szakvizsga - "B" rész (büntető)


Borsopanna # 2012.10.03. 09:54

Sziasztok!

Kérdésem lenne hozzátok: nagyjából hány nap a Btk. különös része? És a komplett Be.? A bv és a szabs?

Tudom, mindenkinek más és más, nem lehet összehasonlítani, de úgy nagyjából biztos kapok egy képet, mennyi idő lenne elég az egyes részekre, ha esetleg többen válaszolnátok.
A Btk. általánost szerintem részletesen és megbízhatóan megtanultam.
Azért kérdem, mert nagyon meg kell terveznem az időmet. (Úgy tűnik, ismét betegek lesznek a gyerekek, az óra pedig ketyeg.)

A segítő válaszokat előre is köszönöm!

Mindenkinek ügyes készülést mára! :)

Borsopanna # 2012.10.03. 09:55

Ja és MOST kell drukkolni Daninának! :)

DDD. # 2012.10.03. 11:40

Borsopanna: lépj le otthonról a végére! A gyerekek mellett harmadolódik a hatékonyság. Legalább pár napot könyörögj ki valakinél :-)
Én Btk ált. 2-3 napot tanultam, különös rész 4 nap. Be. teljes 5 nap, BV 1 nap, Szabs 1 nap. Így az egész 2 hét. De előtte már össze voltak szedve az anyagok, minden össze volt állítva, ez a két hét tiszta tanulás volt.

Borsopanna # 2012.10.03. 12:06

Szia DDD! :)

Köszi szépen! :) Hű, te aztán jó erőltetett menetben haladtál, kemény két hét lehetett...
Az a baj, hogy nem tudok lelépni, nálunk egyszerűen nem megoldható. Ha betegek, és nem mennek közösségbe, csak én tudok vigyázni rájuk. Ha odavannak napközben, persze jobban tudok haladni.
Na bele is húzok, amíg még lehet. :)
Köszi mégegyszer az időket, kicsit sokkoltak, de legalább van előttem egy példakép! :)

Szép napot, jó gyerekezést! :)))

vicaszabo # 2012.10.03. 12:11

Borsopanna, attól függ hogy mi a kiindulópont, és mennyi anyag van összeszedve.

Ha már van egy általános fogalmad (tehát nem 10 év távlata + gyerekszülés agybosrsópépesítés hatása) hanem egy picit is sikerült abszolválni (egyébként lehet elég ehhez az ált. rész áttanulása) mehet az amit DDD mond, de ez tényleg a tiszta hatékonyság, egész napos tanulás.

Tudom hogy kicsik, de az utolsó 3 napot tök jó lenne elszigeteltségben tölteni, van apjuk is nem? Meg nagyszülő, barát, sitter vagy bárki aki ráér, elvállalja, és persze te is nyugodt vagy!

Ja, és minél többet foglalkozol vele annál könnyebb (egy bizonyos időfaktorig, mert utána meg már elfáradsz és nehezebb) tehát az sem baj ha már nincs sok idő hátra.
Ha végképp nem fér bele, akkor szelektálj: hagyjál ki részeket, mert mindent úgysem tudnak kérdezni. Neked is lehet szerencséd!

És reméljük lesz is:) jó készülést:))

Vica

Mókusok # 2012.10.03. 13:04

Alig várom, hogy tudjuk mi volt Daninával ma...
Egyre jobban fogy az időm...jön valaki jövő héten???:)

Borsopanna # 2012.10.03. 16:47

Vica, te egy angyal vagy :) Köszönöm a kedves szavaidat.

Egyébként elkezdtem a különöst és el is felejtettem, milyen színes és jó rész, olyan "kézzel fogható". Egyelőre egész sok dologra emlékszem még egyetemista koromból. Jaj de tudok örülni ilyen dolgoknak! :)

DDD, Vica: azért nyugtassatok meg, benneteket is evett a lelkiismeretetek a tanulás vs. gyerekek dolog miatt. Mondjuk próbálom leküzdeni... :)

Danina, már úgy várom, hogy jelentkezz, remélem, nagyon-nagyon boldog vagy és tele vagy pozitív élményekkel, mert sikerült a vizsgád! :)))))

Borsopanna # 2012.10.03. 16:48

Mokusok: szerintem ez a szakvizsgázás mutat némi analógiát a szüléssel - lassan jó lenne túl lenni rajta... :))))
Hamarosan túl is leszel, kitartááááás! :)

creeks # 2012.10.03. 16:50

Borspanna!

