Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Rafina67 # 2012.03.27. 12:14

Sziasztok!
Tényleg nagyon kedves tőletek, hogy ennyit írtok erről a könyv dologról. Köszönöm!
Bevallom C részben az EU-n kívül csak hátráltattak a könyvek. B résznél meg a Dialógosok nagyon jók voltak, csak anyagit néztem hozzá.
Ez a rész viszont számomra teljesen ismeretlen terep. Na nem mintha a másik kettő nem az lenne, de azokat legalább valaha megtanultam rendesen, emezt viszont sosem.
Na majd most:-)

Még egyszer köszönöm!
Rafina

papamaci # 2012.03.28. 15:58

A Dialog-os könyvek is jók. Én tanultam azokból is, meg a Novissimásokból is. Szerintem a Dialógosok egy picit elvesznek a részletekben, tágabban dolgozzák fel az anyagot. Mind a Btk-nál, mind a Be-nél érezhető a különbség. Kinek-kinek melyik nyelvezet az érthetőbb és az emészthetőbb. Én inkább az anyagi részhez tanultam tankönyvből, mert ott több a dogmatikai elem. Szerintem. A Pp-vel megbírkóztam csak törvényből, plusz egy-két helyen kölcsönkért könyvből, de a Be-hez a törvény az halál. Szerintem kizárólag abból tanulni elég impossible, de hát vannak kivételek, mint tudjuk.
Mindenkinek nagy hajrá és sok siker!

harakata # 2012.03.28. 16:26

Sziasztok!

A mai napon sikeres vizsgát tettem.

Utolsónak mentem be előttem ketten buktak:( nagyon átéreztem a bánatukat és eléggé be is ijedtem :(.

Ptk-ból nagyon sok elméletet kérdeztek naturalis obligatio, melyik római jogelvből eredeztethető az érvénytelenség. De kérdeztek törvényt és gyakorlatot is.

Nekem sokat segített a novissimás kötelem és öröklés +családjog könyv hatályos tételsor szerint szépen ki van dolgozva. Ezeket most eladnám a két könyvet 5000.- Ft-ért. Budapesten személyes átvétellel. Akit érdekel email címen ér el telszám megadásával és visszahívom. harakata@freemail.hu

Kérdések amire emlékszem:

Gyermek elhelyezése
Kisajátítás
Szomszédjog
Semmisség megtámadhatóság ezeket részletesen

PP

Bizonyítás
Keresethez kötöttség
közig per
Gt

Határozat megtámadása
Tag kizárása
Legfőbb szerv összehívása

papamaci # 2012.03.28. 16:56

Harakata!
Nagy gratula Neked, most már megkönnyebbülhetsz. Amennyiben ez volt az utolsó vizsgád, úgy szakvizsgázott jogászként nagyon boldog lehetsz. Amennyiben nem ez volt az utolsó, akkor is boldog lehetsz, a könyveket és a jogszabályokat pedig felejtsd el most egy jó időre. Megérdemled a pihenést!
Sok sikert azoknak, akik még az akadály előtt állnak!

hardanger # 2012.03.28. 16:57

Gratulálok harakata!

Gondolom a római jogi vonatkozásnál a pacta sunt servanda elvére gondoltak, bár ez szerintem nem része a tételeknek, én legalább is nem találtam a tételsorban.
Ahogy látom a szerződés érvénytelenségét nagyon gyakran kérdezik és a szerződést biztosító mellékkötelezettségeket is. Ezeket érdemes nagyon jól és alaposan megtanulni.
Barátnőm tavaly a semmisség-megtámadhatóság-on vérzett el, utána hiába tudott minden kérdésre válaszolni, ezt alapvető fontosságúnak tartotta a bizottság, és Ptk.-ból ismételnie kellett.

papamaci # 2012.03.28. 17:23

Egyebek mellett ez a római jogias kérdésfeltevés marhára nem jön be! Ki a francokat érdelek? Ja, hogy vannak olyan vizsgáztatók, akik szeretik kiélni magukat, mert még azt hiszik, hogy az egyetemen vannak? Az én bizottságomban pont az tetszett, hogy az összefüggésekre voltak kiváncsiak. De hogy miért vannak egyes esetekben ilyen szivatgatások, hát......
Azért mindenhol van még empátia, és tényleg nem esznek embert. Bár az messzemenőkig felháborító, hogy elvárják azt a tudást, amit ők 20-25 évnyi tapasztalattal szedtek össze....

macyca # 2012.03.28. 17:46

Kedves Harakata!

