Szakvizsga - "A " rész (polgár)


dfrm1983 # 2013.02.23. 21:28

Ssspirit86!!4Kitartást, olvasom, h. nagyon kivagy, nem szabad!!!!!!Mi van, ha nem sikerül mész még egyszer!!!Az egész vizsga nem ér annyit, mint az egészség!!!!Hidd el, már így is megtanultál annyit, hogy elég legyen a sikerhez..a többi már szerencse...és bizottság függő!!Ne a negatívat vonzd, hanem a pozitívat. Nekem nagyon negatív volt a vizsgához a hozzáállásom, és borzasztó élmény is volt!!!:-) De ha visszaolvasod a fórumot, akkor láthatod, h., aki pozitív szemléletet erőltetett magára és nem adta fel, annak a vizsga is jobban sikerült, mint pl, nekem, aki ráparázott kb. úgy mint te!!!!!!!!
és mégy egyszer: EZ CSAK EGY VIZSGA....
Szkavizsgázó 1217 neked is kitartást!!!!!!!:-):-):-)

harald # 2013.02.23. 21:00

Sorstársak!

Március 7-én jön valaki?

(Ez az anyag brutál... Most éppen a Gt-vel xopok)

Ssspirit86 # 2013.02.23. 18:12

Az a baj, hogy így nehéz koncentrálni bármire is, hogy remegek és minden bajom van :(

Írásbeli kapcsán, amiket találtam eddig megosztott kérdéseket, esetleg tud még valaki azonkívül PP-s jogesetet?

szakvizsgázó1217 # 2013.02.23. 17:36

Ssspirit együttérzek Veled! Én is nagyon nehezn bírom már, de muszáj kitartani!! Próbáld meg összekaparni magad és összeszorított foggal lenyomni még ezt a pár napot!! Sikerülni fog!

Ssspirit86 # 2013.02.23. 14:44

Sziasztok!

Én túl vagyok egy kisebb idegösszeroppanáson, így az elmúlt napokban nem nagyon volt lehetőségem tanulni :(

Nem is feltétlenül a vizsgára stresszeltem rá, hanem ez a sok itthonlét nem tesz túl jót :(

Szóval nálam teljes reménytelenség van. Így jártam, nehéz ezt feldolgozni,hogy ez most nem fog összejönni, de azért megpróbálom:)

milly28 # 2013.02.23. 14:41

Sziasztok!

Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy ha postai útpon jelentkeztem szakvizsgára, és májusra ki is írtak vizsgára, hogy lehetne megoldani hogy júniusban menjek?
A halasztás az mikor lehetséges?

Előre is köszi

gyekeny # 2013.02.23. 12:31

Hétfőn írásbeliztem, szerdán szóbeliztem. Kicsit megijedtem a bizottság összetételétől, mert egy gyakorló ügyvédből (Gt.), egy táblabíróból (anyagi jog), és az egyik bíróság polgári kollégiumának elnökéből állt(eljárásjog).

anyagi jog kérdéseim:házasság felbontása, lakáshasználati díj, bíztatási kár, haszonélvezet, özvegyi haszonélvezet, földhasználati jog,beszámítás.

Eljárásjog: összes kifogás, perújítás, bírákra vonatkozó kizárási szabályok, és a hatásköri és illetékességi szabályok változásai az elmúlt időszakban.

Gt.:társasági szerződés kötelező elemei, egyes társaságoknál az elnevezésük, miért tagok gyűlése a tagok gyűlése,tevékenységi körök változtatása, közbeszerzés.

Őszintén szólva egy picit izgultam így lehet nem emlékszem mindenre. Nekem úgy tűnt figyelni kell a gyakorlati összefüggésekre, így pl. úgy hangzottak el a kérdések, ha ügyfelem tevékenységi kört módosítana mit mondok neki.

Mindenesetre a vizsgázóknak kitartást, és nagy kalappal!

gyekeny # 2013.02.23. 12:23

Sziasztok Fórumozók!

Olvastam a lenti hozzászólásokat, és nekem pl. miután elektronikusan jelentkeztem totál elfelejtettem azt, hogy le kell igazolni a befizetést. Így a KIM-től kaptam egy e-mailt jó egy hónappal később, hogy fenntartom-e a jelentkezésemet, mert ha igen igazoljam, hogy befizettem-e a vizsgadíjat. Ezt megtettem e-mailen, de semmi további fizetési kötelezettséget nem támasztottak. Sőt, hétfőn írásbeliztem, és a diplomámat is csak akkor mutattam be, amikor valaki írásbeli előtt kiszólt, hogy hiánypótlás. (A Kamaránál ugyanis azt mondták nem kell megküldeni a diplomát...Na, ezen meg a KIM-nél voltak elhalva.)