Én kb 6 napot tanultam az általános részt, úgy érzem az nagyon megy. A különösre 5 napot tanultam, mondjuk az nem is megy annyira jól. A be gyorsabban megy szerintem, az nem annyira magolós, főleg felsorolások vannak, meg a saját szavaiddal is elég elmondani a dolgokat. Arra én úgy érzem nekem kb. 6 nap elég lesz, napi 20 tételt szerintem meg lehet tanulni. A szabs és a bv 1-1 nap. Több időm nem is lesz rá, mert 15-én megyek.

Remélem tudtam segíteni :)

Borsopanna # 2012.10.03. 17:00

Creeks: hű, de jó! Köszi szépen! :)
15-én nagyon drukkolok neked! :)
Kapj sok szép általános részi kérdést! :)

Danina # 2012.10.03. 17:30

sziasztok! köszi a sok drukkot, annyian izgultak ma értem, nagyon jó volt érezni, mennyien szeretnek és támogatnak. néha az ember hajlamos elfeledkezni ezekről a dolgokról.
sikeresen, nagyon jó eredménnyel és jó élménnyel éltem túl a mai napot. nagyon jó a szabadság íze, mert azért nagyon sokat tanultam... :)

a legfün vizsgáztam, legfőbb ügyész úr volt az elnök, aki az anyagit kérdezte, mellette szintén két ügyész volt a bizottságban.

bv kérdések: szabadságvesztés halasztás (mikor, mennyit, mikor kötelező stb.), bv. bírónak milyen feladatai vannak a közérdekű munkával kapcsolatban, ki engedélyezheti a halasztást, a félbeszakítást és az átváltoztatás utáni szabveszt halasztást KM-nél, ki hajtja végre az elkobzást és a vagyonelkobzást.

szabs: milyen kényszerintézkedések vannak, milyen jogorvoslati lehetőség van, mik az elévülési határidők

anyagi: tettesek, sok példával, bűnszövetség, bűnszervezet, testi sértés elejétől végéig, minősített esetekkel

be: vádelv, a törvényes vád fogalmánál leakadtunk a vádemelésre jogosultaknál, magánvádló, pótmagánvádló, bíróság elé állítás

sok kis apró kérdés is volt, hirtelen ezek jutnak eszembe. én voltam az első, így nem tudom, mi lett a többiekkel. nekem pozitív volt, szóval ne izguljatok. nektek is menni fog! :)))

kitartást mindenkinek, akinek épp ez jön, én átköltözök a c fórumra :)

Borsopanna # 2012.10.03. 17:36

Jajj, de jó, Danina!!! :)

Szerintem többünk nevében is mondhatom, hogy déltől gondoltunk rád és már egész este azt vártuk, mikor jelentkezel :) Hát ezekre a jó hírekre nagyon megérte várni: szívből gratulálok! :)))) Nagyon ügyes voltál! :)
Most pihenj, aludj egy nagyot, aztán hajrá a C-re! :)
Azért néha kukkants még be ide is :)

Minden jót! :)

Tinl # 2012.10.03. 19:00

Sziasztok!

Hétfőn megy valaki írásbelizni?

Köszi

Mókusok # 2012.10.04. 05:52

Hétfőn én megyek írni....

Mókusok # 2012.10.04. 05:57

Danina!

Gratula és tök jó neked...rajtam még rajtam van ez a dög nehéz hulla amit cipelek....de majd kiderül mi lesz!
Név szerint szólítottak azért voltál az első?? Ja és az írásbelinél ellenőrizték valami adatodat, vinned kellett magaddal valamit?

vicaszabo # 2012.10.04. 07:31

Danina! :)))))))))) Gratulálok!! És köszönöm a beszámolót.

