Szakvizsga - "A " rész (polgár)


MrsBean # 2012.02.02. 15:45

Kedves A-s kozonseg!! Sikerrel zartam a mai napot, azok kedveert akik pedig meg keszulnek ra, leirom, mik voltak a kerdesek:

KIM-ben voltam, 2/39-es teremben, fura mod 8an (!) voltunk egy bizottsagra. A pp-s elnokno egy gazdasagikollegiumos birono, a gt-s egy nagyon kedves ugyved ur, az anyagi jogos egy pazmanyos docensno. Joindulatuak voltak, kihuztak mindenkibol amit akartak.

Anyagival kezdtem, itt azt a kerdest tette fel a neni h csinaltam-e adasvetelit mar,mire mondtam h igen es akkr errol kerdezett reszletesen de a szemelyi adatoktol a 11b400 adatlapig:) ez ment mivel ebben dolgozom, aztan meg kerdezett gyerektartast, hazastarsi vagyonkozosseget, oroklesi jogbol meg az orokbefogadott orokleset. 5

Aztan a gt. Itt tobb apro kerdes volt, hogy hivjak a letesiti okoratokat a kulonbozo gt-knel, potbefizetes mi hogyan mi van ha nem fizeti be, es atalakulhat-e az egyeni vallalkozo gt-ve, itt azt mondta, barmilyen valaszt elfogad ha megindoklom jol:) 5

A ppnel a birono megkerdezte h kifejtoset kerdezzen vagy piciket, mondtam h ahogy gondolja igy piciket kerdezett, a bizonyitasi rendszernel maradtunk vegig, elegge belemenosen h ha valami koztudomasu, akkor hogy jar el stb. 4

Osszessegeben nagyon pozitivak es rendesek voltak,csak az bukott meg, aki mar ugy ment oda h nem keszult vmibol.

Az oitban viszont hallottam mai nap bukasrol sajnos

MrsBean # 2012.02.02. 15:49

Amiket a tobbiektol kerdeztek, akik elottem voltak: uzletresz-torzstoke-sajat toke, targyalas menete, oba, aszvsz(!) itt en azert szoltam vna h ez nem anyag, reszvenytipusok, kozos tulajdon megszuntetese, felszamolasbol vmit, kkt-bt ki lehet uzletvezetesre jogosult..

Hat most kb ennyi, ami az ovekbol megmaradt, ja meg az egyik lanytol kerdeztek kht-t...nem igazan ertettem!

Chealei # 2012.02.02. 18:20

Kedves MrsBean!

Először is gratulálok a nagyon szép eredményhez. Másodszor pedig, ha van valami jó tanács arra vonatkozóan, hogy neked ennél az óriási anyagnál mi volt az ami, bevált és másnak is tudnál tanácsolni az anyagok tanulása során, hogy az ember ne érezze azt, hogy reménytelen, amit csinál.
Én az összes létező anyagot kinyomtattam és elolvastam,ami ehhez a részvizsgához kell,de képtelen vagyok szelektálni, mik a fontosabbak.
A gyakori kérdéseket érdemes szerinted jobban átnézni?
Előre is köszönöm a választ.

DrF. # 2012.02.02. 18:44

Köszi a válaszokat. Ma mar a vizsgával álmodtam, Kisfaludy tanár úr Rt.-t kérdezett....:-(((

Pippa # 2012.02.02. 18:50

MrsBean, hatalmas gratula!

MrsBean # 2012.02.02. 21:29

@Pippa: Neked is hasonloan jo bizottsagot kivanok:)

@Chealei: koszi;) en annyit tudok csak Neked mondani h en probaltam mindent amit lehet atvenni, megtanulni. Amit mar korabban is irtam, nekem az segitett, hogy innen a forumrol kigyujtottem az elofordulo kerdeseket es az ismetlesnel ezekre kulonosen nagy hangsulyt fektettem, persze nem eleg csak azt tanulni, amit ezek lefednek, de sztem egy normalis bizottsagnal ha a ptk-pp-gt-csjt negyest jol tudod, a tobbivel is foglalkozol, amennyi idod jut ra, akkor nagy baj nem lehet. A rossz bizottsgnal meg - gondolom- ugyis mindegy.

