Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Impossible # 2012.06.27. 22:00

folli,

bakker, neked volt mákod rendesen! :D De gondolom, cserébe szétparáztad az agyad...

Saandor # 2012.06.27. 19:57

Nem vizsgáztam még, csak készülök a lehetőségekre :D

fdori # 2012.06.27. 19:46

Mind a 3at meg kell.Csak ha egy nem sikerul,akkor kell csak azt az egyet.Vizsgazni voltal?kerdesek?

Saandor # 2012.06.27. 19:18

Sziasztok!

Ha a három tárgyból kettő nem sikerül, akkor az egész vizsgát, vagy csak a sikertelen részt kell ismételni?

KÖszi!!!

fdori # 2012.06.27. 12:50

Holnap ilyenkor mar nehanyan tul leszunk.kevesebb mint 24 ora.hogy alltok?Hekate eljossz,ugye?

hekate # 2012.06.25. 18:28

Most ezt nem mondod, hogy ennyi kérdést tettek fel csak????? Akkor ez egy poénos bizottság volt :) füvezés :D hát nekem erről nem jutott volna eszembe semmi, csak a büntetőből a kábítószerrel való visszaélésből a saját használatra csekély mennyiségű... és elküldtem volna a gyám helyébe megelőző-felvilágosító tanfolyamra 6 hóra :D Valószínűleg itt lett volna vége a vizsgámnak :))

fdori # 2012.06.25. 15:36

Van ilyen is,gratula.rem 28-an is jo bizottsagunk lesz!!!a fuvesen jol szorakoztam:)
epp most hagytam ki az epitokozosseget es a vallalkozasi szerz-t, de akkor elolvasom:)kerdeseidbol tanulva.

folli # 2012.06.25. 14:14

Nah tudjátok mit, akkor leírom most, még úgyis nehezen rázódok vissza a munkába... :))
Szóval 06.22. KIM Szalay utca, 3 középkorú úr (azt hiszem ügyvédek) vizsgáztattak.
Anyagi joggal kezdtem, két jogesetes kérdés volt:

  1. Bejön hozzám egy vállalkozó, sok pénze van, amit úgy akar gyarapítani, hogy kitalálja, épít egy társasházat és eladja a lakásokat. Mit tanácsolok neki, mi a menete a nulláról. Mikor a „társasház” szót meghallottam, volt egy enyhe lefolyású szívinfarktusom, de végülis nem a Tht.-re volt kihegyezve elsősorban, hanem ingatlan adásvétel, tervezési, építési szerződés érdekelte, egy kis földhivatal (bejegyzés, feljegyzés), de keringtünk az építési és használatbavételi engedély körül is (már épp akartam szólni hogy úgy tudom nem C-ből jöttem), meg persze volt egy kis társasházazás is (alapító okirat, közgyűlés).
  2. 8 éves gyermek mindkét szülője balesetben elhunyt, másnap a nagybátyja bemegy az önkormi ügyfélszolgálatára, hogy mit tegyen most. Mit mondok neki, hova küldöm, ott mi lesz? Mondtam hogy irány a gyámhivatal, ahol először azt fogják megállapítani, hogy van-e nevezett gyám... mikor ezt a kifejezést kimondtam, a 3 cenzor egyszerre hördült fel, frászt kaptam hirtelen hogy mi rosszat mondtam, de kiderült hogy hát ez fantasztikus, mert ezt nem szokták tudni hogy van ilyen…… ez a rész ezzel ennyi volt.

