szakvizsga - "B" rész (büntető)


Zizi13 # 2010.03.05. 22:05

Karcsi: sajnálom :(

A többiekkel is szemetek voltak?

Karcsi123 # 2010.03.08. 09:01

Kedves Zizi!

A többi eredményt sajnos nem tudom, mert első vizsgázó voltam.

Remélem, nekik sikerült, többek között azért is, mert ötünkből hármuknak az utolsó vizsgája volt...

Velem hozták a napi bukási rátát, a többieket csak átengedték...

r.bejo # 2010.03.11. 15:42

Sziasztok!

Akkor én is megosztanám a - sajnos- rossz tapasztalataimat.
Ítélőtáblán voltam, kedves vizsgabizottság- tényleg szimpatikusak voltak-, 2 hölgy, 1 úr.

Anyagi jog: kérdéseim: Vagyoni jellegű bűncs-k felsorolása, aztán lopás alaptényállás, majd minősített esetek. Mi a dolog a lopásnál?- ezt nem tudtam, de azt igen, hogy az áram és az okirat is annak minősül, csak nem fogalmi szinten. Értékhatárok lopásnál, Közérdekű munkáról mindent.

Be: Sértett, magánvádló, magánfél, egyéb érdekeltek, segítők, képviselők ... mindent róluk, pár példával.

Bv: Szabsértésben bíróság szerepe, elítéltek jogaiból szemezgetett a cenzor- pl: lakáshoz való jog, jóhírnévhez való jog, aztán elítéltek elhelyezése.

Eredmény: 1-2-2!!!!
Anyagi jogból a bukás oka: A dolog fogalma!!!!
Amikor rákérdeztem, hogy ez tényleg olyan fontos, hogy ezért buktatni kell, akkor rávágták, hogy igen, mivel a lopás gyakori bűncselekmény, és különben is, - idézet következik- "a minősítő körülmények sem úgy jöttek, mint a vízfolyás". Na akkor ennyit a vizsgáztatásról! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy eddig soha semmiből nem buktam meg, egyetemista koromban sem, 4-esnél rosszabb jegyem elvétve volt, bár az tény, hogy nem leszek büntetőjogász, de azért harmadik szakvizsgán ezen elhasalni kicsit morbid!
:(
Azért aki még előtte áll, annak kalappal! :)

r.bejo # 2010.03.11. 15:44

Karcsi: Most olvasom... sorstárs! :(
Te nem az ítélőtáblán voltál?

főnyomozó # 2010.03.13. 17:49

a két rossz tapasztalat mellett, úgy tűnik én szerencsésebb voltam a héten.

OIT-ban fővárosi bíróság, fővárosi ítélőtábla volt elnökei és volt bv. parancsnok. írásbeli megoldásban nem egyezett a véleményünk, de elfogadták az érveimet. anyagi jogból nagyon rendes volt a vizsgáztató, megkérdezte mivel foglalkozom és abból kérdezett.

vagyon elleni bcs-k... lopás és minősített esetei, dolog elleni erőszakról a változások nem nagyon érdekelte, de az igen, hogy tudom-e, hogy mi a dogmatikai oka annak, hogy a páncélban elvitt pénzt ha később törik fel, az miért dolog elleni erőszak (nem nagyon vágtam, de közösen megbeszéltük...) 4-es

be. kissé kimértebb, de jóindulatú vizsgáztató, szintén szakmába vágó kérdés... gyanúsítottat mire kell figyelmeztetni (szó szerint kellett, de szerencsére gyakran mondogatom) majd katonai tanács összetétele, abban az esetben, ha a vádlott őrnagy (ülnöknek magasabb rendfokozatúnak kell lennie) ezt kissé összekavartam és a bíróról mondtam ugyanezt, ez nem nagyon tetszett, azt mondta azért ad 2-est, mert ez feltétlen hatályon kívül helyező ok... még volt pár kérdés, amire nem emlékszem

bv: kedélyes parancsnok... elítéltek elhelyezése, munkáltatás, magánelzárás tartama fegyházban, a nem szab. veszt. büntetések végrehajtása (az összeset felsorolta nekem, de szerencsére az első után megelégedett a válasszal) 4-es

Zizi13 # 2010.03.16. 10:14

Sziasztok!

