Szakvizsga - "A " rész (polgár)


fdori # 2012.07.16. 10:49

Sziasztok!

Kis pihi után visszajöttem, sajnos:(
Nagypimpo, nagyon szívesen, örülök, ha hasznosítani tudtad az infokat.
Hekate, mikor mész? Én okt. közepén.

fabma # 2012.07.16. 10:56

szia fdori!
Én még új vagyok itt, olvastam, h. te is október közepe felé mész, te, h. tervezed a tanulást?

Bandi4 # 2012.07.16. 11:17

Hát most pang a fóum rendesen, legalább azt írja meg valaki, hogy mennyi időbe telik, míg ellenőrzik a feltöltött adatokat, mert nem tudok vizsgára jelentkezni addig.

Thx.

Pippa # 2012.07.16. 17:45

Bandi4!

A feltöltött adatok ellenőrzésére nem tudom mennyi idő, nálam emlékezetem szerint 1,5 hónap volt, most nyáron gondolom kicsit lassabb, de október-novemberre simán be tudsz jelentkezni, és sikeres vizsga esetén, ha gyorsan feltöltik az eredményeidet (nálam 3-4 nap volt) jelentkezhetsz decemberre is. Figyelni kell, mert üresednek is meg helyek, vagy telefonon be tudod könyörögni magad, valaki írta már itt a fórumon hogy így tett.

Bandi4 # 2012.07.16. 18:20

Köszi az információt. Valami e mail címük nincsen, amin meg lehet őket sürgetni, mert már most alig van hely? Én nem akarok arra spkeulálni, hogy lejelentkeznek. Az októberi helyek már majdnem most beteltek és nekem írásbelis hely kell, amire még kisebb a limit.

Ha ilyen tetű lassúak, akkor lehet, hogy célszerűbb lesz papír alapon jelentkezni.

hekate # 2012.07.17. 06:12

Sziasztok!
fdori én október 4-én megyek, gondolkoztam a 23-ai héten, de nekem 14-én lesz a szülinapom és addigra le akarom tudni már ezt az egészet :) és bulizni egy nagyot, szóval én már fel is jelentkeztem, mondjuk még nem fizettem be a pénzt...

kikk # 2012.07.17. 09:25

Bandi4!
Nekem tavaly augusztusban hetekig nem okézták az adataimat, és végül úgy sikerült megoldani, hogy beszéltem velük telefonon, és akkor a beszélgetés alatt átállította a státuszomat a leányzó, leokézott mindent. Úgyhogy próbáld őket telefonon zaklatni, nekem az e-mailre nem reagáltak

Bandi4 # 2012.07.17. 10:41

Ok, köszi szépen, egy e-mailt azért küldök előtte nekik, próba szerencse.

fdori # 2012.07.17. 20:27

Fabma!
Én sajnos vagy szerencsére:) már csak anyagiból megyek; így nyilván nem irányadó a tanulási beosztásom.
De a javaslatom, h minden témát minél többször vegyél át, akkor fog rögzülni.
Nekem anyagiból nagyon hasznosak voltak a novissimás könyvek (azért buktam meg, m olyat kérdeztek amit el sem olvastam, tehát jogos volt), de pp-ből felesleges sztem a könyv. Gt-ből meg tudomásom szerint nincs is könyv, ott marad csak a jsz. Nekem a a gazdaságis rész ment a legnehezebben.

milly28 # 2012.07.18. 16:27

Sziasztok.

Én is októberben megyek.

Én a tanulást úgy tevezem, hogy szeptembertől lesz rá négy hetem, akkor csak arra koncentrálok. Addig max hétvégén.
Ti miből tanultok?

bandeeraz # 2012.07.21. 04:19

Nochta Tiboros gazdasági jogos könyve(ke)t vennék használtan. Akinek van, az pls. szóljon.

De aki esetleg egy rekesz sörért/karton bonbonért kölcsönadja, az is szólhat:)

Előre is köszi!!!

Berényi Miki # 2012.07.22. 18:43

Sziasztok, érdeklődtem már a C fórumban is, érdeklődök itt is... Mire lehet számítani eljárásjog írásbelin? Mert ugye bárminemű beadvány, határozat elkészítése kell, hogy feltételezzen valami anyagi jogi tudást is... esetleg pl végzés az eljárás szüneteléséről vagy ilyenek?

Textilhal # 2012.07.23. 12:32

Szia Miki!

Feltételez, de nem ez a jellemző és mérvadó. Eljárásjogi feladatnál az eljárásjog a lényeg, a feladat úgy van meghatározva, hogy ha van is anyagi jogi vonzata, az irreleváns a megoldás szempontjából, vagy éppen már maga a feladvány is tartalmazza az anyagi jogi tudnivalókat. Szerintem kijelenthető, hogy tisztán az eljárásjogi tudás kell a helyes megoldáshoz, anyagi jogi sokkal kevésbé (vagy egyáltalán nem).

Fontos még, hogy eljárásjognál sokkal nagyobb súlya van a formának, küllemnek. Tehát ha végzést kell hoznod, beadványt fogalmaznod, itt sokkal jobban figyelnek a külalakra, s nem annyira csak a tartalom a meghatározó. Ezért érdemes odafigyelni a formai követelményekre és nagyon szeretik, ha a megoldás ilyen szempontból is ott van a topon (anyagi jognál ez mellékes kategória, nem azt mondom, hogy nem számít, de a tartalomhoz képest sokadrangú).

