Szakvizsga - "A " rész (polgár)


kondidori # 2011.06.14. 21:22

A jogszabály bőven elég.

Pandaaa # 2011.06.14. 21:53

Köszi kondidori.

Impossible # 2011.06.15. 00:30

"Az írásbeli feladatoddal kapcsolatban: szerintem nem végrehajtási kifogásként, hanem igényperként kellett volna lefolytatni."

Én Pp-vizsgán mondtam azt egyszer, hogy "igényper", mire azt mondta a vizsgáztató: "olyan nincs".

Textilhal # 2011.06.15. 06:17

Pandaaa: Csak jogszabály, de az oda-vissza, kifordítva-befordítva, "álmodból is", azaz készség szinten. Ha az meg, túl nagy bajba nem kerülhetsz. Csak vigyázz, mert a polgárira alapból jellemző, hogy olyan "egyértelműnek" tűnik, az ember olvassa és "Áhhh, peeerszeee", de amikor vissza kell adni, vagy jogesetre húzni... Javaslom még, ahogy a tételsorban megadott PK-kat, kollégiumi véleményeket, ABH-kat olvasd hozzá, nekem sokat segített.

Nagyon sok sikert és kitartást!

Imp: nem semmi...

hunfrakk # 2011.06.16. 10:04

371. § Pp.
igényper
vagy pontosabban:
végrehajtási igényper

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Impossible # 2011.06.16. 11:04

hunfrakk,

előbb hívtalak, majd felhívlak később is (egyébként van új számom, majd figyelmeztess, hogy adjam meg)

ókidli1975 # 2011.06.17. 09:24

Sziasztok!

Tudom, hogy ez nem a C rész oldala, de hátha itt is érdekel valakit.

Eladnám a Chronowski, Rózsás féle Alk-Közig Dialógos új tankönyvet. A héten vizsgáztam le. NEkem sokat segített főleg Alkotmány jogból.
Az új ára 4.400 Ft/db áron van, én szívesen ,megválnék tőle 1800 Ft-ért darabonként + postaköltség vagy megbeszélés szerint személyesen is átadom.

A könyveb a lényeg ki van emelve piros ceruzával és a kisebb része golyós tollal.

Akit érdekel az itt hagyhat üzenetet, vagy ad itt egy emil címet és megkeresem.

Előre is köszi.

Minden vizsgára készülőnek sok sikert. :)))

vicaszabo # 2011.06.20. 11:10

Sziasztok!

Túlvagyok az írásbelin, és ezúton is köszönöm azoknak akik a jogiszakit üzemeltetik, és foglalkoznak vele. Az ott szereplő példákból volt egy, idemásolom, és kiegészítem azzal amit én még hozzátettem.

405. feladat

Vas Dénes a felperesek testvére, a halála előtt néhány hónappal agyvérzést kapott, bal lába és keze megbénult, a beszéde nehezen érthetővé vált. Az örökhagyó kezelés végett október 17-én került kórházba, majd október 24-én délelőtt a betegtársaitól papírt és tollat kért. Megírta a végrendeletét, és örökösnek elvált feleségét, Vas Dénesnét jelölte meg, akit a végrendeletben Vas Dénesné, „kis feleségem”-nek nevezett meg. A keltezési hellyel és november 24-ei keltezéssel ellátott, saját kezűleg írt és aláírt végrendeletet az örökhagyó átadta a kórházban egy orvosnak megőrzésre. Vas Dénes még aznap este újabb agyvérzést kapott, és meghalt.

A felperesek keresetükben az írásbeli magánvégrendelet érvénytelenségének a megállapítását kérték. Előadták, hogy végrendelet hiányában ők a törvényes örökösök. Kereseti kérelmüket arra alapították, hogy a végrendelet november 24-ei keltezésű, az örökhagyó viszont akkor már nem élt, így a végintézkedésnek nincs is hatálya. Hivatkoztak arra is, hogy az örökhagyó a súlyos betegsége miatt nem volt cselekvőképes állapotban, ezt igazolja az is, hogy a több éve elvált feleségét „kis feleségem”-nek nevezte.

Az alperes a kereset elutasítását kérte. Előadta, hogy ő csak november 25-én kapta meg a végrendeletet a kórházi orvostól, mert akkor szerzett egyáltalán tudomást a történtekről. Felmutatott egy képes levelezőlapot, amelyet az örökhagyó a házasságuk felbontása után küldött, és azon is „kis feleségem” a megszólítás. A bíróság perben kihallgatta a kórházi orvost tanúként, aki kijelentette, hogy megítélése szerint az örökhagyó még a halála előtti délután is értelmi képességének birtokában volt, beszámítási képességének fogyatékosságára semmi sem utalt. Előadta, és határidőnaplójának eredeti bejegyzésével igazolta, hogy a végrendeletet október 24-én vette át. Befejezésül előadta, hogy amikor a végrendeletet átvette, azt borítékba tette és annak keltezését nem vizsgálta.

