Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Doktornő # 2012.01.31. 13:01

gt:

  • hogy válik szét az egyszemélyes kft
  • egyéni vállalkozóból, hogyan lesz egyéni cég, abból pedig, hogyan lesz egyszemélyes kft, vagy rt
  • az OBA mennyire biztosítja a magánszemélyek és az önkormányzatok pénzét
  • hogy lesz ztr-ből nyrt, ha nincs nyilvános részvénykibocsátás (beviszi a tőzsdére a részvényeket)

Sok sikert mindenkinek! Nekem, aki közigazgatásban dolgozom, ilyen kérdésekkel sikerült, akkor bárkinek sikerülhet!

MrsBean # 2012.01.31. 13:07

Huha ez nem semmi!! Es hol vizsgaztal?

totmerc # 2012.01.31. 13:39

Sziasztok!

Köszi a kérdéseket. Majd írjatok a jövőben is. Amikor ilyen gyakorlati kérdéseket olvasok, csak fogom a fejem.

MrsBean # 2012.01.31. 20:53

Ceze!! Nagyon drukkolunk holnap!! Azonnal jelentkezz, ha megkaptad a jol megerdemelt otoseidet!!;)

(Mellesleg ha ugyanugy vagy lelkileg mint en, akkor vicces napod lehetett:))

Zeezee # 2012.01.31. 20:54

Sziasztok!

Én csak készülök még jelentkezni a polgárra.Munkahelytől függ, mit szólnak, h vizsázni akarok. Hasznos dolgokat olvasok, köszönet érte:) Ez lesz a második... :)

MrsBean # 2012.01.31. 21:04

Zizike:) ehhehe, ismeros arc;)

Hazo # 2012.01.31. 21:57

Sziasztok!

Pár napja olvasgatom a témát, mivel azóta aktuális számomra. 4. napja tanulok, egy kerek hónapom van felkészülni erre a részvizsgára (főműsoridőben csinálom). Mivel ez lesz a legelső szakvizsgatárgyam, felmerült egy csomó technikai jellegű kérdésem, amire hálás lennék, ha tudnátok válaszolni, ha van idegrendszeretek hozzá. Kellene a kis lelkemnek. :)
Elnézést, ha már volt róla szó, de most nem igazán a visszaolvasással töltöm az időmet és nem ismerek senkit, akivel ezeket az alapkérdéseket meg tudnám tárgyalni.

  • Az anyagmennyiségre tekintettel nem lesz időm könyvet tanulni a jogszabályok mellé, de ugye nem is szükséges? Nem jellemző, hogy egyetemi szintű tudományoskodásba belemennének, ugye? Értem ezalatt a csoportosításokat, különböző elméleteket, ilyesmiket. Sorry, de hosszú lesz már a kérdés is.

Tanulandó anyag:

  • Mennyire szükséges a bírói gyakorlat mélyreható(!) ismerete? Elegendő a PK, PJE lényegi, "rendelkező" részének néhányszor átolvasása?
  • AB határozatok teljes átugrásával nem ártok sokat magamnak? Nem igazán látom bármi gyakorlati hasznát az alkotmányellenesség miatt megsemmisített jogszabályok mélyreható elemezgetéseit olvasgatni.
  • A főbb jogszabályokat mennyire tanuljátok/tanultátok mélységig? Minden egyes kivétel alkivételét elég esélytelennek látom memorizálni, bár törekszek rá.
  • A "mellék" jogszabályok esetén, ahol 1-1 tételnél odavetik, hogy tanuld meg majdnem az egészet (kisajátítás, szerzői jog, társasház, stb.) mennyire aprólékosan kell tudni? Érdemes csak a lényegi részére koncentrálni, azzal már kihúzható?

Vizsga menete:

  • Írásbelire általam saját kezűleg kinyomtatott, szűz jogszabályokat behurcolhatok? Gondolom nem elvárás a nyomtatásban kiadott, forglomban lévő jogszabályok használata. Polgári/család-ra érdemes bevinni a tételsorban megemlített összes jogszabályt ilyen módon?
  • Szóbelin a tételeket csak témakörnek tekintik és abból kérdezgetnek össze-vissza az elejéből, végéből véletlenszerűen? Gondolom kidolgozásra nincs idő, rögtön kéne okosnak lenni a válasszal. Mi ennek a menete?

