Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Starin # 2012.05.13. 20:10

Hardanger!
Gratulálok, ügyes voltál!
Én vagyok az a srác, aki előtted vizsgázott :)
Jó pihenést és kitartást majd az utolsó megmérettetésedhez!

hekate # 2012.05.14. 06:35

Textilhal :) a hozzászólásaid kellenek nekünk nagyon, úgyhogy el ne tűnj szerencsét szerezni mégegyszer :D
Szerinted korai még elkezdeni? :) Szóval mi még időben vagyunk ???? :) lol :D
Én már kétségbe voltam esve, hogy basszus mi lesz.
Fdori, az első könyvön vagyok túl elég felületesen. Te már a gazdasági résznél tartasz???? Vagy nem sorba vetted? Én sorba haladok lassan, de biztosan :)
A rossz idővel kapcsolatban egyetértek Textilhallal, utálom a napsütést, ha tanulni kell. Essen csak egész júliusig :PP

hekate # 2012.05.14. 06:37

ööö...még valami! Csak szeptembertől leszünk halak????? Miért??? Én júniusban akarok az lenni :D

Textilhal # 2012.05.14. 07:11

Hogy időben vagytok-e? Az nem kifejezés! Nem mondom, hogy korai elkezdeni, de szerintem 4-5 hétnél többet intenzíven (!) nem lehet végigtanulni, én legalábbis így vagyok kalibrálva. Az viszont biztos, hogy egy 1-2szeri alapos átnézés, vagy akár csak elolvasás nagyban segíti a majdani intenzív tanulás hatékonyságát. Úgyhogy jól csináljátok, tényleg. Nem lesz ott gond.

Azért ezzel a júliusig tartó esővel tudnék vitatkozni, de nem fogok, szolidaritási okokból...:-)

A szeptembert így, hogy tudom mikor vizsgáztok, én magam sem értem, csak írtam Fdori bejegyzésére reagálva...talán ő majd megfejti nekünk.:-)

fdori # 2012.05.14. 08:39

Hekate, én össze-vissza veszem a dolgokat. Gondoltam, ill. emlékeztem az egyetemről h a gt-t akkor sem szerettem, így abba fogtam bele, talán arra többszöri átolvasás jut. De felhagytam vele. Ptk-ból egy könyvet átolvastam, de ez csak olvasás. PP-nekkezdtem neki, olvasni, aláhúzni.... azzal haladok, egyenlőre. Aztán vissza kell térnem gt-re sokszor:), minden héten egy keveset, talán így befogadható.
Textilhal én nem érzem h sok időnk lenne, meg nekem nem lesz 4 hét "csak tanulás" időm. Talán két hét szabit tudok kivenni, és előtte minden héten 1-2 napot.
Szeptember tazért írtam, mert utolsó előtti nap megyünk vizsgázni, nyáron a fórum halott szokott lenni:9, így szeptemberbe tudunk szerncsét hozni:9, remélhetőleg ha nem nekünklesz ismét szükségünk rá!

hekate # 2012.05.14. 09:20

Hát nem tudom, nekem a gt-ről nincsenek rossz emlékeim, kivéve az azt tanító tanárnénit :S
Én a PP-t és PTK-t utáltam mindig is.
Amúgy dologi jogból szoktak kérdezni???? Nem nagyon látom a kérdések közt, inkább kötelmet, mennyire lehet erre adni?

hardanger # 2012.05.14. 09:32

Starin!

Köszönöm szépen, és Neked is hasonló sikereket kívánok a további vizsgákhoz, kevesebb izgalommal!

fdori # 2012.05.14. 12:23

Milyen kérdések közt? Hol van ilyen?
nemrégiben írta vki, hogy tőle alapelveket kérdeztek, pedig arra sem számítottam volna!!

hekate # 2012.05.14. 14:02

Hát azok között a kérdések között, amiket ide írnak a már vizsgázottak :)
fdori, nyugi, olyan idegesnek tűnsz, azért van még másfél hónapunk, csak benyomjuk valahogy!

fdori # 2012.05.14. 14:33

:) nem vagyok ideges, de tényleg. Szerencsére nem vagyok az a stresszes típus, sem tanulás alatt, sem vizsgán. eszem-iszom, soha nem hízok, nem fogyok, és napi 8 órát minimum alszom, vizsga előtt is:), de tényleg. Bocsi, ha annak tűntem, nem akartam másokat "megrémiszteni":)

macyca # 2012.05.14. 17:02

Sziasztok!

Úgy tűnik, hogy június 27-i vizsgaidőpontomat kénytelen vagyok elfelejteni, és átjelentkezni szeptemberre (nem tudok június elején eljönni szabadságra). Ha valaki június végére szeretné módosítani, akkor hajrá!
Mindenkinek kitartást, és nagy kalappal a vizsgára! A beszámolókat azért szívesen olvasnám...

