Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hekate # 2012.05.24. 16:58

Köszönöm a tanácsokat, nagyon rendesek vagytok. Érdekes amit kikk mondott, mert nekem is ilyen most a látásom. Távolra egyre jobb, közelre viszont elég gyenge, pedig a doki azt mondta, hogy 5 nap után tudok majd tanulni, ezért is vállaltam be. Holnap megyek kontrollra és megkérdezem, hogy akkor most mi van.
Textilhal, a két hét max a júniusira vonatkozott.
DDD, a diktafonon én is gondolkoztam már, de szerintem nem találok olyan rendes családtagot, aki nekem 3000 oldalt rámondana :)
Még alszok rá :(

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2012.05.24. 21:58

Köszi Textilhal :)

fdori # 2012.05.25. 05:24

Hekate!

Tudod én is közigben dolgozom, így lehet h reálisabbanlátom a dolgokat, mert nekünk sok közünk ehhez nincs. ILletve max 1-1 tételnél anyagiból, legalábbis nekem.
Én úgy gondolom, hogy csak 2 hét erre kevés. És ha esetleg nem sikerülne, akkor hogy tudnál kivenni szabit szptemberre, ha jól emlékszem a bünti miatt már nem sok van, nem??
Persze én örülnék ha együtt vizsgáznánk, de ez a legkevésbé fontos most.
Azt sem tudom h milyen egy szemműtét, egy barátnőmnek csinálták, de neki sokáig napszemüveget kellett hordania, mert hetekig nem érhette erős fény., Nem tudom, h neked ilyeneket nem mondtak? És ha már csináltattál egy ilyen műtét, akkor az a fntos, hogy az teljesen meggyógyuljon. Erre lehet h nem a legalkalmasabb, a 8 óra gép előtt ülés, aztán 3-4 óra olvasás.

Ha kb. 2 heted van,s ebben a 2hétben olvasnál szinte mindent először, akkor sztem tedd el szeptemberre, mert sztem az nem elég. (és most ne az idegeskedést hallod:):), csak ahogy olvasgatom a dolgokat, úgy látom, h sokszor vissza kell térni a régiekre, m teljesen elfelejtődik.)Illetve akkor én már inkább októberre tennm, mert ki akar a nyári nagy melegben, napsütésben tanulni.

fdori # 2012.05.25. 05:26

dr. KTK.!
szerintem amibő írtál, és 4-re, abból nem fognak megrántani. Nem hallottam még ilyet!!!!
Általában az írásbali témához kapcsolódóan kérdeznek, azt meg jó alaposan át fogod tudni nézni.

Balintlena # 2012.05.25. 10:43

Kedves szakvizsgázók!

Eladó polgári jogi szakvizsga könyvek és kidolgozott tételek.

Könyvek (ára: 1500 ft/db)

A könyvek teljesen tiszták, nincs bennük egyetlen tollvonás sem.

  1. Nochta Tibor - Juhász László - Szécsényi László: A gazdasági jog szabyályozása I. kötet (2008.)
  2. Szécsényi László (szerk): A gazdasági jogi szabályozása II. kötet (2003.)
  3. dr. Pestovics Ilona: A bírósági végrehajtás (2005.)
  4. dr. Tölg - Molnár László: Polgári eljárásjog I. kötet (2005.)
  5. dr. Bókai Judit - dr. Gábor Jáno - dr. Greskovics Zsuzsa - dr. Tölg - Molnár Lsázló: Polgári eljárásjog II. kötet (2005.)
  6. dr. Fábián Ferenc - dr. Kosza Ivett - dr. Sándor István - dr. Udvardy Sándor: Polgári jog I. (2011.)
  7. dr. Fábián Ferenc - dr. Szeibert Orsolya: Polgári jog III. kötet (2011.)

Kidolgozott tételek (2012. évi hatályos)
ára: 9000 ft (vagy 3000 ft/rész)

érdeklődni: balintlena@freemail.hu

macyca # 2012.05.26. 19:06

Sziasztok!

Hekate, szerintem is tedd át őszre a vizsgát, nekem is így kellett tennem, igaz, nem egészségügyi, hanem munkaügyi problémák miatt. Nekem is csak kb. 2 hét intenzív tanulás jutott volna. Így talán nyugodtabban fel lehet készülni majd a vizsgára.
dr. KTK, fdorival ellentétben nekem van olyan ismerősöm, aki 5-re írt, majd mivel szóbelin kirúgták, ezért az írásbeli vizsgát is meg kellett ismételnie.