A Gt.-s pasi ezek után azt mondta, hogy mivel EU-s területen dolgozom, ha megmondom hogy két szám, két EK-rendelet száma (ne kérdezzétek melyik) milyen jogintézménynél helyezkedik el a gazdasági joganyagban, akkor ő nem kérdez többet. Mondtam hogy akkor kérek egy kis gondolkodási időt, mert ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki :) Aztán eszembe jutott hogy pár napja túrtam ki neten, mert egy bnőmtől azt kérdezték előző nap, és amúgysem értettem a különleges tv.ességi felügyeleti intézkedéseknél, hogy ott van a zárgondnok cím, de semmit nem ír róla csak két Ek-rendeletről dumál, és végül megtaláltam hogy hatályon kívül helyezték a második bekezdést ami a zg.-ról írt. Szóval iszonyú mákkal pont tudtam hogy itt van két EK-rend., és máshol meg nem emlékeztem ilyenre, úgyhogy betippeltem és az volt :)) Ígéretéhez híven nem is kérdezett többet, ami azért volt különösen klassz mert nem is tudtam volna egy szóval se többet mondani róla.
Eljárási rész: mondjak példát a számadás helyességének megállapítása iránti keresetre. Nem nagyon jutott eszembe semmi, aztán mondta hogy hát most beszéltünk róla… így beugrott a gyám kötelezettsége a gyámhat. felé. Nem is mentünk bele tovább. Másik kérdése: mit tesz a volt gyám, ha meglátja a már 18+ volt gyámoltat, hogy legeli a füvet. Hát itt teljesen szétcsúsztam, és elkezdtem agyalni hogy hogy jön ide a füvezés???? Még azon is elmerengtem hogy milyen szlenget ismer ez az idősebb ember amit én nem… Aztán biztos látta rajtam a zavart, mert visszakérdezett, hogy „miért, maga szerint normális dolog, ha valaki eszi a füvet?” Hát annyira elkezdtem nevetni, mondtam elnézést de átvitt értelemben gondoltam :))))) És mondtam hogy gondnokság alá helyezés iránti per.
Ennyi volt. Se felsorolás, se határidők, se semmi.
Szóval ezek szerint ilyen vizsga is van, bár tutira nem ez az átlag, és én nem hiszem hogy annyira lenyűgöző lettem volna hogy ilyen kevés kérdéssel megérdemeltem volna az 5ösöket, de persze iszonyúan örülök neki.

fdori # 2012.06.25. 14:06

Folli ha van kedved ird be meg egyszer,nem hiszem h eltantorit,azt hiszem nincs honnan:(Hekate,sztem is gyere el csut-on,sok szabit aldoztal mar ra.
Nagypimpo,en minden konyvet megvettem csak a bv-t nem.anyagi jogbol ajanlom mindet.
Eljarasbol nem,sok ujat nem ad.ha van idod erdemes atfutni,nekem nem volt hozza erom de ha esetleg ism. Kell azt hiszem akkor sem fogom
gazdasagi csak jsz.,de talan abbol lesz konyv mostanaban.az lehet h megeti majd,m en nehezen fogtam fel jsz-bol.
Ja,a lenyeg h kozigben dolgozom,tehat sok kozom a temahoz nincs.

folli # 2012.06.25. 13:39

Szia Hekate, ha estig nem jelenik meg, akkor beírom újra a sztorit.
Amúgymeg ne viccelj, mindenképp menj el, próbáld meg! Itt tényleg BÁRMI lehetséges... :)))

hekate # 2012.06.25. 13:12

folli én kíváncsi vagyok a vizsgádra, ha már tényleg életed legszürreálisabb vizsgaélménye volt :)
Jah és gratulálok neked, 3 db 5-ös ebből a részből, hát le a kalappal!
Volt valaki ma írásbelizni?? Ha emlékszik rá hol vizsgáznak a polgárosok ossza meg :)
Bár én ma afelé hajlok, hogy csütörtökön itthon maradok és megnézek egy jó filmet :)
Textilhallal mi van??? Hol vagy aranyhal??? :)

nagypimpo # 2012.06.25. 12:52

Sziasztok!