ÜDv.:
Mariann

hekate # 2012.05.15. 06:08

Ok, bocsi akkor valamit félreértettem, ne haragudj.

fdori # 2012.05.15. 06:44

:)

Textilhal # 2012.05.17. 12:52

Akárhogy is - még ha nem lesz teljes 4 hét intenzív tanulás, akkor is - szerintem ez így nagyon jó, tök időben elkezdtétek.

Fdori, amit írtál, hogy max. 2 hét szabi vizsga előtt + előtte pár hétig heti 1-2 nap, és már most tanulsz, ez így összességében nagyon jó!

Hekate, te hogyan állsz szabival?

Akkor maradjunk abban, hogy nem szeptemberre, hanem június 29. reggelére nő ki az uszonyotok, oké?:-)

DDD. # 2012.05.17. 18:43

Sziasztok!!

Én is átpártoltam ide a "B" fórumról, mert eljött az ideje, hogy teljes figyelmemet a közelgő "A" vizsgára fordítsam. :-)
Május 30-án megyünk (egy barátnőmmel egy napon), és kedden kezdtük az intenzív készülést. Ezen a héten a Ptk-t vesszük végig, a jövő héten hétfőtől csütörtökig PP, aztán péntektől vasárnapig gazdasági jogterületet. A vizsga előtti két napon ismétlés, illetve egymást kérdezzük ki - inkább kisebb kérdések alapján, nem a tételcímek szerint.
Nekünk eddig jól megy a tanulás, bár már nagyon izgulunk. Plusz nekem külön jó így, mert én főleg büntető jogterületen mozgok, és kettőnknek nagyon eltérő tapasztalatai vannak, így mindenre tudunk példákat mondani, gyakorlati példák alapján beszéljük át a trükkösebb részeket.
Ez most szerintem sokaknak furcsa, mert sokak nem tudnak "együtt tanulni", de mi az egyetemen is így csináltuk, és az a tapasztalat, hogy így eredményesebbek vagyunk. :-)
Jó tanulást a Nektek is!!

fdori # 2012.05.18. 06:08

DDD. akkor ügyesen, a lelkesedésetek megvan, ahogy érzem. Én sem vagyok az "együtt tanulós", de mindenkinek más a bevált módszere.

Köszi Textilhal a bíztatást. Talán, hogy nem egybe lesz 3 hét non stop;így nem sokall be az ember:)

Ritus13 # 2012.05.18. 14:53

Kedves Mindenki!
Szerdán szerencsésen túlestem a tűzkeresztségen, sikeresen vettem az első akadályt az A részből. Ehhez azért hozzájárult az is, hogy böngésztem a fórumon megjelenő hozzászólásokat és a már vizsgázottak tapasztalatait. Én is szeretnék hozzájárulni azok sikeréhez, akiknek még hátra van ez a rész, ezért megosztok veletek néhány infót.
május 14-én (hétfőn) írtam anyagi jogból. Sikerült kihúznom a sokak által korábban emlegetett nyíregyházi ffi barátja kölcsönkért autójával zebrán gázol egy embert, aki perel. Az ügy leírását korábban megtaláljátok, a helyes megoldást viszont ezen a fórumon nem. Szóval a helyes megoldás: Másodfok a bizonyítási eljárás nagyfokú hiánya miatt hatályon kívül helyez és új eljárásra utasít. Állítólag van róla egy BH is, ennek nem tudom a számát. Nekem sikerült (szerencsémre) ezt a megoldást leírnom, és EZ A JÓ!!! Szóval nincs veszélyes üzem, nincs PK 38, semmi. A formára figyeljetek, én az miatt kaptam 4-est, aminek nagyon-nagyon örülök. És igaz, hogy a megoldás inkább olyan, mintha pp-s eset lenne, mégis anyagi jog!!!
A szóbelin (PKKB) - amit mostanság csak a KIM felől lehet megközelíteni - egy női bíró elnök és két idősebb férfi ügyvéd volt. Nagyon rendes társaság volt, igaz 50 percig bent voltam, de próbálták kihúzni belőlem, amit tudok. Legalábbis a két férfi, de igazából az elnökre is csak jót mondhatok (a kérdéseit leszámítva). Mindhárman beletrafáltak azokba a dolgokba, amiket utoljára kb. egy hónapja láttam, de gondolkodtam és ezt értékelték!
Kérdések - már amikre emlékszem:
Ptk: biztosítás :-), haszonélvezet, betudás
Gt: vezető tisztségviselők,mit tudok róluk, végelszámolás a-z, OBA
Pp: nyelvhasználat, tolmács, végzések, megtámadásuk (gyakorlaton keresztül).
Szóval, kitartás mindenkinek, szerintem egy kollokviumon nehezebb átmenni, igaz nem is ekkora az anyag!

