Szakvizsga - "A " rész (polgár)


papamaci # 2012.07.09. 18:04

Kedves larnaca!

Ha ez segít Neked, elmondom, én miből készültem a polgári részre. Hozzáteszem, nyilván egyedi és egyéni mindenkinek a felkészülése, nekem azonban az alábbi jegyzetek segítettek:
Polgár anyagi: Nagy Éva - Pecze Dóra (Dialog Campus) Polgári jog I.-II. Ez a jegyzet 2007-es zárású. De ne ijedj meg, mert véleményem szerint kitűnő jegyzet. Jól rendszerez, követhető. Az igaz, hogy nagyon részletes, azonban rengeteg BH-t is tartalmaz nem beszélve az állásfoglalásokról. Részletesebb. mint a Novissimás jegyzet, de nekem bevált. államvizsgára is ebből tanultam anno.
A II. kötet tartalmazza az öröklési joganyagot. Családjogot törvényből néztem, de a BH-k és jogegységnyik miatt elolvastam a Novissimás jegyzetet.
Eljárásjogból szerintem - és ezzel nem vagyok egyedül - nem kell könyv. A Novissimásba belenéztem, számomra siralmas volt, az áráról nem beszélve. Szerintem a törvény bőven elég, igaz azt a lehető legszabatosabban.
Gazdaságiból is törvényt tanultam, elég volt.

Szeptemberben nekimegyek a C résznek, ez lesz az utolsó. Jó lenne már elfelejteni ezt a borzalmat. Üdv mindenkinek!

nagypimpo # 2012.07.09. 13:17

Kedves Fdori! Most harmadjára próbálom megköszönni a tankönyvekkel kapcsolatos üzidet - nem tudom, hogy miért nem jelent meg az előző két szösszenetem.... Szóval, köszi a hozzászólást!!! (Mást már nem is írok, hátha a semmibe vész....)

Ettike # 2012.07.09. 09:27

Sziasztok!

Eladnám a Novissimás Polgár I-III. könyveimet 10.000,- Ft-ért (bolti ára a 3 kötetnek: 12.900,-) Legújabb kiadás, júniusban vizsgáztam belőle.

A könyvek jó állapotban vannak, pár tételt húztam ki benne tollal, általában csak az anyaghoz olvastam kiegészítésként.

Ha valakit érdekel, írjon a pappeszti@citromail.hu címre.

Sikeres felkészülést mindenkinek :)))

larnaca # 2012.07.09. 07:15

Sziasztok!Ősszel tervezem a polgári jog szakvizsgámat...tanácsra van szüksége hogy a novissimas szakvizsga könyvek (polgári eljárásjog I-II, polgári jog I,II,III,PP jogszabály kieg. BH-kal) érdemes-e beruháznom ezekre vagy mindenből kizárólag a törvényre szorítkozzak. Ha viszont csak törvény akkor a BH-kat, PK, jogegységi hat. elég nagy melónak tűnik nekem összeszedegetni...Előre is köszönöm a mielőbb érkező tanácsokat!:)üdv,

Bandi4 # 2012.07.04. 12:41

A többség novissimás könyveket használ, főleg a polgár anyagihoz jók. A GT hez meg csak törvény van, mert a Dialogos tankönyv régi.

hekate # 2012.07.04. 07:44

A kidolgozott jegyzet érdekelne, meg ha esetleg van gazdasági jogos könyved. Mennyi az ára?

Esztancs # 2012.07.03. 20:53

sziasztok!
már régebb óta olvasgatom a fórumon a tapasztalatokat és először is gratulálni szeretnék azoknak, akik sikeresen vették az akadályokat!
jó magam szeptember végén fogok megküzdeni eme csodával...azt szeretném kérdezni, hogy érdemes e szakvizsga könyveket beszerezni és abból tanulni? vagy az csak az időt veszi el?
a másik, hogy az írásbelit hogy kell elképzelni? igaz, hogy szigorúbbak lettek és nincs az mint pár éve, hogy mindenki kb. kommentárral ment?
előre is köszönöm a válaszokat!

krisztaa3 # 2012.07.02. 20:23

Eladó polgári jogi szakvizsga könyvek és kidolgozott jegyzetek.

Bandi4 # 2012.07.02. 11:52

Üdv,

A szakvizsga portál regisztrációnál az oklevél sorszámnál a első számot kell megadni nem pedig az intézményi azonosítót? Illetve a névnél a dr es vagy a sima nevet, mert nekem még nincs új személyim, amiben dr es lenne.

fdori # 2012.07.02. 09:37

Gratulálok Bobekk!
Tényleg csak azt tudom mondani, h jó bizottságunk volt!
Mindenkinek jó nyarat,
hekate mi még ősszel találkozunk:)

Pippa # 2012.06.30. 06:02

Szia hekate!

