Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Dr.Attika # 2012.06.23. 14:35

Szakvizsgán nincs tételhúzás.

rockmachine # 2012.06.23. 10:49

Köszi a biztatást. :) Ma már kicsit átértékeltem a dolgokat..de még mindig szar érzés..jó, biztos volt haszna a tanulásnak, mert ezt a munkám során fel fogom használni. De! Kivettem 2 hét szabit amit nem adja vissza nekem senki sem!!..amúgy előtte már legalább 1 hónappal korábban esténként, munka után elkezdtem a tanulást..de hát az nem olyan..az csak bemelegítésnek jó..:) Igen, teljesen más, mint az egyetemi vizsga! Azért csípőből tudni olyanokat (mert ugye nincs tételhúzás, felkészülés) amikkel nem foglalkozol, nehéz. A "kartársi" hozzáállás pedig nem volt az, amire számítottam. Nem pozitív diszkriminációt várok el csak azt amit mindenki, mert azért ha akarták volna, többet kérdezhettek volna, mert csak a családjog nem ment (de az anyagi és az eljárásjogban is érdekesen ezt kérdezték)..összesen kb. 4-5 kérdése volt mindegyiknek, ami szerintem kevés!! 30-35 percet voltam bent, valaki más bizottságnál meg egy órát!! Ezek ilyen apró dolgoknak tűnnek, de ezek egyszerre következtek be. Ja a gazdasági jog sikerült (írásbeli 5-ös, szóbeli 3-as) de hát ez senkit sem érdekel már...

hekate # 2012.06.22. 20:42

Sajnálom rockmachine, sokat tanultál rá? Mert ha igen, akkor gyerekjáték lesz a következő vizsga, ha nem akkor meg legalább nem sajnálod az erre fordított időt :) Ez volt az első vizsgád? Ha igen akkor nem baj, mert a következőre már másképpen fogsz készülni, mert már tudod hogyan kérdezgetnek és hogy nem olyan mint egy rendes egyetemi vizsga volt, legalábbis én ezzel az első szakvizsgámon szembesültem.
Gondolj arra, hogy jön a nyár, élvezd ki és ne felejtsd el ez csak egy vizsga, semmi több :)

fdori # 2012.06.22. 19:35

Sajnalom rockmachine,de legkozelebbre sokkal kevesebb ido kell majd,ez biztasson.
Soha nincs tetelhuzas,nem is hallottam meg ilyenrol,ugyhogy sajnos szabalyos volt a vizsgad.
Ma volt egy ismerosom,neki csak az anyagi nem sikerult,de azt mobdta h nem volt jo bizottsaga,szo szerint kerdeztek a jsz-t.
Tenyleg bizottsagfuggo minden,csutig meg probalok tudast magamba szivni,aztan végre itt a nyar:),nekunk is:)
Ja,tole kerdeztek a vegrehajtasi pereket,szomszedjog,kisebbsegvedelem.de peldakon keresztul lyukadtak ide,nem az volt h mit tudsz rola,mond.

folli # 2012.06.22. 18:48

Szia Rockmachine!
Még előtted írtam, délután, de mivel új ez az account-om (az előzőből a teljes nevem felismerhető volt:)), ezért csak moderátori ellenőrzés után jelenik meg, ahogy gondolom ez a hsz is majd holnap...
Szóval: nem húzatnak tételt senkivel!
A másik srác csak annyit mondott, hogy vicceskedtek vele, hogy na mit kérdezzenek, mondjon egy tételszámot, ő mondta a 4-est, erre kérdezték a 24-est.
De alapból úgy van ahogy tapasztaltad, kérdezik ami eszükbe jut.
Sajnálom, ez tényleg pechszéria volt akkor :(( Az egészet ismételned kell? De az fontos hogy következőre azért már van egy alapod, nem lesz már ilyen húzós. Kitartás!