Ja es en amugy gyikeket nem neztem, csak - ahogy irtam - az itt leirt kerdesek alapjan lottem be.

AgotaM # 2012.02.02. 22:27

Mrs Bean, így ismeretlenül is nagyon nagy gratula!!! csúcsteljesítmény:)

MrsBean # 2012.02.03. 09:33

AgotaM! Koszonom:) igazabol ugy keltem reggel, hogy "istenemcsakmenjekat":) igy hat en is ngyon orultem az eredmenynek, es fokent annak, hogy tul vagyok rajta:)

Mostmar "csak" a B van hatra:)

Textilhal # 2012.02.03. 11:01

MrsBean, szívből gratulálok, nagyon ügyes voltál!:-)

MrsBean # 2012.02.03. 12:26

Textilhal: koszonom szepen:) most olvastam a B forumon, hogy Te meg Dr Berenyi Andrasnal B-ztel, en a C-bol kerultem hozza es halalosan normalis volt :)

macyca # 2012.02.03. 17:24

Kedves Mrs. Bean!

Gratulálok!!!

Egy kolléganőm volt tegnap ugyancsak a KIM-ben egy 8 fős csoportban, és tényleg nagyon rendesek voltak vele is.

totmerc # 2012.02.03. 18:26

Sziasztok!

Aki ma vizsgázott milyen kérdéseket kapott?
Válaszotokat előre is köszönjük.

MrsBean # 2012.02.04. 12:22

Koszonom, macyca!:) hol dolgoztok?:) tuti h egy "csapatban" voltam vele:)

AgotaM # 2012.02.04. 13:55

Volt már arra példa, h a rendkívüli körülményekre tekintettel elmaradt a szakvizsga??? de most komolyan, vagy Pesten nem ennyire kritikus a helyzet? szerdán kellene utaznom, Szegedről- itt kb 40 cm hó van már most(és esik folyamatosan), bár állítólag a vonatok járnak...nem is tudom, jó lenne-e még időt nyerni, bár tanulni bőven lenne mit.

totmerc # 2012.02.04. 17:01

Sziasztok!

A kényszervégelszámolás az megegyezik a kényszertörlési eljárással?
Köszi a segítségeteket!

macyca # 2012.02.04. 17:38

Mrs Bean - a NAV-nál :). Én majd májusban megyek, ha a főnök elenged...

racem # 2012.02.06. 08:35

Sziasztok ! Én szerdán megyek szóbelizni. Az a fura kérdésem van, hogy ilyenkor le lehet parkolni a KIM körül? Mármint a havat eltakarítják? Vidékről megyek. Akik ma voltak írásbelizni, azok szóljanak már vissza.

sann # 2012.02.06. 15:32

Sziasztok!

Csütörtökön megyek szóbelire, de csak azt mondták meg ma az írasbelin, h hová kell mennem. Csak nekem nem evidens h hány órára? Jól tudom, h délben szokott kezdődni a vizsga?

Racem! sztem elég jó állapotban volt az utca, mas autók is parkoltak emlékeim szerint.

helgy # 2012.02.06. 19:23

Totmerc!

A 2012. március 1. napjával hatályba lépő kényszertörlési eljárás ugyan sok hasonlóságot mutat ezt követően megszűnő kényszer-végelszámolással (pl. elrendelés esetei), azonban nem egyezik azzal meg! A feladatok zömét a végelszámoló helyett a cégbírósághoz telepítette a jogalkotó; követeléseket, vagyonra vonatkozó információkat a cégbírósághoz kell majd bejelenteni. Kényszer-végelszámolás esetén a végelszámolónak kellett eljárnia a társaság törlése érdekében, kényszertörlési eljárásnál ilyenről nincs szó. Talán a legfőbb különbség, hogy kényszer-végelszámolás esetén nincs arra lehetőség arra, hogy a tartozások kiegyenlítése nélkül megszűnjön a cég, a tartozásait rendezni nem tudó kényszer-végelsz. alatti cég szükségszerűen felszámolás alá került a végelszámoló jelzésére - ez a gyakorlatban a vagyonhiány miatt egyszerűsített felszámolást jelent(ett), azonban maga a cég megszűnésének jelentős elhúzódását jelenti (jelentette). Kényszertörlési eljárás akkor fordul át felszámolásba, ha a bejelentkezett hitelezők mellett előreláthatólag elegendő vagyonnal rendelkezik a cég a felszámolás költségeinek kielégítésére is. Ellenkező esetben, illetve ha a vagyona nem fellehető, akkor a cégbíróság a céget (felszámolás nélkül) törli.