Gratulálok itt is! Azt hittem, hogy a vizsga gyakorlatias, a jogszabály + esetleg gyakorlat érdekes, de hogy még a római jog is előtérbe kerül, azt nem gondoltam volna.

Most már kellően berezeltem, pedig a június vége még - úgy tűnik - messze van.

Kati, gratulálok még egyszer, nagyon ügyes vagy, büszke lehetsz magadra!

Üdv.:
Mariann

harakata # 2012.03.28. 19:55

Papamaci és Macyca köszi a gratulát:)))

Nagyon állat érzés az biztos. Nekem még vissza van a bünti, de most tényleg a pihenésé a terep. Papamaci egyetértek veled ez a bekérdezés durva volt, de szerencsére nem olyan súllyal vette figyelembe a vizsgáztató a rá adott választ hogy az bukáshoz vezetett. Ezt leszámítva rendesek voltak.

Mariann tuti hogy neked is meglesz csak zárd rövidre és karaj:)))))))

JogiBear # 2012.03.29. 06:25

Azt szeretném kérdezni, hogy az előző vizsga eredményeit mennyi idő alatt viszik fel az elektronikus rendszerbe, mik a tapasztalataitok? Azért bosszant a dolog, mert múlt héten csütörtökön vizsgáztam, és nem gyönyörködni szeretnék benne, hanem jelentkezni a következő vizsgára ("A"), de így nem lehet...fel sem ajánlja a rendszer a jelentkezést.

JogiBear # 2012.03.29. 08:23

Jelentem, telefonálás hatására sikerült elintézni, beírták az eredményeket és fel is tudtam jelentkezni. Tehát aki hasonló cipőben jár, és fontos neki a jelentkezés, inkább nyaggassa kicsit őket.

Netti7 # 2012.03.29. 12:16

Sziasztok,

Holnap jön valaki viszgázni?

Goodwitch # 2012.03.29. 13:18

Nekem még van 13 napom :-)!

Egyébként tudjatok róla, hogy ha papír alapon jelentkeztek, és bementek hozzájuk, akkor gyakorlatilag kívánság szerint lehet feliratkozni olyan időpontokra is, amire az elektronikus rendszerben már nincs hely, csak a 30 napos szabály él.


Goodwitch

Christina # 2012.03.29. 14:22

Szia Netti,
én holnap megyek, de nemtomminek :)
Olyan, mintha minden tanulás hiába lett volna, pedig már jó ideje nyomatom :)
De próba cseresznye...

Netti7 # 2012.03.29. 17:21

Szia Christina,

Reméljük, hogy korrekt bizottság lesz.
Akkor holnap találkozunk.

Christina # 2012.03.29. 18:48

Szia :)
Igen, kívánjunk magunknak egy nagyon jó fej és korrekt bizottságot és hajrá!!!
Még mindig pp-t ismételek, de aludni is kellene, remélem, belefér :D
Akkor holnap!

magizsola # 2012.03.29. 18:50

Sziasztok!

Olvasgatom rendszeresen a fórumot, van amikor megnyugszom tőle, van amikor idegbeteg leszek, de mindenképpen hasznosnak tartom.
Én a mai napon voltam a Kúrián, és abszolút pozitív tapasztalataim vannak.
Mindhárom vizsgáztató bíró volt és alapvetően egy nagyon gyakorlatias vizsga volt. A kérdéseim, már amire emlékszem a következők voltak:

anyagi:
Jó hírnévhez való jog megsértése, fogalma, mit lehet követelni, azután az általános kártérítésre tértünk át, de az előbbi témáról, aztán vagyoni és nem vagyoni kártérítés, majd végrendelet és végül kötbér és óvadék összehasonlítása (különös tekintettel a kárátalány jellegre)

gazdasági:
kisebbségi jogok, tag kizárása, felszámoló jogállása más nem jut eszembe, de még volt valami.

eljárásjog:
polgári perben eljáró bíróságok, fellebbezés, perújítás, végrehajtás elrendelése ...