Kitartást mindenkinek és eredményes felkészülést!
Üdv.:
Mariann

Textilhal # 2012.05.27. 09:52

Hekate,

voltál a szemésznél pénteken? Mit mondott? Döntöttél már? Remélem nincs semmi baj...

hekate # 2012.05.27. 17:53

Voltam szemészeten azt mondták minden rendben most már erőltethetem meg nézhetek tv-t, olvashatok stb. Ennek ellenére eléggé hajlok a szeptemberre. Vannak érveim mellette és ellenne is. Előre is bocsi aki a helyemre pályázott volna 28-ára, de még mindig nem döntöttem el és tényleg szándékomban állt úgy lehúzni magam, hogy valakinek átadjam a helyem, de sajna van még egy külső tényező, ami miatt gondolkozom a dolgon, igazából eléggé összejöttök a dolgok ezen a héten, az ellenségemnek se kívánom. Szóval télleg bocsi, de nem tudok még dönteni :(

Dr. Szabi # 2012.05.28. 07:48

Sziasztok népek!

Nem is értem, hogy bírtam ki eddig, hogy ne írjak a fórumba; a C résznél annak idején kb. naponta elszidtam a világot. :) Gyorsjelentés: június 13-án megyek (francba a babonákkal), és ma kezdem a gazdasági részt. A másik kettővel végeztem. Hogy mire emlékszem, az persze az egymillió forintos kérdés. :))) Itten olyanokat olvastam, hogy az egyik fajta kérdésfeltevéstől eldobtam az agyamat (igen, ezek a gyakorlati példákból kiinduló kérdések), a másik fajtával kapcsolatban meg úgy éreztem, hogy akár ma le tudnék vizsgázni. Közigben húzom az igát, gondolom, nem kell elmondanom, mennyire nem komálom a gyakorlati jellegű vizsgákat olyan tudományterületből, amit az egyetemen láttam utoljára...
Ja, ha még nem mondtam volna: be vagyok tojva, és megtanulhatatlanul soknak érzem ezt az anyagot.
Munkamódszerem: csak jogszabály (meggyőződésem, hogy másra nincs idő, mert az általam kinyomtatottak összesen 650 oldalt tesznek ki), 5 oldalt aláhúzkodok, aztán visszatérek az 5 oldal elejére, kiírom a lényeget, másnap reggel pedig az elmúlt nap ismétlésével kezdek. Az utolsó hetet tisztán ismétlésre szánom, valószínűleg akkor is, ha nem érek végig teljesen az anyagon.
A végére pedig egy találós kérdés: hogy a nyavalyába lehet ezt a vizsgát megcsinálni? :)

fdori # 2012.05.28. 08:37

Mennyire kell tudni az itv-bol a %-t es a ft-ot? Nem vagyok hajlando megjegyezni,semmi logika nincs benne.mulhat eze
n a vizsga sikeressege?
Amugy attertem en is kizarolag a jsz-ra,eddigi elveimmel ellentetben:).ami nagyon zavaros,ahhoz vasom a konyvet,ill.a gyakirlati peldakat nezem onnan.

hekate # 2012.05.28. 08:45

Dr. Szabi :) tök szimpi a hozzáállásod :) drukkolok neked :) szerintem jó a tanulási módszered :)
fdori, hogy állsz? végigértél már vele egyszer?

DDD. # 2012.05.28. 08:58

Sziasztok!!
Mi már ismétlünk, tegnap fejeztük be a gazdasági részt, ma ismételjük a Ppt, holnap és szerdán reggel pedig Ptk.
Egyszer végigértünk mindenen. Gazdaságiból kijegyzeteltük a jogszabályt, mert egyébkénk nagyon sok. Csak felhívnám a figyelmet, h a hatályos tételsor alapján közbeszerzésből nem csak a jogorvoslatok kellenek. :-S
Van pár olyan cifra kérdésünk, amire nem találtunk még választ, de gyűjtöm a téma ötleteket, miből lehetne egy jó kis cikket írni szabadidőmben :-)
Tudja valaki, h a héten van írásbeli?? 15 fő van feljelentkezve szerdára.
Jó tanulást mindenkinek!!