Készítendő: elsőfokú ítélet

Megoldás: A végrendelet keltezésének téves megjelölése egymagában a végrendelet érvénytelenségét nem vonja maga után, hanem - szükség esetén - csak a valóságos adatok bizonyításának nyitja meg az útját. (BH1984. 190.)

Én még annyit tettem hozzá, hogy a cselekvőképességét is vizsgáltam az örökhagyónak, mert a kereseti kérelemben arról is írtak, a Ptk 17§-a alapján annyit mondtam, hogy teljes cselekvőképtelenség kell a jognyilatkozat érvénytelenségéhez, ezt pedig mind az orvos tanú mind a levlap cáfolja, magyarul cselekvőképes volt.

Szerdán megyek szóbelizni, kérlek szorítsatok értem, azt kérdezze tőlem a bizottság amit megtanultam, és az jusson is eszembe....

Vica

Done # 2011.06.21. 06:39

Szorítunk Neked Vica! :)Cserébe várjuk majd vizsga után a beszámolód!

vicaszabo # 2011.06.21. 08:15

Köszi :) KIM fsz. 7-ben leszek, tanács utolsó pillanatban?

Done # 2011.06.21. 20:23

Nem érdemes majrézni. Rendes bizottsághoz kerülsz és minden OK lesz.
Írok fogalmakat: kicsit hátha még tudsz rajta rágódni:
1.) rei vindicatio
2.) jognyilatkozat pótlása feltételei
3.) kötelmi jognyilatkozat pótlása
4.) cum viribus
5.) pro viribus (hol fordul elő)
6.) hagyatéki tartozások kielégítési sorrendje (!)
7.) dologi és kötelmi hagyomány lényege
8.) osztályos egyezség
9.) hagyatéki osztály
10.) jogközösség

:)
Drukkolunk! Sikerülni fog!

vicaszabo # 2011.06.22. 14:52

Úgy látszik sokáig írtam, és hosszú lett mert eltűnt.

Megvan, sikerült!

Az írásbelivel kezdtünk, onnan kérdezett még egy párat, írásbeli magánvégrendelet, jogképesség, mivel szűnik meg, ezt részletezve, halál ténye, holtnak nyilvánítás, mi van ha előkerül, ki az apja a gyereknek műsor (házasság, új házasság hegyén hátán), elbirtoklás, példán keresztül megszakadás hozzászámítás, majd miután olyan jól tudom a dolgokat (!) ,meséljek az önálló zálogjogról. Tényleg meséltem, mert ez a nem tanulandók közé volt sorolva. Ez úgy sem lesz :)5 írásbeli, 5 szóbeli

PP. Nagyon nehezen indultunk, gyakorlati példán keresztül az előzetes végrehajtásra volt kíváncsi, de leizzadtam. Mikor végre elkezdtem mondani, mondtam neki még nem vagyunk összehangolódva... majd perújítás: mikortól számít a hat hónap, mikor lehet (ha nem bírálta el) majd határozat közlése ( szó szerint tv), keresetváltozataás a perújításban, főszabály kivételek, csatlakozó felleb, felleb ellenkérelem, változtathat e keresetet a nem fellebbező fél? 4

Gt.: cégnév, mi a koperációs társaság, felelősségi formája, felsz eljárás jogorvoslata, határideje, hogyan kerülök át Fből Dbe, majd tisztességtelen piaci magatartás, 4

Segítettek, nagyon kedvesek voltak, végig jogeset, példa, mit tennék, mit mondanék stb.

A legnagyobb dicséret az volt amikor az eredménynél megdicsért a pps tanár, nagyon jó a jogérzékem, jól alkalmazom a jogot és jól felkészültem... azt mondta a titkárnő., ilyet nem sokat hallott :) Nekem ez most nagyon jól jött :)

Kitartás nektek, szorítok, igaza van Done-nak, minden bizottságfüggő, tudnék mesélni az ismétlősök sztorijaiból....

Vica

Done # 2011.06.22. 16:19

Hát gratulálok Vica! :)
Mégis mesélnél az ismétlősők sztorijaiból? :)))))
Ez engem nagyon érdekelne! Komolyan!

vicaszabo # 2011.06.22. 17:24

Az egyik lány az úgy volt mint te: utolsó vizsgáján csak polgárjogból nem sikerült. Bizottság... Neki most sikerült.

