szakvizsga - "B" rész (büntető)


lebron23 # 2012.10.27. 08:26

Kedves Fórumozók!

Lennétek kedvesek megírni, hogy Bv. írásbeli mire számíthat az ember? Illetve, lenne valakinek "friss" összegyűjtött "legtöbbet elhangzó" kérdéseket összefoglaló anyaga a 3 témakör vonatkozásában? Nekem van, de szerintem az régebbi...Nagyon megköszönném. Legyen kedves, akinek van Bkv-k összegyűjtve küldje meg nekem az iversonnagy@freemail.hu-ra.
Köszönöm Nektek előre is.

Üdv.

vicaszabo # 2012.10.27. 09:09

Szia Lebron,

Elég sok beszámoló van az elmúlt hetekből, érdemes végigolvasni a fórumot és kigyűjteni a számodra leghasznosabbakat, ez két kérdésedre vonatkozik.

Borsopanna: igen, végeztem a Be-vel, de erősen szelektálva. Az én rendszerem sem fogja be:) Elkezdem a Bv-szabs-t (felüdülésként ahogy javasoltad) lesz majd még egy két kötelező köröm, amikor törvénynek közelébe se!!! aztán lassan célegyenesbe fordulok (csak nagyon lassan, nehogy meghúzódjak valahol), a lázadásom is alább hagyott (mi értelme ennek az egésznek) szóval béke van és nyugi:) Egyszer úgyis vége lesz, vagy így vagy úgy:)

Nektek is hasznos napot, melóval vagy anélkül! :)

Vica

drkriszti # 2012.10.27. 19:59

Egy kérdés: azoknàl a tételeknél, ahol nem kell semmifèle elmèleti hàttér, elég megtanulni a törvény szövegét? Èrtem ezalatt azt, hogy ha pl. a szab.vesztés és feltételes szabadsàgra bocsàtásnàl megtanulom a vonatkozó Btk. szakaszokat, akkor az elég, vagy elemzgetni, boncolgatni kell, mint ahogy pl. a szakvizsga könyv is teszi, és amire speciel nincs időm...

Amúgy minden oké, mai adag letudva, épp a megérdemelt pihenésemet töltöm az X-faktort nézve. :-)

Pracli # 2012.10.27. 20:01

Sziasztok!
Minden sikeres vizsgázónak gratulálok!! Nagyon irigyellek benneteket. :-)
Van valaki aki november 19. és 21-én jön?

Kitartást mindenkinek!

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 06:39

vicaszabo!

Ha a kriminalisztika szemszögéből nézzük, akkor a szülés nem sok teendőt ad a bűnüldözés számára. Viszont a terhesség bekövetkeztéig vezető másik út sokszor igen rögös és néha bűncselekményekkel tarkított (testisértés, rágalmazás, stb.). Néha a riválisok sújosan meg tudják keseríteni egymás életét. Ezt nőként szinte sose lehet még csak látni sem, mivel az illúzió romboló. Vagy már csak a végkifejletet, ami egy esetleges véres csetepaté (pl: a rivális gátlástalanságát bemutatandó). Sokszor úgy lehet áldozat az ember, vagy elítélt is, hogy köze nincs a dolgokhoz.

Tudom, felelősség, fájdalom, idő is a szülés, de néha annak kezdeti kivitelezése a másik fél számára lehet keményebb dió. Persze annál nagyobb a boldogság. :)

Borsopanna!

A szülés egy felemelő emberi tisztesség, végső soron dicsőség. A nőnet akár szerencsésnek is hivhatjuk ezért a kíváltságért.

Köszönöm.

Fórumozók!

Miért kell (X) nevében? Hogy legyen kit gyűlöljön az elítélt? Ha mellé beszéléssel kezdődik mit ér a mondanivalója?

