szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Pronyex # 2009.11.16. 13:34

Sziasztok!

Komplett kidolgozott „C“ tételsor eladó (10.000,– Ft)

Tel: 06–20–223–9240

Daemon # 2009.11.16. 14:02

December első hetére adtam be (szeptember elején!!!), ma jött az értesítés 9-én megyek az OIT-hoz. Telefonon nekem se adtak felvilágosítást, csak azt hogy első hétre nem kerültem be.
Valakinek van tapasztalata az itteni vizsgabizottságokról?

Pronyex # 2009.11.17. 22:26

Sziasztok!

Komplett kidolgozott „C“ tételsor eladó (10.000,– Ft)

Tel: 06–20–223–9240

gonoszboszorka # 2009.11.18. 23:42

Üdvözlet Mindenkinek!

Felkészülésem alatt sokszor olvasgattam a fórumot, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak és ezek alapján nyugodtan mentem el a 'C' szakvizsgára.

Sajnos nekem is meg kell erősítenem azt, hogy minden bizottságfüggő.

Az IRM-ben vizsgáztunk 5-en, szabályszerű kivégzés volt.

5 vizsgázóból 4-nek az egészet meg kell ismételnie, egynek pedig 'csak' egyet.

Egy vizsga több mint egy óráig tartott.
A TB mindenkitől nagyon rendesen kikérdezték, úgy kb. 20 percen keresztül. Olyan lányt is megbuktattak, aki ilyen területen dolgozik.
EU-ból pedig egyáltalán nem alapvetéseket kérdeztek, amiket az ember fontosnak tartana.

Másoknak több sikert!

Alaine # 2009.11.19. 00:06

Sziasztok,

én is leírom a jogesetemet munkajogból:

"Munkáltató N.Sándornak rendes felmondással az Mt. 89.§ (1) bekezdése alapján felmondott, 1999. augusztus 1-től kezdődő 50 napos felmondási idővel 1999.szeptember 19-re.

Munkáltató a felmondási idő felére felmentette a munkavégzés alól Mv-t, az utolsó munkában töltött napja 1999. aug. 25. volt. Akkor kifizették neki a járandóságait, így a felmentés idejére járó átlagkeresetét is.

A Mt. munkaügyi előadója 1999. szeptemberében szerzett arról tudomást, hogy N. Sándor 1999.szeptember 26. napján más Mt-nál létesített jogviszonyt. Jogorvoslati kioktatást nem tartalmazó írásbeli felszólítással kötelezte Mv-t a 25 napi felmentési időre felvett átlagkereset 15 napon belüli visszafizetésére.

N. Sándor írásban sérelmezte azt, hogy vissza kellene fizetnie, arra hivatkozott, hogy olyan ajánlatot kapott, amit nem szalaszthatott el, úgy érzi méltánytalan a követelés, hiszen az megilleti őt.

A munkaügyi előadó a beadványt továbbította a munkaügyi jogvitát megelőző -kolleltív szerződésben kikötött - fórumhoz. A fórom 1999. szeptember 30-i keltezésű levelével álláspontjának közlésére hívta fel a munkáltatót.

Ön a vállalat jogi képviselője:

  • Milyen intézkedést tesz?
  • Szövegezze meg és indokolja az 1999. szeptember 30-i felhívásra a jogi álláspontját."

HIvatkozások:

Mt. 6.§, Mt. 93. § (3), (4)

Megoldás: nyilatkozat formájában visszavononom.

Ma voltam szóbelizni, és nagyon rossz élmény volt. Sajnos mindenkit kirúgtak. :(

Úgy voltam vele, hogy ez a legkönnyebb vizsga ezért elsőnek választottam, jókat hallottam róla, persze sok az anyag ezt tudtam, de a gyakori kérdések nem vészekesek, meg ha nagyjából tudok mindenhez szólni, akkor nem lesz gond.