Legtöbbször végzést kell hozni, az ítélet inkább anyagi jogra jellemző. Vagy beadványt készíteni.

Én is eljárásjogból írtam, ha visszalapozol 2011. májusáig, láthatod a feladatomat (és a dilemmáimat is...). Javaslom még a jogiszaki.hu oldalt, ahol elvileg vannak feltöltve eljárásjogi feladatok (és megoldások), amik egyébként szinte kivétel nélkül BH-alapúak és évek óta változatlanok, azt hiszem.

A munkajog (ami ezek szerint közel áll hozzád) olyan szempontból kockázatos, hogy az utóbbi időben állítólag kérésre sem választják el a TB-től, tehát simán belehúzhatsz az utóbbiba is. Ennél fogva ha fázol a TB-jogtól, akkor szerintem nem érdemes kockáztatni. Persze lehet szerencséd (miért ne?), de tényleg nem lehet tudni.

Én az eljárásjogra buzdítanálak, de ez cseppet sem elfogulatlan álláspont ám...:-)

Sok sikert!

Bandi4 # 2012.07.23. 13:32

Az e-mailem re 1 nap alatt reagáltak és hitelesítették az adatlapot. Ez is egy kisebb csoda.

Bandi4 # 2012.07.23. 16:05

Ha majd befizetem a csekket utána már nem lehet költségmentesen időpontot változtatni? Hogy is van ez pontosan?

Thx.

"Tájékoztatom továbbá, hogy az Ön által kiválasztott vizsgaidőpontot a rendszer a jelentkezés elfogadásáról szóló értesítés továbbításától számított 14 napig tartja fenn. Akkor ha ezen időtartamon belül a vizsgadíjat (a rendszer által a vizsgaidőpontról szóló értesítésben megküldött fizetési azonosító feltüntetésével) nem fizeti meg, vizsgaidőpont-előfoglalását feloldjuk."

fabma # 2012.07.24. 06:31

Szia Textilhal!
Véleményed szerint anyagi vagy eljárási jogból érdemes-e írni.
Nem igazán dolgoztam egyik területen sem.

Bandi4 # 2012.07.24. 11:02

Másnál is csak nov 14 re lehet jelentkezni legkorábban polgárból?

fabma # 2012.07.24. 12:34

Sziasztok!
Ma kinyomtattam a gazdasági joghoz tartozó joganyagot. Teljes mértékben tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban.
Van-e esetleg valakinek jótanácsa, hogy mi az ami nagyon fontos ebből az anyagból,mi az amit gyakrabban kérdeznek, illetve, ha valaki ebből a főbb dolgokat tudja az elég-e ketteshez?

hunfrakk # 2012.07.24. 16:24

Gt. és Ctv. mindenképpen

Berényi Miki # 2012.07.24. 18:35

Szia Textilhal, köszönöm a tippeket, valószínű eljárás lesz. A jogiszakiért pedig külön köszönet!!!!

fdori # 2012.07.25. 08:15

Bandi4, addig tudsz ingyen módosítani, amíg nem véglegesítik az időpontodat. És mivel elég lassan dolgoznak, így lehet, h a befizetés után csak jó néhány héttel (hónappal) később könyvelik el neked a pénzt; szóval addig tudsz ingyen módosítani!!!!
Persze, nem fogják 15 nap után törölni az előjelentkezett időpontod:):)

Textilhal # 2012.07.25. 11:41

Miki, igazán nincs mit.

Fabma, ez így elég nehezen megválaszolható, ha egyik területtel sem foglalkoztál. Első körben ezért azt javasolnám, abból gondold meg az írásbelit, amilyen területen dolgoztál/dolgozol.

Ha valamilyen oknál fogva mégis csak a polgári anyagihoz vagy eljárásjoghoz ragaszkodsz, akkor én az utóbbit javasolnám, de mint már többször mondtam, nem tudok elfogulatlanul nyilatkozni, mert én szeretem nagyon ezt a területet és ebben van gyakorlatom is. Az anyagi jogi rész talán kicsit szerteágazóbb, mint az eljárásjog és talán jobban kell hozzá a gyakorlati tudás egy sikeres feladatmegoldáshoz. Ugyanakkor eljárásjognál sem mellőzhető a gyakorlat szerintem, különösen ha a formai követelményeket, mint igen releváns tényezőket veszem figyelembe. Talán itt könnyebb elsajátítani a jogszabályi hátteret, mint az anyaginál (de lehet itt is az elfogultság beszél belőlem).

Tudom, nem sokat segítettem...

Mi az, ami gyakorlati szempontból közelebb áll hozzád ezen a kettőn kívül, miben vagy jártas?

Bandi4 # 2012.07.25. 15:26

Fdori, köszi az infót.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.25. 21:16

Azért az elég érdekes, ha valakinek az eljárásjogban van gyakorlata - anyagi jogi gyakorlat nélkül.

Textilhal # 2012.07.26. 05:54

...a polgári jog egy meglehetősen szűk szegmensével foglalkozom (ebben természetesen van anyagi jogi gyakorlat, de mondhatni csak ebben), s mivel ezen ügyek szinte kivétel nélkül bírósági eljárásban dőlnek el, a perjogi gyakorlat viszont a maga egészében adott.

Így helyes.:-)