rockmachine # 2012.06.22. 17:50

sziasztok! nekem ma nem jött össze. Visszanézve az egész vizsga egy nagy pechszéria volt (pl. kérdezték milyen területen dolgozom, mondtam hogy családjoggal nem foglalkozom, de az egyik vizsgáztató úgy értette hogy azzal igen, ezért azt kérdezte stb stb...ráadásul alig aludtam valamit a ma éjszakai vihar miatt) Szinte csak olyat kérdeztek amivel nem foglalkozom, ill. amit nem néztem át, ráadásul tételt sem huzattak velem..amúgy ez szabályos?? Kedves Folli! Veled voltam vizsgázni, te húztál tételt?? Az előttem lévő srác mintha azt mondta volna, hogy ő húzott...rossz így kezdeni a nyarat..pedig ma még kéményseprővel is találkoztam :) (mint utólag megtudtam, kívánni is kellett volna magamban valamit)

fdori # 2012.06.22. 14:23

Relativ,m ma peldaul nagyon gyorsan teltek az orak:)
12-re gyere,nekem igy is irtak az emailben.nem ugy mint büntiből mùltkor.:)

hekate # 2012.06.22. 13:00

12-re kell menni a Szalay utcába és 13-kor kezdődik a vizsga.

JogiBear # 2012.06.22. 09:21

Én 28-án megyek, még van jó sok idő (persze relatív), de aggódom, nagyon bizottságfüggő a siker. Óriási az anyag, szinte felfoghatatlanul sok a részletszabály, évek óta gyakorló jogászoktól is lehet olyat kérdezni, amit nem fog tudni. Megpróbáljuk. Nem hiszem, hogy az a sok energia, amit az anyag elolvasásába (könyvből is) és kijegyzetelésébe fektettem, ne jelentene valamit (bár most megint úgy érzem, mint legutóbb, hogy semmi sem jut eszembe). A foci EB javát már így is skippeltem a tanulás kedvéért, jó lenne, ha nem értelmetlenül tettem volna.

Kérdés azokhoz, akik már voltak úgy szóbelin, hogy nem abból mentek írásbelizni is: jól gondolom, hogy 11-re kell a Szalay utcában lenni, és ott a nagyteremben mondják meg, hogy hová kell menni szóbelizni? Légyszi homályosítsatok fel e kérdésben, fontos lenne.

(A kánikula témájához: déli fekvésű, 10. emeleti panelban lakunk a feleségemmel, klíma nincs. No comment... :-) )

fdori # 2012.06.20. 18:49

Sztem is probald meg.Nem csak egy kerdes van,ha valamit nem tudsz,max nem 5-t kapsz!!!
Olyan sok a tudason kivüli körülmeny befolyasolja az eredményt.
Hogy birjatok ezt a meleget? Nekem nehezen megy:(

Ettike # 2012.06.20. 13:19

Lehet pont ez a jó. A vizsgadrukk csak feleslegesen elviszi az energiád! Szerintem, ha nem a jegyre mész, és már foglalkoztál vele, akkor mindenképpen meg kell próbálnod, max legrosszabb esetben azt mondják, hogy fuss neki még egyszer.

  • ha már foglalkoztál vele, akkor esély is van, és ki tudja mennyire változik a törvény, mire eljön a másik vizsga időpontja, és az sem biztos, hogy akkor többet tudsz majd tanulni. Ha nem is vagy mindenben penge, akkor is meg van arra az esély, hogy olyat kérdeznek, amit tudsz. Szóval, összegezve: Próbáld meg :)))) menni fog, nálam kevesebbet nem tudhatsz :)
hekate # 2012.06.20. 08:15

az esélytelenek nyugalmával próbálok tanulni... a kérdés: égessem le magam ennyi tudással egy plusz esély reményében???
Félretettem a könyveket, amik rengeteg időt elvettek, csak törvény. Az időm annyira lesz elég, hogy egyszer minden törvényt elolvasok és próbálom memorizálni, aztán, hogy egyszeri olvasásra mi fog eszembe jutni, na az kérdés. Sallang jogsabályokat mellőzöm, csak a csoda 5-ös törvényre fekszek rá, másra nem futja, de a lehetőség még mindig fennáll, hogy halasztok, ez az akkori hangulatomtól fog függeni. Soha nem voltam ilyen fellengzős, és sose mentem el vizsgázni 0 tudással, de most sajnos így alakultak a dolgok, már a vizsgadrukk sincs bennem :(

Ettike # 2012.06.19. 14:08

sziasztok!

Én 1 hete vizsgáztam a KIM-ben a bizottságom 3 kollégiumvezető bíróból állt.

rockmachine # 2012.06.19. 11:19

Textilhal, köszi a segítséget!!

