Szakvizsga - "A " rész (polgár)


hardanger # 2012.04.02. 11:29

Nem értem miért problémáztok ennyit a könyvekkel! A legfrissebb törvényt kell kinyomtatni, vagy megvenni, a Ptk. egyébként sem változott alapjaiban. Én még a 2002-es egyetemi jegyzeteimet is használom.
A törvénnyel meg nem olyan nagy cucc összevetni a meglévő könyvet.

Goodwitch # 2012.04.02. 11:58

Hekate!

Én nem oly régen (2011. dec) vettem a könyveimet (novissima), amit most (is) lehet akcióban kapni, az az anyagi jog tekintetében szinte napra kész (2011. közepe), és nagyon jó is (legalábbis szerintem), az eljárásjog viszont 2009. májusi, ami elég zavaró, mert sok helyen változott azóta a Pp. Nincs is benne minden tétel, de 90%-ban jó.

Amikor vettem azt mondták, hogy nem tudnak arról, hogy lesz új, mert anyagi jogból várják az új Ptk-t, eljárásjogból meg hogy végre lenyugodjon a jogszabály módostási hullám (jönnek a járásbíróságok, a közigazgatási bíróságok a munkaügyi bíróságok mellé stb.)

Egyébként akciózni épp azért akciózzák, mert ami ma még nagyjából használható, az 3-6 -12 hónap múlva használhatatlan lesz, ezt akarják elkerülni szvsz


Goodwitch

Netti7 # 2012.04.02. 12:14

Szia Hardanger.

Nekem pénteken volt a vizsgám, a Szalay utca 7-es szobában.
Nagyon gyakorlatiasra vették a vizsgát, pedig a közigazgatásban dolgozom.

A kérdések, melyekre emlékszem: előtársaság, kft.-ről szinte minden. Több apró kérdés. Törvényességi felügyeleti eljárás.

PP: csak gyakorlati kérdések, célja az volt átlátom-e a gyakorlati dolgokat. Ez nekem nagyon nem ment, hiába tanultam meg a törvényt.

Ptk: holtnak nyilvánítás, halál tényének megállapítása. Gyermek elhelyezés. Elbirtoklás. PK-at is kérdezett. Ez a rész is gyakorlati szempontból volt megközelítve.

Összességében, ha még több hetet tanultam volna akkor sem sikerül jobban. Ha valaki tényleg becsületesen megtanulja, akkor hiába a sok gyakorlati kérdés, akkor is sikerül neki.

Én ezzel befejeztem a szakvizsgát. Mindenkinek sok sikert kívánok!

hardanger # 2012.04.02. 12:26

Köszi a választ Netti7, és gratulálok.

Én nem az 5-ösökre pályázom, csak arra, hogy egy 2-essel átmenjek mindenből.

A Ptk.-val nincs gondom, az szerintem tanulható, de pp. nem egyszerű, főleg úgy, hogy büntetőjoggal foglalkozom. A gazdasági jog meg egyszerűen kétségbe ejtő. De ahogy mondod, tisztességesen végigtanulom azt az időt, amit erre biztosítani tudok magamnak, és bízom benne, hogy átcsúszok mindenből.

fdori # 2012.04.02. 14:51

Hekate!
A novissima.hu-n rajta van h melyik könyv mikor lezárású.
PP lehet h régi, és azóta vannak módostások, de jogtárból nyomtatva látoma ódosítást is, így nem ehéz összevetni;de alapjában biztos h segít átlátni. Én be-t is novissimából tanultam, és nekem sokat segített. Így én beruházok most erre:):)
A írósági végrehajtást és a gazdaságis részt meg tv-ből fogom. Mivel én is a közigben dolgozom csak a "szűz tv-ből" nem biztos h megértem úgy, hogy a gyakorlatias kérdésekre is válaszolni tudjak. Így sem biztos:)

Linebacker # 2012.04.02. 18:48

Sziasztok!

Ma voltam írásbelin "A" részvizsga, azon belül is Pp.-ből. Megosztanám veletek a feladatot, és kíváncsi vagyok mi a véleményetek, ti hogyan oldanátok meg.

712. sz tétel.

A felperes az iránt fordul a helyi bírósághoz, hogy az az alperest 176.000 Ft elmaradt vállalkozási díj megfizetésére kötelezze.

Alperes a szabályszerű idézés ellenére nem jelenik meg és írásban sem terjeszt elő semmilyen nyilatkozatot, ezért a felperes bírósági meghagyás kibocsátást kéri, melyet a bíróság ki is bocsát.