Túléltem én is - zéró büntetőjog tapasztalattal. Nagyon rendes bizottság a Fővárosi Ítélőtáblán, bár az elnök dandártábornokot a portástól kezdve mindenki "véreskezűnek" írta le (vagy csak mi értettük így), így kezdődött.

Btk: hatály és minden a közokirat hamisításról- főleg az, hogy mivel áll halmazatban. Ez utóbbi kevésbé ment.

BE: iszonyat leblokkoltam, elsőre nem jutott eszembe egyetlen alapelv sem, de aztán javult a helyzet. Kérdezték még, hogy mikor kell zárt tárgyalást tartani- no itt se sok jutott eszembe, de ez is megvolt. A dandártábornokról kiderült, hogy cukimókus :-))).

Legrosszabb a BV lett. A vizsgáztató nagyon kedves volt, és tulajdonképp megkegyelmezett. Valahogy nekem úgy tűnt (kidolgozott tételsort tanultam főleg, a törvényt csak olvastam)- hogy az egész lényege, hogy mit csinálnak az elítéltek odabenn. A vizsgáztató pécsi prof szerint meg a tananyag lényege az volt, hogy hogyan lehet őket onnan kihozni... ki mikor mentesül... Meg sikerült még pár olyan dolgot kérdezni, ami a kidolgozott tételben tuti nem volt benne- így majdnem szívtam, de mivel a többi megvolt és utolsó vizsga ÉS rendes bizottság, megmentettek.

Karcsi123 # 2010.03.17. 11:27

Kedves r. bejo!

Sajnálom, hogy Veled is kibabráltak!!! Én az OIT-ban voltam, de ettől még elképzelhető, hogy a bizottságainknak voltak azonos (vagy hasonlóan jóindulatú)tagjai.

De az vígasztaljon, hogy csak anyagiból kell újra mennük. Másodszorra már csak nem lesznek görények...

Én duplán megszívtam ezzel, mert ugye ha csak egyből buksz, akkor is ki kell várni a 2 hónapot. Szerettem volna nyár előtt végezni, de nekem még sajna hátra van a polgár is, így az átcsúszik őszre..

Nem hiába mondták sokan nekem, hogy a szakvizsgázás így vagy úgy, de egy év...

zerna # 2010.03.17. 15:37

Sziasztok!

Ma voltam az OIT-ban: anyagi 5, be: 4, bv: 5.

2 és fél hetet tanultam (úgy, hogy a jogegységiket és a bkv-ket is átolvastam). Azt hozzá kell tennem, hogy a munkám során semmi közöm a büntetőjoghoz - ezért is hagytam utolsóként.

Kérdéseim anyagiból: pénzbüntetés, összehasonlítása a pénzmellékbüntetéssel, átváltoztatásuk, járművezetéstől eltiltás, közügyektől eltiltás, emberölés minősített esetei példákkal, aljas indokból elkövetett emberölés-erőszakos közösülés kapcsolata, emberölés-kifosztás kapcsolata

Be: kényszergyógykezelés felülvizsgálata (hatáskörök, ha hivatalból indul az hogy történik, szakértő szerepe, tárgyalásra kit kell idézni, értesíteni...), mi történik az "utolsó szó" után (ítélethozatal hogy történhet), tételsort nézve: alapelvek közül pár, meg pár apróbb kérdés

Bv: mikor hajtható végre a büntetés/intézkedés (előzetes végrehajthatóság), előzetesben levők és elítéltek összehasonlítása, milyen jogok szünetelnek fogvatartás alatt, szabálysértés szankciói, pár egyszavas: ki hajtja végre a pénzbüntetést, járművezetéstől eltiltást..

Nagyon rendesek voltak, legjobb vizsgaélményem a 3 közül.

Kitartást mindenkinek, aki előtte áll!

kondidori # 2010.03.18. 15:10

Sziasztok!