Nem szeretnék senkit ijesztgetni, csak azért írom le a tapasztalataimat, hogy hátha tudok valakinek segíteni ezzel, hátha valaki tanul belőle. Az IRM-ben voltunk, és első sorban TB-t kérdeztek, az írásbeli tételünkhöz semmit nem kérdezett a nő gyakorlatilag a tételsoron rábökött egy címre és azt kellett fejből elmondani (a jogszabályt gyakorlatilag fejből), ha elakadtál, nem kérdeztek, nem segítettek, ültünk csendben és vártunk, majd áttértünk egy következő tételre. Munkából gyakorlatilag nem nagyon kérdezett minket 1-2 kérdést tett fel, inkább TB-n volt a hangsúly. Az alkotmány-közigben nem voltak nehezek a kérdések, válaszoltam is rájuk, egy kérdést nem tudtam, volt amit pontosan, volt amit nem 100%-osan, de nem volt elég.
EU-ból is tétel szerint kérdezett a fickó, rábökött a tételre és mond, ha mondtál néhány dolgot, de elakadtál csend..., aztán nem kérdezett tovább lépett egy másik kérdésre, nem kérdeztek intézményt, alapelveket, gyakori kérdéseket inkább jogeseteket név szerint. Azt kell mondjam, hogy ennél a bizottságnál lényegében ezen volt a hangsúly, hogy jogeseteket tudd, és cikk szerint kérdezte az Eu-t, 308, 312 cikkely.

Nem szeretnék senkit bepánikoltatni, mert tudom, hogy magától is ideges mindenki, csak tanulság képpen írom, hogy ha valaki az IRM-be megy, készüljön fel lelkileg, és ha van ideje, tanulja a TB-t, mert kérdezik, és kell tudni, ráadásul bele is mentek, tehát nem csak nagyjából. Hiába volt 4-es, 5-ös az írásbelink, úgy vette, hogy ha valaki a TB-t nem tudja, akkor az egész tárgy 1-es.

Kívánom, hogy Nektek több szerencsétek legyen!

drpony # 2009.11.19. 08:52

gonoszboszorka, Alaine
nagyon sajnálom, hogy így jártatok, gondolom ugyanott voltatok :-(
sokkal több szerencsét a következőre!

Daemon # 2009.11.20. 15:47

Megjegyzésként mondom, hogy "gonoszboszorka" által említett tb területen dolgozó hölgyet ismerem - tőle tb-t nem kérdeztek, mert ott dolgozik:-). Hasonlóan ő is szisztematikus kivégzésről mesélt, nem tudta, hogy miért húzták meg. Lelkiismeretesen készült legalább 4 hetet.
Az írásbelije munkajogból 5-ös lett, még meg is dicsérték, ennek ellenére a szóbelije bukta lett.
Egy másik ismerősöm előre kérte magát arra az esetre, ha valaki visszamondja a vizsgát. Meg is kapta a lehetőséget, de így csak 1 hete volt a felkészülésre. Átment.
Ha már egyenlő bánásmódról és hasonlókról oktatnak, nem ártana, ha alkalmaznák is a vizsgáztatás során ezen alapelveket.
Az ember feláldozza az éves szabiját, a családjával, gyerekeivel töltött időt áldozza be és ennek ellenére...gusztustalan
Kicsit elment a kedvem a felkészüléstől:-(

csaba311 # 2009.11.20. 18:56

Ha minden igaz, decemberre kapok vizsgaidőpontot C. részre ( nehezen kicsikart szóbeli tájékoztatás szerint). Közigazgatási jog írásbelivel kezdek.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a közig írásbelin milyen feladatokat szoktak adni?
A szóbelin mennyire mélyen kell a törvényeket tudni? Továbbá a szakvizsgakönyvek anyaga mennyire jó, elég, megfelelő?

Alcedo-atthis # 2009.11.20. 19:25

Sziasztok!
Még a felkészülés kezdetén itt kezdtem kíváncsiskodni, és sok érdemi dolgot találtam, amit utóbb köszönök mindenkinek! Így most sikerrel a hátam mögött hozzá teszem a saját tapasztalataimat: Én 4 héttel korábban megkaptam a vizsgaidőpontomat - igaz, még augusztus elején elküldtem a kérelmet. A legtöbb esetben - azt mondta telefonon egy tényleg - :-) - kedves hölgy -, hogy az a gond, sokan nem tartják be a lg. 2 hónappal előbbi jelentkezést, így elég nagy a kavarodás. (De volt olyan munaktársuk is, aki majdnem elküldött a francba, minek zargatom?!)

