésben írt korlátozásokkal - a miniszterelnök-helyettes gyakorolja; több miniszterelnök-helyettes esetén pedig az első helyen kijelölt miniszterelnök-helyettes.

40. § (1) A Kormány meghatározott feladatkörök ellátására kormánybizottságokat alakíthat.

(2) A Kormány jogosult az államigazgatás bármely ágát közvetlenül felügyelete alá vonni, és erre külön szerveket létesíteni.

(3) A minisztériumok és a Kormány alá rendelt szervek alkalmazottainak jogállását, díjazását, továbbá felelősségre vonásuk módját külön törvény szabályozza.

szakvizsgázó # 2010.06.06. 13:51

Kitartás mindenkinek!
Valaki még jön szerdán?:)

Bubu2 # 2010.06.06. 15:13

Öhm, hát én az aláírt törvénytervezetet láttam, szóval könnyen lehet, hogy még nem szavazták meg. :)
De ahogy a mostani törvényhozási sebességet látom, szerintem ez már csak (rövid) idő kérdése.
Már nem futja többre a naponta változó aktualitások kapcsán, ha valaki megnézi, hogy épp most hogy áll a tervezet, annak fogok örülni, ha nem, akkor is jó tudni, hogy ez van/lesz/várható.

szakvizsgázó # 2010.06.06. 16:13

Én a magyarorszag.hu-n néztem a jogszabályok között, ha ráléptem a következő módosításra, ott csak annyi volt még, hogy az ogyi képvislők létszámát 200 főben korlátozták.

szakvizsgázó # 2010.06.06. 16:15

20. § (1) Az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható.

(2) Az országgyűlési képviselők általános választását - az Országgyűlés feloszlása vagy feloszlatása miatti választás kivételével - az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani.

(3) Az országgyűlési képviselők tevékenységüket a köz érdekében végzik.

(4) Az országgyűlési képviselőt - az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben szabályozottak szerint - mentelmi jog illeti meg.

(5) Az országgyűlési képviselőt a függetlenségét biztosító javadalmazás illeti meg. Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

(6) A képviselő nem lehet köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság tagja, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke és számvevője, bíró, ügyész, közigazgatási szerv alkalmazottja - a Kormány tagja és az államtitkár kivételével -, továbbá a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagja. Törvény az összeférhetetlenség egyéb eseteit is megállapíthatja.

(7) Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

szakvizsgázó # 2010.06.06. 16:16

Ez lesz majd valamikortól, de nem tudom mikortól.

Kiváncsi vagyok mennyire mennek rá az aktualitásokra, mert szerintem egy vizsgára készülőnek vizsga előtt néhány nappal nincs ideje egész nap a netet bámulni, mi módosult:)

Babszi09 # 2010.06.06. 20:46

Sziasztok!

Én a múlt héten írtam és szóbeliztem, szerencsére pozitív tapasztalatokat gyűjtve, így felbátorodtam a következőre is. :) (Írásbekiről tapasztalatot lásd korábban.)
Osztom a sok előttem szóló véleményét, hogy a felkészülés tényleg egy horror,(egyszerűen mire a végére érsz, fogalmad sincs az elejéről) de a vizsga korántsem az. Persze ez bizottság-függő is. Én a LB 130-ban voltam, nagyon segítőkészek és kedvesek voltak, és pl. sokkal többre értékelték a tudásomat, mint én, mert én alig engedtem volna át magamat...
Munkajogból tanulmányi szerződés jogeseten keresztül, munkaszerződés kötelező és nem kötelező elemei, írásbeliség. Tb: ki a biztosított (és ennyi!!!).
Alkotmány: OGY-ről mindent, más most nem is jut eszembe. Közig: jogorvoslat és döntés-felülvizsgálat, csak felsorolva, aztán válasszak egyet, és arról részletesen.
EU: EP-ről mindent, irányelv vertikális és horizontális hatálya, letelepedés szabadsága.
Úgy láttam, tényleg nem arra mennek rá, hogy az ember tudja-e a legapróbb részleteket, inkább, hogy átlátod-e a dolgokat. Nekem, mint első alkalmas vizsgázónak ez volt a fő konklúzió.
Ja, és nem gondolnám, hogy direkt rámennek a napokban változott dolgokra!

Kitartást mindenkinek és egy nagy kalappal!

Esztus # 2010.06.07. 06:03

Sziasztok!

Én pénteken voltam az LB-n alkotmány-közigből (ami márciusban nem lett meg), sikerült :)
Nagyon rendesek voltak, összehasonlíthatatlan volt a LÜ-s bizottsággal.
Csak a választójog alapelveit és a választások "tipusait" kérdezték (ogy.-i képviselők, EU parl. képviselők, helyi önk. választások), meg a jegyző feladatait.
Sztem max. 10 percet voltam bent.