A bírósági meghagyás ellen az alperes ellentmondással él, egyben megfizeti a szükséges illetéket. Ezt követően tárgyalásra kerül sor, ahol mindkét fél megjelenik, de felperes olyan nyilatkozatot tesz, hogy megegyeztek az alperessel, és eláll a keresettől, egyben kéri a bíróságot, hogy szüntesse meg az eljárást. Az alperes hozzájárul a per megszüntetéséhez, de kéri a bíróságot, hogy felperest kötelezze a felmerült költségeinek (illeték, útiköltség) megtérítésére. A bíróság per megszüntető végzést hoz és felperest, az alperes költségeinek megtérítésre kötelezi. Ezen permegszüntető végzés ellen nyújt be felperes fellebbezést - a költségek tekintetben - . A feladat másodfokú határozat hozatal.

Az általam választott megoldás:

A 2.f. bíróság - tárgyaláson kívül hozott- végzésében hatályon kívül helyezi az 1.f végzést, mivel az jogszabálysértő és Pp. 258.§ (2)alapján az 1.f bíróságot új határozat hozatalára utasítja azzal, hogy:

1. a felperes kérelmét idézés kibocsátása nélkül utasítsa el a Pp. 130.§ (1) c.) alapján
és
2.tájékoztassa a felperest, hogy követelését FMH keretében érvényesítheti a 314. § alapján.

A 2.f. végzés ellen nincs helye fellebbezésnek.

Kérem tegyék meg tétjeiket! :)

harakata # 2012.04.02. 19:29

Eladnám 2011-es lezárású novissimás Kötelem+családjog szakvizsga könyveim, a 2012-es tételsor szerint vannak kidolgozva bennük a tételek. Ára - a két könyv együtt - 4800.- Ft. Érd.: harakata@freemail.hu e-mail címen.

esteelauder # 2012.04.03. 16:29

Ezennel félredobtam a könyveket, igazából nem túl sokat segítenek, viszont rabolják az időt, úgyhogy most van 2 hetem "beseggelni" a jogszabályokat, elvileg egyszer már végigolvastam mindent..szerintetek? Van némi sansz?

Goodwitch # 2012.04.03. 18:17

Linebacker,

szerintem nem dobja vissza elsőfokra, mert tud mindent, így maga változtatja meg, de csak az indokolását, és csak annyiban, hogy nem a 157. § e) pont alapján, hanem a 157. § a) pontja alapján, persze hivatkozva a Pp. 130. § (1) c)-re. Egyébként meg a döntés helyes, mert felperest marasztalni kell alperesi költségekben (mondjuk itt a részletekről nem esik szó)

De bennem mindenek előtt felmerült, hogy a per megszüntetése már jogerős, mivel azt fellebbezéssel senki sem támadta meg. (Pp. 256. § (2)) Így azon részében a határozat nem módosítható.

Nem említetted, hogy illeték visszatérítésről első fok rendelkezett-e, ha nem, akkor ezt hivatalból másodfok megteszi.

Ez az én véleményem. A BH-t még nem találtam meg hozzá, pedig biztosan van. Nem biztos hogy jó.


Goodwitch

Linebacker # 2012.04.03. 19:45

Szia Goodwitch!

Köszönöm a választ. Az 1.f. bíróság nem rendelkezett az illeték visszatérítéséről.

Ha vannak még ötletek, ne tartsátok titokban! :)

hekate # 2012.04.04. 05:56

fdori és a többiek, akik mostanában voltak büntiből, felvezették már a jegyeiteket? Nekem még nem és tegnap telefonáltam nekik, csodák csodájára sikerült őket elérnem, de semmire nem mentem vele, azt mondták, hogy még nem érkeztek meg az anyagok hozzájuk és mindenki ezzel hívja őket, írjak e-mailt, mondom azt már írtam.
Június végén akartam menni, de a két utolsó napos helyeket már mind elfoglalták.
Nem hiszem el, hogy minden egyes vizsgámnál könyörögni kell, hogy fennt legyenek a jegyeim és sose tudok azon a napon menni amin szeretnék, arról nem is beszélve, hogy akkor még ha befizeted a pénzt akkor se véglegesítik a jelentkezésédet...

Goodwitch # 2012.04.04. 06:16

Hekate!

Tudom, hogy vidékieknek nehéz, de ha papír alapon jelentkeztek, akkor van hely korábbi időpontokra is.

Vidékieknek az a javaslat, hogy próbálják meg elérni azt az ügyintézőt telefonon, aki pont azt a részvizsgát osztja be (ez nem egyszerű,belátom) egyeztessék le az időpontot, és aztán arra az időpontra küldjék be a jelentkezésüket papírosan és e-mailben is.