Textilhal # 2012.06.19. 09:43

Rockmachine, a tendencia nagyrészt ügyvédeket jelent. Én mindhárom vizsgámat a Szalay utcában gyűrtem. Az első (A-vizsga) bizottságom 2 ügyvéd + 1 ex-kollégiumvezető-helyettesből állt, a második (C-vizsga) 2 ügyvéd + 1 minisztériumi jogász, a harmadik (B-vizsga) pedig 3 ügyvéd összetételű volt. Leggyakrabban ügyvédek vizsgáztatnak ott, de pl. ha vidéki bíróságról érkezik bíró, ő is simán lehet a Szalays bizottságban.

Sok sikert!

rockmachine # 2012.06.19. 06:19

sziasztok! Tudja-e valaki, hogy a KIM Szalay utcai épületében milyen összetételű bizottságok szoktak lenni? Vélelmezem, hogy a Kúrián és a törvényszéken inkább bírók vizsgáztatnak, de akkor itt ki, a miniszter? :) Van valami tendencia nem tudjátok?

fdori # 2012.06.16. 19:16

Gratula Blanche!
Hekate hogy allsz?jossz akkor 28-an?

Blanche78 # 2012.06.15. 20:52

szia Bróker!Nekem nagyon frissek az élményeim, úgyhogy szívesen megosztom veled.Szóval SEMMIT ne is próbálj meg bevinni, csak jogszabályt.Semmilyen BH, semmilyen egyéb joganyag nem lehet nálad, mint a TV, illetveha van, nyilván rendelet.Nálunk 4en voltak bent, és végig járkált két hölgy, kettő meg a két szélen állt.Megnézték a jogszabályokat, több emberét kitették oldalra, és míg régen lehetőség volt rá, addig ma már nincs, hogy telefon, sms...én elő sem vettem, mert nem is kellett volna, de állítólag a terem le van árnyékolva.Egy lehetőséged van, 11kor ki lehet menni Wc-re, de üres lapot nem adhatsz le, és ha kimész, akkor azt feljegyzik!Ha 11 előtt mész ki, új tételt kell húznod!Szóval szigor, az van!A Bh-ra úgy gondolj, hogy jogesetet mondanak, és akkor annak amegoldása gyakorlatilag sokszor BH, vagy PK:0)

Bróker # 2012.06.15. 15:26

Sziasztok,

25-én megyek írásbelire és a következő a kérdésem azokhoz akik mostanában voltak: Azt hallottam (illetve egy haveromnál így volt), hogy csak szűt tv-t lehet bevinni, tehát semmilyen BH meg JEH nem lehet benne, ez mindig így van mostanában, tudtok erről valamit?

Blanche78 hsz-ából jól értem, hogy szóbelin is kérdeznek BH-kat? Van belőle egy pár, azt hogy?!

Bármilyen infót köszönettel veszek! Sok sikert a sorstársaknak! )Jön még valaki június 25-én írásbelire, ill. 27-én szóbelire?

Blanche78 # 2012.06.14. 22:43

Sziasztok!Én ma tudtam le az A részt, 6 év kihagyás után, két gyerekkel, és nem volt egyszerű, de megvan.Kúrián voltam, az előző leányzót kivágák, utána én jöttem ennél jobb eredménnyel, utána eljöttem, így nem tudom mi volt.Az írásbelim elég nehéz volt, de a 5ös lett, a lényeget leírom:
Szálítási szerződés kapcsán felperes keresetet indít 3 millió és járulékai iránt, okiratt, szerződést, fuvarlevelet csatol.Alperes megjelenik a tárgyaláson, beszámítási kifogással él, mondvána faanyag hibás volt, d ecsak később ismerte fel, és időt kér a részletes előterjesztésre.Bíróság részítéletet hoz a felperesi keresetnek teljes egészében helyt ad.Alperes és felperes is fellebbez, felperes időhúzásra hivatkozik, alperes pedig ifogásolja, hogy a bíróság az igényt nem bírálja el.
Megoldás:részítélet, helybenhagyás!Pp 213§ (2), 3/2000 jogegységi határozat is kell hozzá, nincs időhúzás, és azzal, hogy részítéletet hozott, nem döntött a besz kifogás kérdésében, így nincs alapja az alperesi keresetnek sem.(Remélem segítettem)A szóbelim érdekes volt, nem tudnám pontosan összeszednia kérdéseket, nekem nagyon úgy tűnt, hogy BH és imádták a fesorolásokat, végülis egy ekkora joganyagból, nekem nem volt jó élményem, de tulajdonképpen nem volt gond.PK-k érdekelték őket, ami tényleg furcsa volt a Gt-s hölgy gyakorlati kérdései...nah..az érdekes volt.Sok sikert mindenkinek!

