Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Cézé85 # 2012.01.29. 07:54

Holnap lesz a nagy nap, legalábbis írásban, Pp-ből. Jobban félek tőle, mint a szerdai szóbelitől, mert itt végképp nem tudom, mire készüljek. Nem vagyok ideges típus, mert a vizsga csak vizsga, bele nem lehet halni (bár az utóbbi napokban már ebben is kételkedtem), de most mégis megy az izgalom. Ma még lehetne ismételni, és így is terveztem, de nem megy, nem tudok figyelni semmire. Csak hogy lenne már holnap.

vicaszabo # 2012.01.28. 20:10

Sziasztok!

Én ugyan már végeztem az a A-val, de az én fórumomon most olyan csönd van, átjöttem ide, csak úgy a hangulatért :)
Látom küzdötök a gazdasági joggal, hát, mit mondjak, megértem:)
Vigasztalásul: szerintem nézzétek át azokat a kérdéseket amiket a sikeresen vizsgázóktól kérdeztek gazdasági jogból és itt vannak a fórumon. Azon már el lehet indulni mit kérdeznek, és mennyire részletesen. Meg ha jó a bizottság. sok mindenre rávezetnek, esetleg nem forgatnak olyan sokáig belőle, egy pár kérdés és már készen is vagytok.
Ne izguljatok, C résznél én visszasírom az A-t:)
Kitartás, tanuljatok, és kapjatok jó bizottságot!

Vica

MrsBean # 2012.01.28. 20:08

Ceze sztem van;) az a baj amugy, hogy ez a gt-s joganyag annyira SOK es hasonlit egyik a masikhoz, hogy az ember ugy van vele, hogy egy budos nagy maszlag az egesz, es ha szerencsed van, olyan huz ki a vizsgaztato, amihez konyitasz picit:)

Cézé85 # 2012.01.28. 19:56

Igen :)

Gt-vel más is van úgy, hogy már rengetegszer megtanultuk, zh, pótzh, vizsga, szigorlat, záróvizsga, de mégsem tudja?:) Mert én valahogy így.

MrsBean # 2012.01.28. 14:13

Ja es amugy feltunt Nektek, hogy az egyeni vallalkozod torveny I. Fejezeteben ket olyan cim szerepel, hogy "az egyeni vallalkozoi tevekenyseg"? :)))

MrsBean # 2012.01.28. 13:55

Sorstarsaim!! A hajraban vagyunk, vagy igy vagy ugy de hamarosan tulleszunk rajta;) (en azt almodtam, sikerult, igy szuper volt felebredni reggel es szembenezni a csodtorvennyel....)

Textilhal te pedig pihenj nagyot helyettunk is, asszem mindanyiunk neveben mondhatom, most nagyon irigylunk, meg ha a tukorben nem is latszik valtozas;)

Textilhal # 2012.01.28. 08:21

MrsBean, köszi!:-)

Őszintén? Örülök, hogy megvan és vége van, de egyébként meg semmi különös. Még ma reggel is ugyanaz az ábrázat nézett vissza rám a tükörből, mint eddig...:-)

Cézé85 # 2012.01.28. 07:06

Én is gondolkodtam azon, hogy cégbírósági gyakorlat nélkül a Ctv. és a csődtörvény milyen kis aranyos napokat szerezhet az embernek :)

Tegnap este közjegyzőztem. Fmh törvény még csak-csak, hagyatékból az a kevés, ami kell, még szintén csak-csak, a nemperes eljárásos törvény meg szerencsére rövid, de könyörgöm, a közjegyzőkről szóló törvény, azt ti tudjátok? Azokat a felsorolás-hegyeket...?

MrsBean # 2012.01.27. 21:13

Hat akkor egy nagy GRATULA-t megerdemelsz:) meselj nekunk, milyen erzes szakvizsgazott jogasznak lenni?:)

Textilhal # 2012.01.27. 20:50

Igazán nincs mit...én magam is sok segítséget kaptam itt, az elmúlt napokban főleg a B-fórumon panaszkodtam és pánikoltam és kaptam biztatás, megerősítést, bátorító visszajelzéseket. Sokat jelentenek, már önmagában az is király érzés, hogy itt olyanok vannak, akik megértenek és átérzik a helyzetet, illetve egyes felvetéseknél, bonyolultabb dolgoknál nagyon jól érvényesül a "több szem többet lát" elve.

Én ugyan végeztem szakvizsga-ügyileg (éppen ma sikerült abszolválnom az utoljára hagyott B-vizsgát), de vissza fogok azért nézegetni ide, amikor csak időm engedi. És amiben tudok, segítek, nyugtatok, biztatok, stb.