Ma voltam a Fővárosi Bíróságon. Nagyon kedves, aranyos bizottságnál. Nem foglalkozom én sem büntetővel, én is ezért hagytam a végére.
Btk:

  • ijesztegetek egy szívbeteget, mi ez?
  • zaklatás?
  • mellékbüntetések (katonai mellékb)

Be:

  • törvényes vád
  • ügyész felhívásra a vád hiányának pótlására, ha nem teszi, akkor mi van?
  • elj. megszüntetése után emelhetek-e újra vádat, ha igen meddig?
  • tárgyalás mellőzése

(volt még másis

Bv:

  • elítéltek elkülönítése, vhajtási fokozatok
  • elzárás - soroljon fel 4 szabsértést, ami elzárással büntetendő (na itt megállt bennem az ütő, mert már nem volt időm újra átolvasni)
  • kijár el első fokon elzárásos ügyekben?

Nagyon rendesek voltak, abszolút nem arra mentek, hogy ki mit nem tud, hanem mindenkiből próbáltak kiszedni mindent. Ugyan nem tudom, hogy az utolsó fiúnak sikerült-e, de előtte mindenkinek meglett. 5-5-5 lett, és ezzel végre befejeztem.

TÉvi # 2010.04.13. 18:38

Sziasztok!

Most akarom kezdeni a "B" részt, ami utolsó vizsgám lenne. Van néhány kérdésem, ha valaki tudna benne segíteni.

  • Miből tanuljak? Csak törvény elég?

Sajnos kisgyerek és munka mellett nem lesz túl sok "vesztegetni való" időm, úgyhogy a legegyszerűbb megoldást keresem. (Magyarul: nem akarok elméletet, könyveket hozzáolvasni, de nyilván megbukni sem lenne jó :-)))

  • Kb. mennyi idő kell a felkészüléshez? (Legutóbbi élményem a polgár, így ahhoz tudok leginkább viszonyítani.)
  • Mennyire gyakorlatias a vizsga?

Mert ha annyira, mint a polgár, felköthetem a gatyám, mert semmi közöm a büntetőhöz.

Köszi,
TEvi

drpony # 2010.04.13. 19:59

Szia TÉvi!

Nekem sem volt sok közöm a büntetőhöz, de az volt a legjobb vizsgám. Mondjuk ehhez kellett egy jó bizottság is az OIT-ban. Szerintem elég a törvény, én néha Be-ből a kommentárt hozzáolvastam, de a Be. és én nem vagyunk barátok. A Bk-k, Bje-k szerintem nem kellenek nagyon részletesen, de egyszer megéri átfutni rajtuk, mert néhány dolgot megvilágítanak.
Az anyag nem annyira sok, mint a másik két vizsgán, de azért nem kevés, én őszintén szólva kevesebbre számítottam. De kevesebb idő kell rá, mint a másik kettőre, és jobban is behatárolható az anyag, kevesebb sokkal az "egyéb" rész, a kisebb törvények.
A Be-t nagyon alaposan kell tudni, én személy szerint ezzel nagyon szenvedtem, de azért megoldható, bár nagyon nem árt az ismétlés Be-ből szerintem. Btk-ból az általános részt oda-vissza rágd át, az a lényeg, különös részben meg lehet azért súlyozni, főleg ha időhiány van. Bv-t nem lebecsülni, könnyűnek tűnik a többihez képest, meg olyan "olvasmányosabb", viszont becsapós, tele van adattal, és van, aki nagyon számon kéri.
A normális bizottságok figyelembe veszik, ha az embernek nem volt sok köze a büntetőhöz, de nem törvényszerű ez. Azért az várható, hogy jogeseten át kérdeznek.

TÉvi # 2010.04.15. 08:32

Köszönöm a tanácsokat, drpony!

igamed # 2010.04.15. 15:51

Sziasztok!
Ma voltam a LÜ-n, a bizottság nagyon rendes és segítőkész volt (igaz én csak Bv.-ből voltam).
Kérdéseim:

  • EVSZ megszüntetése, mikor kizárt
  • átmeneti csoport
  • Bv szervezete
  • szabs-ból perújítás, közérdekű munka

Ezekre emlékszem. Mindenkinek sok sikert.