Igen én voltam, sikerült, és ezzel megszabadultam! Bővebb beszámoló a b fórumon.

Sajnálom, hogy nem mentél el, de így ősszel lesz időd felkészülni és simán megcsinálod. Előtte meg jól használd ki ezt a kánikulát!

hekate # 2012.06.29. 21:23

Köszi Textilhal :)
Pippa volt ma büntiből nem folli, bocsesz eltévesztettem :)

Textilhal # 2012.06.29. 19:01

Szia Hekate!:-)

Már kezdtem aggódni, azt hittem valami nagy baj van, de örülök, hogy jelentkeztél!

Szerintem jól döntöttél. Az ember mindig maga érzi, mennyit tud és súrolja-e legalább azt a határt, amivel úgymond "illik" elmenni egy vizsgára. Te mérlegeltél és arra jutottál, hogy a szükséges léc alatt vagy, ennek megfelelően döntöttél. Helyesen. Megkímélted magad egy adott esetben nagyon kellemetlen szituációtól, és egy esetleges újabb kudarcélménytől. Én egyszer még az egyetemen eljátszottam a hőst (valójában egy ostoba és szemtelen barmot), elmentem egy vizsgára 0,3%-os tudással a 100%-nyi anyaghoz képest...nem kellett volna. Senkinek nem kívánom azt az élményt!:-) Porig aláztak, ráadásul azzal is meg kellett küzdenem, hogy ezt a lealázást maximálisan meg is érdemeltem!:-)

Na szóval ősszel HAJRÁ, de őszig csak napsütés-mosoly-móka-kacagás, ohne tanulás!:-)

Megkaptam a meglepit, válaszoltam is rá!;-)

hekate # 2012.06.29. 17:16

Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy nem írtam, de elutaztunk és nem voltam netközelben. Köszönöm a sok aggódást és bíztatást, amit tőletek kaptam, de úgy döntöttem, hogy nem megyek el vizsgázni, nem voltam felkészülve eléggé és így nem akartam, meg voltam szemészeti kontrollon is és nem javasolták az intenzív olvasást, annyit meg nekem nem ér a vizsga, hogy a szemem bánja meg. Elkezdtem tanulni az tény, de nagyon felületesnek éreztem a tudásomat, így az utolsó pillanatban meggondoltam magam és azt hiszem jól tettem. Ősszel megyek én is addig kényelmesen fel tudok készülni. Fdori, gratulálok, az anyagi már gyerekjáték lesz, JogiBear neked hatalmas gratula, már csak egy van vissza, bobekk neked mégnagyobb gratula, bulizz egyet :)
Textilhal és fdori küldtem egy kis meglepit e-mailben ;) :P
Jahh és folliiiii!!! Írj, hogy sikerült-e a bünti!

bobekk # 2012.06.29. 13:58

üdv,
én is annál a bizottságnál vizsgáztam tegnap, mint fdori és Jogibear.
A bizottsággal tényleg szerencsénk volt, a témák, kérdések - már amennyire emlékszem - pedig ezek voltak:

Anyagi jogból szinte csak kötelmi jogos kérdést kaptam, szerződés fogalma, lényegi elemei, szerződéskötés folyamata, ráutaló magatartásra példa, ingatlan adásvételi szerződés - XXV. PED, ingatlannyilvántartásból pár kérdés, érvényes-e az ingatlan adásvételi szerződés ügyvédi ellenjegyzés nélkül.

Az elnöké volt a Pp.-s rész, hatásköri kérdések voltak, áttétel, keresetváltoztatás. Illetékről is volt szó, nem összegeket kérdezett, hanem pl. hogy ha idézés kibocsátása nélkül elutasítja a bíróság a keresetet, visszakapja-e a felperes az illetéket, mennyit. Végrehajtásból főleg az elrendeléssel kapcsolatos témák: végrehajtási lap, záradék, közvetlen felhívás, letiltás, végrehajtás elrendelésével kapcsolatos jogorvoslatok.

Gazdasági részből a hölgy a tételsorból válogatott (a másik két tag csak úgy fejből kérdezgetett), főleg Gt.-ből tett fel kérdéseket: társasági határozatok bírósági felülvizsgálata, tényleges vállalatcsoport - elismert vállalatcsoport, kft. - saját üzletrész. Ctv.-ből: egyszerűsített végelszámolás - milyen cégek esetén, folyamata, mikor kell áttérni az általános szabályokra.