Mókusok: nem baj ha káosz van, ez természetes. Még van egy pér napod, eddig is sokat tanultál, össze fog szépen rendeződni, és lesz aminek lennie kell!!!!

Borsopanna # 2012.10.04. 08:57

Sziasztok! :)

Szerintem Danina hajnalig mulatozott és még alszik :D

Mókusok: nyugalom, menni fog, ne aggódj! :) Tudod, aki nem tud ellazulni, nem tud megfeszülni sem :) Úgyhogy nyugi és próbáld egy picit lazábban felfogni! (Ezt még nekem is tanulnom kell egyébként.) Megteszel mindent, amit lehet, nem múlik rajta az életed, "csak" szeretnél jól teljesíteni egy fontos vizsgán. Tedd ügyesen a dolgod, minden rendben lesz, menni fog, mint a karikacsapás! :)

Vica: ne haragudj, hogy megint rákérdezek, de ígérem, most már megjegyzem - melyik is a te napod? :)

vicaszabo # 2012.10.04. 10:41

Nem mondtam sztem, azért nem tudod!
Nov 21, ami még messze, de mégsem annyira..... Tekintve mennyi mindent kell még ezalatt csinálnom, amihez nincs köze a büntetőjognak!

Danina # 2012.10.04. 11:42

Huu,annyira porgok meg mindig,alig tudtam aludni is! Unneples majd a hetvegen lesz...
Azert en kezdtem,mert irasbeliztem es ezen belul is a nevsor dontott. Ne izguljatok,minden oke lesz veletek is!!!;-)

Szemelyit kertek a szobelin es az irasbelin is.

Mókusok # 2012.10.04. 11:49

Én az iratoknál esetleg dipi másolatra vagy eredetire gondoltam, vagy a jelentkezési átutalást nyomtatni vagy hasonlókat, de ezek szerint az nem kellett, köszi:)

Danina # 2012.10.04. 14:10

Jaaaa,en korabban mindent leadtam,de azert nalam voltak a cuccok. Fel 9ig lehetett leadni a hianyzokat, a vizsga tenylegesen 9 korul kezdodott.

Tinl # 2012.10.05. 05:33

Sziasztok, aki hétfőn megy írásbelizni, és esetlegesen még az idegesség ellenére tud figyelni, kérem, írja fel, hogy csütörtökön és pénteken mely bizottságokat említik. Köszönöm.

Többen kértek tőlem iratmintákat. "kondidori" írta korábban, hogy a jogiszaki újra működik, onnan töltsétek le. Nekem sajnos nincs.

Jó felkészülést mindenkinek!

Borsopanna # 2012.10.05. 17:23

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.
Van valamelyikőtöknek anyaga a nem gépi meghajtású járművek okozta balesetek megítéléséhez? A jogiszakis anyagból kimaradt (vagy én nem látom csak?), és hiába guglizok rá, nem ad ki semmi jót. Tankönyvem nincs (volt, de kölcsönadtam, azóta nem kaptam vissza...), és szeretnék tudni valamit erről is. Ha csak pár mondattal, jó gondolattal ki tudna segíteni valaki, nekem az is nagyon jó lenne.
Köszönöm! :)

Tinl: sok sikert jövő hétre! :)

Danina # 2012.10.05. 20:08

hahó! ezt a költői kérdést már én is feltettem szeptember elején/közepén, de nem kaptam rá választ... magamtól arra jöttem rá, h a btk. 188. § (3) bek. lesz a megoldás.

(egyébként ez példa a törvényi egység, összetett bcs, ok-okozati viszonynál: ittas járművezetés plusz közúti baleset egyenlő btk 188. § (2) és (3) bek.)

remélem ez a jó, a semminél azért jobb.......

grotam # 2012.10.06. 05:09

Sziasztok!

Októberben kezdem a szakvizsgát bv írásbelivel, ha esetleg valaki rendelkezik bv, szabs. mintatárral, és el tudná nekem küldeni, azt nagyon megköszönném. (grotam@gmail.com)

Üdv és nagy kalappal mindenkinek!