A gazdaságinál és a perjognál azért volt érdekes a vizsgamenet, mert egy-egy kérdésről inkább beszélgettünk és így más aspektusok is előjöttek.

Nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak, segítőkészek voltak és rávezettek a dolgokra, ha végkép eltévedett valaki, és nagyon gyakorlatias vizsga volt.

Én bő három hetet készültem. Ami fontos: Ptk., Gt., Pp. nagyon menjen; Ctv., Cstv., Vht. nézze meg mindenki, mert lehet belőle kérdés. Ezen kívül a vizsgán próbáljon meg mindenki higgadtan gondolkodni, mert az összefüggésekre kíváncsiak leginkább... legalábbis szerintem.

Aki már levizsgázott Gratu, aki még készül kitartás és próbáljon meg nyugodt maradni (nekem a végén már egyre kevésbé sikerült).

Goodwitch # 2012.03.29. 19:11

Magizsola, köszi, és gratula!!

Netty7 és Christina!

Hajrá! Egy stráfszekérrel holnapra.


Goodwitch

magizsola # 2012.03.29. 19:21

Bocsi!

Természetesen a Cstv., Ctv. is fontos, de talán annyira nem mennek bele.

macyca # 2012.03.29. 19:25

Kati - zsíííír ;)!

Már hazahoztam a régi tankönyveimet is...

Diza # 2012.03.30. 06:44

Kedves magizsola!

GRATULÁLOK neked!
3 hét tanulással nem semmi eredmény!!!
Köszi a beszámolót!

Diza # 2012.03.30. 06:44

Kedves magizsola!

GRATULÁLOK neked!
3 hét tanulással nem semmi eredmény!!!
Köszi a beszámolót!

milly28 # 2012.04.01. 06:42

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy iratmintatárat hol találok? Azt mondták az nagy segítség lenne a vizsgára.

A másik kérdésem az, hogy az egyetemi könyveit valaki elővette szakvizsgára? Mert ahogy néztem a tételsort, nagyjából fedi az államvizsgatételeket.
És amikor olvasom ajogszabályt akkor eszembe jutnak az egyetemen megtanultak. Szóval lehet előrébb lennék, ha a régi könyveimből tanulnék.

Vaqgy szerintetek akkor elvesznék a részletekben?

Másik kérdésem, hogy a vizsgára csak olyan jogszabályt vihetek be amiben abszolút nincs kihúzás???

köszönöm előre is

hardanger # 2012.04.02. 07:59

Christina, Netti7!

Hogyan sikerült a vizsgátok, milyen kérdéseket kaptatok?

Cézé85 # 2012.04.02. 10:21

Szia milly.
Szerintem a jogszabály bőven elég, arról nem is beszélve, hogy a tankönyvben írtak egy része már hat.kiv. :)

Jogszabály pedig olyan vihető be, amibe nincs írva. A kihúzás nem baj, legalábbis amikor én voltam, azért nem szólt senki.

hekate # 2012.04.02. 11:02

fdori!

Átjöttem inkább ide :) Szóval én is néztem az akciós polgári könyveket 15.000-ért, de nem találom, hogy mikori lezárásúak, te tudod? Esetleg aki mostanában vette a novissimás könyveket, meg tudná mondani, hogy mikori lezárásúak? Mert arra gondoltam, hogy biztos azért van leakciózva, mert kiadják az új könyveket és akkor már a kutyának sem kellenek majd nem?
Inkább ráfizetek akkor egy 5-öst, de legyen hatályos. Te hogy vagy vele fdori? Vagy már megrendelted?