Anzsus # 2012.10.28. 09:18

Kedves Norbert,
kívánom neked,hogy következő életedben kipróbálhasd,milyen egy gyerekszülés!

vicaszabo # 2012.10.28. 09:19

Norbi: :)))))

Ítélet kinek a nevében: amennyit én eddig láttam a büntető szférából (nem ez a területem) több mint illúzióromboló. De azt gondolom jogászként már réges régen le kellett számolnunk az igazságérzetünkkel, ez megér egy külön fórumot is. Az hogy kinek a nevében.... csepp a tengerben. De talán annyi a legitimitása, hogy az államé a büntetőhatalom, nincs holmi önbíráskodás, vagy minden megyében külön igazságszolgáltatás.
Azt se felejtsük el, mi itt most nem az életre, hanem egy vizsgára készülünk, és kénytelek vagyunk a kiadott táncrend szerint forgolódni, és azt magunkévá tenni majd visszaadni ahogy elő van írva:)

auguszt # 2012.10.28. 10:59

Sziasztok !

Most szeretném elkezdeni a szakvizsgát a B résszel kezdeném.

Bármilyen anyagot szívesen fogadok, főleg BV írásbeli
példákat.

elérhetőségem:pribeke@freemail.hu

Köszönöm előre is

Borsopanna # 2012.10.28. 11:13

Sziasztok! :)

Vica: :))) Mai terv szerint mit kell elsajátítanod? :)

Kriszti: szerintem főszabályként próbálj meg nem elveszni a részletekben, és amikor a végefelé már kezd összeállni a kép és még időd is van (meg fölös agysejtjeid :)), akkor majd rákorcsolyázol ezekre az apró finomságokra.

OFF

Norbi: a megfogalmazásod nekem kissé kesze-kuszának tűnik, ráadásul fogalmam sincs, mit szeretnél mondani és mindez hogy jön ide ilyen részletességgel.
Egyet azonban szögezzünk le: SENKI nem vitatta, hogy egy kisbabának életed adni a legcsodálatosabb dolog a világon, ami a női nem szerencsés kiváltsága. Nem novum.
Részemről ezt a témát lezártnak tekintem. :)

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 11:59

OFF!

Borsópanna!

Emóció - motiváció, illetve tudatosság - motiváció. Csak gondolatébresztőnek szántam.

Részemről is.

OFF!

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 12:22

vicaszabo!

Többféle képpen, avagy többféle életfilozófia szerint éltem már az életem. Volt, hogy önszántamból, volt, hogy nem. De egy biztos, hogy működik: kis dolgokból lesznek a nagyok. Vagyis a felületesség sok jószándéknak akadálya.

Másrészt ami nektek csak egy vizsga, az mások életére nagymértékben ki fog hatni. Azaz mások sorsát fogja néha meghatározni. Nem akarok ez ügyben senkit megítélni a készülők, vagy a vizsgázottak közűl, de lehet, hogy tényleg megérdemelne a téma egy topikot. Már csak azért is, mert annyira elrugaszkodott a hétköznapi ember gondolkodásmódjától a büntetőjog logikája és dogmatikája. Avagy már szinte értelmezhetetlen szabályrendszer, ami alapján viszont viselkedni kellene. Már ha az egyébként átlátható és egyértelműen értelmezhető lenne bárki számára. Amivel valójában el is érhetné a célját. (sztem.)

Anzsus!

Ki tudja? :)

Anzsus # 2012.10.28. 12:24

Sziasztok!
Egy értelmesebb felvetéshez várnám a véleményeteket, miszerint
3/2002 büntető jogegységi határozat szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az elítélt az összbűntetésből, ha bármelyik alapítélet a feltételes szabadságra bocsátásból kizárta.
82/2009 Bkv. Amennyiben az elítéltet a jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztése esetén a feltételes kedvezményéből kizárták,
majd e büntetést összbüntetésbe foglalják, akkor önmagában ez az ok nem akadálya az összbüntetésből feltételes szabadságra bocsátásnak.

Akkor most lehet vagy nem?

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 14:19

Akkor lehet, hogy már begyűrűzött az angol-szász jog, csak nem publikus. :)

Habár inkább a diszkrimináció legalizálása jut erről az eszembe. :(

Gyheni # 2012.10.28. 18:21

Sziasztok!