üdv,
h.

parazseszter # 2012.02.07. 10:36

Sziasztok!

Én még csak most fogok elkezdeni készülni, az elvileg utolsó - 'A' részvizsgámra; kérdésem lenne: van olyan szakvizsga könyv, amiből érdemes készülni, tehát van használható és jó könyv? Ha jól láttam hatályosságban a novissimás kiadványok állnak legközelebb a valósághoz, viszont EU jogból szerintem rettenetesen rossz a szakvizsga könyvük.
Tapasztalat? Tipp?
Köszönöm!

kismancsi # 2012.02.07. 14:32

Szia Eszter, én most készülök A-ból, két hét múlva megyek (ujjjuj). Szerintem könyvet nem nagyon érdemes használni, annyi törvény+jogszabály van, hogy inkább abból érdemes a friss-hatályos verziókat beszerezni/kinyomtatni és csak azt tanulni, ez is bőven sok. Ahol valami kérdés felmerül, ott talán érdemes felütni egy könyvet, de erre a régi egyetemi cuccok is jók, ha még megvannak. Persze ez csak egy vélemény, de mivel folyamatosan módosítják a törvényeket, szerintem felesleges megvenni a drága szakvizsga kiadványokat, mert egy része már annak sem lesz hatályos, mire a vizsgához érsz....

Tig. Évi # 2012.02.07. 20:11

Sziasztok!

Jól láttam, hogy a zálogjog nincs benne az anyagi jogos tételsorban? Erősítsetek meg légyszi!!! Mert ma ennek nagyon megörültem... az is 5 oldal a Ptk-ban
És örülök, ha azzal az anyaggal végigérek, ami a tételsorban benne van.
10 nap múlva megyek és még végig sem értem...
Pedig az előző 2 vizsgánál ilyenkor már ismételtem. Hiába, úgy látszik a végére elfogyott a türelmem és a lelkesedésem. :-(

Jön esetleg valaki akkor? Kismancsi Te talán valamikor akkor vizsgázol. HOgy állsz? Mit tanulsz?
Nekem megvannak még az egyetemi évekből a szakvizsga segédkönyvek, de nekem sincs időm arra, h végigolvasgassam. Meg szerintem ezek most nem is annyira jók, mint a másik két részből készültek. Vagy csak az én agyam fogadja be nehezebben...

Ha nem jut mindenre időm, szerintetek mi az, amit "kihagyhatok"? Persze tudom hülye kérdés, mivel bármiből kérdezhetnek.

Na hajrá mindannyiunknak! És kitartás!!!

totmerc # 2012.02.08. 08:42

Szia Helgi!

Köszönöm a kényszertörlés kényszervégelszámolással kapcsolatos válaszod!

