szakvizsga - "B" rész (büntető)


Borsopanna # 2012.10.15. 07:07

Friplifrapli, a mai írásbelihez egy hatalmas nagy szekérrel!!! Gondolok rád, nagyon drukkolok, menni fog, ügyes leszel! :)
Pénteken pedig jó kérdéseket fogsz kapni, el fogod kápráztatni őket, meglátod! :))) Tarts ki, itt a finis, menni fog! :)))

vicaszabo # 2012.10.15. 13:37

Sziasztok, kicsit eltűntem, kizökkentem ebből az őrületből, de folyik a visszazökkenésem.

Mókusok, azt hiszem a te vizsgád a rémálmom, összeakadtál olyan nagyvaddal aki azt gondolja eme tantárgy, jogág, akármi az élet sója, de minimum az alfa és az omega, enélkül élni lehet, de minek. Sajnálom, tényleg, na. Van már időpontod?

F.frapli, mindent bele, bár ez már kicsit megkésett, szóval helyzet? Mit húztál?

Többiek? Hogy álltok? Azt nem kérdezem mennyire utáljátok:)De nagyon jó tudat, hogy nem vagyok egyedül, és ti sem vagytok!

Vica

creeks # 2012.10.15. 14:18

Sziasztok

Ma voltam irasbelizni. Anyagi jogból írtam. 2005.167. BH volt.

A felügyelők minden jogszabályt megnéztek, csak tiszta normaszoveget lehet használni semmi mást. Atlapoztak és volt akitől el is vettek, mert nagyon össze volt firkalva. A velem szemben ülő pedig kis lapokat ragasztott be jegyzetkent, kiszedték a jogszabalyabol azokat.
A kisalaku kék-fehér novissimas jogszabályt lehetett használni, de a Kadlot Erzsébet által osszeallitottat, amiben bh-k is vannak nem engedtek. Kommentárt sem lehetett. Meg persze iratkintakat sem.

Persze az ülésrend is úgy lett osszeallitva, hogy nem volt olyan a kozelemben aki anyagi jogból irt.

11-ig csak akkor lehetett elhagyni a termet, ha elkesztultel a feladattal. 11 után ki lehetett menni a mosdóba úgy, hogy leadtuk a dolgozatot, ráirtak, hogy mikor mentem ki és mikor jöttem vissza.

Remelem hasznosak voltak az infok:)

Nálam volt minden segedanyag a taskamban, de nem lehetett más jogszabályt elővenni, a felügyelők sétáltak is, úgyhogy ne kockaztasson senki én azt javaslom!

kitcat82 # 2012.10.15. 14:39

Szia DrKriszti,

akkor Te decemberig időmilliomos vagy,hacsak nem munka mellett tanulsz,akkor meg főleg hajrá,s le a kalappal.A C már nekem is megvan, áprilisban voltam belőle.Ebből 31-én megyek,szóval 3 hetem volt/van rá,ami, ha a Btk-nál a háttéranyagokat is kérik,nyilván édeskevés,de ennyi szabim volt csak. Btk-val kezdtem,aztán Be jön, végül bv. Nekem eddig jobban bejön,mint a C rész,és szerintem a C-ből sokminden segít ehhez,pl titoksértéseknél,adatvédelemnél stb.

Közben könyvet is szereztem:-)eddig még nem parázok,majd 2 hét múlva:-)))

nálad mizu?

drkriszti # 2012.10.15. 15:12

Kedves kitcat82! :)

Meló (7.30-tól 16.00-ig) mellett tanulok, úgyhogy annyira nem egyszerű a helyzet. :/ Majd csak a véghajrában leszek itthon 2 hetet. :)

A tanulásban pont fordított sorrendet választottunk. :) Én azt hittem könnyű lesz a bv. jog, de tiszta katyvasz az egész, nagyon nehezen tanulom, valahogy nem áll rá az agyam. :/

A C-hez képest viszont még így is mesés a helyzet, azt nagyon utáltam, de még az A-t hogy fogom...

Neked tényleg nincs túl sok időd már a vizsgáig, de ha végig otthon tudsz lenni, akkor az könnyebbség. És ilyenkor non-stop nyomod?

Könyvileg mit szereztél be? :)

vicaszabo # 2012.10.15. 15:31

Creeks, mikor szóbelizel?

creeks # 2012.10.15. 15:40

Vicaszabo: pénteken.

vicaszabo # 2012.10.15. 15:44

Frapli is, ő is ma írt!
Szorítok majd neked is meg neki is, addig még otthon vagy, tudsz tanulni? Ez még olyan hosszú ilyenkor!!!!

creeks # 2012.10.15. 15:47

Igen ismétlést tervezek és a BV meg hadilábon áll nálam:)
Köszönöm és kitartást Neked!