én most kezdem a szakvizsgáimat, visszaolvasgattam a fórumot kb. szeptember elejéig. dec 3-án megyek írásbelizni, az egész B rész anyagát kb. holnapra összerakom és tervezem, hogy el is kezdem a tanulást..

szerintetek ha írásbelizem is ebből, mennyi idő kellhet? tudom, hogy ez változó, látom hogy kb 2 hetet írnak összességében többen, nekem mondjuk egy hetem lesz előtte teljes szabadság és addig is munka után esténként+hétvégente.. hamarabb pedig nem tudtam elkezdeni a dolgot sajnos..így holnaptól tervezem. remélem kapok megnyugtató szavakat, hogy időben nem állok olyan rosszul...:)

Köszönöm a válaszokat előre is

drkriszti # 2012.10.28. 19:27

Üdv Gyheni!
Esténkénti és hétvégi tanulással, na meg vizsga előtti egy teljes héttel szerintem kivitelezhető a siker. :) Én is ilyen paraméterekkel tanulok, annyi különbséggel mondjuk, hogy én már október eleje óta. :)
A bv. jog és a szabs.jog viszonylag könnyen átvehető, bár én a bv-vel frankón becsapódtam, mondhatni utáltam. :/ A Btk. sok újdonságot nem rejt, tanulás közben sok minden előjön, itt a gond csak a szó szerinti tanulással lehet. A Be. meg hát Be. ott még nem tartok. :)
A szóbelid egyébként mikor lesz?

Ami a mai napomat illeti, sikerült tisztán kb. 10 órát tanulásra szánnom, reggel fél 7-től este fél 7-ig csak étkezéseket iktattam be. Kellett már egy ilyen hajtós nap, mert a meló utáni 1-1 tétel nagy nudli. :(

Pár nap és kezdem a Btk. különös részt, amitől már most égnek áll a hajam. :o Segítsetek légyszi, hogy hogyan kell ezt a részt tanulni? A tényállások gondolom szó szerint kellenek, de utána a tényállások elemzése kell olyan részletesen, mint az egyetemen? Vagy csak a tétel címeknél feltüntetett főbb elemek, meg az elhatárolások kellenek?
Köszönöm a válaszokat előre is. :)

Gyheni # 2012.10.28. 20:54

Kedves drkriszti!

köszi szépen a választ! te mikor vizsgázol? mert ha te is decemberben, viszont már okt. eleje óta tanulsz, akkor nagyon megijedtem :( :)

dec 3 írásbeli, dec 5 szóbeli.
annyi Bkv van meg Ab határozat meg BJE, hogy azokkal vagyok bajban, hogy azokat mennyire kérik, és sok időt elvesznek gondolom a fontosabb érdemi törvényektől..

hjaj, hát mindenkinek sok sikert előre is! :)

Anzsus # 2012.10.28. 22:01

Szia, Gyheni, én akkor megyek,amikor Te, dec 3-5, felvehetnénk a kapcsolatot e-mailben,hogy vígasztaljuk egymást, a vizsgán sem ártana némi összedolgozás! anett@gmx.at

kitcat82 # 2012.10.28. 23:42

Sziasztok!a kitiara13@freemail.hu címre köszönettel várom akkor a Be 1. tételt:-)bocs, alig van időm feljönni,annyira hajtanom kell.

Valaki kérdezte a szó szerint-témát: szerintem a Btk-nál nem tudod kikerülni,és kb a Be felénél se:-(((legalábbis nekem,mert nem dolgozom Be-vel,se más eljárásjoggal,uh nem tudom elmesélni sajna,hogy működik:-)

viszont én tényállás-elemzést nem nézek,csak érintőlegesen,inkább az elhatárolásokat,mert mindenki eddig azt mondta,hogy azt kérdezik,meg van 1-2 elvetemült,aki szó szerint kérdezgeti a tényállásokat.Azért persze minidg van 1 határ,ahol belázad az ember pl. természetkárosítás...