Nem egyszerű, de megoldható. Papírosan sokkal több hely van, a két jelentkezési forma teljesen függetlenül fut egymás mellett. Ne kérdezzétek, hogy miért.


Goodwitch

fdori # 2012.04.04. 06:44

Nekem másfél után maguktól - ráhatás nélkül -:) felvezették!

harakata # 2012.04.04. 11:42

2500.- Ft-ért eladó Novissima Kötelmi jog szakvizsga kézikönyv legújabb kiadás. Érd: harakata@freemail.hu

hekate # 2012.04.04. 12:31

Hát ja, nekünk vidékieknek..... :)
Amúgy kérdeztem az ügyintézőt, hogyha esetleg papír alapon adom be és e-mailben is leírtam már akkor tudnak adni arra a napra időpontot, azt mondta nem, mert ha papír alapon adom be akkor más napra is beoszthatnak, attól függ mikor ér be a kérelmem és addig mennyien jelentkeztek. Én meg nem akarom, hogy ők jelöljék ki, hogy mikor menjek vizsgázni, szeretném azt én eldönteni, legalább nekünk "vidékieknek" ennyi örömük legyen...

Goodwitch # 2012.04.04. 12:41

hekate,
hozzáállásuk felháborító és diszkriminatív. Szemem láttára csinálták meg a személyesen beballagóknak (nem egynek, és nem egy időpontban voltam bent), hogy oda osztják be őket, ahova kérik (ahogy engem is), ha van még szabad hely (2 héttel előtte még szokott a papíros helyekből lenni).

Fel kéne gyújtani az egész bagázst, és a helyét behinteni sóval. Az egész szakvizsga jelentkezéssel szervezéssel 3 ember foglalkozik, most meg vannak zakkanva, mert korábban 6, azaz HAT db ember foglalkozott ezzel főállásban, és nem képesek normálisan végezni a dolgukat. Két ember is sok erre a feladatra, és ha az elektronikus rendszer csak feleannyira lenne jó, mint bármelyik egyetemi rendszer (etr, neptun, stb.) az is a lábát lógatná, és a telefonos érdeklődőknek segítene.

na megyek vissza tanulni, mert csak felidegesítem magam. (mondjuk így legalább nem alszom el a közig per szépségein)


Goodwitch

niki79 # 2012.04.04. 16:06

Sziasztok!

Ma voltam szakvizsgázni.
Gazdasági jogból írtam. Kérdéseim az alábbiak voltak:

kft TSZ II és IV pontja ezt tartalmazza:

  1. A tagok pótbefizetésre kötelezhetők 1 évben legfeljebb 1 alkalommal, melyet az ügyvezető felhívására kell megfizetni. A veszteség pótlásához nem szükséges pótbefizetést annak kell visszatéríteni, aki azt a társaságnak befizette. A tagok az üzletrész kívülállók részére történő átruházását kizárják.
  2. P tag üzletrész átruházása esetén K tagot elővásárlási jog illeti meg.
  3. A taggyűlés akkor határozatképes, ha azon minden tag jelen van. A határozatképtelenség miatt megismételt taggyűlést másnap kell megtartani, amely akkor határozatképes, ha a leadható szavazatok többsége képviselve van.
  4. Az ügyvezető a tagok által hozott határozatokról folyamatosan nyilvántartást vezet, melybe a határozatokat azok meghozatala után haladéktalanul be kell vezetni (határozatok könyvébe). A határozatok könyvébe történő bevezetés a határozat érvényességi feltétele.

Készítsen hiánypótlást!

Ezután szóbelizni a KIM-ben voltam. A vizsgabizottság két ügyvédből és egy bírósági elnökhelyettesből állt. Nagyon rendesek voltak. Főként gyakorlati oldalról közelítették meg a kérdéseket. Kérdéseim az alábbiak voltak.
Gazdasági jog:

  • felmentvény - lehet-e visszavonni, könyvvizsgáló, könyvelő, meg lehet-e támadni a könyvelő által előkészített beszámolót, felel-e érte a vezető tisztségviselő, könyvvizsgálót milyen jogviszonyban alkalmazzák, könyvelőt milyen jogviszonyban alkalmazzák?