Egyelőre ennyi, valószínűleg a válaszok tükrében, illetve a tanulás során lesz még pár hasonló kérdéscsemege. Előre is köszönöm, ha segítetek megválaszolni őket.

Tig. Évi # 2012.02.01. 09:57

Sziasztok!

Én február 17-én megyek, ez lesz (remélem :-)) az utolsó vizsgám. Kicsit nézegettem már az anyagot, most itthon vagyok már a vizsgáig és "egész nap" próbálok tanulni. Ami nehezen megy, mert nem igazán foglalkozom ezzel a joganyaggal a munkám során és így nagyon tömény.

Én megpróbálok az alapjogzsabályokkal megismerkedni behatóbban, nem tudom a többire lesz-e időm.

Kedves Hazo!

Az írásbelire bevihetsz nyugodtan általad nyomtatott jogszabályt. Én júniusban írásbeliztem, akkor még a kommentáros jogszabályt is be lehetett vinni, most már állítólag figyelik, hogy szűz legyen a jogszabály.

A szóbelin nincs se tételhúzás, se felkészülési idő. Bemész, megkérdezik, h melyik résszel szeretnéd kezdeni a vizsgát (kivéve az első vizsgát, ott az írásblivel kell kezdened. Itt még lehet kicsit korrigálni, aztán ebből a területből kérdeznek.). Aztán záporoznak rád a kérdések és neked lehetőleg rögtön, szép egybefüggő, értelmes mondatokban kéne válaszolnod. Ami a nagy izgalomban sokszor nem egyszerű.
Ha szerencséd van esetleg megkérdezik, hogy hol dolgozol és próbálnak az ahhoz kapcsolódó kérdéseket feltenni, vagy pont nem. Velem mind a kettő előfordult...

Na hajrá, kitartást kívánok mindannyiunknak!! SOk szerencsét és jó bizottságokat kívánok a most vizsgázóknak.

És persze várjuk a kérdéseket!!!

MrsBean # 2012.02.01. 10:54

Hazo: a tanulas melysegerol annyit tudok Neked mondani, hogy ez attol fugg, 'mennyi idod van! Tobb, mint valoszinu, hogy teljes melysegig LEHETETLEN barmennyi ido alatt is megtanulni ezt a nagy anyagot. A fobb jogszabalyokat mindenkepp probald pontosan, hogy az "alapveto" dolgokkal kepben legyel! Es javaslom, hogy a forumot egy evre visszamenoleg nezegesd meg es gyujtsd ki a korabban elofordulo kerdeseket, sokat segit a "bajtarsak" elmondasa:)

Sajnos nagy igazsag es ezt sztem barmi alatamasztja: legalabb 50%ban ugysem rajtad fog mulni;)

Doktornő # 2012.02.01. 12:41

Kedves MsrBean a KIM-ben voltam. De egy nagyon jó bizottságot fogtam. El kell, hogy mondjam, hogy magamtól nagyon kevés kérdésre tudtam válaszolni, inkább rávezettek. Én azt mondom, gondolkodásmód volt az elsődleges és másodlagos a tárgyi tudás.
Kedves Hazo!
Nekem is rengeteg kérdésem lett volna vizsga előtt, de nem volt aki válaszoljon rá, úgyhogy én nagyon szívesen leírom neked a tapasztaltakat.
Én csak törvényt tanultam, könyvet nem, 4 hetet szántam rá és nem értem a végér, az anyag 1/3-a teljesen szűz maradt, talán ha 6 hetet rászánok a végére értem volna. Meg egészébe kell látni, meg kell látni a rendszert benne, inkább ez a lényeg. És ha ügyes vagy és előveszed a józan paraszt eszedet, akkor olyan kérdéseket is ki tudsz logikázni, amit nem is olvastál. Láss engem. De nem mennek bele elméleti fejtegetésekbe.A PK, PJE rendelkező része bőven elég, de azt biztosan kell tudni. ABh-t nem is kérdeztek, de nem is sok lényeg van benne.Mind a fő, minda mellék jogszabályokat aprólékosan képtelenség megtanulni.