A másik igazi horror (szegény): ma volt harmadszor az egészből... 3x írt, mert eddig mindig kettőből kivágták. Szó szerint azt mondta mint te: volt hogy szétcincálták, volt hogy olyanokat kérdeztek tőle, hogy szinte nem is hallott róla (na jó, ez túlzás, de pl jogeseteken keresztül a gazdasági és versenyjog), volt hogy hiába mondta a jó választ (ott többen megbeszéltük mindenki csak azt és annyit tudott róla) az nem volt jó válasz... és rengeteget tudott, ez kiderült a várakozás alatt! Remélem most sikerült neki.

A hangulatot viszont nagyon megalapozták ezzel a nem sikerült és miért nem történetekkel... apropó, nekik mindig az volt az első kérdés mi nem ment a múltkor és azt kérdezték tőlük. De gondolom most már kened vágod a termékfelősséget... Tudod, nekem is kérdeztek nagyon apró és szószerinti részeket, sőt oda vissza, de ezek mind lényegi, törzsanyag részek, ha az ember sokszor áttanulja, ott beugrik vagy tényleg rávezetik. Ki akarták szedni belőlem amit tudok, és nem megalázni, megszégyeníteni. Azt is mondták ez egy nagyon nehéz vizsga, és kellő komolysággal is állnak hozzá. A nehéz kérdésre megmondták, ez nehéz lesz (mindkettő, mert az 5-ért faggattak, mint később kiderült) De nem a 2-ért kérdeztek valami piszlicsáré perem törvényt... mint tőled, meg ezektől az ismétlősöktől az előző bizottságok.
Mikor derül ki hol vizsgázol?

Done # 2011.06.22. 17:40

:) Hát igazából úgy érzem semmit nem tudok. :) Nna jó, talán ez igy most túlzás,... Első C vizsgámra rendesen 4 héttel előtte megkaptam a behívóm, a B-re már elkutyulták az egész dossziém, és fél évvel később tudtam menni, mint az eredeti kérés volt, A-ra két héttel előtte kaptam meg, és most az ismétlésre már nem is kaptam...
Úgyhogy azt hiszem besétálok behívó nélkül a bejelentkezési lapommal... (jövő héten)

:)
Érdekes, hogy a jó válaszok néha mégsem jók? :(

Done # 2011.06.22. 17:50

Nna de Vica Neked már tök jó, jöhet a többi! Sajnos nekem igy a harmadik csomagokról (mindegy melyik) elég rosszak (hallomásból is) a tapasztalataim... kezd olyan érzésem lenni, hogy akit addig nem vágtak ki, azt a végén kicsit megnyesik. Persze ez igy biztosan bután hangzik, de akiket ismerek azok is elég jó eredményekkel eljutottak az utolsó utolsóig, (kinek melyik csomag) és valahogy ott vérzett el mindenki... Nyilván ezt csak igy én látom most, lehet inkább az igazi ok az volt, hogy valahogy nem jó bizottsághoz kerültek.

Ki volt az elnököd? Tudod esetleg? Vagy ha leírnád milyen volt? :))))

vicaszabo # 2011.06.22. 18:39

Teljesen ismeretlen nevű volt, mindhárom (úgy értem hogy ahhoz képest amit itt olvastam). Két idősebb úr és egy hölgy volt, nos ő sem fiatal, de verte a mezőnyt. Olyan 70 év körülinek saccolnám őket, a hölgyet 55 körül. Aranyosak voltak, nagy rutinnal, szerintem az első kérdés után már tudják mire számíthatnak.

Az természetes, hogy úgy érzed nem tudsz semmit. Én még amikor bementem akkor is így voltam. Pl a perújítást oda vissza fújtam, mégis megakasztott benne, mert más az bebiflázni a jogszabályszöveget, és megint más abban az "élethelyzetben" alkalmazni, amit jogesetként ott modelleznek. De rájöttem, és ez a lényeg, hagytak időt gondolkodni, rávezettek, és eszembe jutott meg az is hogy alkalmazzam. Biztos ezért dicsértek meg :)

Egyébként én nem sietek a többivel. Ez egy olyan szintű kizsigerelése a szervezetnek, a léleknek testnek, és főleg az agynak, hogy regenerálódni kell. Nem tudom ki és milyen ütemben csinálja, de el tudom képzelni, hogy kimerül a szervezet a végére. És igen: számít ki és hogyan kérdez, milyen tisztelettel áll a vizsgázóhoz, elvégre mi nem vagyunk kevesebbek, csak fiatalabbak és kevésbé gyakorlottak. Ez a bizottság maximális tisztelettel és kedvességgel állt hozzánk. Azt gondolom, aki nem így teszi magáról állítja ki a bizonyítványt (gondolok itt az ügyészedre.