Dr. Szabi # 2012.05.28. 10:50

Hekate! Köszi! Asszem, egyébként lelkiismeret-furdalásom semmiképpen nem lesz, mert én ennél többet nem vagyok képes megtenni az ügy érdekében. Nagyjából minden napom az elejétől a végéig ezzel megy el, ismételek, visszamondom magamnak az erkélyen üldögélve (ami iszonyat fárasztó, de sajnos azzal a kereszttel élek, hogy máshogy nem tudok tanulni), odafigyelek, stb. Persze vannak rosszabb napok (ez is az...), de ha ennek az egésznek az ellenére elhasalok, akkor vagy mégsem jó a módszerem, vagy nincs isten. :)
Jön valaki egyébként az elátkozott 13-án?

fdori!

Itv-ből a %-ok és a Ft-ok: hihihi-hahaha! Tényleg semmi logika nincs benne, ennek ellenére én azokat is megpróbáltam megjegyezni, de valószínűleg csak a nagyságrendet fogom eltalálni. :))) Van valami másfél-millió, meg kétmillió-ötszázezer, ezt tudom. :)))
Most néztem ez időjárás-előrejelzést: az egész vizsgahetemre dörgés-villámlást ír. Fogalmam sincs, mit jelent ez. :)

fdori # 2012.05.28. 12:04

Hekate! komolyan kérdezted? Dehogy értem a végére, a pp tételsort (a küönös elj. kivételével)talán holnapra befejezem, a gt-n még mindig nem rágtam át magam, vasárnapig a terv, aztán az anyagi rész(abból elég sokat még nem is olvastam).
Van egy beosztásom, próbálom tartani:)9 nap marad az ism., ami soknak tűnik, de szoktam csúszni:):), illetve akkor mélyülnek a dolgok, az nem csak olyan átfutós 9 nap:)

Ma bírkózom az illetéktv-nyel, 1-2 dolog lehet h megmarad, de inkább a rendszert memorizálom.

rockmachine # 2012.05.28. 17:21

sziasztok! Megy valaki jún. 22-én? Az én tanulási mottóm ezidáig kb. a budmil cég régi szlogenjével egyezett meg... :) olyannal kezdtem ami érdekelt vagy amiben benne voltam a munkám miatt, de mostantól felpörgünk, sztem elkaptam a fonalat (és nálam ez a lényeg) :) nem a tételsor szerint haladok. A Gt-vel kezdtem az megvan, a ctv., cstv. félretéve, most a Pp-t veszem..azért az teccik hogy egy kidolgozott tételsor még mindig nagyobb a forgalmi értéke mint egy szakkönyvnek. (lásd Balintlena apróhirdetése) :D További kitartó felkészülést mindenkinek!

fdori # 2012.05.28. 17:53

Aki mar ismetel:) örökös es hagyomanyos kozti kulonbseg?a hagyateki terhek viselese(nem viselrse) a lenyeg? Vagy miert van ez a jogintezmeny? Koszi

Dr. Szabi # 2012.05.29. 07:40

fdori!

Na ezt a tv-ben én is úgy megkérdőjeleztem, mint a sicc! Az ilyenek miatt vagyok kétségbeesve, mert ugye ehhez kéne a rutin meg az évek. Ezt írja a Ptk.: "Hagyomány a hagyatékban meglevő valamely vagyontárgynak közvetlenül meghatározott személy részére juttatása, ha az ilyen részesedés nem minősül öröklésnek." Kérdem én: hát akkor minek minősül? (Tudom: hagyománynak, de nekem attól, hogy elnevezik másképp, még nincs megmagyarázva a fogalom.) Attól, hogy végrendeleti öröklés van, szerintem még minden juttatás öröklésnek minősül. A hagyaték száll át az örökösökre, ugyebár. Ha az örökhagyó a szomszéd Pista bácsit nevezi meg örökösként, akkor őt nevezi meg. Ha neki kizárólag egy vagyontárgyat akar juttatni, akkor egyet juttat. Az egyetlen megoldás az lehet, amire te is gondolsz: hogy a hagyaték terheiből ő nem visel semmit. De számomra ez attól még öröklés... Vagy én nem értek valamit. :) Az egyetemen azt szokták nekünk mondani: nem alakult ki a jogászi gondolkodásunk. Hát, úgy néz ki, az enyém még most sem. :)))
Még egy tippem van: kommentár. Mindjárt bele is lesek.