WordWizard # 2013.02.23. 09:37

Köszi a válaszokat! Sokat segítettetek...szinte éreztem, hogy lenne szankciója, ha véletlenül nem venném komolyan a 3 munkanapot...

Gyheni # 2013.02.22. 21:00

Drága sorstársak, a Vht és közjegyzői gusztustalanságok és az fmh törvényt nagyjából megtanulni mennyi idő kb? valahogy ezen a hétvégén le kellene nyomnom ezt mind, de elnézve a mennyiséget, kb. Tom Cruise lennék a mission impossibleből, ha sikerülne..

Ssspirit és szakvizsgázó, iszonyatosan nagy lelki erőt kívánok a következő napokhoz, a cél lebegjen a szemetek előtt, kitartás!!! és néha pihenjetek is! :)

Danina # 2013.02.22. 19:32

ja, igen! a többieknek kitartást!!! (hamarosan én is csatlakozok...)

Danina # 2013.02.22. 19:31

Wordwizard, saját tapasztalatom: eddig mindig netes banki átutalással fizettem, a művelet végén a bizonylatra nyomtam egy print screent, beillesztettem paint-be (persze levágtam róla a nem kívánatos részeket), majd csatolt fájlként egy levél kíséretében elküldtem az oktatas@kim.gov.hu-ra. eddig mindig működött, nagyon gyorsan kaptam visszajelzést és véglegesítették az időpontomat.

a 3 mnapot komolyan kell venni. egy ismerősöm úgy járt, jelentkezett, (később?) befizette, de nem küldte el időben a bizonylatot. mindez 5000 ft különeljárási díj befizetésébe került neki...

szakvizsgázó1217 # 2013.02.22. 19:17

Sziasztok! Bírjátok még idegileg? Én már nehezen...
Ssspirit visszaszámlálás!! Neked 5, nekem 6 nap...

Gyheni # 2013.02.22. 17:20

Wordwizard, akkor ha pl. átutalási megbízással teljesítetted a másolati pld. amit a bankban kaptál, ha netes bankon keresztül utaltad, akkor nyomtasd ki az adott tranzakciót, mentsd le pdf-ben és küldd át nekik. jobb ötletem nincs, de szerintem jó lesz :)

harald # 2013.02.22. 16:51

Az e heti vizsgákról semmi hír nincs?

WordWizard # 2013.02.22. 11:43

Köszi,

az a gond, hogy átutalással oldottam meg....itt mi számít igazolásnak?

Gyheni # 2013.02.22. 11:18

A befizetés igazolása a postai csekk. ha biztosra akarsz meni, szkennelve elküldöd mailben és feladod ostán is az eredetit, magadnak pedig megtartasz egy másolatot.

vagy ha budapesti vagy be is lehet menni személyesen, de csak hétfőn és szerdán vannak bent elég hülye időpontokban.

üdv,
Heni

WordWizard # 2013.02.22. 08:56

Sziasztok!
Kérnék szépen egy kis segítséget. Internetes jelentkezés kapcsán a rendszer kéri, hogy 3 munkanapon belül küldjem meg a befizetésről az igazolást a Minisztérium részére.
A kérdésem az lenne, hogy pontosan mit (milyen formát) jelent az igazolás, és hogy meg lehet-e küldeni elektronikusan?
Előre is köszi,
Üdv,

Gyheni # 2013.02.21. 20:46

Sziasztok, rég jeleztem. elkapott a hullafáradtság és a jaj de unom már érzés. holott még csak a java majd még...