Mókusok # 2012.10.16. 12:59

vicaszabo: köszi, pénteken feladtam postán a jelentkezést elsőbbségivel, tértivel, mindennel, és még a térti sem jött vissza ezidáig:( Nem hogy az időpont. A Titkársági csaj azt mondta, hogy így tudok még talán idei időpontot szerezni, mert a gépen lévők mind be vannak telve....sajnos várakozom:(
Nektek kitartást!

Borsopanna # 2012.10.16. 14:20

Creeks, csak azt szeretném mondani, hogy péntekre nagy lapáttal kívánok! Ügyesen, okosan, mint eddig!
Menni fog!!! :)

Vica: hogy állsz, mi újság? :) Kitartááás!

vicaszabo # 2012.10.16. 14:51

Hát egy biztos, hogy utálom, meg az is hogy nem áll rá az agyam, meg az is hogy tanulnom kéne, e nem tudom motiválni már magam.
Ne ez volt a panasznap, de jólesett!!! Köszi a kérdést Borsopanna, végre kiadtam:)))

Nem értem végig egyszer sem az anyagon, még olvasás szinten sem, úgyhogy most már lassan belehúzok.
Nálad helyzet?

Frapli nagyon hallgatsz, vagy én maradtam le valamiről?

Borsopanna # 2012.10.16. 15:16

Vica,
én sem értem még végig, sőt! Csak reménykedni tudok abban, hogy végig fogok. Az ismétlési lehetőségért pedig csak imádkozom. :D Na, így már jobban érzed magad? Ráadásul én majd' 3 héttel előtted megyek! :)
Lassan haladok, de lelkes vagyok, meg élvezem is, csak sajnos kevés az időm, nem tudok annyit tanulni a gyerekek miatt, amennyit szeretnék. (Néha picit stresszelek, de aztán megokosítom magamat.)
Nem baj, annak kell örülni, ami van! :)
Kérlek, ne add fel, az én fejemben is már többször megfordult a halasztás gondolata, de máskor sem lesz könnyebb, jobb, egyszerűbb. És akkor is utálatos lesz az egész. :) Úgyhogy hajrááá! Küzdelem, kitartás! :)
És egy kellemes baráti hátbaveregetés, hogy jobban érezd magad :)

Friplifrapli meg szerintem nagyon tanul, írta, hogy lehet, hogy csak a szóbeli után ad hírt magáról. Ha olvasod, akkor hajrá, nagyon szurkolunk neked! :)))

vicaszabo # 2012.10.16. 16:39

Á, nem halasztok, max újra megyek! Addig viszont megadom az esélyt hogy átmenjek:)

Az a furcsa, hogy olyan szinten kell tudni ezt a tárgyat is, mintha tényleg ügyészek, büntetőbírók stb lennénk, hiszen nekik is ezt a szakvizsgát kell letenni, az ő megmérettetésüknek is ez az alapja. És azért tegye fel a kezét közülünk, aki ügyész, vagy büntető irodás jelölt, vagy büntető bírónak készülő fogalmazó stb. Biztos van ilyen is, de nem hiszem hogy a zömünk. Ez az ami elgondolkodtat, hogy mi értelme van, de ne keressünk értelmet, és akkor nem megy el a kedvünk. Nekem a lendületem hiányzik (a sajátom) remélem előjön :)

Két pénteki versenyzőnknek én is szorítok (Creeks és Frapli), Mókusoknak meg hogy legyen időpontja, ne vesszen el az rengeteg befektetett energia.
Meg azoknak is akik csak olvassák, de nem írnak!
Meg magunknak :)))))

drkriszti # 2012.10.16. 17:51

Borsopanna és vicaszabo, nagyon jó olvasni a soraitokat pont most, amikor 6 óra óta ülök a közérdekű munkás bv. jog tétel felett, és még mindig se kép, se hang...a lendület ma engem is elkerült...:/ Hajrá nekünk!!! (:

vicaszabo # 2012.10.17. 07:26

drkriszti: ezért (is) van ez a fórum,nem? :) ki értené jobban a bajunkat mint egy sorstárs??? Egyéb földi halandó valami új szadomazonak tekinti ezt ez irgalmatlan időmennyiséget, amit a könyv fölött kuksolva töltünk egyre karikásabb szemmel és egyre fáradtabban vonszolva magunkat:)

A csodában mindig bízok, és majd a végén megnyomjukban is, akár ihlet nélkül, mert akkor már hajt a szükség, és a remény hogy végeeeee!!!!
Mindenest azt megtesszük ami tőlünk telhető:)

Borsopanna # 2012.10.17. 14:26

Sziasztok Gyerekek!