Dr. Szabi # 2012.05.29. 07:47

rockmachine!

Már a neved is fogamra való! :))) (Hallgasd meg a Devil's Train nevű banda Devil's Train c. albumát, vadiúj, és tök jó!)

Amúgy pedig veled értek egyet: azzal kell kezdeni, ami amúgy is jobban megy/jobban érdekel. Mert az ugye az ismétlésre jobban megkopik, de valószínűleg kevesebbet is kell rajta ismételni. Míg amihez lövésed sincs, annak az első átnézése jobb, ha közelebb van az ismétléshez (meg a vizsgához). Mert addigra kevesebb esik ki belőle. Én is emiatt hagytam a végére a gazdasági jogot, mert kb azt se tudom róla, hogy eszik-e vagy isszák.

Na elég volt belőlem, irány a GT!

Sherlock # 2012.05.29. 07:50

A hagyomány tárgya mindig egy vagy több dolog, amit át kell adni(latin traditio ige), ráadásul Ptk. 684 alapján ő is felelhet a hagyatéki tartozásokért. Ehhez képest a Ptk. 636 meghatározza az örökös fogalmát: (2) Örökös az, akinek az örökhagyó az egész hagyatékát, illetőleg annak meghatározott hányadát juttatja. A hagyományos nem egész hagyatékot és nem is hányadot kap, csak tárgyakat vagy lóvét.

bandeeraz # 2012.05.29. 09:43

Hello Mindenkinek!

Gt-csőd témakörét feldolgozó szakvizsga-felkészülés céljára 2012 őszén is megfelelő könyvet keresek. Akár haszonkölcsönbe, akár adásvétel céljából.

A felajánlásokat előre is köszönöm!

valykaly # 2012.05.29. 13:20

Sziasztok.
B-részt letudva "átpártoltam" ebbe a fórumba.
Tudnátok nekem segíteni abban, hogy miből érdemes tanulni? Sokaktól azt hallom, hogy elegendő a jogszabályok alapos ismerete, és nem is igazán van idő másra, viszont én félek attól, hogy nem igazán fogom az anyagot belőlük megérteni.
Mindenféle tippet szívesen fogadok!!!
Jó tanulást és sok sikert a vizsgázóknak!

fdori # 2012.05.29. 19:31

Koszi Szabi,őszinte leszek a kotelesresz felett is ultem.az a baj ha nem ertek vmit,nem tudom bemagolni.aztan vhol a konyben olvastam hogyhas

fdori # 2012.05.29. 19:37

Hogy ha a hagyomany erteke az egesz hagyatek ertekeh kepest jelentos,akkor öröksegnek kell tekinteni.
Valykaly,en minden novissimas konyvet megvettem,nekem c-bol es b-bol bevaltak.de most ra kellett jonnom h itt ez nem fog menni,napi 150oldalt elolvasni es megtanulni nem megy.attertem arra h a jszt olvadom es amit nem ertek,ahhiz a konyvet.igy jo ha megvannak,bar latod,mint az öröklesnel,ez sem segit mindig:)
Hekate,dontottel?

hekate # 2012.05.30. 05:52

Tegnap úgy gondoltam belevágok, el is osztottam a heteket, ez a hét PTK, kövi hét PP, kövi Gazdasági, utána 2 hét ismétlés :) aztán ma megint elbizonytalanodtam, lehet hogy szeptember :) Szóval még mindig nem döntöttem :))

fabma # 2012.05.30. 06:33

Sziasztok!
Én szeptember 17. (írásbeli) és 20. (szóbeli) napján megyek A részből vizsgázni.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy véleményetek szerint, ahogy én a felkészülést tervezem, elegendő-e a sikeres vizsgához.
júniusban hétköznap munka után polgár kb. 4-5 óra tanulás, hétvégén pedig ismétlés. Tehát polgár 20 munkanapon keresztül napi 4-5 órában, hétvégente, ami kb. 8-10 nap a héten megtanultak ismétlése.
Ugyanez lenne a szisztémám a pp-s részzel és a gt-s résszel is. Majd szeptemberben két hét szabadság, egy hét teljes ismétlés, majd a köv 7 már a vizsga.
Nagyon megköszönném, ha elmondanátok erről a véleményeteket.