1. Írásbeli: nagyon sokan nem tudják, hogy a közig és alkotmányjog vizsgán BÁRMI lehet a 2 témakörben. Nem lehet csak az egyiket választani. Sőt! Ez leginkább alkotmányjogi kérdést jelent. Munkajogból és tb-ből valóban lehet választani bármelyiket.
Nekem egyházjogi kérdésem volt és annyi a lényeg, hogy semmilyen módon nem támadható bíróságon semmilyen döntésük, mert az a saját belső ügyüknek minősül (még akkor is, ha a bejegyzéshez szükséges képviseleti szervet választják meg) Ja én vittem minden, a felkészülést segítő tételsornál megjelölt jogszabályt. lehet ezért néztek rám mások olyan furcsán???? DE: nem árt tudni, hogy nem biztos, hogy mindent meg lehet benne találni, mert pl. a felkészülés során én találtam olyan írásbeli kérdést, ami pont nem volt benne a választási tv. adott szakaszaiban. Szóval: lutri. Vagy ott van, vagy nincs.
2. A szóbeli vizsga a Legfőbb Ügyészségen volt. Nagyon jó bizottságunk volt. Lentiek fényében külön köszönet az emberségért. Nagyon korrektek voltak! Kb. fél óra volt egy ember.
A kérdések:
Alkotmány, közig: AB hatásköre (különösen alkotmányjogi panasz és ennek a közig döntésre gyakorolt hatása, ennek Ket.ben szabályozott eljárása) önkormányzat kötelező feladatai, dereguláció
Munka és tb: Elévülés (a szakaszos elévülésért hálás volt a vizsgáztató :-) tanulmányi szerződés, és ennek egy-két gyakorlati vonatkozású kérdése, nyugellátások, és abból özvegyi nyugdíj
EU: Számvevőszék, eu. állampolgárság, ombudsman

Sikeres felkészülést és kitartást mindenkinek!

Amelie27 # 2009.11.21. 08:21

Sziasztok!

Nekem is sokat segített a fórum a felkészülésben, úgyhogy most a vizsgán túlról megosztom én is a tapasztataimat.

Munkajogból írtam, mindenkinek csak ajánlani tudom, még akkor is, ha nem ezzel foglalkozik (én is így voltam ezzel), mert könnyen átlátható az anyag, nincsenek ABH-k meg egyéb jogszabályok.
A jogeset ez volt: Egy cégnél le kell bonatni egy szekrényt. Két fiatal munkavállaló jelentkezik, hogy 8 órás munkaidejük után ők elbontják. A műszakvezető ezért 4-4 óra elszámolását ígéri a fiatal munkavállalóknak. Meghallja ezt a beszélgetést a cégjogász, és magához hívatja a műszakvezetőt. „Milyen tanácsot/utasítást ad a jogász a műszakvezetőnek?”
Lényeg: nem utasítás, hanem tanács - fiatal munkavállaló szabályai (max. 8 óra - ettől eltérni nem lehet) => érvénytelen megállapodás és ennek jogkövetkezményei
Ja igen, érdemes összegyűjtögetni a fórumról/ismerősöktől, hogy milyen jogesetek voltak már, mert így simán ki lehet húzni egy korábbit (nekem is így volt ez, és több ismerősöm is így járt). Ja és még valami: mindent vigyetek be az írásbelire! :)

Szóbelin az OIT-ban voltam, nagyon rendes bizottságnál (szinte rossz ilyet leírni, olvasva, hogy milyen vérengzés is volt...). Gyorsan ment az egész, 20-25 percet volt bent mindenki, ha nem ment valami, segítettek.

Ezekez kérdezték:
Munkajog: határidők számítása, mi a munkaviszonyra vonatkozó szabály, átirányításról minden, munkaszüneti napon történő munkavégzés, ezért milyen pótlék jár, rendkívüli munka fogalma, díjazása
TB: hozzátartozói nyugellátások (csak felsorolni)

Alk.- közig: önkormányzatok típusai (mindegyikről pár mondat), megyei jogú város, önk.-i feladatok (kötelező, nem átruházható), önk.-i hatáskörök (mit lehet átruházni, kire), Ket: mi vizsgál az ügyintéző, ha beérkezik egy ügy – ebből kiindulva apró kérdések voltak, pl. hatáskör, illetékesség, áttétel, szakhatóság

EU: Miniszterek Tanácsa, munkavállalók szabad mozgásának korlátozása a közszolgálatban

A felkészüléshez munkajogból a Novissimás könyvet hozzáolvastam a tv.-hez, ez nagyon sokat segíthet. Alk-köziget a Dialóg-Campusból tanultam, bőven elég, benne van minden ABH, de a menekültes és a Ket-es rész régi benne. EU-ból szintén Dialóg-Campus, viszonylag friss (szemben a Novissimással - az néhol még 15 tagállamról beszél...), az utolsó 1-2 tétel kivételével minden benne van.

Hát nagyjából ennyi. Mindenkinek kitartást, nyugodt felkészülést és még nyugodtabb vizsgát kívánok!

csaba311 # 2009.11.23. 12:58

Az IRM-ba kaptam vizsgaidőpontot decemberre. A korábbi hozzászólások alapján látom, hogy ott vérengzés van. Volt már olyan, aki ott átment? Írásbeli kérdések nincsenek valahol összegyűjtve alk.-közig-ből?

drpony # 2009.11.23. 13:12

Csaba!