Összességében sokkal "formálisabb" helyzetre számítottam, mint Jogibear is írta, inkább volt eszmecsere hangulata a dolognak mint egy komoly
vizsgának.

Nekem ez volt az utolsó vizsgám, részemről öröm, bódottá', kitartást és türelmet azoknak, akik ősszel mennek.

fdori # 2012.06.29. 11:42

Gratula Jogibear, igen nagyon jó bizottságunk volt, jó hangulatban; ezért sajnálom a szerzői jogot.
de ez van.

Hekatera kíváncsi vagyok!!!
Köszi Textilhal,hogy még mindig követed a fórumot!!

Virgini!
Én úgy gondolom h pénzkidobás a szakvizsga felkészítő. Mindent meg lehet tanulni könyvből és tételből!!! Én közigben dolgozom, így is sikerült.

Textilhal # 2012.06.29. 11:12

Fdori és JogiBear, mindkettőtöknek gratulálok!

Fdori, az anyagit meg ősszel kisujjból kirázod majd!

Hekate...mi van veled, hol vagy? Remélem semmi baj nincs...

JogiBear # 2012.06.29. 11:06

Én ugyanabban a csapatban vizsgáztam, mint fdori, a Kúrián az I./117-ben. Tőlem az anyagi jogos úriember főleg (90%) családjogot kérdezett, na az sem annyira az a terület, amivel sokat foglalkoztam volna (konkrétan: semennyit), de szerencsére nem kellett neki szó szerint a normaszöveg. Még belementünk kicsit a vállalkozásba és a fuvarozásba. Az Elnök Úr a Pp.-ből főleg hatásköri, illetékességi dolgokra volt kíváncsi, a sajtóhelyreigazításra és az 1. tárgyalás mulasztására, szünetelésre. Szerintem ezek alapkérdések, és összességében nagyon rendes volt. A Gt.-s néni (remélem nem olvassa...) nagyon megörült, hogy (Z)Rt.-nél dolgozok, így csak azt kérdezte, de azt eléggé részletesen. A vizsgának inkább volt ilyen "jogi kerekasztal beszélgetés" hangulata, mint egy durva szakvizsgának. Eredmények: Pp. 4, Gt. 4, Ptk. 5. Hullafáradt voltam és várt még rám 3 és 1/2 óra vonatozás, de már csak 1 vizsga hiányzik!!!

Virgini # 2012.06.29. 07:18

Kedves Fórumozók!

Az ELTE-n vagy a PPKE JÁK -on érdemes jogi szakvizsga előészítőn résztvenni az I. blokkblól (Polgári ...)?

Van valakinek a fenti intézményekkel kapcs.-ban tapasztalata?
Tanárok, oktatás?
Hol kevesebb a sztorizgatás?

Köszönöm a segítséget!

Impossible # 2012.06.28. 21:28

Mi olyan bonyolult a szerzői jogban? 1x kéne elolvasni, tudom :D

fdori # 2012.06.28. 20:11

köszi, igen ősszel újból. Benne volt a tételsorban, csak magamat hibáztathatom. de ige, én is úgy gondoltam, hogy annyi más, fontosabb van, h azt kihagyhatom. Hát nem.

Pippa # 2012.06.28. 19:57

fdori

Sajnálom, de legalább csak egyet kell ismételned. Aki szerzői jogot kérdez, az azért annyira nem kedves :(
Most pihend ki magad, élvezd a hétvégi kánikulát, aztán majd ősszel újra!!

fdori # 2012.06.28. 19:43

begépeltem hosszasan a mai napom, és eltűnt.
A lényeg, h anyagiból ismételnem kell, a másik kettő megvan.
Nagyon jó volt a bizottság, de anyagiból gyám/végrendelet fajtái mellett szerzői jogot kérdezett, azt meg egyáltalán nem tudtam, fogalmam sem volt róla. Sajnos. mert ha abból legalább két-3 szót tudtam volna; meg lett volna.
Hát ez így alakult. Majd ősszel.

Holnap megírom a kérdéseket is, még egyszer:)

Hekate, te hol voltál vizsgázni? Hogy sikerült.

Ja, ha jól emlékszem mindhárom polgáros bizottság ma a Kúrián volt.

folli # 2012.06.28. 13:29

Impossible,
igen, nagy mákom volt, de azért majd' 4 hetet tanultam is rá... :))

Mai lányoknak szorítok, kíváncsi vagyok a beszámolókra!

Textilhal # 2012.06.28. 12:23

Hahó Hekate és többi hős!

Pár napig nem voltam netközelben, de gondoltam rátok, s főleg ma! Szorítok!

Várom a sikersztorikat!!!:-)

HAJRÁ!