Doktornő # 2012.02.01. 12:49

Kedves Hazo! Folyt. Köv.
Tőlem csak nagy vonalakba a lényeget kérdezték és azt is inkább olyan szempontból, hogy látok.e a pályán. Az nem érdekelte őket, hogy nem tudsz egy felsorolást, de az, hogy nem tudod elhelyezni az adott dolgot, lásd, hogy a birtokvédelem nem közig per, az már fontos volt.
Írásbelire én saját magam által nyomtatott jogszabályokat vittem be, ki volt húzva, egy pár szó bele is volt jegyzetelve. De nem nézték meg, annyit kértek, hogy csak jogszabály legyen bent, tehát PK és egyebek nem. Szúrópróba szerűen rá-rá néztek, ahol éppen ki volt nyitva, de nem lapozták át.Volt aki vitt be iratmintát puskának, na azt elvették és felfüggesztéssel fenyegetőztek. 3 nő volt bent, folyamatosan járkáltak, nem lehetett puskázni, beszélgetni néhány szót. De azzal se mentem semmire, mert általában úgy ültünk, hogy mellettem egy büntetős ült, velem szembe, meg egy köziges, tehát esélytelen volt. Ha a jogiszaki.hu-n nézel jogeseteket, az alapok sokszor megegyeznek, bár lehet más a körítés, de a lényeg ugyanaz. Az én jogesetem is fenn van.

Doktornő # 2012.02.01. 12:56

Kedves Hazo! Folyt. köv.
Nekem a szóbelin megkérdezték mivel foglalkozok és próbáltak, abba a témakörbe mozogni, csak az volt a baj, hogy egy bíró meg két ügyvéd volt bent és nagyon perjogosra vették a figurát. Ők nem tudták közig szempontból megközelíteni a dolgokat.
Egyébként bemész és záporoznak a kérdések össze- vissza minden honnan, gondolkodási idő nincs. Túl sokáig nem húzzák, ha nem tudod mennek tovább. Ha rendesek segítenek. Nem mennek bele mélységekbe.
Jó tanulást! Sok sikert! Én a büntivel folytatom.

Chealei # 2012.02.01. 13:31

Sziasztok!

Az utóbbi hetekben bele-bele olvastam a fórumba, és egy kis nyugalommal töltött el, hogy nem vagyok egyedül az érzéseimmel.
Ez az utolsó részvizsgám (remélhetőleg),de iszonyatosan kiveszi az emberből az erőt. Én a hat hónapos kisfiammal vagyok itthon, és amikor ő alszik, akkor próbálok meg tanulni. Hát ha valaki tanult már baba mellett, az tudja, hogy embert próbáló, de talán ennek így kellett lennie.
Az első két részvizsgámat munka mellett csináltam meg én is, ami szintén nem volt egyszerű.
Jó, hogy létezik ez az oldal, mert vannak érzések és gondolatok, amit csak az ért meg, aki ezt a lélekölő és agylefárasztó utat végig csinálja.
Kitartást mindenkinek!!!!!!!!!!

Hazo # 2012.02.01. 14:39

Kedves Doktornő, MrsBean és Tig. Évi!

Köszönöm szépen a válaszaitokat és a segítséget.

Chealei # 2012.02.01. 14:48

Esetleg vizsgázik valaki március 7.-én? Én akkor megyek.

Tig. Évi # 2012.02.01. 15:23

Doktornő!

Gratulálok!!

Én eddig csak a KIM-ben vizsgáztam (C és B részből is), és nekem is nagyon jók voltak a tapasztalataim a bizottságokkal.

Remélem most is odakerülök. Már úgy megszoktam azt a légkört... :-) Ha egyáltalán lehet ilyet mondani...