kismancsi # 2012.02.08. 10:27

Szia Tig.Évi, én 23-án megyek, úgyhogy még van két hetem, de nagyon csehül állok... Nemhogy ismétlés, de még vannak "szűz" részek, a gazdasági részhez még el sem jutottam :( Ami a zálogjogot illeti, konkrétan így kiemelve nincs a tételsorban, de a szerződést biztosító mellékkötelezettségeknél (anyagi 33-as) éppen belekérdezhet valami kevésbé jóindulatú vizsgáztató...én nem igen töröm magam vele, a fajtáit meg az alapdolgokat (pl. ingatlanra csak jelzálog, Inyt-be bejegyzéssel) azért megnéztem, részleteiben nem tanulom.
Egyébként csak törvényt és jogszabályt tanulok, könyvet csak akkor vettem elő, ha valami a jogszabályból nem derült ki vagy nem volt tiszta (pl. a jogalakító kereset, mert a Pp-ben csak a marasztalásira és megállapításira találtam utalást), vagy a dologinál a szerzésmódokat (eredeti-származékos), erre volt egy jó kis táblázat a régi egyetemi könyvben. ABh-kat nem olvastam eddig, szerintem nem is lesz rá már időm, PK, Pje- csak, ami a novissimás jogszabályom végén ott van, erre sem lesz időm mindre. Stratégiám, hogy a Ptk-Csjt-Pp és Gt az, amit igyekszem alaposabban áttanulmányozni, a többit csak olvasás szinten, aztán megmarad, ami megmarad. Kitartás, téged legalább vigasztalhat a tudat, hogy ez az utolsó "menet", bízzunk egy rendes bizottságban, ha meg nem az lesz, tényleg úgyis mindegy. Szerintem bárkitől, bármennyit tanult is, lehet olyat kérdezni ebből az anyagmennyiségből, ami nem megy, tehát leginkább Fortuna kezében vagyunk.

Hazo # 2012.02.08. 11:23

Én március 2-án megyek, előtte írásbelire február 27. 3 hét tanulás, 1 hét ismétlés a terv, amit eddig tartok. Én is hasonlóan tanulok, mint Kismancsi, a fő jogszabályokat amilyen részletesen csak lehet.

Viszont a Ptk, Csjt, Pp és Gt kivételével azon jogszabályok esetében, amelyeknek a tételsor külön fejezetet szentel, én a tételek által meghatározott témakörökből részletesen tanulok (pl. Vht, Itv, Ctv, egyéni vállalkozó, stb.).

Ahol egy tétel egy egész jogszabály, vagy annak jelentős része, ott viszont csak a fő szabályokat tanulom elmélyültebben, a többit csak elolvasom (társasház, ingatlan-nyilvántartás, szerzői jog, közbeszerzés, stb.).

Pk, Pje, Gk, stb. rendelkező részét kétszer elolvasom.

Ami teljesen kimarad: ABH-k és az eljárásjognál a két EU-s rendelet. Ezekre már se időm, se agykapacitásom nincs, de szerintem van is ezeknél éppen elég lényegesebb dolog, amit lehet kérdezni.

Kedves Kismancsi!

Ha nem nagy gond és van rá időd, megtennéd, hogy leírod a jogalakító keresetről mit kell tudni, ill. az eredeti és származékos szerzésmód szerinti csoportosítást? Az eddigi tanulás során én is ezt a két dolgot találtam (esetleg még a nem vagyoni kártérítés), amihez a jogszabály nem elég, de nekem sajnos már nincsenek meg az egyetemi könyveim, a netes keresgélésben pedig sosem bíztam, ha vizsgáról volt szó. Előre is köszönöm, ha szakítasz erre időt.

Más:

Egyébként ha valaki szeretne költségmegosztással autós utazásba beszállni és szintén február 27-én megy Szegedről írásbelizni az oda-vissza útra nálam van hely több is. A március 2-i szóbelire is áll, de ott egyelőre úgy néz ki csak odaútra. Ha valakit érdekel, jelezze nyugodtan.

Parkolással kapcsolatban nekem is lenne technikai jellegű kérdésem. Mivel az V. ker az egyik legdrágább parkolás szempontjából és írásbeli vizsga esetén valószínűleg a biztonság kedvéért kell úgy 5 órát fizetni, hol érdemes egyáltalán leparkolni? Lehet-e egyáltalán helyet találni a KIM környékén hétköznap az utcán, van-e ott a közelben parkolóház, stb? Egyáltalán lehet-e 5 órát azonos helyen parkolni ott vagy vihetem az erővágót is a kerékbilincs eltávolításhoz? :)