HAJRÁ Mindenkinek és kitartást, szerencsét, s mindent ami a sikeres vizsgákhoz szükségeltetik!:-)

MrsBean # 2012.01.27. 20:11

Viszont ha mar az allami vagyont elloptak, akkor ellophatnak a jogi szakvizsga intezmenyet is :)

Egyebkent meg orulok h nem en vagyok gyengeelmeju- mar ami a gazdasagi reszt illeti, es meg hatravan a cstv...:S
Teljesen egyetertek kismancsival, nem lehet reszletesen tudni, kever is az ember dolgokat, nem is erti, stb...meglatjuk

Mindenesetre koszonom a biztatast, textilhal, a c elott is a biztato szavaid olvastam, amikor idegosszeroppanast akartam kapni:)

Amugy arra jottem ra, h aki nem csinalt e-cegeljarast, annak a ctv is tartogathat erdekes perceket:)

kismancsi # 2012.01.27. 19:56

Szerintem az anyagi 14-es tételnél a tulajdonjog tárgya körében éppen felemülhetett volna az állami tulajdonra vonatkozó kérdés, ezt a felsorolást az egyetemen is előszeretettel kérdezgették.
A gazdasági rész, Zrt. stb. megtanulhatatlan, ráadásul pont az állandó módosítgatás miatt tiszta elvesztegetett energia, én igyekszem az alapfogalmakkal tisztában lenni, de nem vagyok hajlandó mindenféle piszlicsáré határidőt/részletet bemagolni....majd kiderül, bejön-e, egyébként is erősen számítok a vizsgáztatók jóindulatára (ha viszont szeretnének újra látni, ebből az anyagmennyiségből úgyis hamar találnak gyenge pontokat). Rossz hír, gondolom közismert, azért jelzem, a 2011. évi 197. tv. egy rakás fontosabb Gt, Ctv, Cstv stb. módosítást vezetett be. Szerintem is követhetetlen, valószínűleg a vizsgáztatók által is, azért igyekszem hatályosat tanulni, még ha lehet, hogy másnapra nem is lesz az...
Mosza, köszi a segítséget, az állami tulajdon "eltűnésével" kapcsolatban nekem is az volt az első gondolatom, hogy tán' ellopták :-)

hunfrakk # 2012.01.27. 19:39

csak az kell, hogy mely vagyontárgyak tekintetében van forgalomképtelenség (kizárólag a magyar állam tulajdonában lévő vagyontárgyak)

megoldást a nemzeti vagyonról szóló törvényben olvashatjuk

Textilhal # 2012.01.27. 19:25

MrsBean: NINCS!!! Képtelenség...ennek nagyrészt az a nyomorult Zrt. az oka...de egyébként is gáz. Úgyhogy ne érezd magad emiatt rosszul, s különösen ne pánikolj miatta (tudom, könnyű mondani...).

MrsBean # 2012.01.27. 19:14

Emberek, de most komolyan!! Van valaki, aki a gazdasagi reszt behatoan meg tudja jegyezni/tanulni es majd visszaadni? Ketsegeim vannak efelol, mar a magam reszerol...

Cézé85 # 2012.01.27. 19:02

Ne idegesítsetek már, az a rész nem is kell :)

chelsy # 2012.01.27. 17:48

Hát ez nagyon jó! Köszi! Nekem fel sem tűnt volna hogy eltűnt a 172. :))
Szerintem egyébként követhetetlen hogy mik a változások! Én már feladtam! Január elején nyomtattam törvényeket jó lesz az még február közepén. Ha meg az lenne a baja a vizsgáztatóknak hogy nem hatályos a tudásom közlöm hogy el voltam zárva a külvilágtól az utóbbi hetekben sorry! :)

kismancsi # 2012.01.27. 17:25

Köszi mosza! Nyilván oda kerültek át a föld méhének kincsei...

kismancsi # 2012.01.27. 16:54

Sziasztok! Az év végén beszerzett Ptk. idei "hatályosítása" közben tűnt fel, hogy a Ptk. 172. § már nincs a törvényben (magyarorszag.hu-n néztem meg a most hatályos verziót).
Tudja valaki, mi lett az állami tulajdon tárgyaival, hova lettek? :-)
Mi az oka, hogy a felsorolást kivették a törvényből, van erre esetleg valami új, külön törvény? Lehet, hogy illene tudni a változás okát, talán kis is lehetne bogarászni a neten, de február vége felé megyek A-ból, így kicsit elfoglalt vagyok, az anyag átláthatatlan és számomra helyenként megjegyezhetetlen... Mindenkinek sok sikert, kitartást a készüléshez!