(írásbeli 4, szóbeli 4)

Thetys # 2010.04.16. 11:23

Sziasztok! Tanácsot, véleményt szeretnék kérni. Tegnap lett meg a C, és én alapból úgy terveztem, hogy polgárral folytatom, aztán utoljára büntető... DE! Mivel Ptk, Pp-ben elég sok minden változik, így a szeptemberi vizsgára se tankönyv (jó, C-re se volt hatályos), se valami bevált gyakorlat nem lesz, így lehet, hogy jobb lenne büntivel folytatni. Szerintetek? Nekem sincs lövésem ehhez a témához. Összehasonlítva a C-vel mennyire nehéz ez az anyag? Mennyiségileg? Vizsgáztatók? Köszönöm!

szakvizsgázó # 2010.04.23. 17:15

Thetys: én most tanulom a C-t, a büntetővel kezdtem még ősszel, és szerintem a büntető sokkal kevesebb. Van 4 fő nagy jogszabály (Be., Btk, Bvtvr, szabs) amit tudni kell. ha egy könnyebb vizsgán akarsz túlleni, akkor szerintem folytasd a büntivel. (a polgár sokkal több anyag)

Thetys # 2010.04.25. 08:20

Szia Szakvizsgázó! Köszönöm, hogy írtál, úgy látszik ez a bünti szekció kihalt. Bejelentkeztem. Kicsit kétségbeejtő. Szeptember elejét kértem, és a hölgy azt mondta, hogy örüljek, ha a szeptember összejön. Sok sikert a C-hez!!!

emma # 2010.04.25. 10:22

Akkor én is adjam be a jelentkezést minél előbb, akár már holnap, ha még szeptemberben szeretnék levizsgázni büntetőjogból? Az lesz az utolsó vizsgám, szeretnék minél előbb túllenni rajta!

Thetys # 2010.04.25. 11:10

Emma, igen. Minél előbb. Szerintem bőven benne vagyunk még a szeptemberben, én azért szeretném, ha összejönne az eleje.

szakvizsgázó # 2010.04.25. 17:22

Én anno júniusban kértem novemberre az időpontot büntetőből (írásbelivel együtt), és így is csak november 2. hetére kaptam helyet, szóval szerintem is adjátok be minnél előbb!

TÉvi # 2010.04.28. 07:39

Sziasztok!

Büntetőből mit érdemes még hozzáolvasni egy-egy tételhez, ha a törvényszöveg számomra teljesen semmitmondó? Ti hogyan tanultátok/tanuljátok azokat a részeket, ahol szinte teljes a káosz?

Thetys # 2010.04.28. 16:32

Beleolvasgattam itt a kérdésekbe. Ehhez nekem halvány lila gőzöm sincs! Remélem van építő jellegű tanácsotok, hogy lehet ezt megtanulni.

szakvizsgázó # 2010.04.28. 19:35

TÉvi!
Én anno Be-ből csak a törvényt tanultam, és ahol valami nem volt világos előkerestem a régi egyetemi könyvemet (bár nem volt túl hatályos)
Btk általános részhez szintén egyetemi könyv, különös részből meg dialog campusosat olvastam hozzá, de először úgy voltam vele, hogy a tényállásokat nagyon megtanultam, és csak mellé olvastam a könyvet, illetve 1-2 lényegesebb joegységit, és BK-t megnéztem.
Bv-ből szabálysértésből csak jogszabály.

kondidori # 2010.04.29. 10:59

TÉvi!

Én a büntihez a jog.webatu-n lévő 2003-as különös részi jegyzetet hatályosítottam a Belovics-féle könyvvel, és azt tanultam meg. A vizsgán baromira tetszett, hogy tudtam ilyeneket, hogy nyitott tv-i tényállás, meg vegyes mulasztásos bcs stb. Ált. részhez a Belo könyvét (a legújabban már a május 1-től hatályos anyag van). Be, Bv csak jogszabály.

lillee # 2010.04.29. 15:47

Thetys! :))))))
Hangolsz? :)))

Thetys # 2010.05.03. 12:49

Szia Lilee!!! El is borzadtam, szóval most pihentetem a témát. :-) Az általános rész vajon mennyire változott meg 2006 óta?