Cézé85 # 2012.02.01. 17:31

Sziasztok

Végeztem. Kim-ben, három ügyvéd.
Írásbeli ötös, okés.
Pp- bíróság tájékoztatási kötelezettsége, felfüggesztés, vh-ban szünetelés, ott egyet nem tudtam a felsorolásból, arra rávezettek, mondta is a bácsi, hogy a feleletem ezért volt négy és fél (!) de olyan nincs, ezért négyes. :) Aranyos mi?
Ptk - betudás és osztályrabocsátás elhatárolása, mikor fordulhat az elő, hogy egyvalakinek egyazon hagyatéki eljárásban mindkettővel kell élni.
Aztán lakáshasználat rendezése végig, majd ebből váltás a közös tulajdonra, hogyha már volt rendezve bontóban a lakás használata, lakáshasználati jog ellenértékkel, akkor később a megváltási ár hogy alakul, ezek variációi. Négyest kaptam, nem tudom miért, egész úton hazafelé a vonaton ezen agyaltam.
Aztán jött a rémálom, a Gt. Egyszemélyes kft alapításához mit kell csatolni. Valamit nyögtem, de szerintem ez nincs benne a tételsorban. Aztán, hogy áprilistól milyen szigorú szabályai lesznek cégeljárásban az adószám megállapításnak. :) Gt. vezető tisztségviselői illetve egyszerűsített végelszámolás, és így lett hármas.

Sőt, a végén azt is megtudtam, hogy olyan, hogy vagyoni hozzájárulás, olyan nincs, hanem TŐKE, és a figyelmembe ajánlották, hogy olvassak Marx-ot. Szerintetek én mit ajánlanék a kedves figyelmükbe?:)

Következő vizsgára mikortól tudok jelentkezni a neten? Mert most még nekem nem lehet...

gavotte # 2012.02.01. 17:35

Kedves CéZé,
gratula először is, és ne rágd magad nagyon rajtuk!
Én kb. másfél héttel később tudtam bejelentkezni a következőre, annyi idő múlva jelent meg az eredményem a rendszerben!

macyca # 2012.02.01. 17:42

Kedves Cézé!

Gratulálok!!!!

A vizsgára interneten akkor tudsz jelentkezni, amikor ennek a vizsgának az eredményét felvitték. Nekem majdnem 2 hét volt, a kolléganőmnek viszont már fent volt a vizsgaeredménye, mire a vizsgáról hazaért.

AMDE # 2012.02.01. 17:46

Gratulálok Cézé!

MrsBean # 2012.02.01. 18:05

Kedves Ceze!! Ezek aztan nem semmi kerdesek...gratulalok, ugyes voltal!

Pippa # 2012.02.01. 20:12

Gratula Cézé!

DrF. # 2012.02.01. 22:10

Kedves Cèzé!
Gratulálok, vártam, hogy írj és sajnálom ezeket a rossz kérdéseket...ügyes voltál. A lakáshasznalatos kérdésnél mi a válasz a megváltásra?
Meg a betudas osztalyrabocsatas egyszerre, ott mi a válasz?
Köszi előre is.

Cézé85 # 2012.02.02. 09:17

Az volt a válasz, hogyha a lakásban maradó személy már egyszer fizetett lakáshasználati jog ellenértéket a távozónak, akkor a közös tulajdon megszüntetésénél ezt figyelembe vesszük. Magyarul ha a bent lakó akarja megváltani az eltávozott részét, ő lesz a tulajdonos, akkor...itt elvesztettem a fonalat, mert szerint a vizsgáztató elkezdte keverni a szezont a fazonnal, mert a többlethasználati díj az dologi jogi intézmény, a lakáshasználati jog ellenérték meg családjogi. Mindegy. Valamit mondtam, hogy ő már egyszer fizetett azért a bontóban, hogy a bentlakása csökkenti a lakás értékét, tehát a közös tulajdon megszüntetésénél méltánytalan lenne újra, s erre a vizsgáztató nagyon bólogatott, hogy igen igen, ez így van.

Betudás osztályrabocsátás egyszerre van, ha valaki egyazon személytől egyszerre örököl végrendelet és törvényes öröklés útján is.

boriska83 # 2012.02.02. 13:11

Valaki van aki áprilisban vállalkozik A megmérettetésre?