Ssspriit, nem is tudom lennék-e a helyedben hogy már ilyen közel vagy a vizsgához, tudom milyen nehéz ilyenkor még leülni, még energiát előszedni, holott az embernek már kb. undora van. én legalábbis az előzőnél így voltam. de fel a fejjel, nem hiába tanulunk ennyit, muszáj sikerülnie!!!!!!!! :))

dfrm: nahát nahát, megvan a vizsga és kidobálod a jegyzeteid ?:))) azt hittem majd néha-néha azért előveszed átismételni, nehogy elfelejtsd a csodálatos törvényeket :)))))))

engem speciel az hajt, hogy még egyszer nem akarom ezt elővenni, tehát ha tetszik ha nem, kényszerítem magam arra hogy tanuljak, mert tudom máskor sem lenne jobb. sőt.. jön a jó idő, nem akarok bent kotlani a könyv felett. ez az életbölcsességem :)))

Sziasztok, jó tanulást, kitartáááááááááás!!!!!

harald # 2013.02.20. 19:00

Felettes szerv felügyeleti intézkedése, és addig, ha az tart a B felfüggeszti a pert, max 30 napra. Utána folytatja.

A felügyeleti intézkedés a Ket alapján megy.

Másodfok pedig közigperben, csak akkor lehet, ha a Ketes eljárás első fokon már jogerős, azaz ott noncs rendes jogorvoslat.

Ha van ket szerinti jogorvoslat, akkor közigper ellen nincs fellebbezés.

Telstar # 2013.02.20. 18:41

Sziasztok!

Szeretnék némi segítséget kérni, mert már nem fér az agyamba és szeretném tisztán látni. El tudná vki mondani összefoglalóan-vázalatosan a közigazgatási pereket? Hogy is van amikor elsőfokú, mikor találkozik a közig felettes szerv elleni felülvizsgálattal, kapcsolatuk stb. Egyszerűen már nem látom át ezt a kétágú dolgot.. Nagyon köszönöm előre is!

Ssspirit86 # 2013.02.20. 15:12

Köszi mindenkinek az együttérzést :)

Azt hiszem, most már én vagyok a legközelebbi versenyző:)

Ptk-t még csak nemrég kezdtem el. Teljesen le vagyok maradva.

Igen, a Ctv-t erősen szétszelektáltam közben :D

dfrm1983 # 2013.02.20. 11:41

csak rá kell szánni egy vagy másfél napot!!!!mármint a Ctv-re, a vázlatok megtanulása már gyorsan megy.

dfrm1983 # 2013.02.20. 10:03

Ssspirit86!!!Ctv nem olyan szar, mint amilyennel elsőre látszik!!!!
Elmondom én, h. csináltam. Egyszer átolvastam, a fontosabb részeket kihúztam, és minden tételhez írtam vázlatot. Így a kb. 40 oldalas törvény 10A4-es lapra írt vázlatra rövudült le.
Sajnos nekem ezek kézzel írva voltak meg, a vizsga után nagyon sok mindent kihajítottam, de megnézem, h. ezek megvannak-e. A Ctv tele van szelektálható részekkel, és egyszeri átolvasás után viláhossá fog válni, h. mi a fontos és mi nem.

replika # 2013.02.19. 13:04

sziasztok!
eddig csak olvasóként, most megosztom a pénteki élményeimet.
korrekt bizottság, de 3 bíróval, így jogesetjogeset - közigazgatásban dolgozóként megkínoztak, érzésre nem volt túl jó:
ami még eszembe jut:
anyagi:
elég nehéz volt követni a hosszú mesékben h. mire akar kilyukadni, mi lesz a lényeges elem a történetben, és válaszként bizonyos szavakat akart hallani, pontosan:
kft-m van, szállítási szerződéseket köt (felváltva a fuvarozásit is emlegette – bár ezek nincsenek is a tételsorban, de végül ez nem volt túl lényeges), innen pedig a felelősségi kérdések, mikor ki, mi van ha az alkalmazottam fekete fuvaroz, ha vkinek kárt okoz eközben, ha ellopják a tgk-t, stb., hogy dönt a bíró.
kérdezte még a bejegyzett élettársakat, hol, hogyan;
tartási-öröklési szerződés kbségei;
elj.:
keresetlevél elemei, beadás joghatályai – fennmaradása
közig per(jellemzői, mikor tárgyalás tartás, mikor nem 30 nap stb.)
a többi kiesett
gazd: (ő látványosan unta)
törvényességi eljárás, kik indíthatják, mik a jogkövetkezmények.
átalakulás;
beolvadásnál mi lesz a tőkével (itt a részletek érdekelték, ezt övön alulinak éreztem, bár totál kívülállóként tanultam meg ezt a részt is, így lehet h. nem jól súlyoztam, de eszembe nem jutott volna h. erre kérdeznek rá, akkor már sokkal inkább vmi felszámolási részletszabályra… )

remélem segít a felkészülésben!
üdv