szakvizsga - "B" rész (büntető)


dr. Juci # 2011.01.24. 20:57

Boribon, én mindkét vizsgán kb. 30 percet voltam bent eddig, ez átlagosnak mondható. Legutóbb az előttem lévő két vizsgázó hosszabban időzött bent, úgyhogy utolsó előttiként bőven 3 után kerültem be, addigra már kb. odafagytam az OIT folyosójára. De ha sietős, kérdezd meg a többieket, mehetsz-e elsőként, van olyan bizottság, ahol nem ragaszkodnak a névsorhoz. Stressz ellen: bennem a család és a barátok tartották a lelket, már napokkal a vizsga előtt hívogattak, hogy nyugi, meglesz, drukkolunk neked stb. Meg van két igazi bohóc kutyám, ha nagyon besokallok a tanulástól, kimegyek egy kicsit dögönyözni őket, labdázunk, sétálunk stb. Miközben a polgárra készültem, volt, hogy konkrétan egy hétvégén keresztül nem vettem könyvet a kezembe, csak kutyáztam, mert éreztem, hogy momentán nem megy több a fejembe. Ha megteheted, érdemes úgy beosztani a tanulást, hogy tudj közben pihenni is valamennyit. Nekem bevált még a forró fürdő esténként a nyugodt alvás érdekében, nagyjából ennyi.

gajuma # 2011.01.25. 07:55

Boribon, nekem stressz ellen a sport vált be.

Boribon # 2011.01.25. 08:31

Köszi a válaszokat! Szép napot Mindenkinek!

dr.beata.beres # 2011.01.25. 16:07

Sziasztok!

Na még egy-két kérdés a gyik-ből,ahol nem vagyok biztos a válaszban, így kérek egy kis segítséget:

Be
pl:
Mit tehet az ügyvéd, ha ügyfele külföldi állampolgár és halálos közúti baleset okozása miatt útlevelét bevonták,azonban ügyfelének családi okok miatt halaszthatatlanul haza kell utaznia?

Hol írja alá a terhelt a kihallgatási jegyzőkönyvet?

Beáta

dr. Juci # 2011.01.25. 18:43

Szia Beáta!

Az első kérdés cseles, a hatályos Be. szerint az a válasz rá, hogy SEMMIT. Be. 586.§ - biztosíték letétbe helyezése lehetett volna korábban, de az elhíresült Tobin-ügy miatt (gázolás Leányfalun, az ír elkövetőt máig nem sikerült visszarángatni Mo-ra, hogy letölthesse jól megérdemelt büntetését) bekerült az a mondat az (1) bekezdés végére, hogy nem engedélyezhető biztosíték letétbe helyezése, ha a bűncselekmény halált okozott (hatályos:2008.IX.1-től). Szerintem a bizottság több, mint boldog lesz, ha ezt így elmondod.

A második kérdésre: minden lap alján, ezenkívül az egésznek a legvégén, valamint a rá vonatkozó figyelmeztetések után írja alá a terhelt a jegyzőkönyvet, a figyelmeztetésekre adott szó szerinti válaszát is rögzíteni kell (itt szokták nagyon változatos formában leírni a terheltek azt a látszólag egyszerű szót, hogy "megértettem").

Gajuma, a sport is OK, egyetértek, vszleg azért nem írtam azt is, mert nekem akkor is alap, ha nem stresszelek :)

dr.beata.beres # 2011.01.26. 14:10

Köszi szépen a választ, én is rögtön a biztosíték letétbe helyezésére gondoltam volna, ha nem lett volna benne ,hogy halált okoz, mert így ugye nem alkalmazható.
ezért bizonytalanodtam el,hogy mi a jó válasz.

köszi szépen még egyszer

Beáta

moneszka # 2011.01.27. 07:28

sziasztok :-)
egyenlőre csak informálódom. Március környékén szeretnék menni. Büntetőre is olyan sokat kell várni, mint a polgári részre?

köszi
Mónika

adventure # 2011.01.28. 09:04

Március 1.hetében megyek, valaki kb jönne akkor? Jó lenne a kapcsolatot tartani, a motiváció miatt is:)