Csodálattal vegyes elismeréssel gratulálok a sikeresen vizsgázóknak, akinek pedig nem jött össze, ne csüggedjenek (tudom, hogy ez most nem vigasz), mert egyrészt: a legközelebbi vizsga meglesz, másrészt: már az is emberfeletti, hogy megpróbálták. Ezt a legkomolyabban írom, én ugyanis "nagy halasztó" vagyok - sajnos... (ha eldöntöm, hogy ezt még nem tudom eléggé, nem merem bevállalni...).

Elsősorban azok segítségét kérem, akik már nagyjából átrágták magukat az anyagon, és van rálátásuk a kérdésre: melyik az a könyv, amelyet (-eket)igazán-igazán érdemes beszerezni, figyelembe véve hatályt, tanulhatóságot. Sajnos, ahhoz elég húzós az áruk, hogy "ész nélkül" mindent berendeljek, illetve nem is hiszem, hogy a jogszabályok átrágása után (mellett) egyáltalán lehetséges ezeket elolvasni. Láttam, hogy "lehet kapni" 2012-es kidolgozott tételeket, aki használta esetleg ezeket, mi a véleménye, érdemes "befeccölni" rájuk? Ha valakinek van ideje egy kis tanácsadásra, előre köszönöm.

Kitartás, bátraké a szerencse!!! (csak sokszor nehéz elhinni - nekem is...)

folli # 2012.06.25. 11:55

Na most meg már egy korábbi hozzászólásom megjelent, de a beszámoló még mindig nem....... mindegy nem is értem ezt a moderációt, pedig nem írtam benne semmi negatívat :)) Szóval így viszont bocs az ismétlésért.... :)

folli # 2012.06.25. 11:53

Sziasztok,
szia Rockmachine!
Még pénteken megírtam a beszámolómat a vizsgáról, ami azóta sem jelent meg, nem tudom kiadja-e még valaha (ez egy új accountom és csak moderátori ellenőrzés után jeleníti meg az első hsz-eimet, de nem tudom mikor már...).
Úgyhogy zanzásítva: nagyon furcsa vizsga volt valóban a pénteki KIM Szalay utcai.... Sajnálom hogy nem sikerült neked, ez tényleg egy pechsorozat volt akkor. De vígasztaljon az, hogy a nyarad ígyis úgyis szakvizsga-mentes lesz, és szeptemberben már tényleg sokkal kevesebb idő kell rá hogy szuperül felkészülj.
Nekem végülis sikerült, sőt fogalmam sincs hogyan, de 5 lett mindegyik... de életem legszürreálisabb vizsgaélménye volt, leírtam hosszan, ha megjelenik még a hozzászólás akkor elolvashatjátok, de ha nem, igazából nem is baj, mert biztos vagyok benne hogy egy átlagos vizsga nem így zajlik, szóval mint tapasztalat nem sokat segít. Kitartás mindenkinek, sok sikert!

Dr. Szabi # 2012.06.24. 19:44

Úgy értettem a hatot, hogy a C és az A rész van meg, és ugye mindegyik 3 "részvizsgából" áll. Mindegy egyébként, nem lényeg, amit mondani akartam.

Drukkolok nektek nagyon!

hekate # 2012.06.24. 19:21

Köszi Pippa :) Én is szorítok neked pénteken :) A rossz hír, hogy a végrehajtásba még bele se szagoltam :S

fdori # 2012.06.24. 18:21

Szabi!
Csak egyszer kell írásbelizni.De ha hat vizsgád van még, akkor nem is értem a kérdésed. Illetve mi az a 6, mert max 7 lehet, 2 tárgy után.

Akkor vh-t megnézem még. Köszi az infókat.

Már csak 3 nap, eljutottam oda, hogy nagyon várom, csak legyen már vége!!!!