Textilhal # 2012.06.14. 15:55

Dr. Szabi, gratulálok én is! A negatív élmények idővel megkopnak, marad a "sikerült!" élmény és csak ez számít. Most is, csak most még friss és nem így érzed.

Hekate, nem vagy könnyű helyzetben, tudom. Főleg hogy még mi is bombázunk itt a jobbnál jobb pro és kontra érvekkel. Kemény dió. De azt nem lehet mondani, hogy nulla tanulással, vagy elenyészővel ugranál neki, és azért még mindig van 2 heted. Próba-cseresznye!

Dr. Szabi # 2012.06.14. 09:56

*vagyon

Dr. Szabi # 2012.06.14. 09:55

Köszönöm szépen mindenkinek!

Tényleg nem sokra emlékszem, ezt így higgyétek el. Anyagi jogból ami eszembe jut: birtokvédelemnél melyik az a 3 eset, amikor nem a jegyző jár el. Engedményezés: mikor kinek a kezéhez kell teljesíteni. Szerzői jog+házassági vagyonközösség: mi dönti el, hogy a szerzői jogdíj közös vagyok lesz-e... Kb ennyire emlékszem.

Pp: határozat kiegészítése, közig perek, egy csomó helyen apróságokat kérdeztek, határidőket, ilyesmit... nem jut eszembe több.

Gt: cégnyilvánosság, az okirattár adatai is nyilvánosak-e, ha bejegyzés alatt áll a cég, akkor is nyilvánosak-e, törvényességi eljárás, egyéni vállalkozó...

Mindenhol eljárás, eljárás és eljárás, határidők és jogorvoslatok, és kik és mikor jogosultak jogorvoslatra... Szörnyű volt. Rossz rágondolni is. :)

És ez az egy óra 5 perc iszonyúan leamortizált. Biztos kérdeztek még sokmindent, de nem tudok többet mondani.

Hekate!

Hát nem tudom... Az én agyam olyan, amilyen, de hogy én ennyi idővel nem mennék el vizsgázni, az biztos. Ha nem zavar nagyon egy kudarcélmény (és 15 000 Ft minusz), vagy szivacs az agyad, akkor próbáld meg, de ez az anyag nekem kizárólag sok-sok ismétléssel marad meg úgy-ahogy. Abba a két hétbe meg az nem fér bele. Nem lebeszélni akarlak, csak magamból indulok ki.

fdori # 2012.06.14. 09:48

Hekate,targytalan a keresem.egy ismerosomnek akartam.papiron jelentkezett es egy hettel korabbi idopontot kapott,ami nem olyan jo.de mar vegleges az az idopontja igy mar csak halasztani tudna,azt nem akar.Igy neked kell jonnod:)
Sztem ha mar ennyi idot raszantal,prob meg,okos tanacsot nem tudok adni m soha semennyi ido nem lenne eleg. En buntivel voltam ugy h meg az utolso naprs is maradt teljesen uj resz tanulasa,de meglett a vizsga.bmi lehet,a tudas csak egy resze a siketes vizsg-nak.
Pp-bol csak a tv-t nezd,konyvet ne.gt,ctv (nekem nehezen ment a megertese,ma is azzal kuszkodok) ird ki a lenyeget,a kerdesek alapjan,nagyvonalakban.ha kerdezbnek tudj vmit valaszolni,ha nem is reszlezesen,de latjak h olvastad,a 2-es meglesz.egyeb gazdadagit sztem hagyd,max ha van idod,nem egy kerdes lesz,ha onnan kerdeznek es nem tudod,az akkor is csak egy nem tudott kerdes.azt tudja az aki az 5-ert megy.mi nem:)

Diza # 2012.06.14. 06:17

Szabi!

Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz! Gratulálok!

Hekate!

Szóval két hét van a vizsgádig és munka mellett készülsz. Én úgy gondolom, hogy nem egy lehetetlen küldetés. A hétvégéket gondolom rá tudod szentelni és hétköznapokon kb.2-3 órát tudsz rá szánni. Egyébként mi történik, ha nem sikerül? Mész mégegyszer és akkor már nem kell annyit készülnöd rá. Én a helyedbe megpróbálnám! Június végén nem hiszem, hogy kifognál egy szőrösszívű bizottságot és ha sikerül hiper-szuper nyár áll előtted. Szerintem gondold át, vegyél egy nagy levegőt és húzz bele!