PP:

  • igazolásnak mikor van helye - határidők, sajtóhelyreigazítási per - határidők

PTK:

  • tulajdonszerzés jogcímei adásvételen kívül, ági öröklés

Nem emlékszem minden kérdésre, de a fentieket biztosan kérdezték. Nagyon jó hangulatú vizsga volt, segítőkészek voltak a bizottsági tagok. Három hetet tanultam, tényeg a lényegre kíváncsiak. Ne vesszetek el a részletekben!
Mindhárom téma sikerült. Kalappal mindenkinek, aki még nem volt. Sikeres felkészülést!

hekate # 2012.04.05. 05:59

Gratulálok niki79! Ügyes voltál!

fdori # 2012.04.05. 07:53

Hekate, szerintem fogják bővíteni a keretszámokat, mindig így szokott lenni.
Én jún. 28-ra akartam, de foglalt, bejelntkeztem 27-reés amint van hely átjelentkezem. Olyan lassan véglegesítik a befizetés után az időpontot, hogy lesz rá mó. remélem.
Ma megveszem a könyveket, majd beszámolok, hogy első ránézésre milyenek:)

Niki, gratula, ritkán hallani ilyen beszámolót:)

hekate # 2012.04.05. 08:47

Na ma felvezették a jegyeimet :) fdori egy rugóra jár az agyunk :) én is júni 28-ra szerettem volna bejelentkezni, de mivel ott nem volt hely kénytelen voltam 27-ére feljelentkezni és várok a befizetéssel még 10 napot, hátha felszabadul egy hely és akkor átmegyek :)
Én is megrendeltem a könyveket, bankkártyával fizettem,gondoltam így hamarabb megjönnek (nem mintha már annyira neki akarnék állni), de most írták, hogy nem számolták bele a postaköltséget, úgyhogy azt is utaljam, na mondom ez így lassabb lesz mint gondoltam :(
Bírósági végrehajtás könyvet is megvetted?

fdori # 2012.04.05. 11:21

Megvettem, de a végrehajtást nem, az elég régi, és mintha nem rég változott volna a jsz. Gondoltam azt csak a josgszabályból fogom.
Én a másik két vizsgámon csüt-ön voltam, idáig bejött:), ezért jó lenne most is.:) szerintem lesz hely. De beizetés után, amíg nem véglegesítik, aaddig időpontmódosítással ingyen lehet időpontot változtatni. Úgyhogy van még reményünk.
Te hogy tervezed, mikor ezdesz neki? Előtte mennyit leszel otthon??

hekate # 2012.04.06. 06:10

Igen, én is mindkét vizsgámon csütörtökön voltam, azért nem lenne jó megszakítani a hagyományt :)
Hát én mindig megfogadom, hogy nekikezdek hamarabb, több hónappal előtte, de ez eddig sose jött be :)
Ennél a résznél viszont muszáj lesz előbb nekiállni, mert ez a legnagyobb anyag és nekem max 1 hét szabim lesz erre, szóval a többit meló után és hétvégenként fogom megtanulni. Most egyelőre a fontosabb törvényeket kinyomtattam és amíg nem jönnek meg a könyveim, addig ismerkedek velük :)
Én sose szerettem a polgárt, nem is dolgozok benne, úgyhogy nekem ez lesz a legnehezebb...Neked is amúgy az utolsó vizsgád?
Amúgy valaki nem tudja véletlenül, hogy hogyan számolják az átlagot a vizsga végén? Azt tudom, hogy az írásbeli jegy duplán számít, de mondjuk 3, 5-nél már felfele kerekítenek, vagy még 3, 9-nél is 3-as lesz az átlagod? Jó lenne tudni így az utolsó vizsga felé, hogy melyik jegyet lőjjem be :P
Most még nagy a szám, aztán a vizsga előtt majd örülök, ha kapok egy 2-est :D

Textilhal # 2012.04.06. 06:17
  • kitűnő, ha az érdemjegyek összege 55,
  • jeles, ha az érdemjegyek összege 50-54 között van,
  • jó, ha az érdemjegyek összege 39-49 között van,
  • közepes, ha az érdemjegyek összege 28-38 között van,
  • megfelelő, ha az érdemjegyek összege 18-27 között van.
Textilhal # 2012.04.06. 06:21

Ezen már sokszor filóztam amúgy, csak sosem mertem megkérdezni: hogyan lehetne 18 a minimumösszeg amúgy, ha az írásbeli kétszer számít, + van összesen 9 szóbeli jegy, akkor az össz-vissz 11 érdemjegy, amelyből ha mind 2-es, akkor is 22 a minimum, nem? (miként a maximum jól látszik: 55, azaz ha mind a 11 jegy ötös.)

én vagyok hülye???:-)

Rafina67 # 2012.04.06. 07:08

Ha ez tényleg így van, akkor nekem a harmadik vizsga nélkül meg van a közepes.
Elfogadom.
Muszáj elmennem azért még a harmadikra?

Na jó, csak vicceltem.