Dr. Szabi # 2012.06.24. 12:47

Nem mondjátok komolyan, hogy ha egy sikerül csak, akkor mindből kell menni... Ezt én nem is tudtam. Mondjuk az én vizsgázásom amúgy is csodaszámba megy, mert eddig minden (ha úgy vesszük: 6 rész) megvan, pedig nem voltam épp a helyzet magaslatán... Hát, akkor nem sok biztatót tudok mondani sajnos. És második vizsgánál akkor írásbelizni is kell???

Pippa # 2012.06.24. 10:22

hekate

Amikor én voltam mindenkitől kérdeztek végrehajtást, illetéket viszont csak tőlem, de ez utóbbin a másik két vizsgáztató is kiakadt,hogy még ők sem bírják nyomon követni a változásokat. Szóval szerintem a végrehajtás kell, az illeték meg csak átfutva, nem leragadva a számoknál. Szorítok nagyon (utánad egy nappal megyek büntiből)!

hekate # 2012.06.24. 09:48

ennyi a pótvizsga..., vagyis ismétlővizsga, ahogy ők hívják. Pótvizsga akkor ha csak 1 nem sikerült és csak abból kell menned.

rockmachine # 2012.06.24. 08:24

Illetékből tőlem kérdezték hogy mi a feltétele az illetékmentességnek...illetéktv 5.§ (2) Az a baj Szabi, hogy ha csak egy sikerült a 3-ból akkor mind a 3-at meg kell ismételni sajnos...tehát menni kell Gt-ből is..ja és a legjobb az egészben hogy 20 ezer huf a vizsga díj..most emelték vagy szimplán drágább a pótvizsga?

fdori # 2012.06.24. 06:11

En itv-bol a tetelsor szerint mentem,de ossegekez,%-t nem tanultam.megneztem a "rendszeret":il.felj.jog.,ktg.felj.jog,mentessegek...csak hogy tudjam mik vannak
Egyszer irta vki h kerdeztel tőle,alaposan,na de ezert nem szanok ra egy egesz napot.a pp egyeb reszeibol tuti kerdeznek:)ebbol nem.
Bv-t is nagyvonalakban neztem,nem tudom h szoktak e kerdezni,de az nekem konnyeben emesztheto volt.
Eljutottam oda h nem tudom mit nezzek,m annyi mindent kellene.es ma ugy keltem,h nem tudom magam rävenni a z ismetlesre:(

JogiBear # 2012.06.24. 05:43

hekate: http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml

Itt vannak mindhárom témakörből kérdések (néha válaszok is), elég hasznos, én kinyomtattam és megpróbálom megnézegetni. Nekem még a részvénytársaságot kellene alaposan megnézni Gt-ből, mert ha megkérdezik, hogy hol dolgozok, akkor tuti belekérdeznek (egy Zrt.-nél).

hekate # 2012.06.23. 22:24

Bírósági végrehajtásból szoktak kérdezni? Esetleg gyakran előforduló kérdéseket tud valaki ebből a részből, erre már végképp nem lesz időm. A tételsorban az elején mikor felsorolja a jogszabályokat azt írja az illetékekről szóló törvényről, hogy csak az I, VI-VIII. fejezet kell meg még néhány szakasz, de a tételsorban több tétel van annál, amiket ezek lefednek. Amúgy a bírósági végreajtásnál is ez a helyzet ott csak a XVIII. fejezetig kell elvileg, de aszervezet meg csak utána jön. Most akkor? Próbálom minimalizálni a még meg nem nézett anyagokat :) Segítsetek :)

Dr. Szabi # 2012.06.23. 18:21

Ejj rockmachine, hogy a rosseb enné meg!

Mondok én neked valamit: nehogy azt hidd, hogy a sikeres GT nem számít! Az egy rohadék anyag, és nem kell többé belenézned! Tényleg vedd lazábban: igaz, hogy azt a 2 hét szabit senki nem adja vissza, de ezen a vizsgán nem az életed múlt, nem rúgnak ki miatta a munkahelyedről, stb. Sikerülni fog, ez nem kérdés!

Szabi

Ui.: Long live rock n' roll!