Boribon # 2011.01.28. 14:48

Szia adventure,

találó a név, szakvizsgázni tényleg egy kaland! : )) Nos, ha gondolod, motiválhatjuk egymást, nekem nagyjából 2 azaz kettő hetem van hátra, és most a végső hajrában nem kéne elfáradni.. egyébként való igaz, hogy minden fejben dől el, lehet napi 14 órát is tanulni, ha az ember pozitívan áll hozzá. Nos ezt kéne e két hét alatt elsajátítani. : ))))))

mamhaaa # 2011.01.29. 23:40

Valamiért sehogy se tudok regisztrálni a jogiszakira:(

tolga # 2011.01.30. 07:49

CSŐDBŰNCSELEKMÉNY segítség kérés

Sziasztok!

Én Igazságügyi Igazgatási szakon csődbűncselekményből írok szakdolgozatot, azonban elég kevés anyagot sikerült felkutatnom hozzá.
Szeretném kérni, ha valakinek lenne ehhez a témához bármilyen anyag amit el tud küldeni, vagy egyéb ötlet a témához, kérem tegye meg a tolga@citromail.hu emil címre.

A fórumot nem igazán használom, ezért kérem hogy ha valaki tud segíteni, a levelezőre küldje.

Előre is köszönöm! T. Olga

soulfly # 2011.01.30. 09:46

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Március elején lesz az első vizsgám és büntető eljárásból írok. Sajnos nem rendelkezem semmilyen információval arra nézve, hogy a Be. írásbeli vizsgán milyen jellegű feladatok szoktak előfordulni.
Szinte kizárólag csak az anyagi rész, különös rész, valamint a Bv. részhez találtam típusfeladatokat.
Illetve, ha valaki megosztaná velem a szóbeli vizsga menetét- pl. tételt kell húzni, vagy kötetlen beszélgetés formájában zajlik a vizsgáztatás, stb. - nagyon hálás lennék.

Köszönöm!

Klári

dr. Juci # 2011.01.30. 12:30

Kedves Klári!

Megkérdezhetem, miért választottad a Be-t írásbeli tárgynak? Szerintem azért nem találni belőle feladatokat, mert senki nem meri választani, én sem mertem, hiába forgatom napi szinten, tatottam tőle. Egyébként egészen addig, amíg nem húzod ki az írásbeli feladatot, meggondolhatod magad, hogy mégis anyagi jogból vagy bv-ből szeretnél írni, nem lebeszélésként írom, csak hogy tudd, mik a lehetőségek... A szóbelin tételhúzás nincs, olyan előfordul, hogy a cenzor nézi a tételsort és az alapján kérdez, más meg fejből. Lejjebb többször írták már, de az újak kedvéért itt is leírom: a szóbeli az írásbeli feladat megbeszélésével indul, itt még módosíthatsz azon, amit írtál - ez praktikusan úgy néz ki, hogy az írásbeli feladatok általában BH-n alapulnak, és a jelöltek az írásbeli és szóbeli közti 1-3 nap során (írásbeli mindig hétfő, szóbeli SZ-CS-P) azt megkeresvén "megvilágosodnak", és csiszolnak a leírtakon. Érdemes megnézni azt az anyagrészt, amire vonatkozott az írásbeli, mert a beszélgetés fonala sokszor innen indul, pl. ha valami előzetes letartóztatással kapcsolatos jogeseted volt, akkor számíthatsz kérdésekre a kényszerintézkedések témaköréből. Az írásbelit javító cenzor abból a tárgyból kérdez, amiből írtál, a másik két tárgyat pedig a másik két cenzor kérdezi. Kiküldenek, tanácskoznak, behívnak, értékelnek, átnyújtják a színes papírt a sikeres részvizsgáról (illetve B-verzió, de erre ne is gondolj: az UV-csekket). Az írásbeli jegy kétszeresen számít a végelszámolásnál, a tantárgyak pedig függetlenek egymástól, tehát ha az egyik nem sikerül, az nem érinti a többit.
Soulfly, mint az együttes? ;)

soulfly # 2011.01.31. 12:59

Kedves Juci!