Roni04 # 2012.05.22. 09:45

sziasztok!

Én is csatlakoznék, június 1-én megyek vizsgázni, a C. részen már túl vagyok. A kérdésem (lehet teljesen evidens, inkább megerősítés kellene,) az lenne, hogy ahogy nézem a tételsort, és a jogszabályokat, nem fedi pontosan egymást. Érthetően pl. A Ptk részben a szerződéseknél nincs felsorolva pl a szállítmányozási szerződés, akkor ez nem kell, nem is kérdeznek ebbe?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Van itt olyan aki június 1-el jönne?

Akiknek pedig sikerült, szívből gratulálok!!!

Textilhal # 2012.05.24. 05:24

Kedves Roni04,

a kérdésed jogos, itt a fórumon visszatérő egyébként. A válasz az, hogy ELMÉLETILEG nem kell megtanulni a tételsorban nem szereplő részeket, azok nem képezik a vizsga tárgyát. A kiemelést viszont nem véletlenül alkalmaztam... Sajnos volt már (nem gyakran, de volt) olyan tapasztalat, hogy a tételsorban nem szereplő anyagból is kérdezett a vizsgáztató.

Én A-ból úgy vizsgáztam, hogy a kérdezők előtt ott volt a tételsor és abban lapozgatva kérdezgettek. De ez nincs mindig így.

B volt az utolsó vizsgám, az állam elleni bűncselekmények pl. nem szerepeltek a tételsorban. Akkor már tudtam, hogy ennek ellenére belekérdezhetnek, mert pl. anno A-nál a közbeszerzési alapeljárás nem volt a vizsga anyaga (csak a jogorvoslat), mégis belekérdeztek, ahogyan a végelszámolás sem, és azt is kérdezték. Ennek ellenére nem voltam hajlandó megtanulni büntiből azt, ami nem volt a tételsorban.

Véleményem szerint ne gyötörd az agyad olyannal, ami nincs benne...

Kitartást és sok sikert!

hekate # 2012.05.24. 08:20

sziasztok, 1 hétig el voltam tűnve, táppénzen voltam, mert lézeres szemműtétem volt és még most sem látok teljesen jól, ezért csajokkk, seeegítsetek dönteni!!! Azon gondolkozok, hogy elteszem szeptemberre a vizsgámat, még egy hónap van június 27-éig, és én ezidáig 1 könyvet vettem át. Nem tudpom mi tévő legyek, mert még mindig nem tudok nekiállni tanulni, félek, hogy károsítaná a szemem, A vizsga előtt max 2 hetet tudok szabira menni: Fdori, Textilhal, mit csináljak???? Azt hittem 5 nap után csont nélkül tudok majd olvasni, de nem az igazi még mindig, így a héten biztos nem tudok nekiállni még. Jövő héten meg meló.
Úgy akarnám lehúzni magam - ha lehúzom - hogy másnak még legyen ideje a helyemre jelentkezni, tehát legkésőbb 26-ig el kéne döntenem, mert jún 28-án van a vizsga. Vagy menjek el, próba cseresznye? :) HELP

Textilhal # 2012.05.24. 09:36

Hekate!

Június 28-i vizsga PRO: készülsz, amennyit tudsz szemed állapota és munka melletti lehetőségek függvényében, nyilvánvalóan lehet remek bizottságod és sikerülhet a vizsgád a megtanultak alapján + szerencsével.

Június 28-i vizsga KONTRA: az EGÉSZSÉGED MINDENNÉL előbbre való!!! Nem tudom, mert nem volt ilyenem, hogy mivel jár pontosan ez a műtét, de az biztos, hogy ha már megcsináltattad, ne tedd tönkre azzal, hogy idő előtt megerőlteted a szemed a tanulás érdekében. Pszichésen sem tesz jót, ugyanis miközben görcsölsz az anyagon, közben azon is rágódsz, hogy nem látsz rendesen és nem pihenteted a szemed, pedig kellene... Ez így dupla stressz, ami elkerülhető a szeptemberi vizsgával!

Nem teljesen egyértelmű nekem, hogy a 2 hét szabi a júniusi vizsgára, vagy a szeptemberire vonatkozik, vagy mindkettőre?

Mindenesetre a leírtak alapján én a szeptemberre voksolok. Nem jobb 100%-os fizikális és pszichés állapotban készülni és nekimenni? Dehogynem. Persze az is egy megközelítés, hogy próba-cseresznye most és ha neadjisten nem sikerül, akkor szeptember...de ez a verzió szerintem megterhelőbb minden szempontból és (sajnos) tudod milyen még egy esetleges kudarcélményt is feldolgozni.