MrsBean # 2012.01.27. 15:27

Ceze, egyet kell ertenem, de nekem most osszessegeben a gazdasagos resz total mumus. Viszont hunfrakknak igaza van, reszvenyfajtak-reszvenkonyv, foleg ezekre mennek ra...

hunfrakk # 2012.01.27. 15:11

részvénykönyv fontos

Cézé85 # 2012.01.27. 14:53

Jövő héten ilyenkor már nagyon jó lesz :) Most már várom, és szeretnék túl lenni rajta.
Mindenki azt mondja, hogy majd ott előjönnek a dolgok, élesben. Hát nem tudom.

A legfélelmetesebb most nekem a Gt. Tudom, eddig a közbeszerzés miatt sírtam, de az talán marginálisabb jogszabály, mint a Gt. Ezt kérem tudni kell. És olyan iszonyú hosszú, olyan terjengős, hogy borzasztó. A felét fel sem fogom. Ilyen tőke, amolyan tőke. Zrt, mint tétel, az egy vicc. Barátnőmtől azonban megkérdezték belőle a részvénykönyvet, amire én azt gondoltam, hogy azt azért nem kell tudni, el se olvastam eddig.

MrsBean # 2012.01.27. 13:16

AgotaM! Maximalisan egyetertek, tudom mit erzel! Hiaba tudod, hogy a vizsgaztatokon (is) mulik, egyszeruen elkepzelhetetlen egyelore szamomra is...
Es raadasul sztem ez a temakor erosen valoszinu h nem megkerulheto...
Mikor vizsgazol?

AgotaM # 2012.01.27. 11:57

Komolyan elismerésem minden sikeres vizsgázónak ebből az anyagrészből!én egyelőre nem tudom elképzelni, h tudnak tőlem olyat kérdezni, amire a bizottság által elfogadott választ képes lennék összeszedni. persze az első vizsga után tudom, h másként működik az ember agya ott bent, de így a kérdéseket olvasva...azt hiszem, csodára lenne szükségem. felszámolás, alig-látom-betűmérettel, tiszta jogszabály 23 oldal= 1 tétel.a rá fordított idő, energia=megfizethetetlen.

zsoly # 2012.01.26. 21:08

Sziasztok!

Ma voltam polgárból, és azért szerencsére annyit nem kérdeztek tőlem, mint Light-tól, sőt a gazdasági kérdéseit elnézve, abból megbuktam volna...

Jó bizottságom volt, polgáris tanácselnök a FB-ról és két ügyvéd.

Anyagi jog:

  • szomszédjogi generálklauzula jogesettel,
  • általános szerződési feltételek (hogy válik a szerződés részévé, mikor tisztességtelen, mik a jogkövetkezmények);
  • ingatlan adásvétel a PED alapján;
  • részteljesítés pénzkövetelésnél (a jogosult eltérhet a Ptk. szabályától)

Pp:

  • határidők általában;
  • részletesen az anyagi jogi és az eljárásjogi határidők elhatárolása példákkal;
  • mi a helyzet akkor, ha a magánokiratot olyan ember írja alá, aki nem tud sem olvasni, sem írni;
  • szünetelésről, hatása a rész- és közbenső ítéletre (nincs)

Gazdasági:

  • hol találkoztam a gazdasági joganyagban büntetőjogi vonatkozással (ezt azért kérdezték, mert büntetőjogász vagyok, jó fejek voltak), én erre elmondtam a jogi személlyel szemben folytatott büntetőeljárás cégtörvényes meg csődtörvényes vonatkozásait;
  • felszámolás: fogalma, kik a szereplők, ki az adós, hogyan hat a felszámolási eljárás a vezető tisztségviselők és a legfőbb szerv hatáskörére, miért nem lehet az állammal szemben felszámolási eljárást indítani, a felszámolás mint eljárás (eljárásjogi szempontból milyen jellegű, mik a jogforrásai, mögöttes a Pp), ki lehet felszámoló, ki lehet kényszer-végelszámoló és végelszámoló;
  • a vagyonrendezési eljárás;
  • mi az üzletrész; hogy minősíteném az üzletrészt anyagi jogi szempontból (na erre először nyeltem egy nagyot, majd szépen megszültem, hogy átruházható vagyoni értékű jogról van szó)

Még annyit, hogy "teljes munkaidőben büntetőjogász" vagyok, semmi közöm a civilhez, sosem csináltam. Három és fél hetet tudtam tanulni ebből két hetet munka mellett. Jó volt a bizottságom, normálisan álltak a többi vizsgázóhoz is. Mindháromból négyest kaptam.

Fel a fejjel mindenki és kitartást azoknak, akik készülnek!!!