Köszönöm szépen a tájékoztatást..:)

Elvileg küldtem neked e-mail..Remélem, hogy megkaptad.

Üdv,Klári

Boribon # 2011.02.03. 10:42

Sziasztok Sorstársak!
Nyugtassatok meg légyszi, hogy ha most még 6 napot végigtanulok intenzíven (egyszer elolvastam már mindent), átmegyek a vizsgán..megint a para..köszi előre is!!

dr.beata.beres # 2011.02.03. 11:50

Sziasztok!

Tegnap sikeresen túléltem a bünti vizsgát!!!

Fővárosi Itélőtábla,sztem kicsit morcos és szigorú bizottság,bár én 4,4,3 kaptam. Mindenesetre nem volt olyan jó a légkör mint a polgárin, és kevésbé jó jegyek is születtek. Utolsónak kerültem sorra, kb fél 4-kor.

Az elnök ( katonai bíró!) az eljárási részt kérdezte, azt nagyon kellett tudni. A Btk egy szintén bíró, mondjuk ő volt a legrendesebb, a bv-t pedig egy ügyvéd.

Kérdéseim, amire emlékszem:

Btk: bűncselekmény fogalma
üzletszerűség fogalma
emberölés, minősített esetei felsorolás
lopás,minősített esetei felsorolás

Be:
bíróság elé állítás
hatályon kívül helyezési okok
mikor kötelező a védő

Bv
befogadás szabályai
szabálysértési eljárásban résztvevők

Sok sikert aki előtte van

Beáta

dr. Juci # 2011.02.04. 19:15

Beáta, nagy-nagy gratula, nem rossz jegyek ám ezek!

Boribon, hajrá!

netusufloro # 2011.02.05. 17:45

Sziasztok!
Első szakvizsgámra megyek 2 hét múlva. Bv-ből írok, majd pár nap múlva szóbelizek. Tudna segíteni valaki, hol nézhetek utána milyen írásbeli kérdésekre számíthatok, hány feladat lesz, mennyi időm lesz rá?
Köszönettel

kondidori # 2011.02.05. 19:37

www.jogiszaki.hu honlapon találod azokat a feladatokat, amiket eddig sikerült összegyűjteni. Itt iratmintákat is találsz.
Az írásbelin mindig egy feladatot kell írni, bv-nél általában valamilyen bv bírós határozatot (evsz engedélyezése, pénzbünti átváltása, másik munkahely kijelölése stb)

Boribon # 2011.02.06. 18:08

Én is nagyon gratulálok, Beáta!!
Én most a GYIK-ot nézegetem, és nagyon remélem, ezek a kérdések jönnek majd elő. Ahogy néztem, tőled is olyanokat kérdeztek, amik szerepelnek a GYIK listán is, nem?

dr.beata.beres # 2011.02.06. 21:25

Köszi a gratulációkat, igen általában sztem is abból kérdeznek, mármint olyan kérdések vannak ,amik abban szerepelnek.

Persze megnéztem a tételsort is, de nem annak alapján tanultam, inkább a gyakran ismételt kérdéseket nézegettem.

Nagyon féltem a bünti vizsgától, de így visszagondolva azért nem volt olyan szörnyű.

Kitartást mindenkinek aki még most megy belőle.

Beáta

netusufloro # 2011.02.06. 22:10

Köszi Kondidori! Nem könnyen jöttem rá, mi lehet az evsz. Mi lesz ebből?!

L.Vera # 2011.02.07. 08:40

Sziasztok!

2 hét múlva megyek büntiből írásbelizni és szóbelizni.
Az lenne a kérdésem, hogy a büntetési tételeket kérdezik, tudni kell?
A gyakran feltett kérdéseket merre találom?

Előre is köszönöm a válaszokat!!!

Vera

dr.beata.beres # 2011.02.07. 09:39

Szia Vera!

Van egy olyan oldal, hogy www.szakvizsga.hu, azon belül ,h tanulnivalók és ott meg lehet nézni tantárgyanként.

Beáta

dr.beata.beres # 2011.02.07. 09:43

bocs,az előbb rosszul írtam, szóval

www.szakvizsga.hu
azon belül: tudnivalók

gyakran ismételt kérdések