Nézd meg még egyszer a behívódat, szerintem csak az van benne, hogy az írásbelid hol lesz. Az ugyanis mindenkinek ugyanott van. A szóbelid helyét csak az írásbeli elején fogod megtudni. A későbbiekben pedig a vizsga napján délben.

csaba311 # 2009.11.23. 16:45

Kösz! Ez reményt ad:)

john36 # 2009.11.25. 09:30

Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeptember közepén adtam be a kérelmemet, november vége-december elejére kértem időpontot (írásbeli munkajogból). Tegnap kaptam levelet, hogy túljelentkezés miatt a kérelmemet csak 2010 februárjában tudják elfogadni.Ez azt jelenti, hogy februárra "előjegyeztek", és kb. 3 héttel előtte kapok levelet, hogy mikor kell mennem az írásbelire, mert nem meindegy, hogy február 1-jén vagy csak 26-án kell mennem...Kell a levelükre külön válaszolnom vagy csak figyeljem a postást? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

bajussz # 2009.11.25. 17:18

mit akarsz rá válaszolni?

majd jön a postás és hozza a levelet

Thetys # 2009.11.26. 13:42

Csaba!
Írásbeli után, ha megkapod az IRM-be a behívót, akkor feküdj rá a TB-re...

myrtocle # 2009.11.26. 14:26

Én az IRM-ben voltam, de alig kérdeztek tb-t. Nem helyfüggő, a vizsgabiztoson múlik.

myrtocle # 2009.11.26. 14:26

Én az IRM-ben voltam, de alig kérdeztek tb-t. Nem helyfüggő, a vizsgabiztoson múlik.

myrtocle # 2009.11.26. 14:28

Én az IRM-ben voltam, de alig kérdeztek tb-t. Nem helyfüggő, a vizsgabiztoson múlik.

Pronyex # 2009.11.27. 06:49

Sziasztok!

Komplett kidolgozott „C“ tételsor eladó (10.000,– Ft)

Tel: 06–20–223–9240

Amelie27 # 2009.11.29. 09:36

mindenki az IRM-be (Szalay u. = OIT) kap behívót, mivel ott van az írásbeli, szóval ezen kár parázni előre...

Amelie27 # 2009.11.29. 09:39

és ha nem ez lenne az első vizsgád, ott mondják meg, h hol lesz a szóbeli

gonoszboszorka # 2009.11.29. 13:47

Az IRM-ben az a vizsgáztató hölgy, aki nagyon megkérdezi a Tb-t Dobránszky Zsuzsanna a Munkaügyi Főfelügyelőségről. Ő munkajogból nem sokat kérdez, de de a választ szó szerint várja el. Nekem ez a tapasztalatom.
Az IRM-ben gyakori vizsgáztató dr. Papp Imre szakállamtitkár, aki alkotmányjogból szinte kizárólag alapjogot kérdez, intézményt nem nagyon.

Pronyex # 2009.12.01. 09:01

Sziasztok!

Komplett kidolgozott „C“ tételsor eladó (10.000,– Ft)

Kérésre küldök mintaoldalakat, de akkor is telefonon keressetek, NE mailben! :-) Köszi!

Tel: 06–20–223–9240

Tóth Marianna # 2009.12.01. 19:38

Mirtocle!!

Tőled szeretnék kérdezni csak nem tudtam neked emailt írni, mert nem ajánlja fel a címed.
Régebbi hozzászólásodban olvastam, hogy mi volt szakvizsgán az írásbelid. A kolléganőm is ugyanazt húzta. Az ő válasza az volt, hogy megtagadhatja a kinevezést az államfő.
Másnak is volt már ez kérdés, és ő, ahogy Te is azt írta, hogy nem tagadhatja meg.
Arra szeretnélek kérni, hogy amire emlékszel ezzel kapcsolatban írd már le, mert nem tudjuk, hogy fenntartsa-e szóbelin az igent, vagy módosítsa nem-re. Meg persze meg is kellene indokolnia.
Még annyit szeretnék mondani, hogy beszéltünk alkotmánybíróval is az ügyben, aki szerint megtagadható a kinevezés.
Na de, ha a megoldókulcs szerint "nem" a jó válasz, akkor módosítania kell.
Ha olvasod, válaszolj légyszíves itt, vagy írj emailt.
Remélem időben elolvasod, mert csütörtökön megy szóbelizni, és addigra jó volna kialakítani az álláspontunkat.
Előre is köszönöm.