üdv!

k

kitcat82 # 2012.10.28. 23:44

...és Borsopanna,köszi a szerencsekívánatot,iszonyatosan rám fog férni, ha meg nincs szerencsém,akkor ne alázósan legyen égő,csak legyek túl rajta...

talán jobb is annak,aki eleve nem kalkulál szabival,mert ez így hatalmas szívás:-(

Borsopanna # 2012.10.29. 09:40

Sziasztok!

Kitcat: ebben a pillanatban ment a mail! :)
Fel a fejjel, ügyesen, menni fog! Kitartás, már csak egy pici van hátra, addig keményen! ÜGYES VAGY! :))))

Ki kér még bátorítást, gyerekek?
Ma formában vagyok... :)))

Anzsus: de jó, hogy írsz! :) Hogy vagy, hogy bírsz az anyaggal? :)

Gyheni: tényleg változó, kinek mennyi idő kell, sokan írták, hogy Be. 6 nap, Btk 5., nekem ennyi nem (volt) elég. De más megcsinálta így.
Az a lényeg szerintem, hogy próbáld meg okoksa beosztani az idődet! Ha nincsenek gyerekeid = nincs tervezhetetlen faktor az életedben, akkor talán próbáld meg beosztani, hogy melyik nap meddig kell eljutnod. Menni fog! :)

Dragunov: :))))) Teljesen igazad van! :D Dragunovot cenzornak!!! :)))

Kriszti: de ügyes vagy! :) Btk: én a tényállást megtanultam, elolvastam a plusz anyagokat, régi tankönyvekből az elhatárolásokat és csók. Elemzés szerintem nem kell, tehát pl. nem kérdeznek rá a jogi tárgyra, meg ilyenekre, mint egyetemen. Viszont rákérdeznek szerintem a fogalmakra! Pl. mi a bélyeg, ki a katona, fogalmak a Btk. 137§ szerint. Azokat érdemes megnézni.
A fórumos beszámolók alapján talán inkább a jogeseteken keresztül kérik a tényállást, más bizottságokban meg simán, közel tv. szöveg alapján a tényállást és a finomságokat (a plusz anyagokból).
De másfél hét múlva okosabb leszek, legrosszabb esetben is egy vizsgatapasztalattal és majd beszámolok...

Mindenkinek hasznos napot, én most kezdem, 7-ig nyomom! :) Kriszti kedvence van terítéken, a BV. :)

Borsopanna # 2012.10.29. 09:41

(Hozzám képest az Iliász, meg az Odüsszeia... :D)

Borsopanna # 2012.10.29. 09:48

Kitcat, visszadobja a mailt! Írj egy másikat, kérlek, ahová elküldhetem!

Gyheni # 2012.10.29. 12:11

Sziasztok!

borsopanna, köszi szépen, igyekszem :)

azt szeretném kérdezni, hogy ti az egyes tételkez tartozó Bkv, AB határozatokat, BJE határozatokat mennyire alaposan olvassátok el? mert van ami 1 oldal és van ami 20 és utóbbiakból elég nehezen szűröm a lényeget és az idő megy vele rendesen.. :(

Anzsus # 2012.10.29. 18:17

Szia Borsópanna, köszönöm jól vagyok, bár úgy néz ki az anyag elbánik velem, bele kellene húzom még jobban!
És Te már a célegyenesbe fordultál, nagyon drukkolok neked, Te tartod itt mindenkiben a lelket!

drkriszti # 2012.10.29. 20:01

Gyheni, én december 7-én megyek szóbelizni. :)
A tételekhez tartozó "sallangókat" én csak annyiban nézem, amennyiben mondjuk a szakvizsga tankönyv megemlíti, ez tényleg csak a lényeg, és pár mondat. :)
Nekiálltál ma a tanulásnak? Mivel kezdtél? ;)

Borsopanna, pont úgy tervezem a különös rész tanulását, ahogy vázoltad, köszönöm, hogy megerősítetted az elképzelésem. :)
Írtad, hogy másfél hét múlva mész vizsgázni. Ez dátumilag mit jelent, mondjuk 9-e?