Gondoltam, beköszönök. :)
Ma csupa jó híreket kaptam, nagyszerű nap ez a mai! A tanulásba is gyorsan belehúzok még 7-ig :)

Kriszti, én is kivagyok sokszor, meg esélytelennek érzem, meg "jaj, úgyse érek végig, mi lesz" gondolataim vannak, de aztán mindig eszembe jut Édesanyukám mondása: "Fiam, annyi hülyének sikerült már ez, nehogymár neked ne menjen!"
Ezt meghallgathattam minden vizsga, nyelvvizsga előtt, érettségi idején, államvizsgák alatt és persze már most, a szakvizsga előtt is elmondta. :)
Szóval hajrá, ügyesen! A rossz gondolatokat csukd ki, az okosakat, motiválóakat engedd be a fejedbe és küzdééés! :)

Vica: a fenti sorokat neked is írom, hajrá, csak ügyesen! :) Ha gyerek(ek) mellett megcsináljuk, akkor nem piskóták vagyunk! Fiam kérdése ilyenkor: hanem torta???
Úgyhogy tortára fel! :)

Hajrááá mindenki! Friplifralpi, neked is, ha olvasod! Itt a finis, mindjárt vége és lehet ünnepelni az első sikeredet! Ámen :)

Borsopanna # 2012.10.17. 14:28

Jajj, Creeks kimaradt: neked is nagyon drukkolok pénteken! :)))) Menni fog!

Zozka # 2012.10.17. 16:10

Sziasztok Kedves Sorstársak!

Esetleg valakinek megvannak kinyomtatható formában összegyűjtve a tételekhez tartozó AB határozatok, jogegységik, BKv-k, BH-k?

Régen még volt egy oldal ahol gyűltek a gyakori vizsgakérdések is. Esetleg van valakinek ilyen gyűjteménye?

Nagy segítség lenne, mert csak a jogszabályok kinyomtatására elment vagy egy fél napom.

Az e-mailcímem: marcsi80@yahoo.com

Előre is köszönöm!

Mókusok # 2012.10.17. 16:25

Visszajött a térti:)))Egy ekkora dolognak is már tud örülni az ember...Reménykedem, h vmikor azért időben szólnak ha van időpont..
A többieknek sok cseresznyét holnapra is meg amúgyis akik később mennek....

Mókusok # 2012.10.17. 16:27

A holnapot péntekre értettem:) de nálam ezekszerint ma már csütörtök van:)

Moppy # 2012.10.17. 16:56

Sziasztok!

Az időbeli hatállyal- a feltételes szabadsággal kapcsolatban lenne kérdésem, mivel ez nem teljesen világos számomra. Az új Btk 38. § szerint kedvezőbb szabályok lesznek a feltételes szabadságra bocsátásnál. Ez azokra is érvényes, aki még a büntetésüket töltik, vagy ez csak azokra lesz alkalmazandó, akiket majd az új Btk alapján ítélnek el? Én azt hoztam ki, hogy akit már elítéltek, azaz a cselekményét elbírálták, azokra még a régi Btk lesz alkalmazandó, vagy rosszul tippelek?

Köszi

Textilhal # 2012.10.18. 07:43

Zozka,

küldtem néked mailt.

GYIK-hez pedig egy ötlet:

http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml

Zozka # 2012.10.18. 08:09

Megkaptam! Szuper!
Nagyon köszönöm, Textilhal!

Borsopanna # 2012.10.18. 16:02

Sziasztok!

Zozka, esetleg ha van időd, még itt a fórumon is érdemes visszaolvasni az élménybeszámolókat, sokan leírják, milyen kérdéseket kaptak az egyes részekből.

Vica, mi újság veled? :) Hogy haladtál ma? Utód hogy viseli? :)
Én most fejezem be a természetkárosítást és buzgón fohászkodom, hogy mást kérdezzenek majd... :D Gyönyörűszép tényállás, köszönjük! :D

Textilhal: szia! :)

Kriszti: hogy bírod a kiképzést? :) A Be. nagyon jó, ha meguntad a bv-t, szerintem érdemes belelapozni. Hajrááá! :)

Mókusok: én egy múló bárányhimlős pöttynek is úgy tudok örülni, úgyhogy tökéletesen megértem a boldogságodat a tértivel! :) Nagyon drukkolok, hogy kapj idei időpontot! :)

Friplifrapli, Creeks: jajj, de jó, holnap ilyenkor már réges-rég túl vagytok a sikeres szóbeliteken!!! :) Szorítok értetek. Jó kérdéseket, penge agyat kívánok! :)

Mindenkinek hasznos estét! :)