Azt javaslom, hívd őket, már a titkárságot. agresszívan. Nekem sikerült a tutira lefixált (behívóban rosszul kiküldött, majd kijavított és jól visszaigazolt) vizsgámat egy kattintással törölni, és valamikor szeptemberre tenni. Gondolhatod... Folyamatosan hívtam őket, nem túlzok, és egy idő után felvették, mert állandóan ez a szám kereste őket, biztos nagy a baj... Azért jó, ha úgy mész oda, hogy tudod az időpontot.
A másik infó, hogy a másik bizottságba csak családjogot kérdeztek polgárjog címén, szóval ne hagyd ki. Ott meg tényleg alkalmazni kell azt amit megtanultál. Én polgárjogból mondtam azt a legtöbbet, úgy gondolom, az a véleményem stb. Mert nem tudom mindenre a joggyakorlatot, képtelenség, annyira sok. Talán ezt értékelték.

Done # 2011.06.22. 19:23

Kedves Vica!
Nagyon kedves vagy, köszönöm, hogy így leírod, és most bizonyára nagyot pihensz :)...tényleg nem lehet tudni, hogy milyen mélységű tudással lehet majd "átmenni"... igy a másodikon.
Azért az "ügyészem" bizonyára már nem nekem fog kerülni, a rendelet szerint... dehát tudjuk hogy az hogy van betartva... :))))

Mégegyszer köszönöm, és jó pihenést kívánok, a többihez pedig sok-sok sikert, jó bizottságokat és jó kérdéseket! Gratulálok, nagyon jól lementél! A többire is legalább ilyet kívánok. :)
Szia. :)

vicaszabo # 2011.06.23. 05:18

Még annyi jutott eszembe, hogy egyszerűsített cégeljárás is kellett. Most tényleg pihenek, de ha megjövök akkor az első lesz lecsekkolni hogyan sikerült a vizsgád, meg azoknak akik mennek (pl Ates) és megosztják!

Még annyi, nekem nagyon sokat segített ez a fórum, a tapasztalatok, a kérdések, a feladatok, a bíztatás: nélkületek nem sikerült volna! Átmegyek majd az másik tárgyamra, de biztos ide is visszanézek, és szurkolok :)
Ügyesek legyetek!

doktordorka # 2011.06.27. 09:10

Kedves Sorstársak!

Legfrissebb kiadású Novissimás közigazgatási jog könyvemtől mielőbb megszabadulnék.Én ebből készültem, csak ajánlani tudom.
Érdeklődni:06-20-485-3410

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.06.29. 07:41

Sziasztok! 13 órára van kiírva a szóbelim. Hallottam, hogy 12.00-ra kell menni, akkor hirdetik ki a bizottságokat. Tényleg délre kell menni? Mi van, ha nem érek oda? Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.29. 07:58

Ha nem a héten írásbeliztél, akkor tényleg. Ha lekésed, nem fogod tudni, hol kellene vizsgáznod.

Libertin (törölt felhasználó) # 2011.06.29. 08:51

köszi szépen!

mamhaaa # 2011.06.30. 14:14

Barátnőm vizsgakérdései:

  • polgári jogi társaság tulajdonszerzésének lehetősége
  • biztatási kár
  • kisajátítás (az egész törvény!)
  • ajándék mikor követelhető vissza, mikor nem és milyen időponttól
  • biztosíték a polgári eljárásban
  • ki a külföldi és mi történik biztosíték kiegészítéssel fellebbezéssel
  • birtokvédelem, jegyző, per, minden

vezető tisztségviselő az egyes cégformáknál, ki nem lehet

  • előtársaságról mindent
  • zrt, nyrt, vezérigazgató, igazgatóság

kft mellékszolgáltatás, nem teljesítés és következményei

  • illeték mérséklés
  • értékpapír allokáció és zrt, nyrt,

biztosítási alap

Done # 2011.06.30. 14:58

Sziasztok kedves küzdő társaim!
Ma sikeresen túl jutottam és az összes szakvizsgám megvan.
Mindannyiatoknak további kitartást, jó vizsgabizottságokat, és jó kérdéseket kívánok.
Done :)