Egy szó mint száz: a tatár nem hajt, a szemed állapota a lényeg most, a vizsga megvár. Itt lesz egy szép nyár, nem kell versenyt futnod az idővel, meg tudsz teljesen gyógyulni és ha időd/kedved engedi, nyáron tovább olvasgatsz alapozásképpen. Ami feltétlenül nagy előny! Szeptemberig ha jól tudom érdemi változás sem lesz az anyagban, ez sem akadály tehát.

Szerintem halassz!

DDD. # 2012.05.24. 10:47

Sziasztok!

Hekate, ha megengeded, én a másik lehetőségre voksolok. Egyébként is az az elvem, hogy vizsgát nem teszünk új időpontra. Ha mindig eltennénk a vizsgát, amikor nem 100%-os a felkészültségünk, akkor gyakorlatilag nem mennénk soha vizsgázni. Mert ugye mindenki tegye a szívére a kezét: mikor mentetek úgy vizsgázni, hogy én ezt az anyagot tudom, simán menni fog, nem lehet kérdésekkel megfogni és sikerülni fog a vizsga. Én még soha. Bármennyit tanulok, van bennem félsz.
A másik oldal pedig: még két hétig pihentetheted a szemed, mert csak június közepén kezdenél tanulni. Ha addig minden anyagot összeszedsz, kinyomtatsz, esetleg - nem túl gyors tempóban - kihúzol, kijegyzetelsz, és két hét pedig a tömör tanulás, akkor szerintem annak elégnek kell lennie. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én 2 hét intenzív tanulásnál többet nem tudok bevállalni.
Plusz egy érv a június mellett, hogy ha elmész vizsgázni, és nem sikerül, vagy ha elteszed, akkor is szeptember. De ha elmész, és sikerül... hát szerintem a lehetőség mindent megér. Főleg annak a lehetőségnek a tükrében, hogy kaphatsz valami álom-bizottságot is...
És még egy lehetőség, bár lehet, hogy ez hülyeség. Pl. a Pp-ben van kb 30 felsorolás, amit szinte "versként" kell tudni. Miért nem mondod fel mp3-ba, vagy mondatod fel valakivel? Ha már ezeket benyomod az agyadba akár a metrón utazva, hallgatva, akkor azzal is előrébb vagy. Amíg a szemed gyenge, addig ilyen módszerrel tudnál memorizálni dolgokat.
Sok sikert a vizsgádhoz, bármikor mész is! :-)

kikk # 2012.05.24. 11:23

Kedves Hekate!

bocsánat, hogy így kéretlenül hozzászólok, de mivel én is átestem egy ilyen szemműtéten, gondoltam, esetleg hasznos lehet a hozzászólásom.
Szóval én is Textilhalnak adok igazat,szerintem halaszd el a vizsgát.
Egyrészt mivel a hozzászólásaid alapján úgy tűnik, hogy nagyon lelkiismeretes vagy, és ha nem fogsz tudni közel 100%-osra felkészülni, akkor ez téged nagyon fog stresszelni.
A fő érv viszont az egészséged. A szem egy ilyen műtét után úgy gyógyul - legalábbis az én esetemben így volt - hogy először távolra kezdtem el teljesen jól látni kb. a műtét után 2-3 héttel, közelre élesen fókuszálni viszont kb. csak másfél hónap múlva. Persze lehet, hogy nálad másképp lesz, de én nem kockáztatnék. Ha nem olyan fontos megcsinálod most a vizsgát, akkor halassz, és így nyugodtan fogsz tudni gyógyulni, aminek az eredményét pedig egy életen át fogod élvezni.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2012.05.24. 14:38

Tisztelt Hölgyek/Urak!

Lenne egy kérdésem:
ha az első vizsgán megrántanak abból a résztárgyból, amiből írtam, úgy hogy az írásbelim egyébként 4es lett és a másik két rész is megvan, akkor hogy pótlom? Ismételnem kell az írásbelit is, vagy csak a szóbelirészt?
Előre is köszönöm a válaszokat :)

Textilhal # 2012.05.24. 16:27

Kedves dr.KTK!

A rendelet szerint:

"Több tárgy sikertelensége esetén az írásbeli vizsga megismétlendő. Megismétlendő az írásbeli vizsga akkor is, ha a jelöltet abból a tárgyból utasítják pótvizsgára, amelyből írásbeli vizsgát is tett."

A fentieket én a magam részéről úgy értelmezem, hogy amennyiben a szóbeli vizsga elégtelen az írásbelis tárgyból, akkor is ismétlendő az írásbeli.

Többiek? (Hátha nincs igazam...)