Talán szeptemberben folytatom is a büntivel... :)

Dr.Attika # 2010.06.07. 08:35

Gratula. Bizonyosan sikerülni fog a bünti is.

szakvizsgázó # 2010.06.07. 11:05

Jó hallani pozitív tapasztalatokat!
Nekem ez lesz az utolsó vizsgám szerdán, de most érzem a leghiányosabbnak a tudásom, minden csak kavarog bennem...

Dr.Attika # 2010.06.07. 12:30

Nyugi. Nem hiányos csak nem jön elő most a tudás. A vizsgán bizonyosan.
Sok sikert.

Bubu2 # 2010.06.07. 13:31

A mai írásbeli se volt horror, tényleg századszor is ugyanazokat a feladatokat adják, néha darabokban, megrágott, összefirkált papíron.

Én sem gondolom, hogy nagyon fogják kérdezni az aktualitásokat, de legalább tudni, hogy lesz változás, nem árt. Nekem a kezembe nyomták az új törvénytervezeteket és módosításokat, nem nagyon néztem én utána jobban...

Nem tudja valaki véletlenül, hogy az OIT-ban kik szoktak vizsgáztatni? Mert oda osztottak be (könyvtár?), én meg eléggé meglepődtem, mert bíróságot, ügyészséget vártam.

Mindenkinek kitartást a hajrában. :)

Bubu2 # 2010.06.09. 17:04

Nagyon bízom benne, hogy mindenki, aki ma volt, átment, és csak azért nem írja meg a fórumra a jó híreket, mert kimerülten sörözik valahol és nagyon örül. :)

csalános # 2010.06.09. 18:32

Sziasztok!

Ma voltam szóbelin LÜ-n.

Kérdéseim:
Munka, tb.:
mv-i jogellenes mviszony megszüntetés, próbaidő, részleges érvénytelenség, osztott munkaidő, munkaidőkeret, baleseti táppénz, öregségi nyugdíj
EU:
elfogatóparancs, másodlagos jogforrások, EKB
Alk, közig.:
területszervezési eljárások, Ket-anyanyelv használat, ügyintézési határidőbe mi nem számít bele, önk. társulások

Ennyire emlékszem, bizottság nagyon rendes volt, ha ment, nem hagyták végigmondani. Gyakorlati példákból vezették le a kérdéseket. Csak jókat tudok mondani.

Holnapra mindenkinek egy kalappal!

szakvizsgázó # 2010.06.09. 19:06

Sziasztok!
Végre végeztem én is a szakvizsgákkal.:)))
Én az Oit-ban maradtam, I.ajtó, nagyon-nagyon rendes bizottságnál. Utolsóként negyed 3 körül mentem be, tehát nagyon pörgött a vizsga. Már előtte is mondták, hogy nagyon rendesek.
Kérdéseim:
MT: üzemi tanács, átirányítás, kiküldetés-kirendelés, esélyegyenlőségi terv, leltárfelelősségi megállapodás
TB: szülői nyugdíj
Itt a tételsort nézegette a hülgy, és kérdezgetett, meg kérdéseket tett fel, de pl üzemi tanácsból is csak néhány mondat kellett

Alk-közig: Közigből nem volt kérdésem (úgy tudom senkinek sem)
önkormányzatoknál, mit csinálok, ha észlelem, hogy alkotmányellenes, ezzel kapcsolatban sok gyakorlati kérdés (de sztem azért mert fogalmazó vagyok), meg, ha bíró vagyok, indulhatok-e ogyi képviselők választásáan.

A többiketől: egyesülés, állampolgársági eljárást ilyemiket kérdeztek, szóval csak alap dolgokat.

EU: Lisszaboni szerződés miylen intézményi változásokat hozott, mi mikor leszünk soros elnök, Eurojust.
Akitől jogesetet kérdeztek, ott is alapvetőt (Cassis de dijon stb)

Szóval tényleg rendesek, mindenki jó jegyeket kapott, én 3 db 5 öst:) Aki OUT-ban másik bizottságánl volt ott is rendesek voltak, senkisem bukott meg.

Kitartás a többieknek, és utána szép nyarat!!!:))

Bubu2 # 2010.06.10. 06:24

Köszi, hogy írtatok, gratula. :)

Bubu2 # 2010.06.11. 08:41

Sziasztok! Tegnap az OIT-ban, az 1-es teremben és környékén sem bukott senki. Egyik tárgyból sem. Mindenki színes papírral távozott.
Könnyű nem volt, de meg lehet csinálni. Mindenkinek jó nyaralást. :)

szakvizsgázó # 2010.06.11. 21:34

Úgy látszik tényleg bizottságfüggő, és aki az OIT-ba kerül, az jól jár!:)